Kuler på testikkelen og i pungen

Det de fleste kjenner som en kul på testikkelen, er bitestikkelen. Bitestikkelen er et lite bananformet organ som ligger inntil testikkelen i overgangen mellom testikkelen og sædlederen.

Det er helt normalt at den skal være der.

Det finnes også andre kuler i pungen som skal være der. Dette kan for eksempel være brokk, vannbrokk, cyster og åreknuter.

Undersøk testiklene dine selv

Det er anbefalt at du selv undersøker testiklene jevnlig. Gjør det gjerne på en fast dato, så er det lettere å huske. Det tar bare noen minutter.

Slik undersøker du testiklene dine:

  • Gjør det mens du står oppreist, gjerne etter et varmt bad eller en dusj. Da er det lettest å oppdage forandringer.
  • Se på pungen, gjerne i et speil. Se etter hevelser som ikke har vært der tidligere.
  • Undersøk hver testikkel for seg. La testikkelen gli lett mellom tommelen og de øvrige fingrene uten å trykke for mye. Vanligvis er testikkelen bløt og elastisk. Overflaten er glatt og jevn.
  • Se på størrelsen på de to testiklene. Det er vanlig at testiklene er ulike, men det er ikke vanlig at de blir større etter at de er ferdig utvokst. Kjenn etter kuler.

Undersøker du testiklene regelmessig, vet du etter hvert hvordan testiklene dine kjennes ut og på den måten bli i bedre stand til å oppdage eventuelle forandringer.

Testikkelkreft

Noen forandringer kan i verste fall være symptomer på testikkelkreft.

De fleste kulene som skyldes kreft ligger på framsiden av testikkelen, og de er vanligvis ikke vonde å ta på.

I andre tilfeller blir hele testikkelen hard, og/eller den blir større.

En sjelden gang kan størrelsen faktisk avta samtidig som testikkelen blir hardere enn før.

Det er ca. 300 som får diagnosen testikkelkreft hvert år, men med moderne behandling er sjansen for å bli helt frisk igjen, meget god.

Kjenner du en kul du ikke har kjent der tidligere og den ikke forsvinner av seg selv, er det beste å få det undersøkt av en lege. Du kan oppsøke fastlegen din, eller legen ved ungdomshelsestasjonen.