Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

A-Å

Dette må du gjennom for å få førerkort for bil

Frontspeil i bil (colourbox.com)
OBLIGATORISK: Alle som skal ta lappen, må gjennom fire trinn som skal gjøre deg klar til førerprøven og en trygg bilist.

Alle som skal ta lappen, må gjennom fire trinn som skal bidra til å bringe deg fram mot førerprøven. Les mer om hvordan du får førerkort for bil her.

Offentlig og kvalitetssikret

Før du kan starte opplæringen for å ta førerkort må du ha fylt 16 år. Når du oppfyller alderskravet må du gjennomføre trafikalt grunnkurs, før du kan øvelseskjøre. Den som øvelseskjører med deg må ha fylt 25 år, og hatt førerkort for kjøretøy i samme klasse som du øvelseskjører sammenhengende i de siste fem årene. Det kan være lurt å starte opplæringen i god tid, slik at du skaffer du deg lang kjøreerfaring og blir en tryggere bilist.

Personbil (klasse B)

Opplæringen for å ta førerkort er lagt opp i fire trinn, og det er lagt stor vekt på at elevene skal lære mer for hvert trinn i opplæringen, og ha riktig framdrift i opplæringen. Det finnes ulike førerkort for bil, men for å kjøre en vanlig personbil må du ha førerkort klasse B. Dette betyr at bilen må ha en totalvekt på maks 3500 kg. Personbilklassene B96 og BE betyr bil med tilhenger.

TRINN 1: Trafikalt grunnkurs

Obligatorisk trafikalt grunnkurs på 17 timer. OBS! Du må ha gjennomført det trafikale grunnkurset for å kunne starte øvingskjøring ved skole eller privat. Kurset på 17 undervisningstimer omhandler:

  • Trafikkopplæringen.
  • Grunnleggende forståelse for trafikk.
  • Mennesket i trafikken.
  • Øvingskjøring og kjøreerfaring.
  • Førstehjelp.
  • Tiltak ved trafikkulykke.
  • Mørkekjøring.

Dette kurset skal gi deg grunnleggende forståelse for trafikk og være utgangspunkt for videre opplæring. Aldersgrensen for å ta kurset er 15 år. Tar du kurset i den offentlige skolen, kan du ta det i 10. klasse selv om du ikke har fylt 15 år.

Har du allerede førerkort i en klasse trenger du ikke ta det på nytt. Bevis på gjennomført trafikalt grunnkurs skal være med når du øvelseskjører. Har du mistet beviset, kan du ta kontakt med en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.

Trafikalt grunnkurs kan du ta ved en trafikkskole eller i den offentlige skolen, dersom skolen din tilbyr dette.

Les mer om: trafikalt grunnkurs på vegvesen.no

Skillelinje, ung.no

TRINN 2: Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse

Gjennom opplæringen på trinn to skal eleven lære å mestre bilen rent kjøreteknisk, uten å måtte rette oppmerksomheten mot andre trafikanter.

Det er ikke fastsatt minste timetall for opplæring på dette trinnet. Omfanget av undervisningen må tilpasses elevens forutsetninger og muligheter for øvingskjøring.

Med utgangspunkt i elevens prestasjoner skal eleven og læreren sammen ta stilling til i hvilken grad målene for trinn 2 er nådd.

Eleven skal gjennomføre en obligatorisk veiledningstime som avslutning på trinn to.

Les mer om grunnleggende opplæring her.

Skillelinje, ung.no

TRINN 3: Trafikal del

På trinn tre skal du lære om trafikantgrupper og interessemotsetninger, å kjøre effektivt, miljøvennlig og økonomisk, å redusere risikoen for ulykker, og lære å bli forbikjørt og kjøre forbi.

På trinn tre er det også lagt inn et 4-timers obligatorisk sikkerhetskurs på bane som skal gjennomføres mot slutten av trinnet. Kurset er en videreutvikling av det tidligere glattkjøringskurset og er utvidet med 1 time. I denne timen legges det vekt på sikring av passasjerer og last.

Trinn tre avsluttes med en obligatorisk veiledningstime der elev og lærer sammen tar stilling til om eleven har tilstrekkelig kjørekompetanse.

Les mer: trafikal del på vegvesen.no

Skillelinje, ung.no

TRINN 4: Avsluttende opplæring

Opplæringen i trinn fire skal bidra til å bringe elevene fram mot førerprøven. Opplæringen her er rettet mot elevenes forståelse av risiko og trafikksystemet. Som hovedregel skal obligatorisk sikkerhetskurs på bane og målet for trinn tre være nådd før undervisning i trinn fire påbegynnes.

For klasse BE (personbil med tilhenger) er kurs i sikring av last obligatorisk.

Les mer avsluttende opplæring her.

Skillelinje, ung.no

Teoriprøven og oppkjøring

Etter fylte 17,5 år kan kan du ta teoriprøven på en trafikkstasjon. Du kan søke om tilrettelagt teoriprøve om du har vansker med å lese og forstå oppgavene. Dersom du ikke består teoriprøven må du vente i to uker før du kan prøve på nytt. Så snart du har bestått teoriprøven og alle de fire trinnene i kjøreopplæringen, kan du melde deg på oppkjøring. Les mer om teoriprøven og oppkjøring her.

Viktig å øve masse!

Øvelseskjører du mye før du avlegger førerprøven, får du en verdifull kjøreerfaring. For å bli en bedre sjåfør og redusere risikoen for at du skal havne i en ulykke, bør du derfor begynne å øvelseskjøre så tidlig som mulig. Statens vegvesen anbefaler at du har minst 110 timer bak rattet, eller har kjørt over 2000 km før du går opp til førerprøven. Det tilsvarer én time i uka i to år.

Planlegg opplæringen

Ta tidlig kontakt med flere trafikkskoler. De har forskjellige tilbud, også til de som skal øve privat.

Statens vegvesen sine nettsider finner du mer informasjon som kan være nyttig for deg som skal ta lappen.

 

Kilde: Statens vegvesen.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
.
1
03.07.2017 01:53:33
EASY
Anne
5
12.05.2014 13:54:10
Til dere som ikke vet hvor dere skal bynne; Jeg er akkurat ferdig med min andre kjøretime. Jeg syntes det var veldig vanskelig og ante ikke hvor jeg skulle begynne. Jeg har bursdag om 2 månder og begynte å kjøre bil for 3 uker siden. Dere burde øvelseskjøre noe hjemme slik at dere kan starte/stoppe og litt med girene før dere går til førerskole. Jeg gikk greit og enkelt innom kjøreskolen min og satt meg opp på time.
kimbinh
5
09.10.2013 22:05:04
Teoriprøve bil
Joakim
19
02.09.2012 00:36:54
¨Hvorfor må det vere så vansklig!! Jeg vet ikke hvor jeg skal begynn, å det står jo ikke noe jævla infromasjon om det noen plass heller! Blir snart sprø! Har bil, men har ikke peiling på hvordan jeg skal ta lappen!
LOLOLOL
2
15.03.2017 20:56:10
Har det endret seg fem år senere
swagger
1
10.06.2012 00:34:42
@guffenmobil Man kan øvelseskjøre uten grunnkurs fra man er 25, så ja.
HANNEPANNE
1
29.10.2013 10:17:29
LOL - thats a lie.. hvis du har fylt 25 år trenger du bare å ta deler av grunnkurset, men du må fortsatt ha mørkekjøring og førstehjelp.
KB
1
04.08.2011 18:40:00
Synes det er morsomt når det kan leses så til de grader mellom linjene. Jeg er sikker på at dere er kule og har fine biler, men la nå elevene få skrive det selv. Åpenbart at dette er skrevet av en av gutta i kjørpent selv. Måten det er skrevet på avslører deg!
Guffenmobil
6
13.02.2011 08:10:43
Jeg er 28 år. Trenger jeg fortsatt trafikalt grunnkurs for å øvelseskjøre til klasse B?
HANNEPANNE
1
29.10.2013 10:18:19
Personer som har fylt 25 år trenger bare å ta deler av trafikalt grunnkurs for å kunne øvelseskjøre. Men førstehjelp og mørkekjøring må alle fortsatt ha.
sjåfør2
6
28.02.2010 12:56:00
Hørte at det var mange lærere som sluttet der, og det er jo skikkelig dumt å måtte bytte lærer
øyvind
3
28.11.2010 00:21:35
kjørpent.no er en sammenslåing av flere lærere fra andre skoler i bergen. så hos kjørpent er det ingen som er sluttet, gutta som startet kjørpent.no sluttet på andre skoler, for å slå seg sammen :-)
sjåfør1
3
07.01.2010 21:57:00
I Bergen har det nettopp startet opp en ny kjøreskole som heter kjørpent.no. De hadde skikkelig kul nettside og DE FETE bilene

Spørsmål og svar

Hva er  obligatoriske kjøretimer når det gjelder klasse b?
Hei!   Du alt det obligatoriske i klasse B på denne siden på vegvesen.no. Kikk også på artikkelen under.     Hilsen Statens vegvesen i s...
Når kan man øvelseskjøre?
Hei! Det er viktig å øvelseskjøre mye før du tar lappen, for statistikken viser at høy ulykkesrisiko i stor grad henger sammen med lite kjøreer...
Ta lappen. Når skal jeg begynne?
Hei Hvis du allerede har begynt å øvelseskjøre, regner jeg med at du har tatt det trafikale grunnkurset. Det MÅ alle har vært gjennom før man b...
Hva er rett plassering i trearmet rundkjøring?
Hei   Når det gjelder rundkjøringer er det litt opp til hvordan rundkjøringene er laget og merket, som du skriver. Hvis det er 2 kjørefelt i i...
Kan jeg ta teoriprøven muntlig ?
Hei   Ja, du kan få innvilget muntlig teori hvis du har dokumenterte lese eller skrivevansker. Da må du fylle ut et søknadsskjema og sende det s...
Aldersgrense og kostnad for å ta førerkortet på gravemaskin?
Hei   Sender deg en lenke du kan kikke litt på og finne litt mer informasjon om pris og varighet for førerkort på gravemaskin. Her finner du til...
Har ikke fått svar på søknad om førerkot?
Hei   Du kan ta teori for klasse B så fort vandel er ok og du har fylt 17,5 år. Har du førerkort fra før, eks klasse M146, kan du ta teori uten...
Hvordan ta lappen.
Hei Alle som skal ta førerkort må ta det trafikale grunnkurset før de i det hele tatt får lov til å øvelseskjøre eller ta kjøretimer. Hva kur...
Lappen: Hvor lenge varer det obligatoriske før du må ta det igjen?
Hei!   All obligatorisk opplæring tatt før 01.01.2005 er ikke lenger gyldig, men etter den datoen er opplæringen gyldig.   Hilsen Statens v...
Når er det lov å kjøre bil i Norge?
Hei! Når du er 18 år og myndig kan du få førerkort på personbil (det som kalles klasse B), men du kan starte opplæringen en god stund tidliger...
Kan jeg ta førerkort i Sverige?
Hei   For å kunne ta et førerkort i utlandet, må man være bosatt i det landet i minimum 6 måneder sammenhengende og det må dokumenteres.   ...
Hva kreves for personer med Aspergers syndrom for å kunne ta lappen (Førerkort)?
Hei Det er ingen grunn for at en som har Asbergers syndrom  ikke kan ta førerkort da mennesker som har Asbergers ofte er gode sjåfører fordi de e...
Er det verdt å bruke penger på å ta lett-mc?
Hei Du skriver at du er glad i fart og moro, men at du er i tvil om du skal bruke penger på lett-mc.  Du lurer på om du burde gå for drømmen din...
Kan jeg øvelseskjøre med bil + henger selv om jeg er 16 år?
Hei   Hvis du her mener om du kan øvelseskjøre i klasse BE (personbil med tilhenger) selv om du ikke har klasse B, så er det fullt mulig. Den so...
Kan manta førerprøven før man er 18 år?
Hei Du kan ta trafikalt grunnkurs, teoriprøven og øvelseskjøre før du er 18, men selve oppkrøringen kan du først ta den dagen du fyller 18 ell...
Hvor lenge varer trafikalt grunnkurs og annen opplæring?
Hei!   All opplæring du tok etter 1. januar 2005 er fortsatt gyldig. Ring 815 48 000 og valg nr 3 så kan Statens vegvesen sjekke hva som er regis...
Hva skal til for å kunne gi fullmakt til en skole for timebestilling?
Hei Jeg vet ikke hva som er i søknaden din på nett, men for at du kan gi fullmakt må både vandel og helse være ok før du kan gi en fullmakt.  ...
Jeg tok glattkjøring, mørkekjøring,langkjøring og forbikjøring egentlig alt unntat...
Hei! Det har vært store endringer i kjøreopplæringen siden den gang, så jeg vil tro du mer eller mindre må begynne helt på nytt. Reglene for te...
Kan man registrere og kjøre en EPA traktor i Norge og hvor gammel må man evt være for å kjøre den ?
Hei Vet ikke helt hva du mener, men hvis det er de svenske "epa" traktorene du mener så er ikke de lovlige.  Man kan ikke registrere og bruke EPA-...
Se alle

ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre