Du trenger jod. Hvit fisk og melkeprodukter er viktig

Svært mange får i seg for lite jod. Jenter er særlig utsatt, samtidig som jenter trenger det ekstra mye. Jod er viktig for normal vekst og utvikling for foster, barn, unge og voksne. Får du i deg nok jod?

Saltvannsfisk med jod
JOD: De beste kildene til jod er saltvannsfisk og meieriprodukter.

Har du et lavt inntak av melkeprodukter og hvit fisk i kostholdet, er det stor sannsynlighet for at du får i deg for lite jod. Jenter ser ut til å være ekstra utsatt for jodmangel, og selv om alle kropper trenger jod, kan konsekvensene av et lavt inntak bli enda større for jentene.

Hvit fisk og melkeprodukter er hovedkildene til jod i kostholdet vårt. Forskning viser at jenter drikker mindre melk enn gutter, og det er noe av forklaringen på hvorfor jenter er mer utsatt for jodmangel. Vi vet også at inntaket av hvit fisk i befolkningen er for lavt, og sammen blir dette en dårlig kombinasjon. Nasjonalt råd for ernæring mener situasjonen er såpass urovekkende at det må settes inn akutte tiltak for å øke nordmenns jodinntak.

Hvorfor trenger vi jod?

Skjoldbruskkjertelen (tyroidea) er en kjertel som sitter i halsområdet. Jod er et mineral som brukes av skjoldbruskkjertelen til å lage to viktige hormoner: Tyroksin og trijodtyronin. Disse hormonene er viktige for stoffskiftet vårt (forbrenning av energi i cellene i kroppen). Hvis man har et for lavt inntak av jod i kostholdet så kan kjertelen vokse, og man kan få en tilstand som kalles «struma».

For gravide og ammende er det ekstra viktig med nok jod i kroppen. Nyere forskning viser at kun halvparten av gravide kvinner har bra nok jodstatus. Under svangerskapet er fosteret avhengig av jod for at hjernen skal utvikle seg som normalt. Hvis mor har for lavt nivå av jod, kan det gå utover fosterets utvikling. Det er viktig at jodnivået er bra FØR jenta blir gravid og at det også er passe inntak av jod under graviditeten og ammingen. Jod bidrar også til normal vekst og utvikling hos barn.

Hvilke matvarer inneholder jod?

Den eneste naturlige kilden til jod i kostholdet vårt er saltvannsfisk. Melk og melkeprodukter inneholder også jod, og årsaken er at jod tilsettes i kraftfôret til dyr. Vi har også valgt å tilsette jod i noe salt, men selv om man spiser salt daglig så utgjør det kun en forsvinnende liten del av inntaket.

Matvarer som har et høyt innhold av jod:

 • Hvit saltvannsfisk (torsk, sei, hyse, steinbit)
 • Melkeprodukter (melk, yoghurt, brunost, gulost)

Andre matvarer som inneholder jod:

 • Egg
 • Makrell i tomat
 • Laks
 • Reker
 • Tang, feks. på sushi maki

Hvordan dekke dagsbehovet for jod?

Kroppen vår er avhengig av at vi får i oss 150 µg jod per dag. Gravide og ammende trenger mer.

Her er to eksempler på hva man må spise i løpet av en dag for å dekke dagsbehovet for jod, én av dagene inkluderer hvit fisk, det andre eksempelet er uten hvit fisk.

En dag inkludert hvit fisk:

 • 3 fiskekaker (75 µg)
 • To glass melk (50 µg)
 • 1 yoghurt (20 µg)
 • To skiver gulost (6 µg)

Totalt gir dette 151 µg.

En dag uten hvit fisk:

 • Tre glass melk (75 µg)
 • Fire skiver hvitost (12 µg)
 • 2 yoghurt (40 µg)
 • Ett egg (20 µg)

Totalt gir dette 147 µg.

Man må altså spise ganske mye melkeprodukter i løpet av en dag for å komme opp i dagsbehovet for jod om man ikke spiser hvit fisk.

Vi anbefaler at man har minimum to måltider med hvit fisk i uka, ett av disse kan for eksempel være til middag, og et annet kan være fiskekaker på brødskiva. Sushi maki kan også være et alternativ, eller det kan være et alternativ å bruke litt tang eller tare i maten.

En middagsporsjon med torsk inneholder hele 370 ug jod. Da har man altså en del i reserve til andre dager hvor man ikke spiser fisk. Hvis man derimot aldri spiser hvit fisk, er det svært vanskelig å komme opp i anbefalingene. Om man i tillegg ikke drikker melk daglig, så blir det ekstremt vanskelig å få nok jod.

Test deg selv – får du nok jod?

melk.no kan du ta en «jodkalkulator» for å finne ut om ditt inntak er godt nok.

Skrevet av Ernæringsfysiologen, ung.no

Sist oppdatert: 02.12.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Saltvannsfisk med jod
JOD: De beste kildene til jod er saltvannsfisk og meieriprodukter.

Fakta

Du trenger 150 µg jod per dag.

For å dekke det behovet må du spise nok fisk- og melkeprodukter.

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)