Hva er cøliaki?

Cøliaki er en sykdom der gluten – et protein som finnes i hvete, rug, spelt og bygg, skader tarmslimhinnen slik at den ikke fungerer som den skal.

Brød (colourbox.dk)
UTEN GLUTEN: Mange som har fått påvist cøliaki velger å bake sitt eget brød med glutenfritt mel.

Tarmslimhinnen finner man på innsiden av tarmene. Denne har veldig stor overflate fordi den består av såkalte tarmtotter som står tett i tett.

Slimhinnen sørger for at kroppen tar opp karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. Når man får cøliaki, skades tarmtottene og næringsstoffene blir ikke tatt opp så godt i kroppen. Noen får mange plager, andre merker lite eller ingenting.

Alle som har cøliaki må holde seg unna glutenholdig mat. Når tarmen ikke utsettes for gluten blir slimhinnen normal igjen og vil fungere som en frisk tarm.

Dersom man senere får i seg glutenholdig mat vil slimhinnene igjen bli skadet.

Typiske symptomer ved ubehandlet cøliaki

  • Periodevis/langvarig diaré
  • Kronisk forstoppelse og luftansamlinger
  • Følelse av oppblåsthet
  • Kronisk jern- og vitaminmangel
  • Vantrivsel
  • Påfallende tretthet
  • Uforklarlige magesmerter
  • Benskjørhet
  • Manglende vektøkning (vekttap), og dårlig høydevekst (hos barn)
  • Emaljeskader på permanente tenner

Sjekk deg hos legen

Hvis du mistenker at du har cøliaki, er det viktig at du går til legen for å få sjekket deg. Først vil legen ta en blodprøve, og dersom denne er positiv vil du få en time hos en spesialist som vil ta en biopsi på deg.

Ved biopsi fører spesialisten en slange med et lite kamera i enden inn i munnen din og ned til magen. Der tas det bilder og prøver av tynntarmen din. Det er ikke noe farlig, og spesialister i Norge er veldig dyktige på dette området.

Hos barn (opp til 18 år), tas også biopsien i narkose, så du vil ikke merke noe fordi du sover. For de som er eldre, tas biopsien med lokal bedøvelse.

I noen tilfeller trenger barn ikke å ta biopsi. Dette gjelder hvis blodprøven viser høye nivåer som sier at det er veldig sannsynlig at du har cøliaki. I tillegg må du ha riktig vevstype og typiske symptomer på cøliaki.

Vent med å spise glutenfritt

Husk å ikke begynne på et glutenfritt kosthold før du har fått en diagnose.

Et glutenfritt kosthold gjør tynntarmen frisk, og for å kunne stille en cøliakidiagnose må man spise tarmen syk igjen ved å gå tilbake til et glutenholdig kosthold.

Hvorfor må jeg spise glutenfritt når jeg ikke føler meg syk av gluten?

Selv om du ikke føler deg plaget når du spiser glutenholdig mat, må du leve glutenfritt. Det er flere grunner til å holde spise glutenfritt. Ubehandlet cøliaki kan medføre flere komplikasjoner som dårlig vekst, forsinket pubertet, menstruasjonsforstyrrelser, jernmangel og benskjørhet. Med et glutenfritt kosthold spiser du deg frisk.

Laktoseintoleranse

I begynnelsen, etter at du har fått en cøliakidiagnose, bør du unngå laktose (melkesukker) til tarmen er frisk. De skadde tarmtottene gjør nemlig at man kan bli laktoseintolerant. Men når du har begynt på et glutenfritt kosthold vil tarmtottene etter hvert bygge seg opp, og de fleste vil kunne bruke laktoseholdige melkeprodukter som normalt igjen. Det er litt forskjellig hvor lang tid dette tar, så snakk med legen om når du kan begynne å innføre laktose i kostholdet ditt igjen.

Støtte fra NAV

Et glutenfritt kosthold er dyrere enn glutenholdig kosthold, og som cøliaker har du krav på pengestøtte fra NAV. Når du har fått diagnosen bekreftet av lege/spesialist, kan du sende en søknad til NAV for å motta grunnstønad. Du vil få utbetalt en viss pengesum én gang i måneden. Se nav.no eller ncf.no for mer informasjon.

Les gjerne med om cøliaki på nettsidene til ungdomsorganisasjonen NCFU.

Skrevet av Norsk cøliakiforening

Sist oppdatert: 10.06.2018

Offentlig og kvalitetssikret
Brød (colourbox.dk)
UTEN GLUTEN: Mange som har fått påvist cøliaki velger å bake sitt eget brød med glutenfritt mel.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Du kan få svar på mye du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no, men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Dame skriver på en laptop

Sånn kan fastlegen hjelpe deg

Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Tegning av en gutt som er hos fastlegen sin (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)