Hopp til hovedinnholdet

10 tips for en mer miljøvennlig ferie

Tog i blomsterlandskap (colourbox.com)
TA TOGET: Tog er et miljøvennlig alternativ, selv om det ikke kan slå sykkel eller fottur.

Visste du at måten du ferierer på påvirker klimaet? Her er tipsene for en grønnere og mer miljøvennlig ferie!

Offentlig og kvalitetssikret
Tog i blomsterlandskap (colourbox.com)
TA TOGET: Tog er et miljøvennlig alternativ, selv om det ikke kan slå sykkel eller fottur.

De færreste tenker over at deres ferievaner kan ha en påvirkning på klimaet. Likevel påvirker våre ferievaner både miljøet og klimaet. Heldigvis finnes det flere råd både du, venner og familie kan ta med dere på ferien i år. Her får du ti for en grønnere ferie:

1. Ikke reis langt

En behøver ikke alltid reise langt vekk for å få den gode feriefølelsen, eller for å oppleve nye ting. Utforsk Norge og Norden, og reis kortere for å begrense utslippet av miljøfiendtlige klimagasser.

2. Bli borte lengre og reis sjeldnere

Forsøk å reis sjeldnere, slik at feriene også blir lengre. Dette gir mindra klimagassutslipp og du får i tillegg oppleve mer på ferien din. Vær også bevisst på at du legger igjen penger der det kan bidra til å hjelpe både lokalsamfunn og miljø. Velg for eksempel guider i nasjonalparker som viser forståelse for naturen.

 

3. Reis miljøvennlig!

Fly er den største miljøtrusselen. På andreplass over transportmidlene som slipper ut mest fiendtlige klimagasser finner vi bilen. Det er likevel bedre å kjøre bil enn å fly, men velg gjerne tog eller buss om det er mulig. Det beste alternativet er likevel å bruke sykkelen i ferien. Dette er både den sunneste og mest miljøvennlige reisemåten.

Deutsche Bahns reiseplanlegger for Europa er en god start. Deutsche Bahn selger også mange rimelige billetter over landegrensene, for eksempel fra Göteborg til Tyskland eller fra Frederikshavn (som enkelt kan nås med ferje fra Norge) og sørover. I tillegg er Interrail fortsatt et godt alternativ. Skal du reise til Sverige, er NSBs minipris beste alternativ til Göteborg. Til Stockholm og tog til Narvik fra eller via Sverige kjøper du best på www.sj.se. Flere tips om togreiser i Europa finner du her: www.seat61.com, www.rail.cc.

 

4. Lei et sted å bo

Du kan leie rimelige og enkle hytter fra Statskog, eller via Finn.no. Turistforeningen har også mange hytter til utleie i Norge, og Finn.no har oversikt over ulike båter til leie. På airbnb.no kan du også leie steder å bo ferien.

5. Velg miljøvennlig overnatting

Noen hoteller er ekstra miljøvennlige, og er derfor merket med en svane, et miljøfyrtårn eller ISO 14001. Her kan du få en oppdatert oversikt over miljøvennlige hoteller i Norge. Noen land har også økologiske hoteller.

 

6. Bytt bort huset deres i ferien

Enten du bor i en leilighet, rekkehus, hytte eller enebolig finnes det folk der ute som er villig til å bytte sin bolig mot deres i ferien. Byttingen foregår via mange ulike nettsider, som for eksempel: Hyttebytte.no, Intervac Home Exchange og boligbytte.com. Ved å bytte bolig med andre slipper du å betale for et sted å bo i ferien, og du kan dermed bo gratis under hele oppholdet.

7. Reis på gårdsferie!

Ønsker du å lære mer om jordbrukstradisjoner og økologisk mat? Da kan du reise på gårdsferie. Økoguiden gir en oversikt over økologiske gårder i Norge som tilbyr overnatting med mer. Du kan også jobbe for kost og losji, og lære om økologisk livsstil rundt om i hele verden. For mer informasjon om dette, klikk her.

 

8. Rydd opp etter deg

Ikke alle er like flinke til å rydde opp etter seg, og dette påvirker klimaet på en negativ måte. Mange land har ikke særlig gode returordninger for avfall, og ofte ender de derfor opp med overfylte søppelfyllinger. Ta derfor med deg søppelet ditt, alltid. Er du på naturområder er det også spesielt viktig at matavfall tas med ut. De klimatiske forholdene kan føre til at matavfallet bruker lang tid på å bli brutt ned!

9. Vern om truede arter

Mange land tar ikke hensyn til at deres planter og dyr er utrydningstruet. Sjekk derfor WWF sin liste over truede planter og dyr før du kjøper med deg souvenirer. Sjekk også WWFs sjømatguide før du bestiller mat i restauranten. Husk også på å aldri plukke med deg biter av skjell eller koraller. De har en viktig rolle i økosystemet, og det er viktig at man tar vare på både plante- og dyrelivet i havet.

10. Begrens energi- og vannbruken

Det er viktig å huske på at ikke alle land har vannressurser som Norge. Ikke be personalet om å vaske håndklær og sengetøy hver dag når du er på ferie, og skru av lys og klimaanlegg dersom du forlater rommet. Ta korte dusjer, og vurder også å booke rom på et hotell uten svømmebasseng.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Er det ikke bedre å ta båt enn fly til Danmark?
Hei! Så flott at du er bevisst rundt Co2 utslipp og miljøet vårt! Hver enkelt av oss kan bidra litt til å gjøre hverdagen med miljøvennlig.  ...
Jeg er en gutt som aldri har vært i syden eller utenfor Skandinavia
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Det vil nok være mange, både barn og ungdommer som vil kjenne seg igjen i det du skriver. Vi mennesk...
Jeg tenner på søskenbarnet mitt
Hei jente 17 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no.Du ønsker råd hvordan du skal gå frem for å feriere med ditt søskenbarn. Det enkleste ...