Hopp til hovedinnholdet

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)
BALANSE: Begrens inntaket av mat og drikke som har høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Offentlig og kvalitetssikret
Venner som spiser sammen (colourbox.com)
BALANSE: Begrens inntaket av mat og drikke som har høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks

Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse, og bidrar til at du får i deg næringsstoffene du trenger. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Velg matvarer med begrensede mengder mettet fett, sukker og salt. Se etter nøkkelhull-merket når du handler. Det gjør det enklere å sette sammen et sunt, variert og godt kosthold. Les mer om variert kosthold her!

Balanse

Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

Ved å opprettholde normalvekten din reduserer du også risikoen for helseproblemer. Om du ønsker å gå ned i vekt, er det særlig viktig at du har fokus på hva og hvor mye du spiser i forhold til hvor fysisk aktiv du er.

Begrens inntaket av mat og drikke som har høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks.

Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å opprettholde kroppens energibalanse.

Les mer om om energibalanse her!

Frukt og grønt

Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

La grønnsaker og frukt inngå i alle dagens måltider. Gå på oppdagelsesferd i frukt- og grøntavdelingen. Smak og eksperimenter, og velg ulike farger.

En porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt. Du kan bruke friske, hermetiske, frosne, og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. Mulighetene er mange. Halvparten av «fem om dagen» bør være grønnsaker. Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt. Bruk gjerne tomater, løk, purre og hvitløk.

Poteter er ikke inkludert i «fem om dagen», men hører med i et variert kosthold. Poteter inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta. Du bør helst velge kokte eller bakte poteter.

Belgvekster som bønner og linser, frø, krydder og urter inngår heller ikke i «fem om dagen». Disse har ofte et høyt innhold av næringsstoffer og hører med i et variert kosthold.

Spis også gjerne en liten håndfull usaltede nøtter om dagen.

Les mer om grønnsaker, frukt og bær her!

Grovt og godt

Spis grove kornprodukter hver dag. For mange nordmenn er grovt brød en naturlig del av hverdagen. Det er bra fordi grove kornprodukter er sunnere enn fine kornprodukter.

Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. Bruk Nøkkelhullet og Brødskalaen som hjelpemidler.

De grove kornproduktene bør til sammen gi 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.

Her er fire eksempler på hvordan denne mengden kan dekkes:

  • fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, for eksempel merket ekstra grovt i Brødskalaen.
  • én tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød.
  • én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris.
  • to tallerkener havregrøt.

Les mer om grove kornprodukter her!

2 x fisk

Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg, for eksempel som røkelaks eller makrell i tomat. Fisk er en fantastisk råvare som kan brukes til mye. Eksperimenter med nye måter å tilberede og servere fisken på.

Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken.

Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon. Velg gjerne fiskeprodukter merket med Nøkkelhullet.

Les mer om fisk her!

Magert kjøtt

Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. Det er lurt å tenke over hva slags kjøtt du velger, hvor mye og hvor ofte du spiser det. Rene råvarer er et bedre valg enn bearbeidet kjøtt.

Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt. Begrens mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt,

saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, som for eksempel bacon eller spekepølse. Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe, sau og geit. Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerket kjøtt og kjøttprodukter.

Les mer om kjøtt og kjøttprodukter her!

Melk og ost

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. Melk og ost er en del av hverdagsmaten for mange, noe som er bra. Husk at det er lurt å velge de magre meieriproduktene til hverdags.

Begrens bruken av meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør. Velg meieriprodukter med lite fett, salt og lite tilsatt sukker.

Velg fortrinnsvis meieriprodukter merket med Nøkkelhullet.

Les mer om magre meieriprodukter her!

Smør og olje

Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

Det er viktig å sikre en god fettsyresammensetning i kostholdet. Bytt ut mettede fettsyrer med mer gunstige umettede fettsyrer. En tommelfingerregel er at jo mykere margarinen og smøret er ved kjøleskapstemperatur, desto mer umettet fett inneholder de.

Les mer om matoljer og margarin her!

Begrens saltet!

Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten. Ønsker du å sette mer smak på maten du lager? Bruk krydder og urter for å gi maten personlig smak uten å tilsette ekstra salt.

Bearbeidede matvarer bidrar i snitt med 70-80 prosent av saltinntaket. Velg derfor matvarer og ferdigretter med lavt saltinnhold. Se etter nøkkelhullsmerkede matvarer og retter når du handler.

Les mer om salt her!

Ikke drikk sukker

Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

Brus, saft og godteri er de største kildene til tilsatt sukker i kosten. De tilfører mye sukker og energi, men lite vitaminer og mineraler.

Les mer om sukker her!

Drikk vann!

Velg vann som tørstedrikk. Vann er nødvendig for å opprettholde normale kroppsfunksjoner.

Vanlig vann dekker væskebehovet uten å bidra med unødvendige kalorier, og er derfor den aller beste drikken når du er tørst.

Les mer om vann som tørstedrikk her!

Husk aktivitet

Ungdom bør være fysisk aktive minimum 60 minutter hver dag. Aktiviteten bør være av høy eller moderat intensitet. Minst tre ganger i uken bør aktiviteter med høy intensitet som gir økt muskelstyrke og som styrker skjelettet, inkluderes.

Fysisk aktivitet utover 60 minutter gir ytterligere helsegevinster.

Reduser stillesitting.

Aktivitetene bør være så allsidige som mulig for å sikre optimal utvikling av den fysiske formen, herunder påvirke fysiologiske trekk og kvaliteter som kondisjon, muskelstyrke, fleksibilitet, fart, beveglighet, reaksjonstid og koordinasjon. Variert fysisk aktivitet gir mulighet til å utvikle både fin- og grovmotoriske ferdigheter. Regelmessig fysisk aktivitet har videre positiv effekt på psykisk helse, konsentrasjon og læring.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Ligma
1
23.11.2018 09:16:05
Ligma balls
Lurer’n
0
28.06.2018 01:58:04
Hei Ung.no!
Tusentakk får så mange fine svar av dere. Dere har hjulpet meg veldig mye!
Jeg kan snakke med dere om hva som helst!
Tusentakk får det! Kommer til os spørre mere :D (Red: Tusen takk for hyggelig kommentar, har delt den med de som jobber på ung.no. Slike kommentarer motiverer oss til å fortsette med å svare ungdommer på det de lurer på. Takk for at du bruker ung.no. Ønsker deg en fin sommer! Hilsen redaksjonen ung.no).
Thea
0
07.06.2018 17:03:45
Jeg spiser nesten alt, unntatt det meste sv frukt og grønt. Jeg er på en helt fin vekt og har ingen helseproblemer. Det er bare det at jeg ikke liker det meste av frukt og grønt. Aktiv er jeg mye da
Line
0
23.05.2018 10:17:11
Du bør spise sunt Og trene mye spiser du mye godteri er det lurt og slutte med det imens du prøver og slanke deg.Håper dette er til nytte
Pussy destroyer
4
10.10.2016 12:48:37
Spiser morra di til frokost
Fat amy
1
27.06.2016 17:56:48
Jeg er litt overvektig og trener litt her og dær og spiser egentlig generelt lite fordi hvær gang jeg spiser får jeg fnatt jeg angrer hver gang jeg spiser og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre :(
Grønn
0
04.04.2016 09:33:07
Jeg spiser bare sunn mat
Mora di
1
18.01.2016 14:18:32
noen som liker å løpe?
Yes
0
11.02.2016 15:24:51
Meg
Tube
5
14.10.2015 20:25:53
Har en fantastisk oppskrift på sunde kjeks vil noen vite den
super
2
14.10.2015 21:21:21
ja
Grønn
2
31.05.2015 16:42:02
Jeg spiser bare plantebasert mat (vegansk), og jeg har aldri vært friskere enn jeg har vært disse fem årene. Og nei, jeg har ingen mangler.
Wopi
0
13.01.2017 21:35:00
Oi, kult, da må jeg prøve det :D
Veganer
2
24.10.2016 17:56:16
Veganere er jordas redning og er en veldig sunn måte å leve på
meg
0
27.05.2015 18:02:21
Jeg prøver å spise frukt og grønt men det største problemet er at jeg har veldig svak emalje og da er en del frukt ikke bra for meg selv om det hadde vært den beste måten for meg å spise sunt siden jeg ellers er ganske kresen på mat.
Tynna
0
19.05.2015 10:41:31
Håper at du spiser riktig
Tjukka
1
16.04.2015 17:10:35
Jeg spiser ikke fisk, jeg sliter å med vekt..
nima
2
03.04.2015 17:08:07
Vil gå ned 3 kg ka må jeg jr
Yogy
0
11.03.2015 11:27:22
Jeg liker iskrem
16 og lei
3
03.01.2015 17:32:03
Er så lei, jeg har lavt stoffskifte og legger på meg dobbel så fort som andre. JEG ER DRITT LEI! Det er ikke så lett å spise sunt når det er så mye å huske på! har også et ekstremt søtsug pga lavt stoffskifte.... noen tips mot søtsug? og treningslyst?
Hi hi mann
5
10.12.2014 21:32:41
Lol
Helene
2
29.10.2014 13:40:20
Hei. Jeg er litt tynn og har problemer med å legge på meg. også lurer jeg på om noen har forsøkt å bruke f.eks. proteinpulver, eller vitaminer for å hjelpe på vekten? Jeg vet en som har forsøkt noe som heter opti-green pluss og det hjalp, kanskje det er lett å bli for tynn om man har mangel på næringsstoffer, eller ikke spiser så veldig sunt? Jeg lurer på å teste det, noen som har prøvd det, eller lignende?
Tynn
3
29.10.2014 15:35:42
Pass på å spise sånn någelunne sunt, men ikke fokuser så mye på det. Noen er tynnere enn andre sånn er det, det handler ofte om arv. F.eks. Mange i familien min er tynne(eller var det som unge) det er jeg og. Før prøvde jeg alt for å legge på meg, spise hele tiden, sånn Shake fra apoteket, drikke lite. Men etter enn stund har jeg forstått at så lenge du spiser sunt og har en sunn livsstil(trener og sånt) er det ikke noe mer man kan gjøre.
Anne
4
10.09.2014 13:35:04
Er ikke spessielt lett å være sunn når en bor på hybel. Mat er dyrt det....
Kvakkende flue
0
14.07.2014 22:05:03
Gutt 12. Alltid vært tynn. Er 168 cm høy, veier 42 kg. Er jeg litt undervektig? I følge en kalkulator for barn og unge http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcsite.nsf/pages/bmi4child er jeg akkurat på grensen mellom undervektig og normalvektig, og har en BMI på 15. Jeg spiser ganske mye synes jeg, men ikke så mye kjøtt fordi jeg synes det er dumt at vi i Vesten spiser så mye kjøtt, og fordi jeg ikke liker kjøtt i store mengder. Men fisk er godt, det. Hva synes dere – burde jeg legge på meg, og hvis ja, hvordan? Fikk diabetes 1 i mai, forresten. Før var jeg 38 kg og 164 cm. Da jeg ble innlagt på sykehuset (for oppfølging, det er vanlig etter å ha fått diabetes 1), var jeg 36 kg og 166 cm. Det er typisk å gå litt ned på vekt hvis man får diabetes, for da klarer ikke kroppen å bruke alle næringsstoffene. Så begynte jeg med insulin, og da får man mer næringsstoffer i seg. Om fire dager, da jeg ble utskrevet, hadde jeg lagt på meg 4 kg, altså var jeg 42 kg. Da målte vi ikke hvor høy jeg var. En drøy måned senere var jeg på kontroll, og ble målt og veid: Da var jeg 167,3 cm og 42 kg.
Lisa
1
10.09.2014 13:38:23
Kjøtt er viktig for å få i seg nok næringsstoffer som f.eks. proteiner. Og dersom du ønsker å legge på deg så burde du begynne med styrketrening i form av tunge vekter. Snakk med en Personlig Trener på et treningssenter i nærheten så vil han eller hun gi deg råd :) Ikke spør oss om hva vi syns, det er du som skal ha det godt med deg selv.
Meg
0
01.07.2014 22:19:27
Hei. Det heter at man bør få i seg proteiner om kvelden, og det første jeg tenkte på er jo selvfølgelig egg. Men nå er det sånn at jeg har hørt mangen forskjellige myter når det gjelder egg. Først og fremst mener noen at det ikke er bra å ete for mye egg pga fettet og kolesterolet i eggeplommen, mens andre sier du skal ete så mye egg som du bare klarer fordi det er bra med proteiner. Så nå er jeg litt forvirret, og lurer spesielt på om det går fint å ete egg om kvelden? Nå snakker jeg ikke akkurat om speilegg eller rått, men mer om kokt egg
et godt ordtak å følge...
0
01.01.2015 14:44:25
Alt med måte ! ;)
Lisa
0
10.09.2014 13:39:45
Proteiner burde man få i seg uansett tid på døgnet. På kvelden er det viktig å huske at det ikke skal være et måltid som er tungt å fordøye da det kan ødelegge litt av nattesøvnen.
Rapsolje er sunt!
0
04.06.2014 12:18:15
Jeg spiser GMO soyolje, GMO rapsolje, nitritt fullt kjøtt, aspartam brus og masse anna godsaker.
Mille
0
18.11.2013 22:16:57
Jeg spiser nesten ingenting. Jeg spiser ca bare bitre litt frokost, ikke mye lunsj, middag (spørs hvilken middag vi har) og jeg spiser ikke kvelds. Jeg liker ikke fisk. Klarer ikke grov kjeve med eller uten nøtter. Jeg blir fort lei av pålegg og sånt til å ha på kjeva. Når jeg reiser meg opp raskt så blir jeg svimmel. Jeg drikker heller ikke vann for det smaker ikke godt. Hjelp!! (Red: Du kan stille spørsmål og få hjelp på ung.no/oss)
tannregulering :)
0
15.10.2013 17:50:43
jeg har fått meg tannregulering i dag. :( :). legen sa at jeg ikke får lov til å spise sånt som tygges, karammeler , slikkepinner og mye mer. så når kommer jeg ikke å spise så mye godtery lenger. :)
Christer snart 16 år
4
16.08.2013 13:11:55
BTW, det spiser jeg til mellommåltid
Christer snart 16 år
7
16.08.2013 13:11:23
Jeg har nå spist masse blåbær og bringebær i det siste, helt siden det kom bær i skogen. Jeg går bare i skogen og spiser rundt 10-100 blåbær og går til nærmeste bringebærbusk, som vi har i hagen. :D Nam nam :D
Christhoph
7
18.03.2013 08:52:25
Very nice, i like godd advice
Sunn mat er viktig, hører du det!?
9
13.01.2013 12:47:56
Jeg spiser sunn mat og holder meg unna godterier og andre søtsaker. Tror jeg skal begynne å følge disse rådene sånn at jeg blir enda sunnere.
dsfgsdgs
4
05.09.2012 12:17:36
hva

Spørsmål og svar

Hvor mye kalorier er det i en brødskive kneip med pålegg på?
Hei Takk for ditt spørsmål!   Det er mange på din alder som er opptatt av dette med vekt i forhold til hva de spiser. I dag er det mye snakk om...
Hva skal jeg gjøre for å unngå rumling i magen?
Hei   Takk for ditt spørsmål!   "Romling" i magen, eller "borborygmi" som det heter på fagspråket - er helt normalt, og de fleste av oss har...
Hva er vanlig energibehov hos ungdom?
Hei Takk for ditt spørsmål. Hvor mye kalorier man normalt trenger om dagen, vil variere en del. Det påvirkes av kjønn, aktivitetsnivå og energio...
Blir kvalm av alt jeg spiser nå og er ikke sulten.
Hei Det er bra at du tar dette på alvor.  Mye kan påvirke matlysten, og ikke minst det at det blir lite spising.  Antagelig har dette problemet b...
Problemer med kvalme, vondt i magen, oppblåst mage og rumling. 
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er vanskelig å gi deg noe svar på dette. Du har allerede vært hos lege, uten å få noen s...
Hva er sunn mat?
Hei Takk for ditt spørsmål!   Det er flott at du ønsker å få mer kunnskap om sunn mat. Generelt, i tråd med norske helsemyndigheter, bør et...
Jeg spiser et eple om dagen. Hvor mye kalorier er det?
Hei Du spiser alt for lite per dag! Du spiser kun et eple om dagen, noe som er helsefarlig! Det er flott at du får hjelp av psykolog og leger med din...
Hva bør man spise i løpet av en dag?
Hei Takk for ditt sprøsmål!   Et sunt og variert kosthold anbefales for å sikre kroppens inntak av energi, vitaminer, mineraler og sporstoffer....
Hvilken effekt har energidrikker på kroppen?
Hei Takk for ditt spørsmål!   Energidrikkene du nevner inneholder mye koffein. Det er ingen pålagt aldersgrense på disse produktene i følge H...
Hva skal jeg spise når jeg trener styrke?
Hei Takk for spørsmål!   Slik som deg er det mange som er opptatt av å bygge muskler på en effektiv og god måte. Kostholdet har da stor betyd...
Hvordan gå ned i vekt?
Hei Takk for spørsmål!   Hjemmetrening er en god løsning. Den videoen du viste til kan være litt for heftig i startfasen på en treningsperiod...
Hvorfor føler jeg meg aldri mett?
Hei Takk for ditt spørsmål!   Du er i en alder der kroppen er i vekst og utviklig. Sannsynligvis er kroppen din i en fase nå der den har ekstra...
Blir jenter tykkere i puberteteten, kan jeg gå ned i vekt?
Hei jente 13 år.  I puberteten er det vanlig at man går opp i vekt når man utvikler seg. Det er ulikt hvor mye man går opp i vekt, men det er he...
Er det ok og erstatte brus med farris?
Hei Takk for ditt spørsmål - og gratulerer meg en imponerende vektreduksjon!   Det å gå ned i vekt på en mest mulig varlig måte krever store li...
Hvordan kan jeg få mer muskler?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Det er flott at du er opptatt av å trene og spise sunt, men husk at hvor fornøyd man er med kroppen sin ikke handle...
Spiser jeg for lite?
Hei Takk for at du sender spørsmål til ung.no Akkurat hvor mye mat hver enkelt trenger, kommer an på flere ting: kjønn, alder, genetikk, fysis...
Kan man gå ned i vekt uten å trene?
Hei For å gå ned i vekt må man innta færre kalorier/energi enn man forbruker, så ja, man kan gå ned i vekt dersom man spiser sunt og i moderate...
Jeg trenger en treningsplan og en matplan.
Hei Takk for spørmålet ditt. Så fint at du vil komme igang med trening. Du skriver ikke så mye om hva slags erfaring du har fra før, så svaret ...
Se alle