Muslim, men ikke jomfru - hva gjør jeg?

Jeg er ei jente på 19 år. Jeg har vært forelska i en gutt lenge og vi har nå tenkt til å gifte oss. Problemet er at jeg ikke er jomfru.

Muslimsk jente (colourbox.com)

Hei Jeg er ei jente på 19 år. Jeg har vært forelska i en gutt lenge og vi har nå tenkt til å gifte oss. Problemet er at jeg ikke er jomfru. Når jeg var 16 hadde jeg samleie med enn anen gutt. Vi er begge muslimer, og jeg elsker han kjempe mye. Hva bør jeg å gjøre? Si sannheten? Hvis jeg gjør deg så risikerer å bli drept. Og gutten tror at jeg er jomfru.

Fakta

Det er IKKE slik at alle blør ved første samleie selv om de er jomfru.

Ved spørsmål om tvangsekteskap: Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse på telefon 815 55 201.

SVAR fra Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll:

Hei, så bra at du skriver til oss om dette vanskelige temaet!

Du er ikke alene om å være i en slik vanskelig situasjon og være bekymret for dette. Det første jeg likevel vil nevne er at du ikke har gjort noe ulovlig. Du har lov til å ha sex når du er over 16 år i Norge, og du er myndig når du er over 18 år. Det er du som bestemmer over deg selv, din kropp og ditt liv!

Det å ha sex før ekteskapet kan føre til opplevelsen av skam i familien dersom noen vet. Kanskje er det derfor best at du ikke sier noe om dette til din forlovede, dersom dette kan sette deg i fare. Dette er jo tross alt noe han egentlig ikke har noe med. Dette handler om deg og ditt liv.

Det at du frykter at du kan bli drept gjør at jeg blir redd på dine vegne. Du bør tenke deg godt om før du gifter deg inn i en familie som du frykter kan ty til vold dersom de tror du ikke er jomfru! Du skriver at du elsker forloveden din, men det er viktig å huske på at med et ekteskap kommer også mannens familie. Dersom din forlovede, din svigerfamilie eller din egen familie truer deg på noe vis, eller du frykter at de kommer til å skade deg dersom du ikke lever opp til deres forventninger er det veldig alvorlig.

Dersom du opplever trusler eller blir redd for at noe skal skje er det viktig at du raskt tar kontakt med noen for å få hjelp. Det kan være en lærer, en rådgiver på skolen eller andre du kjenner, Du kan også kontakte Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse på telefon 815 55 201. Her kan du få råd og hjelp i siutasjonen din, og du kan være anonym.

Dersom situasjonen blir akutt og du frykter for ditt eget liv, må du kontakte politiet, tlf: 02800. Politiet kan hjelpe deg å komme i trygghet på et krisesenter eller hos noen du kjenner. Ingen har noen rett til å skade deg. I denne artikkelen kan du lese mer om hvor du kan søke hjelp.

Jeg vet ikke om du på bryllupsnatten må vise frem blod på lakenet eller om den fremtidige ektemann vil kreve at det kommer blod når dere har sex. Det er mange myter om skjedekransen (jomfruhinna) og en av disse er at det skal komme blod første gang du har hatt sex. Det stemmer ikke. Faktumet er at ikke alle blør selv om de er jomfru. Ingen kan se om du har hatt vaginalt samleie. Verken lege, sexpartner eller andre kan se om du har hatt vaginal-, eller andre former for sex. Det er bare du selv som kan vite dette.

Les mer om dette i artikkelen om jomfruhinna her på ung.no.:

Jeg håper dette hjelper deg litt, og at du kontakter noen som kan hjelpe deg videre.

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og neagtiv sosial kontroll, i samarbeid med Ung.no

Om skjedekransen - jomfruhinna.

zanzu.no har nyttig informasjon om kroppen. Der finner du også informasjonen på flere språk og du finner forklarende bilder/illustrasjoner av skjedekransen.

Om skjedekransen skriver de: I Norge bruker vi også ordet skjedekrans i stedet for jomfruhinne. Jomfruhinnen er nemlig ikke en hinne som lukker skjeden, men en myk krans som består av vev. Den er plassert litt innenfor skjedeåpningen.

Alle skjedekranser er ulike i både form og størrelse:

  • Kransen kan være tykk eller tynn.
  • Skjedekransen kan være glatt, ujevn eller rynket.
  • Den kan være trang eller vid.

En kvinne blør ikke alltid første gang hun har samleie. Det er like vanlig å blø som å ikke blø den første gangen.

Dersom skjedekransen strekkes eller revner, kan det gjøre litt vondt og komme litt blod. De fleste kvinner merker imidlertid ikke noe til dette.

Noen kvinner blør fordi det blir et sår i skjeden. Dette kan skje hvis kvinnen ikke er seksuelt opphisset nok. Det kan også skje hvis musklene rundt skjeden er for stramme fordi kvinnen ikke slapper av.

Skjedekransen kan ikke bevise at en kvinne fortsatt er jomfru. Skjedekransen kan allerede være strukket eller revnet, selv om kvinnen fortsatt er jomfru.

"Jomfrusjekk"

Vær også klar over at ingen har rett til å kreve at en jente, uansett alder, får gjort en underlivsundersøkelse for å finne ut om hun er jomfru. For det første har ingen lov til å tvinge noen til å ta undersøkelse. For det andre krever loven at helsepersonell opptrer omsorgsfullt. Undersøkelser som har som formål å kontrollere unge kvinners seksualliv og privatliv strider mot dette kravet i loven.

For det tredje kan man ikke ved en undersøkelse se om en kvinne har hatt samleie eller ei. Mange tror at kvinner som ikke har hatt samleie, har en hinne over skjeden som blir ødelagt og blør når hun har sex for første gang. Men det mange kaller "jomfruhinne" er ingen hinne. Det er en elastisk hudfold som hos de aller fleste kvinner ikke blør ved første samleie. Se info om dette på regjeringen.no

Skrevet av Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll

Sist oppdatert: 03.10.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Muslimsk jente (colourbox.com)

Fakta

Det er IKKE slik at alle blør ved første samleie selv om de er jomfru.

Ved spørsmål om tvangsekteskap: Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse på telefon 815 55 201.

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet intime bilder eller videoer av deg som er blitt delt.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.

Lukt fra underlivet

Alle, både gutter og jenter, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen er fullstendig luktfri, men det skal ikke lukte vondt.

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Hva er informasjonskapsler (cookies)?

Hva brukes de til, er de farlige og hvordan kan du slette dem?

Illustrasjon av en cookie som ligger på et tastatur.