Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

A-Å

Karbohydrater

Oppskåret brød (colourbox.com)
HALVPARTEN: I et norsk gjennomsnittskosthold utgjør karbohydrater omtrent 50 prosent av kostens energiinnhold (energiprosent).

Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. Les mer om den her.

Offentlig og kvalitetssikret
Oppskåret brød (colourbox.com)
HALVPARTEN: I et norsk gjennomsnittskosthold utgjør karbohydrater omtrent 50 prosent av kostens energiinnhold (energiprosent).

Karbohydrater omfatter blant annet naturlig og tilsatt sukker, stivelse og kostfiber. De største kildene for kostfiber i norsk gjennomsnittskost er brød og andre kornvarer, frukt og bær, grønnsaker og poteter.

I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland står karbohydrater for over 80 prosent av energitilførselen, mens i rike industriland er denne andelen ofte 50 prosent eller lavere.

I et norsk gjennomsnittskosthold utgjør karbohydrater omtrent 50 prosent av kostens energiinnhold (energiprosent), hvorav tilsatt sukker bidrar med 13 energiprosent av dette. Inntaket av karbohydrater bør ligge på mellom 50-60 energiprosent, og inntaket av tilsatt sukker bør minske til under 10 energiprosent.

Karbohydrater omfatter blant annet naturlig og tilsatt sukker, stivelse og kostfiber. Stivelse og sukker fordøyes lett og bidrar med energi.

Kostfiber er karbohydrater som ikke blir fordøyet i tynntarmen og de bidrar med lite energi. Men kostfiber er gunstig i forhold til fordøyelsen og kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer.

De fleste bør spise mer

Inntaket av kostfiber er hos de fleste lavere enn anbefalt av Helsedirektoratet.

Gjennomsnittlig daglig inntak av kostfiber er omtrent 20 gram hos kvinner og 25 gram hos menn og bør øke til henholdsvis 25 og 35 gram per dag. Økningen bør skje i form av naturlig fiberrike matvarer, som grove kornvarer, poteter, grønnsaker, frukt og bær. Grovt brød inneholder 2-3 ganger så mye kostfiber som hvitt brød. Se etter Nøkkelhullet og Brødskalaen når du handler brød og kornvarer.

Fiberkilder

De største kildene for kostfiber i norsk gjennomsnittskost er:

  • brød og andre kornvarer (50 %)
  • frukt og bær (19 %)
  • grønnsaker (15 %)
  • poteter (9 %)

Eksempel på hva slags matvarer som til sammen gir ca. 30 g kostfiber:

​5 skiver grovt brød med 100 % sammalt mel (200 gram): 17 g kostfiber

​1 porsjon havregryn 4,2 g kostfiber

​3 poteter 4,2 g kostfiber

​1 gulrot 2 g kostfiber

​1 porsjon brokkoli 2,7 g kostfober

​1 eple 2,5 g kostfiber

​Totalt Cirka 30 gram kostfiber

Energi og næringsstoffer er nødvendige for kroppens vekst og utvikling og for å opprettholde kroppens normale funksjoner.

Norsk gjennomsnittskost inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer sett i forhold til helsemyndighetenes anbefalte inntak.

Innholdet av fett - særlig mettet fett, og sukker - er imidlertid høyere enn ønskelig i Norge.

Sjekk innholdet av næringsstoffer i maten din

Du kan sjekke innholdet av næringsstoffer i mer enn 1.200 matvarer i Matvaretabellen.

 

Kilde: Helsedirektoratet, Kontakt: 810 200 50

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Gutt 18 år trener og sliter med å gå opp i vekt. Må jeg spise annerledes?
Hei Takk for at du sender spørsmål til ung.no. Så flott å høre at du trener 3 dager i uka, og er opptatt av å ha et sunt kosthold!  Det er i...
Hvordan kan jeg få i meg nok proteiner og karbohydrater til å øke i muskelmasse?
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til ung.no Så flott at du er aktiv og trener flere ganger i uka! For å øke i muskelmasse må man trene ...
Jeg spiste mye havregryn og fikk magetrøbbel. Er dette noe jeg bør slutte å spise?
Hei Havregryn er bra å spise - det inneholder mye fiber og viktige næringsstoffer som kroppen behøver. Et høyt inntak av fiberrike matvarer på ...
Jeg får vondt i beina når jeg spiser mye sukker/karbohydrater...
Hei Takk for spørsmålet.   Når man spiser mye raske karbohydrater slik som sukker, kaker, godteri, siktet mel, hvit ris og lys pasta - stiger b...
Er ristet brød usunt?
Hei Hvorvidt ristet brød er mer usunt enn ikke-ristet brød kommer an på hvor hardt stekt det er. Når brødet ristes vil noe av stivelsen omdannes...
Jeg har fått ett veldig dårlig forhold til mat.
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no   Kan det være at du spiser for lite i løpet av ukedagene, og at du derfor blir veldig sulten ...
Jeg ønsker å gå ned i vekt, det er vanskelig å spise med andre fordi jeg føler meg ekkel. Hva kan jeg spise?
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til ung.no. Det er leit å høre at du strever så mye med tanker og følelser når det gjelder mat og krop...
Hvordan lese på næringsinnhold på matvarer?
Hei Takk for at du sender spørsmål til ung.no. Bak på hver matvareemballasje står det oppført hvilke næringsstoffer og hvor mye kalorier matva...
Jeg har veldig lyst til å bli vegetarianer, men foreldrene mine har fått meg til å si at jeg ikke skal være det likevel.
Hei Takk for spørsmål! Synes du skal være stolt av å ta en så stor beslutning, som sier mye om hvem du vil være. Foreldrene dine reagerte n...
Moren min mener jeg ikke bør bruke proteinpulver, hva kan jeg gjøre?
Hei Først og fremst vil jeg si at det er godt å høre at du trener styrke. Deretter må jeg si at jeg er helt enig med moren din. Du trenger ikke ...
Hvor mange kalorier trenger jeg?
Hei Vi har nettopp publisert en artikkel som forklarer hva kalorier er, og hvordan man kan vite sånn ca hvor mange man trenger. Den finner du her. ...
Er brød sunt? 
Hei Takk for spørsmål!  Grove kornprodukter, slik som grovt brød er er kilde til mange viktige næringsstoffer, altså vitaminer og mineraler og...
Hva skal jeg spise for å føle meg mett? 
Hei Takk for spørsmål! Ulike typer mat bruker lengre tid i magesekken vår og sender ulike signaler til hjernen om at vi er mette. Her gjelder det...
Spise mindre karbohydrater?
Hei Takk for spørsmål! Det er først og fremst viktig å få helsesøster til å vurdere om du behøver å gå ned i vekt. Hvis du er overvektig v...
Hvor mange karbohydrater skal jeg spise?
Hei 50-60% av energien man spiser bør komme fra karbohydrater. En jente på 15 år har behov for mellom 2000-2300 kcal per dag. Det vil si at man vi...
Kan foreldrene mine sette meg under vergemål etter fylte 18 år?
Hei Du kan lese mer om vilkårene for å få verge, på Vergemålsportalen. Dersom du har flere spørsmål rundt dette, så anbefaler jeg deg å ta k...
Kroppshøyde
Hei I Norge har kostholdet mindre å si for høyden enn i land der feil- og underernæring er et stort problem. Hos oss er det som regel arv som styr...
Kan man forbrenne sukkerinnholdet i kroppen?
Hei Takk for spørsmål! Kroppens celler bruker sukker som energi. Jeg legger ved en artikkel om karbohydrater. Her kan du lese mer om energiforbruk...
Hvorfor er jeg sulten hele tida? 
Hei Takk for spørsmål! Dette er noe vanskelig å svare på, siden det kan skyldes så veldig mange ting.  Hvis du har en vektnedgang samtidig me...
Se alle