Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

A-Å

Frigjøringsdagen 8. mai

8. mai 1945
FRIGJØRINGSDAGEN: 8.mai 1945 ble Norge frigjort fra Tyskland etter fem år med okkupasjon.

8. mai hvert år flagges det over hele landet for å markere dagen for Norges frigjøring i 1945. Fra 9. april 1940 og i fem år var Norge under tysk okkupasjon.

Offentlig og kvalitetssikret

8. mai 1945 kapitulerte (overga) de tyske styrkene i Norge seg. Tyskerne hadde blitt nedkjempet av sovjetiske styrker nord i landet, og måtte trekke seg sørover. Det var lenge usikkert hva tyskerne i resten av Norge da ville gjøre, men det endte med at de overga seg natten mellom 8. og 9. mai 1945. Norge var igjen blitt en fri nasjon - etter fem år i okkupasjon.

De første dagene i frihet var det hjemmefrontens ledelse som tok seg av styringen av Norge, men allerede 13. mai kom kronprins Olav og en regjeringsdelegasjon hjem og overtok. 7. juni ble det ny folkefest da Kong Haakon 7. kom hjem utnevnte en samlingsregjering, etter å ha vært i eksil i London og USA. På høsten ble det avholdt valg der Arbeiderpartiet fikk absolutt flertall og dannet ny regjering. Igjen var de politiske forholdene i Norge normale igjen etter fem år med krig og okkupasjon.

8. mai er en offisiell flaggdag.

 

Les mer-lupe

Klipp fra frigjøringen (NRK Skole)
70 år siden frigjøringen 8. mai 1945 (NDLA.no)
Store norske leksikon


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre