Hopp til hovedinnholdet

Alt du bør vite om praktisk førerprøve (oppkjøring)

I bilen på førerprøven (colourbox.com)
NERVØS? Det er helt naturlig å grue seg til oppkjøringa, men er du godt forberedt går det nok bra.

Gruer du deg til oppkjøringa? Husk at all oppkjøring til førerkort gjennomføres etter noen generelle regler, uansett hva slags kjøretøy du kjører opp til. Les mer og gjør deg klar!

Offentlig og kvalitetssikret
I bilen på førerprøven (colourbox.com)
NERVØS? Det er helt naturlig å grue seg til oppkjøringa, men er du godt forberedt går det nok bra.

Før du avlegger førerprøven

Praktisk førerprøve kan avlegges når kandidaten tilfredsstiller kravene til alder, vandel, obligatorisk opplæring, helse og syn som er fastsatt for den aktuelle førerkortklassen. Du må også ha bestått den teoretiske prøven før du kan kjøre opp. Husk å ta med legitimasjon!

Mørkekjøring: Kurs i kjøring i mørket må gjennomføres før praktisk førerprøve når prøven avlegges i perioden fra 1. november til og med 15. mars. Avlegges førerprøven i perioden fra 16. mars til og med 31. oktober, må trafikkstasjonen få dokumentasjon på fullført kurs.

 

 

Hvordan foregår selve oppkjøringen?

Prøvestrekningen skal legges slik at du som kandidat får mulighet til å vise dine ferdigheter under vekslende vei- og trafikkforhold. Som regel kjører du etter en fastlagt rute som tar rundt 55-60 minutter. Kjenner du noen som har tatt lappen samme sted, kan du derfor spørre dem og få tips om hvilken rute de kjørte.

I tillegg til selve kjøringen vil prøven også inneholde en sikkerhetskontroll av kjøretøyet, hvor du kan bli bedt om å kontrollere dekk, lysutstyr, bremser, styring, osv. (For lett og tung motorsykkel er det i tillegg en ferdighetsprøve på avsperret område som må bestås før resten av prøven kan gjennomføres). Husk å ta på deg bilbelte før du starter motoren - alltid!

Det legges vekt på at du skal kjøre selvstendig under prøven. Dette gjøres blant annet ved at sensor (den personen fra trafikkstasjonen som skal teste deg) angir lengre kjørestrekninger når han eller hun gir beskjed om hvor du skal kjøre.

Eksempler på slike kan være:

  • Følg skilt til Gjøvik.
  • Finn en egnet plass å snu.
  • I enden av gata skal du til venstre.

Hvis du ønsker det og forholdene ellers ligger til rette for det, kan trafikklæreren din også være med i kjøretøyet under prøven. Men det vanligste er likevel at det bare er du og sensor som er med på turen.

Sensors vurdering

Sensor sitter i passasjersetet foran i bilen. Under kjøreturen skal han eller hun vurdere din observasjon, tegngiving (blinklys), hvordan du plasserer deg i veien og hvordan du plasserer deg i forhold til merking, din fartstilpasning, tilpasning til øvrig trafikk og kjøretøybehandling (hvordan du kjører teknisk, hvordan du bruker girene og lignende). Han/hun vil sitte med et skjema og notere underveis. Det er viktig å huske på at det ikke trenger være negative ting som sensor noterer, så ikke bruk oppmerksomhet på om sensor skriver eller ikke. Følg heller med på veien, så viser du deg også som en bedre bilist.

Du får beskjed om resultatet av prøven umiddelbart etter at den er avsluttet. Det er helhetsinntrykket som avgjør resultatet av førerprøven. Det vil si at mindre enkeltfeil alene ikke blir avgjørende, men har du gjort mange nok små feil kan det være nok til at sensor mener du må opp til ny prøve.

 

 

Prøven kan avbrytes og vurderes som ikke bestått hvis det oppstår en situasjon hvor sensor eller andre trafikanter må gripe inn for å unngå skade eller fare, og du selv skulle ha avverget situasjonen. Prøven kan også avbrytes hvis du overser et lyssignal, skilt eller veioppmerking, eller når din kjøring kan medføre fare i trafikken.

Dersom en praktisk prøve vurderes til "Ikke bestått", skal du få en skriftlig begrunnelse for vedtaket. Da må du også vente 4 uker før du kan ta ny prøve. Står du, kan du juble og gå fra trafikkstasjonen med et midlertidig førerkort. Det ordentlige førerkortet kommer i posten etter noen dager.

Hvis du stryker, da?

Hvis du derimot stryker på oppkjøringen må du vente i minst fire uker før du kan prøve på nytt. Vurderingsskjemaet som sensoren fyller ut, får du med deg. Det gir deg informasjonen som du kan bruke i forberedelsene til ny prøve. Du må selv betale for ny oppkjøring.

Prisen på oppkjøring ligger på 1.010,- kroner. I de fleste tilfeller bør du regne med å måtte ut med litt ekstra penger siden det kan være en fordel å ta noen ekstra kjøretimer like før den neste oppkjøringen.

  • Problemer med fart og fartstilpasning.
  • Brudd på vikeplikten.
  • Å ikke gi tegn (legge seg i riktig fil og bruke blinklys) eller ikke samhandle med andre trafikanter.
  • Å gjøre feil valg i en trafikksituasjon.
  • Helheten på kjøringen er ikke god nok.
  • For tidlig oppkjøring i forhold til kjørelærers anbefaling.
  • Mange kan bli nervøse av å kjøre opp med en fremmed sensor ved siden av seg, og kan gjøre feil som de ellers ikke pleier å gjøre.

Hvilke kjøretøy kan brukes under prøven?

Kjøretøy til førerprøven, unntatt tilhenger, skal være godkjent av Statens vegvesen. Godkjenning som kjøretøy til førerprøven skal føres i vognkortet. Det vanligste er å bruke bilen til kjøreskolen du bruker, og det gir ofte en ekstra trygghet å bruke en bil du allerede kjenner.

 

Lykke til - dette fikser du!

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
22.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Aram
1
25.01.2019 12:07:38
det er ikke bare opp til deg. fikk den frekkeste sensoren på jord. Hun kalte meg en idiot pga jeg kjørte feil
Maricris fra Moss
0
09.03.2018 22:34:56
«Han sa ingenting» mener jeg. Typo error
Maricris fra Moss
7
09.03.2018 22:32:22
Jeg bestått for 2 dager siden. Jeg tok det kun en gang. Jeg konsentrete meg godt gjennom kjøringen og jeg var ikke nervøs. Jeg unngikk å tenke for mye og tenker positive ting hele tida. Jeg merke at sensor notere da jeg kjører men jeg var sikkert at jeg kjøre tydelig og ikke tenk at jeg kanskje har gjørt feil.
I beggynnelsen av kjøring gjørde jeg små feil (som jeg vet) på E6 sa han å avkjøre til larkollen. Jeg kjørte forbi og kunne ikke kjøre tilbake til høyre felt pga trukk kjører tett til hverandre. Jeg viste at jeg skal miste min avkjøring, så jeg sa til sensor. « Oi... beklager jeg mister min avkjøring. Kan jeg ta den neste?» jeg sa ingenting så tok jeg egen avgjørelse å ta den neste. Den situasjonen var stressende men jeg trodde at jeg har gjørt bra avgjørelse fordi det er farlig å shifte tilbake til høyre felt. Jeg la ikke den situasjonen ødelleger meg og prøvde å fokusere med positive ting. Jeg sier til megselv hele tida da jeg kjører... « jeg skal bestå, jeg vil bestå, jeg må bestå dette « think positive!!!
Vims
2
04.01.2018 21:40:27
Jeg har begynt å følge en/ei som kaller seg 'trafikklerar' på snap. Mangen gode tips å plukke opp og han/hun svarer på chat om jeg har stilt spørsmål
Razia
7
15.09.2017 03:21:04
Kan man kjøre på oppkjøring dag med egen bil?
Hanna.R
29
10.10.2016 11:47:27
Heia Er det viktig eller må kunne alt sikkerhetsspørsmål?
Sindre
11
18.07.2016 10:19:57
Hvor viktig er sikkerhetskontrollen på prøven? Teller den mye?
Mull...
11
02.01.2016 12:36:43
Hei! Er det noen som vet om det går an å bruke privatbil på oppkjøring? :)
Talal
5
07.01.2016 11:08:02
Nei, dette er ikke aktuelt.
Stian
21
10.07.2015 18:35:34
Har bestått teorien, vært igjennom alle samtlige kjøretimer og sikkerhetskursene, og har til nå forsøkt TRE ganger på å klare den praktiske prøven, men nei da..det blir stryk etter stryk gang på gang..og jeg er over to år på etterskudd sammenliknet med de andre kameratene mine (som tok lappen da de var atten). Er det flere som meg som sliter?
Helle
7
30.09.2016 12:36:58
Ja har nå forsøkt 4 ganger!!! Helt latterligt. Har venner der ikke kan kjøre bil, men fikk lappen i første forsøk.
A
12
30.03.2016 19:58:49
Jeg også. Skal prøve fjerde gang nå... Det er no dritt, men vil ikke gi opp!
H
10
29.09.2015 20:29:34
Er jo et par måneder siden du skrev dette - kanskje du har fått lappen nå? :) Men jeg sliter med det samme problemet, hehe. Bortsett fra at jeg har vært oppe en gang mer enn deg..
Kims
6
06.07.2015 18:06:30
Jeg begynte med kjøreopplæring for et par år siden, er ferdig med de obligatoriske delene men mangler teoriprøven før oppkjøring. Er det noen frist for når jeg må ta resten for å slippe å ta kjøretimene på nytt ?
Hei
8
30.06.2015 17:52:32
Jeg gruer meg kjempemye. Er det noen som har tips?
Horgen
4
04.06.2016 15:41:22
Prøv en demoprøve på nett først. Feks. http://www.teori-prover.no/gratis-teoriprover-bil
1
0
08.06.2015 02:00:24
Hei Mahmoud Du kan enten bestille oppkjøringen selv eller gi fullmakt til kjørelæreren din. Hvis du gjør det selv så må du logge inn på din side på statensvegvesen, går inn på førerkort og deretter på timebestiliing. Lykke til;)
Mahmoud
2
03.06.2015 13:09:23
Hei jeg er registeret i obligatorisk oppkjøring. Å skal gå til videre nå men jeg vet ikke hvordan jeg tar oppkjøring
J
4
08.06.2015 02:02:55
J
Mari2
12
27.05.2015 08:49:12
Hei jeg har oppkjøring på lillestrøm 20. juni kl 09 25, kjører automat, trenger tips evt. hva slags ruter det osv. Takk på forhånd:)
M
7
26.07.2015 18:08:16
Hvorfor tar du lappen med automatgir bil??
Yoman
19
23.05.2015 20:45:00
Hmm, min anbefaling. Vel, fokuserer bare på veien og husk hva kjørelæreren har sagt. Prøv å bruk det når du tar oppkjøring. Disse tingene kan for eks. være plassering i rundkjøring, blinklys, feltskifte, sjekk av blindsone før feltskifte, riktig valg av felt, osv. Og lykke til. Dette kommer til å gå bra. Jeg husker ved min oppkjøring så gjorde jeg mange feil, men klarte likevel å bestå. Så dette klarer du!! :)
mari
13
07.05.2015 16:21:14
Hei jeg har oppkjøring i billingstad 19.juni har dere noen tips?? Har lest flere steder at stryke prosenten er over 30% er kjempe nervøss.. takk på forhånd!
Ole
9
09.08.2015 00:45:52
Hei kan du pliss beskrive detaljert hvilken steder du ble kjørt til?
yoman
7
23.05.2015 20:53:43
Hei, Mari Noe av det viktigste vil jeg tro er å lese på spørsmål du kan få ang. sikkerhetskontroll spørsmålene. Fordi på føerprøven vil du få et spørsmål fra sikkerhets kontroll arket som du sikkert har fått fra kjørelæreren. Øv på den! Det gjorde jeg, og selv om jeg ikke kunne alt så klarte jeg å svare på smp. angående dekkdimensjoner. Denne linken her gir deg svar på de fleste spm. som du kan få på oppkjøring. :)
yoman
7
23.05.2015 20:58:37
http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1304038 I tillegg husk alt du har lært med kjørelæreren. Jeg hadde min oppkjøring denne mandagen på Lillestrøm stasjon og best heldigvis. Jeg la merke til at jeg gjorde mange småfeil underveis. Hadde sikkelig problemer med parkering, men likevel besto jeg. Det som er viktig er for eks. kjør med lav fart før rundkjøring, riktig plassering (husk venstre felt dersom det er ingen vei til venstre og du skal rett fram). Andre ting kan være fobikjøring. Ikke gjør dette hvis du er usikker. Husk å ha nok avstand. Og som kjørelæreren fortalte meg på en motorvei er fartsgrensen vanligvis 100 km/t. Dersom det går under 90 km/t skal du bytte felt. Men du må alltid huske å sjekke om dette går først og sjekke blindsonen før du slår på blinklyset. Dette er de tipsene jeg husker akkurat nå. Jeg tok oppkjøring dessverre i automat, så dersom du skal ha det i manuell kan jeg ikke gi deg noen tips nå. Men skulle gjerne hatt noen tips siden jeg vil ta en ny oppkjøring til sommeren med manuell. :)
GårIkkeAnn
10
24.02.2015 22:07:27
Jeg kjørte opp i dag og var veldig sikker på meg selv før jeg begynte. Men som alle andre var jeg litt nervøs. Dette endret seg da jeg satt meg inn i bilen og vi begynte å prate småprate litt på vegen. På landevegen kjørte eg bak en minibuss som skulle inn på en holdeplass - men han hadde problemer med å komme seg inn. Siden han stod midt i vegen - rett foran en sving og slet med å komme seg på plass, stod jeg stille bak å ventet. (jeg spørte også når jeg var ferdig med kjøringen om hun ville gjort det samme - og det ville hun.) Det kom naturlig et par biler bak oss da vi stod der i minst 5 minutter og ventet på minibussen, og da den endelig hadde kommet seg av veien, kjørte vi. Jeg fulgte oppimot fartsgrensen (70km/t), men siden det var et ganske svingete parti, slapp jeg ofte på gassen foran og i svingene. Litt senere da farts-sonen gjekk opp til 80, kjørte to av bilene forbi. Jeg slapp naturlig på gassen for å hjelpe til, men ifølge sensor var dette ikke nok. Hun mente heller at jeg skulle ha bremset for å slippe de forbi fortere. Like etter forbikjøringene, økte eg farten tilbake til 80 - og de to bilen bare føyk avgårde - altså de kjørte godt over hundre kan jeg påstå. Jeg mestret alt annet av øvelser som hun påtok meg. Likevel mente hun jeg "kjørte for varierende" slik bilene bak valgte heller å kjøre forbi - og at jeg ikke hjalp til godt nok i trafikken (altså at jeg ikke bremset for å slippe forbi to biler som kjører i 110km/t på en helt oversiktlig landeveg selv om jeg slapp gassen). Jeg snakket med kjørelæreren min etter oppkjøringen, og hun syntest det var bare tull at jeg ikke bestod. Hva syntest dere?
Racer
3
05.09.2016 15:18:27
Tot. Tull!!! Jeg dumpa 3 ganger, og siste gangen var sensor til eksamen selv. D vil si jeg hadde med meg 2 sensorer i bilen! Det tok dem 20 min å blive enige om at jeg ikke hadde bestått. Så iblant tror jeg også det har mye å si hva sensor man har!!
skal snart kjøreopp
5
23.03.2015 21:02:10
Det var absolutt veldig teit! Hvis du bremser så kan det forårsake en ulykke på vegen. Syntes du gjorde det riktig.
Fornøyd
11
27.03.2015 10:30:01
Fikk samme sensor i dag på oppkjøringen - og bestod! Har kjørt 1 gang (i går) siden sist oppkjøring, og hun mente kjøringen i dag var helt glimrende. Synest likevel jeg skulle fått lappen for 4 mnd siden... men la gå - ut å kjøre nå!
LiseL
10
19.01.2015 12:30:21
Jeg bestod på min 2. oppkjøring. Strøk første gangen ved at jeg kjørte for sakte i en 50 sone der det ikke var forskjørsveg. Jeg var da ekstremt mye på vakt for biler som kom fra høyre og det var utrolig dårlig sikt, så jeg senket farten for hver høyresving og jeg ble dermed en sinker for resten av trafikantene og dannet en kø og irritasjon bak meg. En annen feil var ved en parkering på Spar. Jeg parkerte litt unna bilene slik at jeg slapp å rygge/ kjørel inn mellom to biler. Den siste feilen var veldig bitter da jeg har blitt lært opp av min kjørelærer å IKKE dra opp håndbrekket ved flat parkering, altså ikke i bakke.Kjørelærer mente det var nok å sette bilen i lås ( 1.gir/ rygg ) og at håndbrekket ikke skulle opp. Pappa setter på brekket veldig ofte og han hadde jeg kjørt masse med før kjørelærer og måtte da avvenne meg denne " uvanen " som jeg fikk en feil for. 2. Oppkjøring senket jeg ikke farten for høyre, men slapp heller gasspedalen og holdt foten klar på brems i tilfelle det kom en bil ut fra høyre. Resten gikk som en glans og fikk god skryt for det meste, men sensoren mente jeg var en liten høne til tider, men sa selv hun skjønte det var på grunn av nervøsiteten, Hehe. Fikk to fine sensorer begge gangene, og forstod mine feil, dermed øvet jeg mer på det jeg hadde strøket på tidligere. Lykke til alle sammen. Husk to veldig enkle ting : sensoren er ikke der for å stryke deg, men for å se om du kan kjøre alene i trafikken. Og husk at det ikke er verdens undergang å stryke selvom prisene er latterlig høye idag, førerkortet i lommeboka mer verdt ;-)
IcanDoIt
1
07.02.2015 11:27:33
Hvor lenge etter den 1.oppkjøringen tok du den 2.oppkjøringa?
yoman
6
23.05.2015 20:51:25
Ja, jeg vil også gjerne ha svar på det. Kjørelæreren min anbefalte å gå over til automat, så jeg tok oppkjøring på autmat. Vil gjerne ta en ny oppkjøring på manuell. Hvor lang tid trur dere det kommer til å ta før jeg får det?
Morten
4
06.10.2014 22:10:04
Må bare dele en superapp som anbefales når det gjelder teoriprøven. Last ned lappen klasse B. Virkelig bra med mange tips, spørsmålstest og nyttig informasjon.
Veronica
16
23.09.2014 14:40:37
Jeg hadde oppkjøring i går og bestod. Var veldig nervøs lenge før, men nå skjønner jeg ikke hvorfor jeg var nervøs! Det er akkurat som en vanlig kjøretime. Ikke skummelt i det hele tatt. Han sa jeg var litt glad i 1. giret, men det var fordi jeg var dritredd for å bryte vikeplikten, og ville derfor forsikre meg. Og at jeg godt kunne kjørt fortere på landeveien (kjørte 10km/t under). Ellers syns han at jeg kjørte veldig behagelig og hadde svært god samspill med trafikanter :) Hvis du føler deg trygg når du kjører, har du ingen grunn til å være nervøs altså! På sikkerhetskontrollen fikk jeg spørsmål om å kontrollere mønsterdybde. Haha, vet ikke helt om jeg klarte det, for var ikke helt sikker på hvordan jeg skulle bruke dybdemåleren, men jeg fortalte risikoen ved å kjøre med for liten mønsterdybde og minimumskravene (1,6mm og 3mm). Så er det utrolig viktig å ta det rolig og ikke stresse. Gjør du en feil, kommenter det, så vet sensor at du er klar over det. Ikke sitt og tenk på det, da kan du gjøre fler feil pga du tenker så på det! Legg det bak deg og tenk at det går bra :D
Driver-O
2
24.08.2014 04:31:34
Noen som vet hvilken rute man føler ved oppkjøring ifra Billingstad? På forhånd takk :)
Sopp
3
17.09.2014 16:57:14
Er en datamaskin som bestemmer ruten din :)
Rusk
16
14.06.2013 17:48:24
Enkelte sensor er mer strengere enn andre, å stryke pga. denne type sensor er det rettferdig? Hvem bedømmer sensorer?
zxzx
16
19.04.2013 14:03:55
kan jeg ta eksamen med min egen bil
Cardiac angrep
12
31.10.2011 10:38:56
Jeg er helt uenig Frank Arne
bob
3
16.11.2015 10:43:56
bob aproves
Teta
9
31.10.2011 00:31:28
Tøffe ungdommer som går på med krun hals og tar teoriprøven og førerprøven!
Kate
90
29.10.2011 23:02:36
Jeg tok oppkjøring den 21 oktober på Risløkka. Klarte det på første og har noen tips! 1. les gjerne litt rundt og søk "oppkjøring" på google 2. Vær nøye med høyreregel (ser du ikke forkjørsveiskiltet gå ut i fra høyreregel) 3. Rolig inn i kryss, rundkjøringer, vi har ikke dårlig tid. 4. Tenk på økonomiske gir, høyest praktisk mulig. 5. FARTSØKNING ut på motorvei og senk farten når du har kommet til avkjøringsfeltet for nedbremsing 6. forbikjøringer, ikke ta noen sjanser. 7. Ha en samtale med sensor, lat som om det er en bekjent. 8. Ta det helt med ro 9. FOTGJENGERE, se langt frem og beveg blikket. 10. Myk og behagelig bremsing og giring. 11. Bruk speil 12. Forklar feil du har gjort. Dette er positivt. Håper dette hjalp. Lykke til! :-)
Christian
20
09.11.2010 17:58:15
joohoo!! endelig lappen :) da jeg satte meg inn i bilen med sensoren visste jeg at jeg skulle greie det. verste var at jeg har ikke vært nervøs i det hele tatt!! nervene slo ut etter at jeg gikk ut av bilen etter at jeg fikk " tommelen opp" fra sensor.og det er jeg glad for ikke skjedde mens jeg kjørte :)så i morgen blir det første turen alene uten den mennskelige GPSen ved siden av seg :)gleder meg!! lykke til dere andre som tar lappen :)
marte
7
17.07.2010 22:48:16
Eg gleda meg til og kjøre opp sjølv om det er nerve pirrande og vente. Men bare vere deg sjølv og ver avslappa og tenk dette her er bare ein vanlig kjøretur. Sjølv om det er ein fremmende i bilen. Bare tenk dere skal på koselig tur. Det roa vertfall meg ned.
hammerfest snart 18år
12
17.06.2010 10:11:42
hei Jeg er en gutt på 17år som ska ta bil lappe nu i år (vinter) jeg gruer mæ til oppkjøringrn me statensvegvesien e det noen er i værden som HAR noen tips:S
bob
6
16.11.2015 10:31:49
Ja opp gi ditt ekte navn på kjøreprøven
Pari
6
07.01.2010 23:07:00
Lykketil til alle som tar lappen
Bestefar
8
20.06.2009 22:35:53
Hutte-meg-tu! Ikke ett innlegg uten skrivefeil. Selv ung.nos tekst har grove skrivefeil. (red. ung.no retter ikke opp skrivefeil i kommentarene fra våre brukere. Finner du skrivefeil i selve artikkelen, må du gjerne si ifra.)
moses
5
17.03.2009 20:05:10
detta var gode engelsk ferdigheter du :P
Frank-Arne
5
07.10.2007 00:27:30
Jeg synes veivesenet er noen gode folk
ruchira
13
25.09.2007 19:23:03
jeg vil ha råd om vikeplikt på vegen for føre kort klasse B
Benny
1
05.06.2016 16:18:06
Fant disse gratis teoriprøvene for bil http://www.teori-pro...teoriprover-bil eller http://www.teoriside...-teoriprove-bil.

Spørsmål og svar

Strøk på oppkjøringa. Hvor mange feil kan man ha?
Hei ! Det var synd at du ikke besto den praktiske førerprøven, men sensor skal ha gitt en skriftlig oppsummering som du skal ha fått en kopi av....
Hva skal til for å kunne gi fullmakt til en skole for timebestilling?
Hei Jeg vet ikke hva som er i søknaden din på nett, men for at du kan gi fullmakt må både vandel og helse være ok før du kan gi en fullmakt.  ...
Mye som foregår i hverdagen...
Hei Du har absolutt en svært travel hverdag og ofte kan det bli litt mye for tankene å takle. Mitt beste råd til deg vil være å ta en ting av ga...
Hvor lenge må jeg vente mellom hver oppkjøring?
Hei!   Du kan ikke ta ny førerprøve før den 20.03. Det må gå 4 uker fra den prøven du har hatt til du kan ta ny hvis du ikke besto første ...
Hva trenger man av kurs for og kjøre opp til moped/scooter ? me oppkjøring å hele pakka.. pris ?
Hei! Uansett om du kjører opp til personbil, scooter eller moped, må du gjennom fire obligatoriske trinn. Disse kan du lese mer om i artiklene je...
Må man ha automat-førerkort eller manuell-førerkort for å bli politi?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Høres ut som at du har gode planer.  Dette vet vi rett og slett ikke, dessverre. Det står jo på Politihøgskolen...
Skal ta billappen, strøket på oppkjøring 2 ganger. Hvordan få mindre nerver?
Hei jente 18 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det var trist å lese at du strøk på billappen.  Det er noen som blir veldig nervøse før...
Hei ! Jeg sliter med nerver før oppkjøring, hva kan jeg gjøre ? 
Hei Det er mange som blir veldig nervøse når de skal kjøre opp. Du kan be om å få ha med deg trafikklæreren din i bilen under oppkjøringen, ta...
Hvordan kan jeg bli en god sjåfør ?
Hei For å bli god til å kjøre bil må man trene mye og jevnlig. At du har hatt et opphold kan nok ha noe å si for at du ikke var helt heldig med ...
Når kan jeg øvelseskjøre med kjøreskole?
Hei, Statens vegvesen skriver på sine nettsider: "Når du fyller 16 år, kan du begynne på praktisk opplæring og øvingskjøre med personb...
Hei ! Hva koster det sånn ca å ta billappen?
Hei Det koster nok fra  25000- 30000 ,- kroner avhengig av hvor flink du er og hvor mye du får øvelseskjørt hjemme. Hilsen Statens vegvesen i ...
Hei ! Blir det tatt noen urinprøver eller lignende før jeg kjører opp til førerkortet ?
Hei Helse og vandel skal være i orden den dagen du kjører opp, det blir ikke tatt noen prøver den dagen du kjører opp. Hilsen Statens vegvesen...
Hei Jeg fyller 18 år om 5 måneder, kan jeg rekke å få førerkortet  til da ? 
Hei Ja, det kan du nok rekke, men det er ikke en fremgangsmåte vi anbefaler. Man bør bruke god tid på opplæringen, vi mener 2 år er fornuftig me...
Hei ! Hvor lang tid må man vente på en vandelsgodkjenning ?
Hei Det kommer nok litt an på hvor du bor i landet. Vanligvis går dette ganske raskt, så du bør nok purre på den etter en ca 2-3 uker hvis det ...
Jeg har fått utsettelse på førerkort på grunn av vandel, hva gjør jeg videre ?
Hei Ta kontakt med politiet på telefon 02800 og hør når vandelen din vil bli godkjent og når du kan forvente å få den godkjent . Hilsen Sta...
Oppkjøringsdagen
Hei! Jeg skjønner godt at du er nervøs! Jeg var også det da jeg skulle kjøre opp, og jeg tror de aller fleste er det. Du kan lese artikkelen je...
Hei! Skal ta førerkort i klasse A1 i løpet av sommeren  og lurte på om man kan kjøre opp på egen sykkel? Lurer også på om sensor kjører bak eller sitter på. Har dere noen andre tips knyttet til oppkjøring?
Hei Du må søke skriftlig hvis du ønsker å bruke  egen sykkel. Be trafikkskolen om hjelp til det. Sensor kjører som regel bak på egen sykkel, ...
Jeg er stressa for teoriprøven, bilsertifikatet
Hei Jeg tenker vel at i og med at du både har kjørt med din far, og at du har tatt teoriprøven, så er du godt rustet til å klare sertifikatet. N...
Når bør jeg begynne på trafikkskole når jeg skal ta førerkort for bil ?
Hei Fint at du har kjørt så mye, vi ønsker at alle som vil ha førerkort når de er 18 år starter å kjøre når de er 16 år og har kjørt ca 40...
Kan naskeri føre til at jeg ikke får ta lappen?
Hei Det følger av vegtrafikkloven § 24 at "den som skal få førerkort må være edruelig, og det må ikke være noe å si på hans vandel ellers"....
Se alle