Hopp til hovedinnholdet

Slik kaster du mindre mat

Handleliste (ung.no)
LISTE: Skriver du handleliste før du går i butikken, er det lettere å ikke falle for andre fristelser og kjøpe ting du ender opp med å kaste.

Ved å planlegge innkjøpene og ta vare på restene kan du faktisk redusere klimagassutslipp, og hjelpe til med å hindre matvaremangel i verden!

Offentlig og kvalitetssikret
Handleliste (ung.no)
LISTE: Skriver du handleliste før du går i butikken, er det lettere å ikke falle for andre fristelser og kjøpe ting du ender opp med å kaste.

Kaster for mye mat

Hvert år kaster vi over 2300 tonn mat. Ifølge Naturvernforbundet har undersøkelser vist at over halvparten av maten som kastes kunne vært spist. Produksjon av matvarer krever mye landareal, energi og fører til store klimagassutslipp. Ved å kaste mindre mat kan DU være med på å skape en mer miljøvennlig verden.

 

Ta vare på restene

Har du rester igjen fra middagen betyr ikke det at de må kastes. Ta vare på pastaen og bruk den som en ingrediens i en kyllingsalat dagen etter. Lag fiskekaker av kokt fisk, og bruk kokte grønnsaker til å jevne supper og saus! På Matvett.no finner du hjelp til hvordan du kan bruke restene.

 

Planlegg innkjøpene

Lager du handlelisten før du drar på butikken, er det lettere å unngå undøvendige fristelser. I tillegg blir butikkturen mer effektiv om du allerede har en handleliste å følge i butikken.

 

 

Sørg for å oppbevare maten riktig

Vær nøye med å lagre matvarene slik det står oppgitt på emballasjen. Kjølevarer bør ikke stå i romtemperatur over lengre tid, og rester bør pakkes inn i lufttette bokser og kjøles ned. Fisk og kjøtt bør også oppbevares nederst i kjøleskapet, fordi temperaturen er kaldest nederst.

 

Ha oversikt over det du har

Det er lett å glemme hva man har i kjøleskapet. Ofte finner du matvaren når det er for sent, og den må kastes uten å ha blitt brukt. Har du oversikt over det du har i kjøleskap og i fryser er det lettere å få brukt alle matvarene før holdbarhetsdatoen. Merk både poser og bokser med innhold og dato, slik at du enkelt kan ta det du trenger ut av fryser eller kjøleskap.

 

 

Noen ting kan du spise selv om det har gått ut på dato

En del uåpnede varer kan spises lenge etter holdbarhetsdato. Ser varene normale ut, kan de derfor spises. Likevel finnes det noen matvarer som ikke bør spises etter holdbarhetsdatoen. Disse varene er: fersk fisk, kylling, kjøttfarse (kjøttdeig), innmat og rå pølse.

    Melk kan brukes etter datostempelet
    Melk, fløte og rømme kan brukes i vaffelrøre og middagsretter, selv om de har gått ut på dato. Syrnede melkeprodukter som kefir, youghurt og rømme kan også holde seg godt ut over datostemplingen.

    Spis eggene selv om de har gått ut på dato
    I Norge er salmonella så å si fraværende blant høns, men fordi Norge må følge EØS-reglene må egg stemples med 28 dager fra verping. I følge Opplysningskontoret for egg og kjøtt kan norske egg holde seg fine i flere måneder, dersom de oppbevares i kjøleskap.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
03.07.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvor lenge er det trygt å ha spaghetti i kjøleskapet?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Det er fint at du lar maten kjøle seg litt ned før du setter det i kjøleskapet. Når det kommer til oppbevaring ...
Er taco og nachos det samme?
Hei! I Norge forbinder de fleste taco med tortillas (lefse) eller tacoskjell, fylt med grønnsaker, kjøtt/kylling, rømme, ost og avokado. Nachos er...