Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Trist jente (colourbox.com) #ikkegreit #ikkehemmelig
Trist jente (colourbox.com) #ikkegreit #ikkehemmelig

A-Å

Hva har du lov å kjøre?

moped (colourbox.com)
16 ÅR: Er du 16 år kan du ta førerkort klasse AM, som bl.a. inkluderer moped.

Lurer du på hvilke kjøretøy du har lov til å kjøre med de ulike førerkortklassene? Her får du oversikten.

Offentlig og kvalitetssikret
moped (colourbox.com)
16 ÅR: Er du 16 år kan du ta førerkort klasse AM, som bl.a. inkluderer moped.

De fleste førerkortklassene gir også rett til å kjøre flere typer kjøretøy. Her er en oversikt over hva du kan kjøre med de forskjellige førerkortklassene:

Moped (klasse AM)

Har du denne typen førerkort kan du kjøre alle typer moped. Dette betyr at du kan kjøre både tohjuls, trehjuls og firehjuls moped. Mopedene kan derimot ikke holde en fart på over 45 kilometer i timen. Les mer om moped, klasse AM her.

Motorsykkel (klasse A1 - lett motorsykkel)

Aldersgrensen for å ta lappen på lett motorsykkel er 16 år. Klasse A1 gir også kjørerettigheter for moped, snøscooter, trehjuls motorsykkel og såkalt "mopedbil." Les mer om klasse A1 - lett motorsykkel på Statensvegvesen.no.

Motorsykkel (klasse A2 - mellomtung sykkel)

Oppfyller du kravene til førerkortklasse A2 kan du kjøre det som kalles mellomtung sykkel. For å kunne ta førerprøven i denne klassen, må du gjennomføre obligatorisk opplæring og avlegge førerprøve. Du må også ha fylt 18 år. Les mer om klasse A2 her.

Motorsykkel (klasse A - tung motorsykkel)

Minstealderen for å ta motorsykkellappen klasse A, via direkte erverv, er 24 år. Via trinnvis erverv er minstealderen 20 år. Trinnvis erverv betyr at du tar førerkort i klasse A2 som 18-åring, gjennomfører et kurs på syv timer og opparbeider to års erfaring med klasse A2. Ved å ha førerettighet i klasse A kan du kjøre tung motorsykkel med eller uten sidevogn, uten begrensning på motosykkelens effekt. For mer info om motorsykkel-lappen klasse A, klikk her.

Personbil klasse B (personbil) og klasse B 96

Har du førerkort for personbil klasse B, kan du kjøre motorvogn (unntak motorsykkel og moped) med en tillatt totaltvekt på maks 3500 kg. Bilen må også være godkjent for transport av maksimum åtte passasjerer, i tillegg til føreren. Aldersgrensen for førerkort på personbil er 18 år.

Klasse B 96 gir rett til å kjøre vogntog (bil+tilhenger), med en samlet totalvekt på 4250 kg. Det kan derfor være lurt å ha førerkort i klasse B 96 om du vil ha muligheten til å kjøre med ekstra stor henger. Les mer her.

Personbil med tilhenger (klasse BE)

Denne klassen gjelder trekking av tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg og som man ikke kan trekke med ren klasse B eller klasse B 96. Minstealderen for klasse BE er 18 år. Les mer om førerkort i klasse BE her.

Lett lastebil (klasse C1)

Har du førerkort for lett lastebil, betyr det at du kan kjøre motorvogn med tillatt totalvekt mellom 3501-7500 kg, som er godkjent for transport av høyst 8 passasjerer i tillegg til fører. Minstealderen er 18 år. Les mer her.

Lastebil (klasse C)

Denne klassen gjelder føring av motorvogn med tillatt totalvekt over 3500 kg som er godkjent for transport av høyst 8 passasjerer i tillegg til fører. Du må ha fylt 21 år for å kunne ta førerprøven i klasse C. Minstealderen er lavere for den som tar obligatorisk yrkessjåførutdanning. Les mer om lastebil klasse C her.

Minibuss (klasse D1)

Har du førerkort i klasse D1, gjelder føring av motorvogn godkjent for transport av flere enn 8, men høyst 16 passasjerer i tillegg til fører. Motorvognen kan ha en lengde på høyst 8 meter. Minstealderen er 21 år.

Buss (klasse D)

For å kunne kjøre buss i klasse D, gjelder føring av motorvogn godkjent for transport av flere enn 8 passasjerer i tillegg til fører. Klassen gjelder også for føring av leddbuss. Minstealderen for klasse D er 24 år. For mer info om førerkort klasse D, klikk her.

Traktor (klasse T)

Denne klassen gjelder føring av traktor og motorredskap (begge med konstruktiv hastighet ikke over 40 km/t) med eller uten tilhenger.

Har du ikke fylt 21 år når du tok klasse T, må tillatt totalvekt ikke overskride 25.000 kg som enkeltkjøretøy eller som vogntog. Vektbegrensningen faller bort når du har fått to års erfaring i klasse T, eller har fylt 21 år. Les mer om traktor (klasse D) her.

Snøscooter (klasse S)

Denne klassen gjelder føring av snøscooter (beltemotorsykkel) med eller uten tilhengerslede.

NB, nye regler:

Nye regler i klasse S fra og med 1. juli 2006 fastsetter at nye kandidater kan få førerrettigheter for snøscooter bare etter obligatorisk opplæring og bestått teoretisk førerprøve. Minstealderen er 16 år, men frem til fylte 18 år er førerrettigheten begrenset til klasse 1 (snøscooter hvor forholdet mellom effekt og egenvekt er høyst 0,20 kW/kg). Denne endringen 1. juli 2006 medførte at de som for første gang tok førerkort for motorsykkel, traktor eller personbil (klasse B), ikke lenger fikk påført klasse S "gratis".

Les mer om de nye reglene og snøscooter (klasse S) her.

 

Kilde: Statens vegvesen


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Shahmir
0
27.05.2017 10:28:47
Hvor gammel må man Være for å kjøre el sykkel?
Salman
0
21.03.2016 19:52:00
Når man skal ta MC lapp, de vil ikke si noe mot brille bruk? Altså "Du kan ikke bruke hjelm mens du har briller på" eller lignende?
Kris
0
20.07.2017 17:52:27
Du må igjennom en synstest hos fastlege eller optiker, det gjelder alle førere. (Brilleland, Specsavers osv..) Så lenge du har godkjent syn med briller (mulig du må ha egne kjørebriller) kan du ta lappen på det du er gammel nok til.
6foot4honda
2
03.09.2015 12:07:39
reserbil
Lurer på
1
09.06.2015 20:12:27
Så man trenger ikke førerkort for å ha el sykkel!!
g
0
13.06.2013 12:50:16
TRAAAAAAAAAAAAAAAKTOOOR :D ferdig med hele trafikalt grunnkurset og har fått beviset for lenge siden så nå er det bare å vente litt senere i sommeren da vi skal til bestefar og da skal jeg kjøre traktor i trafikken :D
robin
9
19.03.2012 01:22:25
synes dere burde oppgradere fakta om førekort klassene det er masse som ikke stemmer der
unknown
1
12.03.2012 09:48:49
det er pocketbike man må kjøre synd at det er ulovlig :(
Kris
0
20.07.2017 17:48:16
Det du kan gjøre er å kjøpe en monkeybike, dem er like små, går som moped eller lett motorsykkel (ikke sikker) dem bråker mindre og kan kjøres på vei. Pocketbike kan du kjøre på privat område/bane om tilgjengelig.
Adrian
4
05.12.2011 04:22:27
Ej e veldig lyst til å Jobbe som brøytar men må ej vere 21 før å kjøre dei Traktorane som dei har?? Eller må ej vere 16 eller 18 & 21 ??? Plizz svar??
Mehmet
0
20.07.2015 20:27:37
man må være 16
Joachim
5
26.08.2011 18:22:38
Hei Hvis man Tar Bil (BE) serfikat. Kan man da kjøre Moped med bilserfikat? (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
Biltilsynet
1
09.06.2013 12:53:52
Hei! Tar du førerkort kl B får du i tillegg kl M, BE er bil med henger og må tas etter du har bestått teoretisk prøve for kl B
christoffer
2
11.03.2010 17:44:00
Hei. lurte på om dere kunne hjelpe meg litt. vurderer og ta klasse CE men da får jeg ikke kjøre CE før jeg blir 21år. men lurte på om jeg kunne kjøre c, c1 og c1e før jeg fyller 21. er 19 år (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)

Spørsmål og svar

Kan jeg kjøre en ATV med klasse B
Hei Ja, du kan kjøre en  ATV med klasse B. Les mer her :http://www.vegvesen.no/Forerkort/Om+forerkort/Hva+har+jeg+lov+a+kjore/Personbil+%28klasse+B...
Jeg tenker på og ta Lett - MC lappen (A1) når jeg fyller 15
Hei   Øvelseskjøring kan startes når man fyller 15 år hvis alle andre vilkår er oppfylt. Man må være 16 år for å ta førerkort og dermed...
Mopedbil og førerkort.
Hei! Nei, man kan ikke kjøre mopedbil med AM 146 fordi mopedbil har egenvekt over 150 kg. Har man AM 147, må man ha fylt 18 år. Tar man klasse ...
Passasjer på ATV?
Hei! Man kan ha to passasjerer på en ATV hvis den er registrert for to.  I de tilfeller der en tre eller fire –hjuls moped registrering for to p...
Hva kreves for personer med Aspergers syndrom for å kunne ta lappen (Førerkort)?
Hei Det er ingen grunn for at en som har Asbergers syndrom  ikke kan ta førerkort da mennesker som har Asbergers ofte er gode sjåfører fordi de e...
Aldersgrense og kostnad for å ta førerkortet på gravemaskin?
Hei   Sender deg en lenke du kan kikke litt på og finne litt mer informasjon om pris og varighet for førerkort på gravemaskin. Her finner du til...
Min mor er 77 modell og har fått førerkort for moped uten opplæring, kan hun kjøre en mopedbil da ?
Hei Nei, hun kan ikke kjøre en mopedbil uten å ta opplæring for dette i klasse AM147, T, A1 eller klasse B Hilsen Statens vegvesen i samarbeid ...
Lov å kjøre på E6 med lett motorsykkel når jeg har fylt 16 år?
Hei!   Ja, du kan kjøre på motorvei med lett motorsykkel, det er kun traktor og mopeder som ikke kan kjøre på motorvei.   Hilsen Statems v...
Hvor gammel må du vere fål å eie bil ?
Hei Så lenge du er under 18 år, må foreldre eller foresatte godkjenne kjøpet eller registreringen. Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med Stat...
Hei ! Jeg skal øvelseskjøre med ATV som er traktorregistrert. Hva må ledsager ha av førerkort for å kunne kjøre bil bak ? 
Hei Ledsager må ha klasse B for å kjøre bil. I klasse B ligger også førerett for traktor , men det er begrenset til vekt maks 3500 kg hvis klas...
Er en goped lovlig ?
Hei Det kommer stadig nye kjøretøyer inn i landet som hevdes å være lovlige for bruk i Norge. Det er ytterst få som er det siden de fleste kreve...
Hvam kan sitte på med en atv 50cc som er registrert på to personer?
Hei Hvis den er registrert for 2 personer så må dere til sammen ikke overstige den vektbegrensningen som står i vognkortet. Vennlig hilsen ung....
Kjøre traktor som går 50 km/t før fylt 18 år. Straff.
Hei Hvis du kjører traktor som går over 50 km/t før du har fylt 18 år risikerer du å få utsettelse på førerkortet ditt og et forelegg som må...
Kan eg kjøyre alt av motorredskap når eg har traktor lappen ?
Hei Her er det du kan kjøre med klasse T : http://www.vegvesen.no/Forerkort/Om+forerkort/Hva+har+jeg+lov+a+kjore/Traktor+%28klasse+T%29 Vennlig ...
Har det konsekvenser får å kjøre båt eller å ta båtførerbeviset vis jeg har mistet førerkort klasse b for fyllekjøring?
Hei Det er i dag ingen kobling mellom førerkort og båtførerbevis. Så du kan ta båtførerbevis og kjøre båt selv om du har mistet lappen for fy...
Når blir det lovlig å kjøre elektrisk skateboard i Norge? 
Hei Elektriske skateboard er ulovlig i Norge. Dette er fordi elektriske skateboard per i dag defineres som motorvogn. Problemet er da at et elektrisk...
Kan jeg kjøre scooter på 125 cc med mopedlappen?
Hei En scooter kan kreve både førerkort for lett motorsykkel og mopedlappen, alt etter motorstørrelsen på scooteren. En scooter på 125 cc vil kr...
Aldersgrense på båt og aldersgrense på snøscooter
Hei Minstealderen for å få lappen på snøskuter er 16 år, men frem til fylte 18 år er førerrettigheten begrenset til klasse 1 (snøskuter hvor ...
Se alle