Slik kaster du mindre mat

Hvis du planlegger innkjøpene og tar vare på restene kan du redusere klimagassutslippene. Kjøp heller ikke mer enn det som står på handlelista di når du er i butikken.

Melkekartong med datostempling (foto: ung.no)
BRUK: Melka di holder seg som regel mye lenger enn det datostemplingen sier - best før, god etter. Bruk sansene dine og se, lukt og smak. Foto: ung.no

Vi kaster for mye mat. Hvert år kaster vi over 2.300 tonn mat. Naturvernforbundet har har funnet ut at over halvparten av denne maten kunne vært spist.

Produksjon av matvarer krever mye landareal og energi, og fører til store utslipp av klimagass. Hvis du klarer å kaste mindre mat, er du med på å skape en mer miljøvennlig verden.

Ta vare på restene

Har du rester igjen fra middagen betyr ikke det at de må kastes. Ta vare på pastaen og bruk den som en ingrediens i en kyllingsalat dagen etter. Lag fiskekaker av restene av fiskemiddagen, og bruk kokte grønnsaker til å jevne supper og saus.

Mange rester passer også godt på skolen dagen etter, så får du også en mer variert matpakke.

Planlegg innkjøpene

Skriver du handleliste før du drar på butikken, er det lettere å unngå unødvendige fristelser. I tillegg blir butikkturen mer effektiv om du allerede har en handleliste å følge i butikken - og billigere for deg.

Sørg for å oppbevare maten riktig

Vær nøye med å lagre matvarene slik det står på emballasjen. Kjølevarer bør ikke stå i romtemperatur over lengre tid, og rester bør pakkes inn i lufttette bokser og kjøles ned. Fisk og kjøtt bør også oppbevares nederst i kjøleskapet, fordi temperaturen er kaldest nederst.

Ha oversikt over det du har

Det er lett å glemme hva man har i kjøleskapet. Ofte finner du matvaren når det er for sent, og den må kastes uten å ha blitt brukt. Har du oversikt over det du har i kjøleskap og i fryser er det lettere å få brukt alle matvarene før holdbarhetsdatoen. Merk både poser og bokser med innhold og dato, slik at du enkelt kan ta det du trenger ut av fryser eller kjøleskap.

Best før, ikke dårlig etter

En del uåpnede varer kan spises lenge etter holdbarhetsdato. Ser varene normale ut, kan de derfor spises. Likevel finnes det noen matvarer som ikke bør spises etter holdbarhetsdatoen. Disse varene er: fersk fisk, kylling, kjøttfarse (kjøttdeig), innmat og rå pølse. Bruk sansene dine hvis du er i tvil: se, lukt og smak. Ser, lukter og smaker det som det skal, er det ingenting i veien for å spise det.

Melk kan brukes etter datostempelet
Melk, fløte og rømme kan brukes i vaffelrøre og middagsretter, selv om de har gått ut på dato. Syrnede melkeprodukter som kefir, yoghurt og rømme kan også holde seg godt ut over datostemplingen. Det samme gjelder her: ser, lukter og smaker det godt, er det bare å drikke og spise. Spis eggene selv om de har gått ut på dato
I Norge er salmonella blant høns svært sjeldent, men fordi Norge må følge EØS-reglene må egg stemples med 28 dager fra verping. I følge Opplysningskontoret for egg og kjøtt kan norske egg holde seg fine i flere måneder, dersom de oppbevares i kjøleskap.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 12.01.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Melkekartong med datostempling (foto: ung.no)
BRUK: Melka di holder seg som regel mye lenger enn det datostemplingen sier - best før, god etter. Bruk sansene dine og se, lukt og smak. Foto: ung.no

Fakta

Visste du at...

  • Vi kaster over 2300 tonn mat årlig.
  • Ifølge Naturvernforbundet har undersøkelser vist at over halvparten av maten som kastes kunne vært spist.
  • Produksjon av matvarer krever mye landareal, energi og fører til store klimagassutslipp. Ved å kaste mindre mat kan DU være med på å skape en mer miljøvennlig verden.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Enkle tips som er bra for klimaet

Hva kan du gjøre for å være mer miljøvennlig? Vær miljøbevisst og bryt en uvane - det er lettere enn du tror.

Pant på flasker (colourbox.com)
Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?