Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt i dusjen (colourbox.com)
Gutt i dusjen (colourbox.com)

A-Å

Hva gjør du med gammel mat?

Gamle bananer (colourbox.com)
BEST FØR: Mat som er merket med "Best før..." kan både selges og spises etter fastsatt dato uten risiko for helseskader.

Må all mat kastes umiddelbart etter at holdbarhetsdatoen er gått ut? Maten vi spiser skal være trygg å spise. Det er bestemt med lov.

Offentlig og kvalitetssikret

Her må man skille mellom to ulike former for holdbarhetsmerking. Mat som er merket med "Siste forbruksdag..." skal ikke selges etter fastsatt dato.

Best før...

Mat som er merket med "Best før..." kan både selges og spises etter fastsatt dato uten risiko for helseskader.

Alle ferdigpakkede matvarer skal merkes med holdbarhetsdato. Merking av mat gjøres ut fra to ulike hensyn; helse og kvalitet.

Helse

Matvarer som er lett bedervelige skal ikke selges etter at holdbarhetsdatoen "Siste forbruksdag..." har gått ut. I slike matvarer kan bakterier etter kort tid gjøre maten helsefarlig. Eksempler på lett bedervelige matvarer er melk, fisk og kjøtt.

Fram til datoen for "Siste forbruksdag" garanterer produsenten at maten kan spises uten risiko for helseskader.

Produkter som defineres som lett bedervelig ut i fra merkeforskriften må merkes med: "Siste forbruksdag..." fulgt av selve datoen eller en henvisning til det sted på pakningen hvor datoen står. Denne ordlyden er absolutt og kan ikke erstattes av andre betegnelser.

Lett bedervelige matvarer skal alltid ha angitt oppbevaringsmåte. Vi gjør oppmerksom på at hygieneforskriften krever at lett bedervelig matvarer skal oppbevares kjølig, det vil si kaldere enn + 4 ºC .

Kvalitet

Andre matvarer – som ikke er lett bedervelige – holdbarhetsmerkes med "Best før...". Denne datoen forteller hvor lenge en matvare holder seg uten å tape kvalitet, det vil for eksempel si smak, farge, konsistens eller andre spesifikke egenskaper.

Unntatt fra merkekrav

Noen matvarer er unntatt fra kravene om å merke med holdbarhetsdato, enten fordi de vil forbrukes innen 24 timer (for eksempel baker- og konditorvarer) eller fordi de rett og slett ikke går ut på dato (for eksempel eddik og kokesalt).

 

Kilde: Mattilsynet

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Veganeren
0
05.08.2015 17:53:23
Jeg ser ned på folk som kaster met som kan spises! Komposter det k det minste!!!
Ergo
4
09.04.2012 18:32:42
Synes det er mange hysteriske folk som til og med kaster maten sin FØR best før daton har gått ut for å være på den sikre siden. Det tyder på at de ikke helt vet at maten kommer fra dyr som har levd og fra bønder som har dyrket dem. De forstår heller ikke mye av best før og siste forbruksdag. Her i den rike delen av verden er vi enstelige for at våre sarte, uerstattelige legemer ikke skal tåle gammel mat --- mens i den tredje verden ville mange sansyneligvis bli dypt sjokkert hvis de så denne kastingen og holdningen

Spørsmål og svar

Hvordan skaffe seg oversikt over hva en bruker på matvarer
Hei Takk for spørsmål!Statens institutt for forbruksforskning har en kalkulator der du kan få ut over sikt over gjennomsnittlig forbruk til matva...
Jeg spiser for mye. Hva skal jeg gjøre?
Hei Du forteller at du opplever at du spiser for mye. Forstår det slik at du ønsker tips for å ikke spise deg overmett. Det kan være lurt å ta ...