Bruk refleks!

Uten refleks er du så godt som usynlig i mørket. Refleksen din bør henge i knehøyde for å være mest synlig for bilistene.

Lue, hansker og ung.no-refleks (foto: ung.no)
ALLTID: Mange deler ut reflekser med reklame på. Ta imot og putt i alle vinterjakker, så er du alltid klar for mørke kvelder.

Refleks gjør deg mer synlig på lang avstand slik at bilistene rekker å bremse ned. Uten refleks er du så godt som usynlig langs veikanten på mørke høst- og vinterkvelder.

Fakta om refleks

Visste du at 40 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket? Uten refleks er du synlig først på 25 - 30 meters hold, men med refleks er du synlig allerede på 140 meters avstand når bilen bruker nærlys.

Med fjernlys kan bilføreren se deg på hele 400 meters avstand, noe som gjør at de får opptil ti sekunder lenger tid til å bremse ned.

85% mindre risiko med refleks

I tettbygde strøk har bilister som kjører med nærlys i 50 km/t to sekunder på å oppdage deg og reagere dersom du ikke bruker refleks.

Med refleks har bilisten ti sekunder til rådighet, noe som i denne sammenhengen kan utgjøre en stor forskjell. Med rekfleks reduseres risikoen for å bli påkjørt i mørket med hele 85 prosent.

Slik bør du feste refleksen

Refleksen bør henge i knehøyde for å motta mest mulig lys fra billyktene. Velg helst reflekser som beveger seg når du bruker dem, da disse synes best.

Legg reflekser i lommene på alt yttertøy, vesker og sekker, så er de tilgjengelige når du trenger dem. Bruk to reflekser for å bli sett fra begge sider.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 22.01.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Lue, hansker og ung.no-refleks (foto: ung.no)
ALLTID: Mange deler ut reflekser med reklame på. Ta imot og putt i alle vinterjakker, så er du alltid klar for mørke kvelder.

Fakta

Visste du at

  • 40 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket? Uten refleks er du synlig først på 25-30 meters hold
  • bilførere kan se deg på hele 400 meters avstand med fjernlys hvis du bruker refleks. Det gir bilisten opptil ti sekunder lenger tid til å bremse ned.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no