Når vi kjøper mat står det mye informasjon på pakken, men det er ikke alltid så lett å forstå det som står her. Her finner du en oversikt over den viktigste informasjonen.

 

Nettovekt

På pakken skal det stå hvor mye mat det er. Er maten flytende står det ofte hvor mange liter, desiliter eller milliliter det er. Ellers oppgis kilo eller gram.

Dersom det er mat som ligger i væske, får du beskjed både om hvor mye det som er i pakken veier samlet, og hvor mye den spiselige delen veier.

For eksempel vil det på en tunfiskboks i vann, stå både samlet vekt for fisk og vann og en separat vekt bare for fisken, siden man ofte lar vannet renne av før man spiser tunfisken.

 

Porsjoner

På noen matvarer vil det stå hvor mange porsjoner det er i pakken. For eksempel at en pakke med lasagne inneholder to porsjoner.

Noen ganger synes du kanskje at det er for lite mat eller for mye, dette er fordi vi spiser ulike mengder med mat.

 

 

Ingredienser

Ingredienser er de ulike matvarene som er brukt i oppskriften for å lage et produkt. Ingrediensen som står først er den det er mest av. I denne listen vil du kunne finne mange ord du ikke forstår. Ofte er dette tilsetningsstoffer.

 

Næringsdeklarasjon

Næringsdeklarasjonen skal vise hvor mye energi (kalorier), fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, proteiner og salt maten inneholder. I tillegg er det en del som oppgir blant annet, hvilke type fett det er, stivelse eller kostfiber og vitaminer og mineraler.

 

 

For at du skal kunne sammenlikne ulike typer mat, vil næringsinnholdet si hvor mye det er av energi og næringsstoffer i 100 gram av matvaren.

Noen produsenter oppgir også næringsinnholdet i hele pakken eller per porsjon.

  Et eksempel

  Hvis du har ser på en pose med lomper. Så kan det stå at det er 10 lomper i pakken, og at de til sammen veier 260 gram.

  Det vil si at en lompe veier 26 gram (260 gram delt på 10 blir 26 gram).

  Hvis 100 gram lompe gir 180 kcal, vil regnestykket bli slik:

  Et gram lompe gir da altså 180 kcal delt på 100, som blir 1,8 kcal.

  For å finne ut hva en lompe gir av energi, ganger man 1,8 kcal med 26 gram.

  Det vil i dette tilfellet være 47 kcal.

  Men det er ikke bare energien som er av interesse, se også gjerne på de næringsstoffene som er oppgitt.

  Vil du spise sunt kan du se på informasjonen om sukkerarter, mettet fett og salt. Disse ønsker man å spise begrensede mengder av.

  Hvis du sammenlikner to produkter kan du se etter om den ene har mindre energi enn den andre, og om de er ulike på sukker, mettet fett og salt.

  Mengden du spiser vil også ha mye å si. Noe eksempelet med lomper viser. Hadde du spist 4 lomper, hadde du fått en energimengde på 188 kcal. Hadde du spist 10 stykker (260 gram), hadde du spist 468 kcal.

  Til sammenlikning vil pølsebrød hvor det er 240 gram i en pose med 8 pølsebrød og hvor næringsinnholdet er 289kcal/100 gram gi 87 kcal per pølsebrød.

  Spiser du en av disse får du i deg omtrentlig like mye energi som ved å spise to lomper.

 

Allergener

Det er 14 ingredienser som mange er allergiske mot.

Hvis matvaren inneholder noen av disse må det stå tydelig på pakken.

Hvis maten er laget i samme lokale og med samme utstyr som mat som inneholder allergener kan produsenten skrive «kan inneholde spor av».

 

 

Produsentnavn og kontaktinformasjon

Det skal alltid stå en adresse til produsenten på pakningen. Da kan du også søke opp produsenten på nettet for å finne ut hvem du tar kontakt med for å stille spørsmål om produktet.

 

Merkeordninger

Mange matvarer har ulike merker på seg. Det kan for eksempel være nøkkelhullet eller brødskalaen. Noen sier noe om hvor mye maten inneholder av ulike næringsstoffer, mens andre sier noe om hvor maten er laget.

En oversikt over merkeordninger finner du på Forbrukerrådet sine sider.