Hvis det ikke er valgmuligheter når dere gjør noe seksuelt, er det et seksuelt overgrep i en eller annen grad.

Partnere skal ha mulighet til å ombestemme seg, og den seksuelle handlingen skal ikke skje mot den ene partens vilje.

Var det et overgrep?

Vi får ofte spørsmål fra gutter og jenter om det de har opplevd var et overgrep. Noen tror at det forplikter å gjennomføre hvis de har startet på noe. Slik er det ikke.

  • Dere kan kysse og begge står fritt til å ombestemme seg.
  • Dere kan ha oralsex og begge står fritt til å ombestemme seg.
  • Dere kan ha samleie og begge står fritt til å ombestemme seg når som helst.

Tvang er straffbart. Press og tvang krenker en persons rett til å bestemme hva som skal skje med kroppen sin.

Det er lov å ombestemme seg

"Vi ville jo begge i starten", sier noen i forsvar. Ja, men det er ingen som er forpliktet til å følge opp med samleie selv om dere har kysset eller klint.

Alle aktiviteter skal hele tiden være frivillige for begge, og det er alltid lov å ombestemme seg. Samme lov gjelder også hvis dere er flere enn to (trekant eller gruppe).

EN KOPP TE: Samtykke kan faktisk sammenlingnes med det å spørre noen om de vil ha en kopp te (Video: TV2 Skole).

Et nei kan sies på flere måter

Seksualpartnere skal respektere et nei. Et nei kan også sies med kroppsspråk; partneren trekker seg vekk eller skyver deg bort.

Det å være en god seksualpartner handler om å kunne lese kroppsspråk og å vise hensyn. Husk også at dersom den andre ikke sier et klart "nei", er ikke det det samme som et "ja"!

Stop hvis du er i tvil

Hvis to har et samleie og den ene ombestemmer seg skal dette tas hensyn til. Hvis ikke ønsket respekteres kan et samleie endre seg fra noe hyggelig til en voldtekt. Det skal meldes til politiet.

Hvis du er i tvil om hva den andre vil er det best å stoppe. Hvis du ikke stopper, er du kanskje i ferd med å gjøre et seksuelt overgrep.

Ikke ha sex med en som sover

Partene må være våkne og ved bevissthet, begge må være mentalt til stede. Snakker dere sammen kan du unngå misforståelser eller overgrep. Gjør du noe seksuelt på eller med en som sover, er det et overgrep. Den andre kan med god grunn melde deg til politiet.

Det er ikke flest voldtekter og seksuelle overgrep blant fremmede, det skjer oftere blant kjærester, og mellom venner. Det som ofte har blitt oppgitt at har skjedd, er at det ble til et overgrep fordi man ikke tok hensyn til partnerens ønsker. Det bør ikke skje med deg. Du må være en lyttende og hensynsfull partner.