Må du leve et dobbeltliv?

Har du en hemmelig kjæreste? En mobil familien ikke vet om? Er du redd for at dobbeltlivet kan bli avslørt?

Jente med mobil (colourbox.com)
STRENGT? Føler du at du må lyve for å leve slik du selv ønsker, får du gode tips i denne artikkelen.

Det er mange grunner til at unge lever et dobbeltliv. Noen gjør det fordi de vil vise respekt for familiens verdier og normer, og ikke vil såre noen. Det finnes ulike grader av dobbeltliv.

Legger familien begrensninger på livet ditt?

Enkelte unge opplever at familien legger begrensninger på deres liv. Kanskje får du ikke lov til å ha kjæreste, delta på fritidsaktiviteter, være sammen med venner av motsatt kjønn eller bruke de klærne du ønsker.

Familiens kontroll kan føre til at du lever et dobbeltliv og holder mye hemmelig. Dersom kontrollen er så sterk at du ikke får leve det livet du ønsker å leve, bør du snakke med noen.

Se kampanjefilmen fra IMDi om å leve et dobbeltliv:

Lyver for å leve som du ønsker

Konsekvensen kan være at du må lyve for å leve det livet du selv ønsker. Det kan bli vanskelig å holde styr på hva du sier til hvem. Du kan være redd for hva som vil skje hvis du blir avslørt. Vil familien din bli skuffet eller sint?

Å ha det sånn kan være veldig vanskelig. Kanskje har du konstant dårlig samvittighet, eller synes det er tungt psykisk å leve på denne måten?

Hvor kan du få hjelp?

Kjenner du deg igjen, eller ønsker du å snakke med noen om dette?

  • Alarmtelefonen for barn og unge: Du kan chatte med eller ringe alarmtelefonen på nummeret 116 111 hele døgnet. Det er en gratis tjeneste.
  • Helsesykepleier på skolen din: Helsesykepleier på skolen din tåler å høre alt du opplever, og kan hjelpe deg med å få riktig hjelp. Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom.
  • Chat med noen anonymt: Vi har samlet mange gode chattetjenester som du kan snakke med noen om hvordan du har det hjemme, helt anonymt.
  • Send spørsmål til oss anonymt: Hvis du sender spørsmål anonymt til vår spørretjeneste kan du få svar av blant annet jurist og familieterapeut om hva du kan gjøre med situasjonen din.
  • Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse: Er en informasjonstelefon for hele landet, hvor du kan få råd og hjelp av noen med kunnskap om temaet. De har taushetsplikt og du kan være anonym.

Skrevet av Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

Sist oppdatert: 20.10.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Jente med mobil (colourbox.com)
STRENGT? Føler du at du må lyve for å leve slik du selv ønsker, får du gode tips i denne artikkelen.

Fakta

Jente 15:«Familien mener at «bra» jenter ikke skal ha kjæreste før de blir gift. Derfor føler jeg at jeg må lyve til dem om hvem jeg er sammen med og hvor jeg er»


Gutt, 19: «Man gjør alt man kan for å slippe bråk og konflikter»

Fikk du svar på det du lurte på?