Kaster for mye mat

Hvert år kaster vi over 2300 tonn mat. Ifølge Naturvernforbundet har undersøkelser vist at over halvparten av maten som kastes kunne vært spist. Produksjon av matvarer krever mye landareal, energi og fører til store klimagassutslipp. Ved å kaste mindre mat kan du være med på å skape en mer miljøvennlig verden.

Ta vare på restene

Har du rester igjen fra middagen betyr ikke det at de må kastes. Ta vare på pastaen og bruk den som en ingrediens i en kyllingsalat dagen etter. Lag fiskekaker av kokt fisk, og bruk kokte grønnsaker til å jevne supper og saus. Mange rester passer også godt på skolen dagen etter, så får du også en mer variert matpakke.

Planlegg innkjøpene

Skriver du handleliste før du drar på butikken, er det lettere å unngå unødvendige fristelser. I tillegg blir butikkturen mer effektiv om du allerede har en handleliste å følge i butikken - og billigere for deg.

 

 

Sørg for å oppbevare maten riktig

Vær nøye med å lagre matvarene slik det står på emballasjen. Kjølevarer bør ikke stå i romtemperatur over lengre tid, og rester bør pakkes inn i lufttette bokser og kjøles ned. Fisk og kjøtt bør også oppbevares nederst i kjøleskapet, fordi temperaturen er kaldest nederst.

Ha oversikt over det du har

Det er lett å glemme hva man har i kjøleskapet. Ofte finner du matvaren når det er for sent, og den må kastes uten å ha blitt brukt. Har du oversikt over det du har i kjøleskap og i fryser er det lettere å få brukt alle matvarene før holdbarhetsdatoen. Merk både poser og bokser med innhold og dato, slik at du enkelt kan ta det du trenger ut av fryser eller kjøleskap.

 

Handleliste (foto: ung.no)

HANDLELISTE: Skriver du handleliste før du går i butikken, er det lettere å ikke falle for andre fristelser og kjøpe ting du ender opp med å kaste.

 

Best før, ikke dårlig etter

En del uåpnede varer kan spises lenge etter holdbarhetsdato. Ser varene normale ut, kan de derfor spises. Likevel finnes det noen matvarer som ikke bør spises etter holdbarhetsdatoen. Disse varene er: fersk fisk, kylling, kjøttfarse (kjøttdeig), innmat og rå pølse. Bruk sansene dine hvis du er i tvil: se, lukt og smak. Ser, lukter og smaker det som det skal, er det ingenting i veien for å spise det.

    Melk kan brukes etter datostempelet
    Melk, fløte og rømme kan brukes i vaffelrøre og middagsretter, selv om de har gått ut på dato. Syrnede melkeprodukter som kefir, yoghurt og rømme kan også holde seg godt ut over datostemplingen. Det samme gjelder her: ser, lukter og smaker det godt, er det bare å drikke og spise.

    Spis eggene selv om de har gått ut på dato
    I Norge er salmonella blant høns svært sjeldent, men fordi Norge må følge EØS-reglene må egg stemples med 28 dager fra verping. I følge Opplysningskontoret for egg og kjøtt kan norske egg holde seg fine i flere måneder, dersom de oppbevares i kjøleskap.