Hvorfor trenger kroppen vitaminer?

Vitaminer og mineraler er det vi kaller mikronæringsstoffer. Dette er altså næringsstoffer som kroppen trenger, men kun i ørsmå mengder, og det gir oss ikke kalorier, sånn som andre næringsstoffer (fett, karbohydrater, proteiner) gjør.

Kroppen trenger vitaminer og mineraler for å utføre mange ulike oppgaver i løpet av en dag:

 • For å se i mørket trenger du vitamin A
 • Skjelettet vårt bygges opp av kalsium og fosfat
 • Jern transporterer oksygen i blodet
 • Vitamin C og E deltar i immunforsvaret

Dette er bare noen eksempler. Hvert enkelt vitamin og mineral har sine spesifikke oppgaver i kroppen.

Prosesser som skjer i kroppen er så små at det er vanskelig å forestille seg, men nettopp derfor trengs det også kun små mengder vitaminer og mineraler for å få dette til å fungere.

Faktisk er det sånn at ved å spise et normalt, variert kosthold, vil du få i deg alle vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Da må du spise grove kornprodukter, melkeprodukter, fisk, egg, kjøtt og frukt og grønnsaker.

FAKTA

KORT FORTALT

 • Ved å spise et normalt, variert kosthold, vil du få i deg alle vitaminer og mineraler som kroppen trenger.

 • Du trenger ikke vitamintilskudd om du ikke har en spesifikk mangel.

  • Noen vitaminer og mineraler kan det være farlig å få i seg for mye av, fordi overskuddet ikke skilles ut, men lagres i kroppen.

  Ulike vitaminer i ulike matvarer

  Ulike vitaminer og mineraler finnes i ulike matvarer. Vitamin C finner du blant annet i appelsin, jordbær og paprika, vitamin D finnes i fisk og vitamin B i grove kornprodukter, kjøtt og melk.

  Så lenge du spiser variert får du i deg det du trenger. Her kan du lese mer om hva som er et variert og sunt kosthold

  For mye kan være farlig

  Er det sånn at nattsynet blir bedre hvis du spiser ekstra mye vitamin A? Og vil skjelettet bli ekstra sterkt om du tar tilskudd av kalsium? Nei, sånn fungerer ikke kroppen vår.

  I tynntarmen tas alle næringsstoffene fra maten opp, og kroppen er flink til å regulere hvor mye den tar opp, etter hvor mye den trenger. Det betyr at hvis kroppen plutselig trenger ekstra mye kalsium, så sørger den for å ta opp alt du spiser av dette. Mens hvis den har mer enn nok en periode, så skilles mye av det du spiser ut av kroppen.

  Men så er det sånn, at noen vitaminer og mineraler kan det være farlig å få i seg for mye av, fordi overskuddet ikke skilles ut, men lagres i kroppen. Du klarer ikke å få i deg for mye gjennom vanlig mat, men tar du tilskudd uten at du trenger det, kan dette skje.

  Vitaminmangel

  Hvorfor selger man vitamintilskudd hvis man får nok gjennom maten? Jo, fordi enkelte kan ha mangel på vitaminer og mineraler.

  Mangel kan oppstå hvis kostholdet er veldig dårlig over en lengre periode, eller som en følge av sykdom. Mangler du noe vil du kunne føle deg slapp, trøtt, uvel eller merke på en annen måte at kroppen ikke fungerer helt som den skal.

  En mangel kan også gjøre deg mer deppa. En blodprøve hos fastlegen vil kunne påvise en eventuell mangel, og påvises det, trenger du tilskudd. Det er allikevel greit å vite, at det skal ganske mye til for å få en mangel.

  Dropp vitamintilskuddet som du tar "for sikkerhets skyld"

  Har du ikke fått påvist noen mangel på vitaminer eller mineraler hos legen, trenger du heller ikke tilskudd. Det betyr ikke nødvendigvis at det er farlig å ta det, men du får i alle fall ikke noen helsegevinst av det. Så da er det på en måte som å kaste penger ut av vinduet.

  Og husk, hvis du av ulike årsaker tar tilskudd, skal du alltid ta den mengden som står på pakken, og aldri ta flere ulike tilskudd samtidig uten å snakke med legen om det først. Det kan også være nødvendig med en oppfølging hos legen etter en periode med et forordnet tilskudd.