Tarmslimhinnen finner man på innsiden av tarmene. Denne har veldig stor overflate fordi den består av såkalte tarmtotter som står tett i tett.

Slimhinnen sørger for at kroppen tar opp karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. Når man får cøliaki, skades tarmtottene og næringsstoffene blir ikke tatt opp så godt i kroppen. Noen får mange plager, andre merker lite eller ingenting.

Alle som har cøliaki må holde seg unna glutenholdig mat. Når tarmen ikke utsettes for gluten blir slimhinnen normal igjen og vil fungere som en frisk tarm.

Dersom man senere får i seg glutenholdig mat vil slimhinnene igjen bli skadet.

Typiske symptomer ved ubehandlet cøliaki

 • Periodevis/langvarig diaré
 • Kronisk forstoppelse og luftansamlinger
 • Følelse av oppblåsthet
 • Kronisk jern- og vitaminmangel
 • Vantrivsel
 • Påfallende tretthet
 • Uforklarlige magesmerter
 • Benskjørhet
 • Manglende vektøkning (vekttap), og dårlig høydevekst (hos barn)
 • Emaljeskader på permanente tenner

Sjekk deg hos legen

Hvis du mistenker at du har cøliaki, er det viktig at du går til legen for å få sjekket deg. Først vil legen ta en blodprøve, og dersom denne er positiv vil du få en time hos en spesialist som vil ta en biopsi på deg.

Ved biopsi fører spesialisten en slange med et lite kamera i enden inn i munnen din og ned til magen. Der tas det bilder og prøver av tynntarmen din. Det er ikke noe farlig, og spesialister i Norge er veldig dyktige på dette området.

Hos barn (opp til 18 år), tas også biopsien i narkose, så du vil ikke merke noe fordi du sover. For de som er eldre, tas biopsien med lokal bedøvelse.

I noen tilfeller trenger barn ikke å ta biopsi. Dette gjelder hvis blodprøven viser høye nivåer som sier at det er veldig sannsynlig at du har cøliaki. I tillegg må du ha riktig vevstype og typiske symptomer på cøliaki.

Vent med å spise glutenfritt

Husk å ikke begynne på et glutenfritt kosthold før du har fått en diagnose.

Et glutenfritt kosthold gjør tynntarmen frisk, og for å kunne stille en cøliakidiagnose må man spise tarmen syk igjen ved å gå tilbake til et glutenholdig kosthold.

 • arrow_drop_down_circle  10 GLUTENFRIE TIPS

  1. Les ingredienslister!

  Ingredienser som kan forårsake allergi- eller intoleransereaksjoner (allergenene) skal være uthevet i form av fet eller kursiv skrift i innholdsfortegnelsen på produkter. Vær klar over at produsenter kan endre innholdet i produkter (ferdigretter) fra glutenfritt til glutenholdig og vice versa, så man bør lese ingredienslisten med jevne mellomrom.

  2. Husk at det finnes mange gode glutenfrie alternativer

  Pasta, brød og kjeks inneholder gluten, men det betyr ikke at du ikke kan kose deg med disse matvarene. I dag finnes det mange gode glutenfrie alternativer i dagligvarebutikkene, og tilbudet blir stadig bedre. Du vil også finne produkter i helsekostbutikker og nettbutikker og stadig flere bakeri/konditori selger også rundstykker, brød og kaker, etc. uten gluten.

  3. Husk at mange matvarer er naturlig glutenfrie

  Frukt og grønnsaker, bær, kjøtt, fjørfe, fisk, ost, egg og belgfrukter er naturlig glutenfrie – og det er sunt! Så spis mest mulig av disse råvarene.

  4. Du kan fortsatt spise flere typer kornslag

  Et glutenfritt kosthold betyr ikke at du må holde deg unna alle kornslag og kornprodukter. Quinoa, teff, amarant, bokhvete, mais, hirse og ris er bare noen av de naturlige glutenfrie kornslagene du kan spise. Havre er også glutenfritt, bare husk å bruke den som er merket glutenfri, vanlig havre kan ha blitt forurenset av glutenholdige kornslag under produksjonen. Husk ellers å lese ingredienslisten, eller sjekk at kornprodukter er merket glutenfri.

  5. Alkohol

  Vin, sider og brennevin inneholder ikke gluten. Når det gjelder øl, anbefaler Norsk cøliakiforening at personer med cøliaki drikker øl som er merket glutenfritt, det vil si merket med det glutenfrie symbolet Crossed Grain eller en tekst som forteller at produktet er glutenfritt.

  6. Husk at du fortsatt kan spise ute med familie og venner

  Å spise glutenfritt betyr ikke at du ikke kan spise ute – ta gjerne en titt på Norsk cøliakiforening sin oversikt over anbefalte spisesteder på ncf.no.

  7. Vær oppmerksom på krysskontaminering

  Vær ekstra nøye med renholdet når glutenfri mat tilberedes og serveres. Den må ikke forurenses av glutenholdig mat. Tilbered den glutenfrie maten separat. Benytt egne eller godt rengjorte redskaper (skjærefjøl / kniv/ kakespade og lignende), og sett gjerne av et eget, rengjort område for tilberedning/servering av den glutenfrie maten.

  8. Eksperimenter!

  Det kan ta litt tid å finne de riktige glutenfrie ingrediensene som kan erstatte de glutenholdige, så bruk gjerne litt tid på kjøkkenet, og bli kjent med de mulighetene som finnes. For de er det mange av!

  9. Glutenfri mat kan være minst like god og sunn

  Når du har fått en diagnose som cøliaki, har du en gyllen mulighet til å gjøre positive endringer i kostholdet og forbedre helsen din – ved å bli mer bevisst på hva du putter i deg, og lage mer mat fra bunn av.

  10. Husk at de som ikke har cøliaki også tåler glutenfri mat. Derfor kan man ofte lage mat som alle kan spise!

 

Hvorfor må jeg spise glutenfritt når jeg ikke føler meg syk av gluten?

Selv om du ikke føler deg plaget når du spiser glutenholdig mat, må du leve glutenfritt. Det er flere grunner til å holde spise glutenfritt. Ubehandlet cøliaki kan medføre flere komplikasjoner som dårlig vekst, forsinket pubertet, menstruasjonsforstyrrelser, jernmangel og benskjørhet. Med et glutenfritt kosthold spiser du deg frisk.

Laktoseintoleranse

I begynnelsen, etter at du har fått en cøliakidiagnose, bør du unngå laktose (melkesukker) til tarmen er frisk. De skadde tarmtottene gjør nemlig at man kan bli laktoseintolerant. Men når du har begynt på et glutenfritt kosthold vil tarmtottene etter hvert bygge seg opp, og de fleste vil kunne bruke laktoseholdige melkeprodukter som normalt igjen. Det er litt forskjellig hvor lang tid dette tar, så snakk med legen om når du kan begynne å innføre laktose i kostholdet ditt igjen.

Støtte fra NAV

Et glutenfritt kosthold er dyrere enn glutenholdig kosthold, og som cøliaker har du krav på pengestøtte fra NAV. Når du har fått diagnosen bekreftet av lege/spesialist, kan du sende en søknad til NAV for å motta grunnstønad. Du vil få utbetalt en viss pengesum én gang i måneden. Se nav.no eller ncf.no for mer informasjon.

Les gjerne med om cøliaki på nettsidene til ungdomsorganisasjonen NCFU.