Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt i dusjen (colourbox.com)
Gutt i dusjen (colourbox.com)

A-Å

Bruk bilbelte - alltid!

Bruk bilbelte (foto: Statens Vegvesen)
ALLTID: Bruk alltid bilbelte når du kjører bil, enten du er sjåfør eller passasjer, om du sitter foran eller bak. Det er en enkel og billig forsikring.

Uten bilbelte har du ingenting som fanger deg opp og holder deg på plass hvis uhellet skulle være ute. Mer enn 35 prosent av de drepte i bilulykker brukte ikke bilbelte.

Offentlig og kvalitetssikret

Bilbeltet er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken. Beltet skal være festet tett inntil kroppen, og ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene og alltid over skulderen. Etter at bilbeltet er klikket på, er det lurt å stramme til.

Store krefter i sving

I en kollisjon er det store krefter i sving, og selv det de fleste anser som liten fart kan føre til store personskader og i verste fall dødsfall.

  • Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.
  • Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.
  • Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

Ta pauser!

Søvnige bilister prøver mange knep for å holde seg våkne bak rattet. De holder hodet ut av vinduet, kjører fortere, spiller høy musikk eller bruker andre triks som ikke virker fordi man fort blir like trøtt igjen. Det eneste som hjelper er å stoppe og sove! En 15 minutters "powernap" er nok til at kroppen henter seg inn igjen slik at du kan kjøre videre en stund til før neste hvil.

Klikk på videoen under for å høre mer om hvor viktig det er å bruke bilbelte, og lær mer om hvordan det skal festes riktig.

Kilde: Statens vegvesen.


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Fikk bot for ikke å ha brukt bilbelte. Kan boten omgjøres til samfunnsstraff?
Hei Manglende bruk av bilbelte straffes med et gebyr på kr 1500, jf. forskrift om gebyr for visse overtredelser av vegtrafikklovgivningen § 1 bokst...
Kan man kjøre lovlig uten bilbelte ?
Hei Man kan kjøre uten bilbelte hvis man har vært hos legen og fått en legeerklæring  på at man av forskjellige årsaker ikke kan bruke bilbelt...