Mensen, første gang

Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For svært mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som når de er 9 år og noen kan få den så sent som når de er 17 år.

Kanskje kan få du en liten anelse om når den kommer om du spør mamma eller søster når de fikk den, for ofte kan man ligne litt, men slett ikke alltid.

Tegn på at den snart kan komme

Mensen kommer når puberteten har kommet godt i gang. Det vil si at man har vokst mye, har begynt å få bryster og fått hår på kjønnsorganet og under armene. Noen har litt vondt i magen før den første mensen kommer. Det er også normalt at man har begynt å få utflod og ofte får man utflod et par år før mensen.

Utflod er en væske som blir laget av celler i skjeden, og er med på å rense og gjøre miljøet i skjeden optimalt. Det er veldig varierende hvor mye utflod hver enkelt har. Ofte kan man se utfloden i trusa og den kan være alt fra hvit til litt egghvit. Den lukter ikke så mye men kan lukte litt surt. Man skal aldri vaske seg inne i skjeden da skjeden renser seg selv, og utfloden er en del av denne renselsen. Hvis utfloden er litt brunaktig, kan det være tegn på at mensen er på vei.

FAKTA

Mensen kommer en gang mellom 9 og 17 år. Det er altså store forskjeller fra jente til jente.

Når skal man kontakte lege?

Hvis man ikke har fått mensen når man er 14 år og heller ikke har noe tegn til at puberteten har startet, kan man snakke med legen sin. Les mer om hva du kan gjøre om puberteten ikke kommer. Det samme gjelder hvis man ikke har fått mensen men har fått tegn på pubertet og er 16 år. Da kan legen ta blodprøver og sjekke mengden av kjønnshormoner. Før dette er det ingen grunn til at man skal undersøke hvorfor mensen ikke har kommet.

Fortelle det?

Mange jenter venter spent på å få mensen og er stolte og glade når den kommer. Snakk gjerne med venninner eller søsken som er eldre og har erfaring om det er noe du lurer på. De fleste synes det er helt greit og vil gjerne hjelpe med råd. Noen gruer seg og synes det er flaut å fortelle at de har fått sin første mens siden dette er noe nytt. Husk at for foreldre er mensen en vanlig ting, og at de vet at det er noe som kommer når du har kommet i puberteten. Prøv å bare si det som en helt vanlig ting, og så kan du jo be dem kjøpe bind eller tamponger, skrive det på handlelappen, eller be om penger til det.

Hvis det er noe du lurer på kan du snakke med helsesykepleier på skolen din eller med noen på helsestasjon for ungdom.