Hva er klasse AM?

Denne klassen gjelder føring av alle typer moped med fart høyst 45 km/t, dvs. både tohjuls, trehjuls og firehjuls moped. Det skal stå i kjøretøyets vognkort om det er en moped eller ikke.

Klasse AM er en internasjonal klasse, så har du AM på førerkortet ditt kan du kjøre moped også i utlandet. Har du førerkort for motorsykkel eller bil, har du også rett til å føre alle typer moped. Minstealderen for moped er 16 år. Det betyr at du som 16-åring kan kjøre følgende typer:

Tohjuls moped (AM146)

Denne klassen gjelder føring av tohjuls moped. I tillegg kan du kjøre tre- eller firehjuls moped med egenvekt ikke over 150 kg(minus batterienes vekt ved eldrift). Les mer om hvordan du tar mopedlappen i denne ung.no-artikkelen.

Mopedbil (AM147)

Denne klassen gjelder føring av tre- eller firehjuls moped - og det som kalles mopedbil. En mopedbil er en firehjuls moped med karosseri, ratt, pedaler og instrumenter som i en personbil. Dette utstyret gjør at mopedbilene alltid får en egenvekt over 150 kg.

Hva er ATV?

ATV er en forkorelse for "All-terrain Vehicle" ("allterreng kjøretøy") og er et kjøretøy med fire (noen ganger tre) hjul, som primært er laget for bruk i ulendt terreng. Disse har de siste årene også blitt veldig populære å kjøre på vanlige veier. Etter at du har fylt 16 år kan du kjøre en tre- eller firehjuling dersom du har førerkort i en av klassene over så lenge ATV en fyller vilkårene for de forskjellige klassene.

 

 

Lett motorsykkel (A1)

Med klasse A1 kan du kjøre en lett motorsykkel. En lett motorsykkel har maksimalt slagvolum på 125 ccm og effekt på maks 11 kW med eller uten

sidevogn. Tar du lappen for A1 har du også rett til å kjøre to hjuls moped.

Traktor (T)

Minstealderen for traktorlappen (klasse T) er 16 år, men traktoren kan ikke være laget for fart mer enn 40 km/t (konstruktiv fart). Vekten kan heller ikke overskride 25 tonn som enkeltkjøretøy eller vogntog (traktor og tilhenger tilsammen).

Klasse T gir deg også førerrettighet for tre- og firehjuls moped. Hvis du er under 18 år og har førerett for klasse T traktor, får du påført kode 149 på førerkortet og kan føre tre- og firehjulsmoped med en vektbegrensning på 150 kg. Fra fylte 18 år oppheves vektbegrensningen, og du vil i neste førerkortutstedelse få påført T kode 147.

Selv om du ikke har fylt 18 år, kan du utvide fra klasse T149 til T147 ved å gjennomføre et sikkerhetskurs på veg for klasse AM147. Dette gir deg førerett for tre- og firehjulsmoped i Norge. For å få førerett også utenfor Norge, må du bestå teoriprøve for AM 147.

Du kan lese mer om traktorlappen her på ung.no.

Snøskuter (S)

Fra du er 16 år kan du ta førerkort klasse S for snøskuter. Fram til du blir 18 år er førerretten begrenset til klasse 1, det vil si snøskuter der forholdet mellom effekt og egenvekt er maks 0,20 kW/kg.