Er du laktoseintolerant?

Laktose er melkesukker, som det er mye av i blant annet kumelk. Hvis du er laktoseintolerant takler ikke magen din store mengder laktose.

Melk (colourbox.dk)

Femten minutter til 6 timer etter at du har spist mat eller drukket noe som inneholder laktose, vil du kunne få problemer med magen. Noen blir oppblåste, andre hører at det rumler og enkelte får diaré. Dette er ikke farlig, men ubehagelig.

Hva er laktoseintoleranse?

Laktose finnes i melk og melkeprodukter. Laktose kan ikke gå gjennom tarmveggen og ut i blodet. Derfor brytes det ned til mindre deler i tarmen, for så å gå videre til blodet, slik at kroppen kan bruke det.

For å bryte ned melkesukker må man ha et stoff i tarmen, som kalles laktase. Når man har lite laktase, er man laktoseintolerant. Det vil si at kroppen ikke klarer å bryte ned melkesukkeret i tarmen. Melkesukkeret blir liggende i tarmen og gir reaksjoner.

I Vest-Europa er 2-8 % laktoseintolerante. I andre områder av verden har så mange som 75-90 % laktoseintoleranse. At man har lite laktase er arvelig, men man kan være laktoseintolerant i forbindelse med annen sykdom, slik som cøliaki.

Laktoseintoleranse oppdages blant annet ved blodprøve, pusteprøve eller ved å følge en laktosefri kost etterfulgt av mat med laktose.

Hva skal du drikke og spise om du har laktoseintoleranse?

Terskelen for hvor mye melk eller melkeprodukter en kan spise og drikke varierer fra person til person. Det gjelder å prøve seg fram.

Du trenger ikke å slutte å spise eller drikke meieriprodukter, selv om du er laktoseintolerant. Melk- og melkeprodukter inneholder kalsium, jod proteiner og energi, og dette trenger kroppen.

De fleste med laktoseintoleranse tåler litt laktose. Magen reagerer mindre hvis man drikker eller spiser melkeproduktene sammen med annen mat. Gulost og smør inneholder lite eller ingen laktose og kan derfor spises. Surmelk, kulturmelk og yoghurt inneholder lite melkesukker og tåles bedre enn vanlig melk. Du kan også drikke laktosefri eller laktoseredusert melk.

Noen typer mat inneholder en del laktose. Eksempler på mat som inneholder mye laktose er melk, rømme, fløte, grøt og melkesjokolade. I det hele tatt vil all mat som inneholder melk kunne inneholde laktose. Les bak på pakken, så finner du ut hva maten inneholder.

Skrevet av Ernæringsfysiologen, ung.no

Sist oppdatert: 11.06.2018

Kilder:

www.helsenorge.no og www.nhi.no

Offentlig og kvalitetssikret
Melk (colourbox.dk)
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Matvareallergi

Har du matvareallergi eller kjenner noen som har det? Det kan være litt problematisk, men med god kunnskap, går det mye greiere.

Varedeklarasjon (foto: ung.no)
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)