Bilbeltet er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken. Beltet skal være festet tett inntil kroppen, og ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene dine, og alltid over skulderen. Når du har klikket bilbeltet på plass, er det lurt å stramme til.

Store krefter i sving

I en kollisjon er det store krefter i sving. Selv det de fleste mener er liten fart kan føre til store personskader og i verste fall dødsfall. Tenk over dette:

  • Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.

  • Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.

  • Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

 

 

Ta pauser!

Søvnige bilister prøver mange knep for å holde seg våkne bak rattet. De holder hodet ut av vinduet, kjører fortere, spiller høy musikk eller bruker andre triks som ikke virker fordi man fort blir like trøtt igjen.

Det eneste som hjelper er å stoppe og sove! En 15 minutters søvn er nok til at kroppen din henter seg inn igjen slik at du kan kjøre videre en stund til før neste hvil. Er du bare passasjer, kan du jo passe på at sjåføren får seg en pause av og til hvis dere skal kjøre langt.

Klikk på videoen under for å høre mer om hvor viktig det er å bruke bilbelte, og lær mer om hvordan det skal festes riktig.