Bruk bilbelte - alltid!

Uten bilbelte har du ingenting som fanger deg opp og holder deg på plass hvis du krasjer. Mer enn 35 prosent av de som dør i bilulykker brukte ikke bilbelte.

En gutt tar på seg bilbelte (clourbox.com)
ALLTID: Bruk alltid bilbelte når du kjører bil, enten du er sjåfør eller passasjer, om du sitter foran eller bak. Det er en enkel og billig forsikring.

Bilbeltet er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken. Beltet skal være festet tett inntil kroppen, og ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene dine, og alltid over skulderen. Når du har klikket bilbeltet på plass, er det lurt å stramme til.

Store krefter i sving

I en kollisjon er det store krefter i sving. Selv det de fleste mener er liten fart kan føre til store personskader og i verste fall dødsfall. Tenk over dette:

  • Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.
  • Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.
  • Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

Ta pauser!

Søvnige bilister prøver mange knep for å holde seg våkne bak rattet. De holder hodet ut av vinduet, kjører fortere, spiller høy musikk eller bruker andre triks som ikke virker fordi man fort blir like trøtt igjen.

Det eneste som hjelper er å stoppe og sove! En 15 minutters søvn er nok til at kroppen din henter seg inn igjen slik at du kan kjøre videre en stund til før neste hvil. Er du bare passasjer, kan du jo passe på at sjåføren får seg en pause av og til hvis dere skal kjøre langt.

Klikk på videoen under for å høre mer om hvor viktig det er å bruke bilbelte, og lær mer om hvordan det skal festes riktig.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 22.01.2020

Offentlig og kvalitetssikret
En gutt tar på seg bilbelte (clourbox.com)
ALLTID: Bruk alltid bilbelte når du kjører bil, enten du er sjåfør eller passasjer, om du sitter foran eller bak. Det er en enkel og billig forsikring.

Fakta

HUSK!

  • Bruk alltid belte!
  • Fest det skikkelig.
  • Ta pauser på lengre turer.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Dette er trafikalt grunnkurs

Før du har lov til å øvelseskjøre privat eller ved en trafikkskole, MÅ du ta trafikalt grunnkurs. Det obligatoriske kurset er på 17 kurstimer.

Trafikk i Oslo på kvelden (foto: ung.no)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)