Hopp til hovedinnholdet

Hjelp til skoleoppgaver

Gutt jobber med leksene (colourbox.com)
HJELP: Trenger du hjelp til leksene? I denne oversikten finner du lenker til ressurser du kan bruke for å finne hjelp i de forskjellige fagene,

Trenger du hjelp med en skoleoppgave, eller mangler du inspirasjon til en god problemstilling? Her finner du oversikt over nettsider, og steder i ditt nærmiljø som kan hjelpe deg med skolearbeidet.

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt jobber med leksene (colourbox.com)
HJELP: Trenger du hjelp til leksene? I denne oversikten finner du lenker til ressurser du kan bruke for å finne hjelp i de forskjellige fagene,

Røde Kors tilbyr leksehjelp

Hos Røde Kors kan du få gratis hjelp til dine lekser. Leksehjelptilbudet er drevet av frivillige med ulik fagkompetanse. Leksehjelpen foregår én-til-én, slik at du får hjelp ut i fra ditt eget nivå. Røde Kors Leksehjelp ønsker å tilby leksehjelp i alle fag, men dette vil variere fra sted til sted.

Røde Kors driver leksehjelp over 100 steder i hele Norge. Det varierer hvilken aldersgruppe som kan få hjelp de ulike stedene. Sjekk nettsiden deres for å finne ditt nærmeste senter og åpningstider. I tillegg finnes Digital leksehjelp, som er Røde Kors sitt leksehjelptilbud på internett, og som kan brukes av alle i ungdomsskolen og videregående.

All leksehjelp foregår i egne lokaler tilpasset denne aktiviteten, enten dette er i Røde Kors’ egne lokaler, på skoler, biblioteker e.l. Frivillige leksehjelpere er alltid minst to stykker på vakt, dette gjelder både for ordinær leksehjelp og digital leksehjelp.

 

Steder i ditt nærmiljø som kanskje tilbyr leksehjelp:

  • Skolen din.
  • Fritidsklubben/Ungdomsklubben.
  • Biblioteket.
  • Frivillighetssentralen.
  • Røde kors ressurssenter.
  • Sjekk også med eldre søsken, foreldre, bekjente, klassekamerater og andre som kanskje vet mye om akkurat det temaet eller faget du trenger hjelp med.

Sjekk også ung.no/leksehjelp for å få råd om studieteknikk, hvordan forbedre karakterene dine og for tips til effektiv jobbing med leksene.

 

 

Nettsteder med fakta

Leter du etter fakta til oppgaven du skriver, eller du trenger inspirasjon for å lage en god problemstilling? Her finner du nettsider med informasjon du kan få bruk for i oppgaven din. I beskrivelsen av hvert nettsted ser du hvilke temaer du kan forvente å finne informasjon om på nettsidene, og i hvilke skolefag eller oppgaver nettsidene som oftest kan være til nytte i.

Nettleksikon: Store norske leksikon
Her finner du informasjon til oppgaver om alt fra alkohol, kropp, og helse, til det politiske system, forskjellige religioner, geografi, musikk- og kunsthistorie. Informasjonen er kvalitetssikret av fagpersoner.
Aktuelle fag: Alle

Wikipedia
Wikipedia finnes både på norsk og engelsk, og er et slags nettleksikon. Hvem som helst kan imidlertid legge inn, endre og oppdatere informasjonen på Wikipedia. Du bør derfor være kritisk til det du leser, og bruke andre kilder i tillegg til informasjonen du tar med fra Wikipedia. I artikkelen Wikipedia - fleip eller fakta? her på ung.no finner du mer informasjon om dette.
Aktuelle fag: Alle

Språkrådet
Hos Språkrådet finner du oversikt over regler for rettskrivning, grammatikk og ordlister. I tillegg kan du slå opp konkrete ord du lurer på i ordlisten deres, både nynorsk og bokmål. Det finnes også mye faktainformasjon om norsk språk som du kan få god bruk for i oppgaver om for eksempel språkhistorie.
Aktuelle fag: Norsk

ndla.no - Digitale læremidler for videregående opplæring.
Fylkeskommunene har fått ansvar for å sørge for at elever i videregående opplæring får gratis læremidler. Videregående opplæring er et av fylkeskommunens kjerneområder, og ansvaret for å tilby gode og kvalitetssikrede læremidler er i denne sammenheng viktig. NDLA er et felles fylkeskommunalt initiativ; et innkjøpssamarbeid som startet i 2007 mellom 18 fylkeskommuner.

Nrk.no/skole
NRK har en egen nettside beregnet for elever og lærere, både på ungdomsskolen og videregående. Du finner artikler, videoklipp og annen informasjon som kan hjelpe deg i oppgaver, eller kanskje finner du noe du kan vise fram i en presentasjon du skal holde for klassen?
Aktuelle fag: Samfunnsfag, RLE/religion, norsk og naturfag/natur og miljø

Fn.no På FN.no finner du et interaktivt verdensatlas. Du kan sammenligne forskjellige land, levestandard, samt finne nyttig statistikk til oppgaver.
Aktuelle fag: Samfunnsfag, geografi, RLE/religion, matematikk (statistikk) og IKT-fag

NUPI Skole
Hos Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) finner du god informasjon til oppgaver om miljø, klima og naturressurser, krig og konflikter i verden, om organisasjoner som FN og EU, om menneskerettigheter, norsk utenrikspolitikk, bistand og globalisering.
Aktuelle fag: Samfunnsfag, geografi, historie, natur og miljø/naturfag

Norad.no
På Norad sine sider om bistand finner du fakta om hvordan norsk bistand er organisert, hovedmålsetninger for utviklingssamarbeid, oversikt over norsk utviklingspolitikk; hvordan fremme menneskerettigheter, minske fattigdom, tusenårsmålene etc. Sjekk også BistandsWiki der du finner forklaringen på ofte brukte ord tilknyttet bistandsarbeid.
Aktuelle fag: Samfunnsfag

 

 

Nettaviser
Trenger du inspirasjon til å skrive stil i norsk eller oppgaver om dagsaktuelle temaer i samfunnsfag, bør du følge med på nyhetene. Nettavisene viser aktuelle temaer du kan bruke som utgangspunkt for drøftingsoppgaver, leserinnlegg, eller hvis du trenger hjelp til å skrive din egen nyhetsartikkel. Kanskje skal du holde foredrag om et konkret tema, argumentere for et bestemt politisk syn i klassedebatten eller liknende. Nettavisene kan gi mye fakta og mange argumenter du bør notere ned og vise til.Eksempler: aftenposten.no, dagsavisen.no, dagbladet.no, vg.no, morgenbladet.no
Aktuelle fag: Norsk, engelsk og samfunnsfag

Viten.no
På viten.no finner du faktainformasjon om alt fra forskjellige dyr, til celler og fotosyntesen - men også fakta om konsekvenser av røyking og snus. Jobber du med en oppgave i naturfag/natur og miljø, bør du absolutt se om du finner noe du kan bruke her.
Aktuelle fag: Naturfag, fysikk, kjemi, biologi og liknende realfag

Miljølære.no
Her finner du faktastoff om miljø, klima og luftkvalitet, energi, naturressurser, bærekraftig utvikling, avfall og gjenvinning osv.
Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø

Forskning.no
Forskning.no er en nettavis med norske og internasjonale forskningsnyheter. Du finner faktainformasjon som kan brukes i oppgaver om samfunn, kultur, natur og miljø, teknologi og helse osv.
Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø, samfunnsfag, norsk og engelsk

Sexogsamfunn.no
Her finner du nyttig informasjon om kropp, seksualitet, prevensjon, graviditet og seksuelt overførte infeksjoner (SOI). Det finnes også et undervisningsopplegg som skoler kan melde seg på og følge når de har seksualundervisning: Uke Sex
Aktuelle fag: Natur og miljø/naturfag

Helsenorge.no
På helsenorge.no finner du fakta om forskjellige sykdommer. I tillegg kan du lese om det norske helsevesenet og dine rettigheter som pasient. Du finner også oppdatert informasjon om sunn helse, livsstil og kosthold.
Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø, mat og helse og samfunnsfag

Statistisk sentralbyrå
Her finner du både artikler og statistikk over alt fra oppslutning ved valg, likestilling, samer, helse, innvandring og mye, mye mer.
Aktuelle fag: Samfunnsfag, norsk, religion/RLE, naturfag/natur og miljø

Nettsidene til politiske partier
Skal du skrive om et bestemt politisk parti, eller en bestemt nyhetssak i mediebildet - sjekk nettsidene til de politiske partiene. På nettsidene finner du oversikt over både partiprogram, kampsaker og standpunkt i viktige saker.
Aktuelle saker: Samfunnsfag

Matvaretabellen.no
Her finner du oversikt over næringsstoffene i forskjellige matvarer.
Aktuelle fag: Mat og helse

Matportalen.no

Her finner du fakta om mat og helse, kosthold og forskjellige matvaregrupper, matsmitte og hygiene osv.
Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø og mat og helse

Matematikk.net og matematikk.org
På disse nettsidene finner du formler forklart på en forståelig måte og "leksikon" med beskrivelse av matematiske ord. I tillegg finner du mange øvingsoppgaver fordelt etter klassetrinn, matematikkspill osv. Er det vanskelig å forstå et bestemt tema eller en oppgave i matte, kanskje blir det lettere om du søker litt på disse nettsidene.
Aktuelle fag: Matematikk

tema.deichman.no/
På disse nettsidene finner du forslag til temaer og bøker du kan analysere når du skriver fordypningsoppgave i norsk.
Aktuelle fag: Norsk, samfunnsfag mm.

BBC - learning english
BBC har en nettside der man kan lære seg bedre engelsk. Kanskje finner du også stoff til bestemte oppgaver du jobber med i engelskfaget?
Aktuelle fag: Engelsk

Google
På google kan du søke etter informasjon om absolutt alt. I artikkelen Tips til søk på nettet her på ung.no, får du råd om hvordan du lettere finner den informasjonen du leter etter ved å søke på Google.
Aktuelle fag: Alle

Ung.no
Har du husket å søke blant alle artiklene som finnes her på ung.no? Bruk søkefeltet øverst til høyre, eller let etter det du skal skrive om i emnelisten til venstre. Kanskje finner du noe om akkurat det du leter etter.

 

 

Dokumentarer og nett-TV

En god måte å fordype seg i et tema på kan være å se en dokumentar, eller et TV-program som tar for seg det du skal skrive om. En rekke nettsteder legger ut programmer, debatter og dokumentarer på nett, helt gratis.

NRK nett-TV
På NRK sitt nett-TV tilbud kan du søke alfabetisk etter det du leter etter. De tilbyr blant annet dokumentarer og programmer om kultur og vitenskap.

Stortingets nett-TV
Stortinget har en egen nett-TV tjeneste hvor alle møter i stortingssalen og de fleste høringer sendes direkte. Man kan også søke i videoarkivet hvor tidligere sendinger er lagret.

Nettaviser-eksempler: vgtv.no, aptv.no, dbtv.no

De fleste nettaviser har også egne nett-tv tjenester som publiserer dokumentarer og debattprogram gratis for leserne.

Undersøk også Språkrådets oversikt over termlister og termbaser. Her har de samlet steder hvor du finner faguttrykk innenfor flere ulike emner.

 

Blyant ung.no

Leksehjelp

Ung.no har ingen lærere i de forskjellige skolefagene tilknyttet vårt fagpanel. Vi kan derfor ikke hjelpe deg med å finne faktastoff, si hva du bør skrive om eller hvordan du bør legge opp selve oppgaven din. Derimot finnes mange andre som veldig gjerne hjelper deg med dette. Spør også gjerne klassekamerater til råds, for ofte tenker to hoder bedre enn ett.

Sjekk også ung.no/leksehjelp for å få råd om studieteknikk, hvordan forbedre karakterene dine og for tips til effektiv jobbing med leksene.

 

Av redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Hjelp mæ
0
28.08.2018 16:40:11
Jeg er dårlig i å gjøre lekse
Spørsmal
0
10.12.2017 22:03:13
Hvordan løser man en ligning med divisjon som dette, og hva er fremgangsmåten? 2x:3=4.
Habi
0
04.12.2017 20:33:35
Hva er sult
Helllooooo
0
04.12.2017 22:12:49
Sult er at man ikke får i seg nok mat og da er man liksom sulten
nornor
0
29.10.2017 13:55:40
hvordan kan man forklare hva fotosyntese er på en enkel måte?
heihei
0
30.11.2017 17:23:26
Fotosyntese bygger ved hjelp av lys. Bruker energi fra sollys til å danne karbondioksid. Alt liv på jorda har sin bakgrunn i fotosyntesen. Søk på nettet: "hva er fotosyntese", så finner du nok mer fakta! Håper du fikk hjelp.
Nargis Kazaale
0
15.06.2016 17:14:18
Daria.no anbefales hvis du vil ha hjelp med en skriveoppgave i norsk!
Nysgjerrig fikk ingen svar
0
18.02.2016 11:46:15
Synd verken ung.no eller Klara-Klok kunne svare på hva som er forskjellen på IS, Al-qaida og Taliban. Det er forståelig at Klara-klok ikke kunne, siden de ikke hadde ansett folk som kunne om akkurat det temaet. Men ung.no bare vrir seg unna svaret og ønsker ikke å svare i det hele tatt. De påpeker at de ikke vil hjelpe med skoleoppgaver, men in fact så spurte jeg av ren nysgjerrighet. :/
Hugh
0
23.11.2015 21:55:35
Imorgen vil bli den beste dagen i livet ditt. Nå har du begynt å lese denne. IKKE STOPP! Dette er SÅ freaky! 1. Si navnet ditt ti ganger. 2. Si din mors navn fem ganger 3. Si din forelskelse tre ganger ........................4. Lim dette til fire andre grupper Hvis du gjør dette, vil din forelsket kysse deg på nærmeste fredag...
Soliman
0
06.09.2015 18:09:43
Hei, jeg hadde et spørsmål om at hva er hovedretning i livssynhumanismen.takk
Svaret
0
18.02.2016 11:48:59
De fleste i livssynhumanismen er enten ateister eller agnostikere. Agnostikere er ikke helt sikker på om Gud fins eller ikke. De fastslår ingenting, siden de mener at de ikke vet svaret. Men ateister der i mot er sikker på at Gud ikke fins. De tror ikke på Gud eller et liv etter døden. Mange humanister ønsker å fokusere på menneskene, menneskerettighetene, miljøet, narturvitenskapen osv.
hei
0
15.01.2015 23:55:01
Khan academy kan lære deg mye matre og fysikk. Inkludert r1 og r2
MittPensum
0
30.04.2014 18:56:44
Dersom du sliter med pensum kan du se om det finnes notater fra tidligere elever på www.mittpensum.no! Ikke kast dine tidligere notater, del dem heller med andre studenter!
Hello
1
17.01.2014 17:45:00
hjelp er ikke fullføre andres sin plikt, men leder veien
..
0
07.12.2013 13:15:54
hei jeg sliter med matte jeg er ikke akkurat den beste.
MegpåUngdomsskolen
2
11.02.2013 19:32:42
Fikk et tips til å bruke www.khanacademy.org Denne siden er veldig nyttig og har hjulpet meg en del matte. Det kreves at du kan lese engelsk.
ElevVg1Studiespes
2
22.01.2013 20:27:15
Hei, jeg går vg1 nå og har spansk to, jeg fikk dårlig karakter til jul og vil gjerne forbedre den. Problemet mitt er bare at mitt spanske bokabular ikke er så veldig mye å skryte av. Hadde det ikke vært for elektronisk ordbok ville det gått mye verre, men i det minste har jeg oversikt over tid og ellers gramatikk. Men det jeg lurte på var om det finnes noen nettsider der jeg kan øve på spansk, det er vanskelig å bare bla opp i boka og begynne å pugge. Har dere noen tips til hvordan jeg kan bli bedre, vennene mine har alle mulige andre språk og resten av familien har tysk så jeg får ikke snakket noe spansk i det hele tatt nesten. Vær så snill å hjelp.

Spørsmål og svar

Tips til debattartikkel.
Hei Man kan skrive slike debattartikler om nær sagt alt mulig, så vårt beste tips er å velge noe du kan mye om eller som interesser deg. Da vil d...
Hvordan har forholdet mellom svarte og hvite vært og hvordan er det idag?
Hei! Det var et veldig stort spørsmål å svare på, men her er et par hovedpoeng som du kan jobbe videre med: Kolonitiden fra 1830 og utover, da...
Når ble det lov å være homofil i Norge.
Hei gutt 14 år   Sex mellom menn var i Norge forbudt ved lov frem til 1972. Hilsen  Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NAC...
Hva mener de forskjellige religionene om homofili?
Hei gutt 14 år Dette spørsmålet vil jeg anbefale deg å ta videre med Skeiv verden. De har oversikt over de ulike religionene i forhold til temaet...
Finnes det noen statistikk over bruk av ecstasy? Dødsfall?
Hei SIRUS gjør jevnlige undersøkelser om hvem som bruker hvilke rusmidler i Norge. Går du inn på deres statistikkdatabase finner du også og tall...
Hva er det som påvirker det norskespråket?
Hei Det er masse som påvirker det norske språket - og spesielt nå som verden er i ferd med å bli stadig mindre. Dvs. påvirkning fra medier og ko...
Kan dere skrive om for og imot rasisme?
Hei!Rasisme defineres som rettferdiggjøring av usaklig forskjellsbehandling av enkeltpersoner eller grupper på grunnlag av etnisitet, nasjonalitet...
Har i oppgave å finne gressletter og fjellkjeder i Afrika, Nord-Amerika, Sør-Amerika og Asia.
Hei Vi kan ikke gjøre oppgaven for deg, men et søketips kan jo være at gressletter kalles forskjellige ting for hvor de er: http://wiki.fetskolene...
Bruke "i" eller "på" i forbindelse med stedsnavn?
Hei Språkrådet har en god artikkel om denne bruken av preposisjonene "i" og "på". Kikker du litt lenger ned i den artikkelen står reglene for bru...
Hvor mye koster Ecstasy samfunnet vårt?
Hei Dette er et ganske generelt spørsmål, og når du tenker over det, så finnes det veldig mange måter å besvare det på. Det er mange mulige in...
Hva slags bivirkninger får man etter bruk av narkotika?
Hei Når du/dere skal gjøre et skoleprosjekt som dette, er det alltid lurt å avgrense oppgaven før man begynner. Ikke minst gjelder dette når der...
Hvordan oppstår press? og hvorfor blir så mange unge preget av det?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Dette høres ut som en skoleoppgave. Det er ikke meningen at vi skal svare skoleoppgaver i denne tjene...
Leksehjelp på nett?
Hei, og takk for spørsmål! Vi har dessverre ingen oversikt over nettsteder der du kan få hjelp med leksene. Derimot vet vi at det ofte finnes ti...
Hvordan har utviklingen av unge jenter og gutar sitt drikkemønster vert dei siste 10 åra.?
Hei Du finner informasjon om gutter og jenters drikkemønster på våre sider om veiledning til skoleoppgaver og på ung.no sine sider om alkohol.  ...
Hvordan analyserer man tekster? Har en dårlig lærer. 
Hei og takk for spørsmål!  Jeg har dessverre ingen tips til hvordan man analyserer en tekst. Det er synd at du føler at du ikke får hjelp av læ...
Hvordan kan jeg blir flinkere i matte?
Hei, og takk for spørsmål!   Veldig bra at du vil stå på for å forbedre deg!   Fortell lærerne dine at du vil stå på ekstra framover, me...
Hvordan kan jeg imponere læreren? Hvordan kommer man med en god konklusjon?
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Så flott at du er motivert for å gjøre mest mulig for å holde gode presentasjoner, og få best mulig karakter...
Se alle