- Sniker på bussen
Jeg ble stoppet i kontroll på bussen og ble tatt for sniking. Jeg hadde ikke så mye penger som de skulle ha for boten, så måtte gi dem navnet mitt og adressen. Må jeg betale boten? Jeg har ikke så mye penger tror jeg. Kan det ha noe å si at jeg er under 15?

HVA SIER LOVEN:
Grunnlaget her er vedtekter fastsatt av Samferdselsdepartementet med hjemmel i jernbaneloven § 7 og yrkestransportlova § 33.
HVA KAN STRAFFEN BLI:
Blir du tatt for å snike på offentlige kommunikasjonsmidler som buss, trikk, t-bane eller tog kan du bli ilagt tilleggsavgiftsbillett av transportselskapet. Dette regnes kun som et administrativt gebyr og ikke en bot, og vil derfor ikke bli registrert i politiets reaksjonsregister. Det betyr at snikingen ikke vil fremgå av en fremtidig politiattest.
Størrelsen på gebyret du må betale vil avhenge av hva som er fastsatt i vedtektene for det enkelte transportsselskapet. Hvis du ikke betaler gebyret på stedet vil du måtte betale en høyere sum senere. Hvis du ikke betaler dette beløpet vil det bli purret opp, og om nødvendig innkrevet ved inkasso.
Personer under 18 kan etter vergemålsloven § 2 ikke sette seg selv i gjeld med mindre annet er bestemt. I de nevnte transportvedtektene er det imidlertid bestemt at dette gebyret kan kreves inn, om nødvendig med inkasso, også overfor mindreårige over 15 år. Siden du er under 15 år kan imidlertid ikke gebyret kreves inn overfor deg.
Husk at politiet gjør mye mer enn bare å straffe når unge mennesker begår lovbrudd. Mange saker kan løses med alternative reaksjonsformer.
HVA HAVNER PÅ RULLEBLADET:
Betaler du tilleggsavgiften fra busselskapet, havner uansett ingen merknader på politiattesten.
Det er ikke slik at en bemerkning på politiattesten automatisk vil være til hinder for deg senere. Imidlertid vil de i noen tilfeller kunne hindre utenlandsreiser til land som krever visum og få konsekvenser når du skal søke om skoleplass eller jobb. Bakgrunnen for dette er at noen skoler og arbeidsgivere etter loven kan kreve at du legger frem ulike typer politiattester.
Det finnes tre typer politiattester:
- en "vanlig" attest
- en "uttømmende" attest
- en "begrenset" attest
I den uttømmende politiattesten finnes absolutt alle opplysninger som er å finne i både straffe- og bøteregisteret ditt - uansett hvor lenge det er siden disse er begått. Skal du for eksempel begynne i forsvaret, i fengselsvesenet, i politiet, i et vaktselskap eller jobber relatert til luftfart/flyplass, du vil adoptere barn eller liknende, går de gjennom den uttømmende politiattesten. Da vurderes det om din forbrytelse eller ditt forelegg vil ha betydning for om arbeidsgiver/studiestedet vil ansette deg eller la deg få plass ved skolen.
I den vanlige/ordinære politiattesten, som du får hvis ikke loven sier noe annet, blir stort sett alle opplysninger som er mer enn to eller fem år gamle utelatt. Du kan lese mer om hvilke forhold som ikke tas med i denne politiattesten i strafferegistreringsloven § 6.
En begrenset politiattest viser kun saker som vil ha betydning for det arbeidet eller oppdraget du skal ha. Alle andre forhold vil bli utelatt. Får du tilbud om en jobb i grunnskolen, vil for eksempel forhold som knytter seg til eventuelle seksuelle overgrep mot barn komme med i politiattesten. I slike attester blir de straffbare forholdene tatt med, uansett hvor gamle de er.
HVEM KAN HJELPE DEG?
BUSSELSKAPET: Transportselskapet har informasjon om billettpriser, regler for reiser og hva som skjer når man bryter bestemmelsene.
KONFLIKTRÅDET: Megling i konfliktråd er en mulighet for deg som er involvert i en konflikt eller et straffbart forhold. Det er gratis, og dersom saken din løses her vil den ikke bli registrert på den ordinære politiattesten. Les mer på konfliktraadet.no og finn ditt konfliktråd.
UNG.NO: Flere spørsmål, men ingen svar?
På ung.no/oss kan du både stille spørsmål selv - eller søke deg fram til noen av de tusenvis av svarene som allerede ligger der.
Der finner du også en stor oversikt over hjelpetjenester som kan være nyttige for deg.
Aktuelle artikler