Hopp til hovedinnholdet

Gode råd for kjøkkenhygiene

Vasker hender (colourbox.com)
VASK HENDA: De vanligste årsakene til matforgiftning er utilstrekkelig oppvarming, sen nedkjøling, lagring ved for høy kjøletemperatur og slurv med renhold.

For å unngå at du blir syk er det ekstremt viktig å ha god hygiene på kjøkkenet. Se noen gode huskeregler her.

Offentlig og kvalitetssikret
Vasker hender (colourbox.com)
VASK HENDA: De vanligste årsakene til matforgiftning er utilstrekkelig oppvarming, sen nedkjøling, lagring ved for høy kjøletemperatur og slurv med renhold.

Mattilsynet gir noen enkle tips om hygiene og temperatur du bør kjenne til - uansett hvilke ambisjoner du har når du lager mat.

Vask hendene

Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer - og selvsagt etter toalettbesøk. Hvis du kan unngå det, lag ikke mat til andre når du har magesyke, vondt i halsen eller har betente sår på hendene.

Bruk rene redskaper

Vask kniver og skjærebrett ofte og hold rent på kjøkkenbenken. Kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe! Vask den i maskin på minst 60º, eller legg den i klor. Bytt klut ofte. Bruk den aldri på gulvet! Kjøkkenpapir er et godt alternativ til kluter.

God varme - eller rask nedkjøling

Skal maten holdes varm før servering, må den være rykende varm (ca 60º). Blir maten lunken kan bakterier vokse opp og føre til matforgiftning. Er det lenge til maten skal spises, er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen. Sett f.eks. kasserollen i kaldt vann og rør om. Deler du maten i mindre porsjoner, går nedkjølingen raskere.

Sjekk temperaturen i kjøleskapet

Matvarer som må oppbevares kjølig, bør settes i kjøleskapet. Temperaturen i ditt kjøleskap bør være 4º, eller lavere. Lav temperatur hindrer bakterievekst i matvarene.

Hold rå og tillaget mat fra hverandre

Bytt redskap mellom forskjellige råvarer, og mellom råvarer og ferdiglaget mat - eller vask redskapene godt mellom hver oppgave. På denne måten hindrer du at matforgiftningsbakterier overføres fra en råvare til en ferdig rett.

Varm mat skal være rykende varm

Ved 70º drepes de aller fleste bakteriene. Fjørfekjøtt og oppmalt kjøtt bør gjennomstekes. Ved steking av hele kjøttstykker (biff, koteletter m.v.) er det nok at overflatene stekes godt, fordi bakteriene finnes her. Når du bruker mikrobølgeovn til å lage mat, bør du røre om og la retten stå noen minutter så varmen fordeler seg jevnt.

Lær deg å lage trygg mat

Bakterier finnes naturlig overalt, også i matvarer. Hvis du behandler maten feil, kan visse bakterier vokse og gjøre deg syk. Bakteriene stortrives og formerer seg hurtig i temperaturer fra 8º til 60º. De aller fleste bakteriene dør når du varmer maten godt nok. De vanligste årsakene til matforgiftning er: Utilstrekkelig oppvarming, sen nedkjøling, lagring ved for høy kjøletemperatur og slurv med renhold.

Meld fra om matforgiftning

Mattilsynet arbeider for at matvarene skal være helsemessig trygge og fører kontroll med virksomheter som produserer, selger, serverer og behandler mat. Mattilsynet vil gjerne ha beskjed hvis du mener at du er blitt syk av maten. Det gjelder enten du har spist «ute» på restaurant, i kantine m.v. eller har lagd maten selv.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
Sist oppdatert:
19.09.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Mamman min er litt uhygienisk og jeg vet ikke hvordan jeg skal si det til henne
Hei jente! Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 14 år! Dette hørtes ikke lett ut for deg. Jeg synes du burde kunne forvente at mamma vasker hen...
Er det farlig å ta på rått kjøtt uten å vaske hendene?
Hei En gylden regel er at man alltid skal vaske hendene etter å ha tatt på rått kjøtt. På rått kjøtt kan det finnes bakterier som ikke er bra ...
Kan man syk når noen hoster på maten?
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no, jente 15 år.Det kan være slik at man kan overføre smitte uten å ha sykdomstegn. Som regel tar det no...
Er det stor smittefare med godteskåler og kakefat ? Sier som regel nei takk spesielt på vinteren når smittefaren er stor.
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Å spise fra godteskåler der alle graver rundt etter sin favoritt kan være utfordrende. Kan ikke erindre at det...
Min far blir mer og mer urenslig med årene. Han er i 60 årene. Jeg bor kun med han. Han tar ikke hintene mine og jeg tørr ikke si det direkte til han da det kan såre han.
Hei Jente 19 år. Takk for at du skriver til Ung.no.Du har et vanskelig dilemma å forholde deg til. Trolig finnes det en løsning, men det er nok lu...
Jeg lurer på om det er noe galt med sultfølelsen min? I det siste har jeg vekslet fra å væ...
Hei   Takk for spørsmålet!   Jeg tror ikke det er noe galt med sultfølelsen din, men at du opplever disse svingningene i methett- og sultføl...