Kan du kjøre selvbalanserende kjøretøy?

Det er ingen aldersgrense på selvbalanserende kjøretøy på ett eller to hjul. Det er heller ikke noe krav om bruk av hjelm, men det er absolutt å anbefale.

Person på tohjuls selvbalanserende kjøretøy (colourbox.com)
PASS PÅ: Selvbalanserende kjøretøy har lov til å kjølre i opp til 20 km/t, så hjelm er anbefalt for å unngå skader.

På denne siden:

Ståhjulinger som Airwheel, Segway, Hoverboard, ClassyWalk og liknende hadde lenge 16-årsgrense, men i april 2018 ble denne grensen fjernet. Selvkjørende kjøretøy av denne typen blir vurdert som en sykkel. Det betyr at brettene må følge de samme kravene som sykler for å være godkjent:

«Kjøretøyet skal være utstyrt med frontlys, baklys og reflekser. Det stilles også krav til bremsekraft. Kjøretøyet skal i tillegg ha signalhorn eller signalklokke, tilsvarende som for sykkel. Det kan imidlertid gis unntak fra disse kravene der slikt utstyr ikke kan monteres. Det er ikke krav om bruk av hjelm eller obligatorisk opplæring.»

Det er du som selv som har ansvaret for at ståhjulingen din oppfyller kravene over.

Bruk hjelm!

Selv om det ikke er noe krav, er det anbefalt på det sterkeste å bruke hjelm - på samme måte som når du sykler. Ståhjulinger er vanskeligere å styre og bremse med enn en sykkel, så bruk hjelm for å unngå skader.

På samme måte som på sykkel, må du også huske på å ta hensyn til andre trafikanter og gående når du kjører på fortauet.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 21.01.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Person på tohjuls selvbalanserende kjøretøy (colourbox.com)
PASS PÅ: Selvbalanserende kjøretøy har lov til å kjølre i opp til 20 km/t, så hjelm er anbefalt for å unngå skader.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)