Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Hvor grovt er brødet?

Grovhetsskala
GROV: Symbolene på brødposen forteller oss hvor grovt brødet er.

Hvor grovt er egentlig brødet du spiser? Se etter symbolene i grovhetssakalaen på brødposen neste gang du handler brød.

Offentlig og kvalitetssikret
Grovhetsskala
GROV: Symbolene på brødposen forteller oss hvor grovt brødet er.

For grovhetsmerking av brød er graderingen av grovhet bestemt til å være:

  • Fint: 0-25% sammalt mel og hele korn
  • Mellomgrovt: 25-50% sammalt mel og hele korn
  • Grovt: 50-75% sammalt mel og hele korn
  • Ekstra grovt: 75-100% sammalt mel og hele korn

OppskÃ¥ret brød (colourbox.com) HALVPARTEN: I et norsk gjennomsnittskosthold utgjør karbohydrater omtrent 50 prosent av kostens energiinnhold (energiprosent).

HALVPARTEN: I et norsk gjennomsnittskosthold utgjør karbohydrater omtrent 50 prosent av kostens energiinnhold (energiprosent).

Brødskalaen forteller deg hvor stor andel sammalt mel og hele korn et brød inneholder.

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Lyse brød kan være bakt med mye sammalt mel, og mørke brød kun med siktet mel. Merkeordningen “Brødskalaen” ble utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød. Også melblandinger kan ha Brødskalaen.

Brødskalaen brukes gjerne sammen med Nøkkelhullet. De to merkene er ulike, men utfyller hverandre. Nøkkelhullet stiller både krav til minimumsinnhold av kostfiber og sammalt mel (fullkorn) og krav til maksimumsinnhold av fett, salt og sukker. Brødskalaen gir en gradert vurdering av andelen sammalt mel som er brukt i brødet, men tar ikke hensyn til fett, salt og sukker.

I Brødskalaen beregner man grovheten som andelen sammalt mel, hele korn og kli av total melmengde. Tilsetning av kli får en relativt stor betydning for grovheten ved at man i beregningen av grovhet ganger opp mengden tilsatt kli med en faktor på mellom 2-4,5 ganger avhengig av hvilken type kli man bruker. I Nøkkelhullet regner man ut andelen fullkorn (sammalt mel) i forhold til varens tørrvekt.

Mye brukt

Merkeordningen ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke og Baker- og Konditorbransjens Landsforening i samarbeid med Forbrukerrådet, daværende Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet i 2006.

Det er frivillig for mel- og bakeribransjen å benytte seg av merkeordningen. Tall fra 2010 viser at 98 produsenter benytter seg av Brødskalaen, inkludert flere av de store bakerikjedene.

Viktig for vektbalansen

Helsedirektoratet anbefaler grove korn- og brødvarer. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel eller hele korn. Jo grovere brødet er, desto rikere er det på kostfiber, mineraler og vitaminer.

Det er sammenheng mellom inntak av fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Slike matvarer kan også bidra til å opprettholde vektbalansen.

 

Kilde: Matportalen

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
zara
0
06.04.2016 20:33:24
hei
alexander
2
16.11.2010 10:45:02
hvorfro er grovt brød sundere en fint (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg gå ned i vekt fortest mulig?
Hei Når du ønsker å gå ned i vekt er det viktig å være tålmodig og tenke langsiktig. Resultatene vil vise seg, men det kan ta tid. Derfor må d...
Kan du skrive opp en liste med sunne matvarer til meg?
HeiDet er viktig at du får i deg alle de næringsstoffene du trenger hver dag. Hvis du spiser for lite og få matvarer kan du få mangler på stoffer...
Jeg har ikke bæsjet på 2 uker!
Hei! Takk for at du kontakter ung.no! Jeg skjønner godt at du blir bekymret når du ikke har hatt avføring på flere uker. Det oppleves heller ikk...
Har tung benbygning noe å si på vekten? Jeg har hørt at du kan bli skikkelig slank av og bare drikke vann/jus. er det sunt? Kan jeg ta slankepiller når jeg er i puberteten?
Hei Når du ønsker å gå ned i vekt er det viktig å være tålmodig og tenke langsiktig. Resultatene vil vise seg, men det kan ta tid. Derfor må d...
Lever jeg sunt?
HeiTakk for hyggelig tilbakemelding og spørsmål:)Ja det virker som du lever en sunn hverdag, med variert fysisk aktivitet og et sunt kosthold. Både...
Er det usunt å spise bringebærsyltetøy til frokost hver dag? Hjelper det å drikke vann for å øke forbrennigen?
Hei Først vil jeg si at vekten din er helt fin i forhold til høyden. Derfor syns jeg ikke du bør fokusere for mye på vekten din, men heller en sun...
Finnes det et brødpålegg som er rik på fiber?
Hei Takk for spørsmålet!   En god måte å få nok fiber er å velge grove brødtyper. Se gjerne etter Brødskala'n og velg brød i kategorien ...
Hvordan får man mye luft i magen og hvordan unngår man dette?
Hei Takk for at du stiller spørsmål til ung.no. Luft i magen skyldes som regel hva vi spiser, ikke hvor ofte, hvor mye eller hvor lite. Som regel ...
Sunne måltid gjennom en dag
Hei Takk for ditt spørsmål. Et sunt og variert kosthold er bra for kroppen, og det er fint at du ønsker å fokusere på dette. Gjennom en hel dag...
Jeg er veldig kresen når det gjelder mat. Har dere noen råd for hvordan jeg kan like flere typer mat?
HeiDet er utrolig bra at du vil lære å like flere typer matvarer. Et variert kosthold er nemlig veldig viktig for å få en sunn, frisk kropp!Kostho...
Har dere middagstips elr slanketips som jeg kan ta med meg?
Hei Når du ønsker å gå ned i vekt er det viktig å være tålmodig og tenke langsiktig. Det er veldig bra at du drikker vann og velger sunne matv...
Hvorfor bør man spise fiber?
Hei Takk for spørsmål. Mat som er veldig prosessert slik som hvetemel trenger ikke mage- og tarmsystemet jobbe like mye med som grovere mat, slik s...
Råd for å øke metthetsfølelsen?
Hei Når du trener så mye er det viktig at du fyller på med tilstrekkelig energi gjennom mat og drikke. Kroppen din er i vekst og utvikling, og ha...
Se alle