Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Har du makt?

Det kommer an på hvilket samfunnsområde vi snakker om, hvor gammel du er, og hva slags sosial bakgrunn du har. I følge forsker Guro Ødegård er det de yngste jentene som leder an. De opplever i større grad enn guttene å ha innflytelse i skolehverdagen. Unge jenter er mer demokratisk engasjerte og deltar mer i aksjoner.

Hva er makt?
mann

Makt er for de aller fleste av oss et litt fremmed og rart ord, noe vi tror vi ikke har så mye forhold til. Egentlig er det sånn at vi møter makten i veldig mange av livets situasjoner. For at vi skal få mer makt over eget liv må vi lære mer om hvordan vi kan se makten rundt oss og hvordan vi kan forandre rådende maktmønstre.

Lokale events

Alle ungdommer synes det er gøy når det skjer noe i lokalmiljøet. Hva kan man finne på? Les om erfaringene fra Ungdomsrådene i Beiarn i Nordland og Bamble i Telemark - de legger vekt på opplevelser når den bestemmer hva som skal skje.

Ungdomshus

8. juni 2000 ble ungdomshuset Tvibit startet opp i Tromsø. Huset har på kort tid blitt ei maurtue av kulturinteressert ungdom, med 1200 besøkende en tilfeldig uke i februar.

Når er du gammel nok?
Når kan du gjøre hva?

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over aldergrensene for når du kan gjøre hva, fra 0 til 21 år.

Hersketeknikker
Kroppsspråk

Har du noen gang fått høre "Lille venn, jeg tror ikke du vet helt hva du snakker om" når du diskuterer med noen? Her får du hjelp til å avsløre hersketeknikkene.