Hopp til hovedinnholdet

Tilsetningsstoffer i maten

Tilsetningsstoffer (colourbox.com)
ANSVAR: Virksomhetene har selv ansvar for å sette seg inn i og følge regelverket om tilsetningsstoffer. Mattilsynet forvalter regelverket.

De aller fleste har hørt om tilsetningsstoffer i maten. Men hva er det egentlig, og hva gjør de?

Offentlig og kvalitetssikret
Tilsetningsstoffer (colourbox.com)
ANSVAR: Virksomhetene har selv ansvar for å sette seg inn i og følge regelverket om tilsetningsstoffer. Mattilsynet forvalter regelverket.

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en bestemt farge.

Ingredienser som eddik, salt, sukker og krydder er ikke tilsetningsstoffer. De mest vanlige er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer.

Tilsetningsstoffene deles inn i ulike grupper etter hva som er hensikten med å bruke dem. Kun godkjente tilsetningsstoffer må brukes i næringsmidler.

Tilsetningsstoffer blir godkjent om det foreligger tilstrekkelige vitenskapelige undersøkelser som viser at stoffet ikke er helseskadelig. Stoffet må kun brukes i den mengden det er teknologisk behov for, og dette er strengt regulert i regelverket.

Virksomhetene har selv ansvar for å sette seg inn i og følge regelverket. Mattilsynet forvalter regelverket.

Du kan lese mer om ulike tilsetningsstoffer og gjeldende regelverk på Mattilsynets nettsider.

 

Kilde: Mattilsynet

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Er Splenda sunt eller helsefarlig?
Hei Takk for spørsmålet!   Splenda er et produkt som inneholder det kunstige søtstoffet sukralose (E955). I tillegg inneholder det maltodextrin...
Er det farlig å spise godteri med sukralose i?
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Sukralose er et kunstig søtstoff som brukes i blant annet lettbrus, for å gi det søt smak uten å tilse...
Hva er lov å importere fra usa av matvarer?
Hei VI har ingen detaljoversikt over hva som er regelverket for import av matvarer til Norge, men et enkelt søk på google sendte oss til mattilsyne...
Kan man få diare av å spise for mye natreen søtningsmiddel?
Hei du! Ja, kunstig søtningsmiddel kan gi løs mage hvis man får i seg for mye av det. Noen reagerer med luft uansett hvor mye de har brukt.   ...