Karbohydrater omfatter blant annet naturlig og tilsatt sukker, stivelse og kostfiber. De største kildene for kostfiber i norsk gjennomsnittskost er brød og andre kornvarer, frukt og bær, grønnsaker og poteter.

I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland står karbohydrater for over 80 prosent av energitilførselen, mens i rike industriland er denne andelen ofte 50 prosent eller lavere.

I et norsk gjennomsnittskosthold utgjør karbohydrater omtrent 50 prosent av kostens energiinnhold (energiprosent), hvorav tilsatt sukker bidrar med 13 energiprosent av dette. Inntaket av karbohydrater bør ligge på mellom 50-60 energiprosent, og inntaket av tilsatt sukker bør minske til under 10 energiprosent.

Karbohydrater omfatter blant annet naturlig og tilsatt sukker, stivelse og kostfiber. Stivelse og sukker fordøyes lett og bidrar med energi.

Kostfiber er karbohydrater som ikke blir fordøyet i tynntarmen og de bidrar med lite energi. Men kostfiber er gunstig i forhold til fordøyelsen og kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer.

FAKTA

Grovt brød inneholder 2-3 ganger så mye kostfiber som hvitt brød.

Sjekk innholdet av næringsstoffer i maten din

Du kan sjekke innholdet av næringsstoffer i mer enn 1.200 matvarer i Matvaretabellen.

De fleste bør spise mer

Inntaket av kostfiber er hos de fleste lavere enn anbefalt av Helsedirektoratet.

Gjennomsnittlig daglig inntak av kostfiber er omtrent 20 gram hos kvinner og 25 gram hos menn og bør øke til henholdsvis 25 og 35 gram per dag. Økningen bør skje i form av naturlig fiberrike matvarer, som grove kornvarer, poteter, grønnsaker, frukt og bær. Grovt brød inneholder 2-3 ganger så mye kostfiber som hvitt brød. Se etter Nøkkelhullet og Brødskalaen når du handler brød og kornvarer.

Fiberkilder

De største kildene for kostfiber i norsk gjennomsnittskost er:

  • brød og andre kornvarer

  • frukt og bær

  • grønnsaker

  • poteter

Eksempel på hva slags matvarer som til sammen gir ca. 30 g kostfiber:

​5 skiver grovt brød med 100 % sammalt mel (200 gram): 17 g kostfiber

​1 porsjon havregryn 4,2 g kostfiber

​3 poteter 4,2 g kostfiber

​1 gulrot 2 g kostfiber

​1 porsjon brokkoli 2,7 g kostfober

​1 eple 2,5 g kostfiber

​Totalt Cirka 30 gram kostfiber

Energi og næringsstoffer er nødvendige for kroppens vekst og utvikling og for å opprettholde kroppens normale funksjoner.

Norsk gjennomsnittskost inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer sett i forhold til helsemyndighetenes anbefalte inntak.

Innholdet av fett - særlig mettet fett, og sukker - er imidlertid høyere enn ønskelig i Norge.

Sjekk innholdet av næringsstoffer i maten din

Du kan sjekke innholdet av næringsstoffer i mer enn 1.200 matvarer i Matvaretabellen.