Hopp til hovedinnholdet

Fakta om klimaet

Rødlig himmel, med fabrikker og røyk i forgrunnen (Foto: colourbox.com)
KLIMA: Klimaendringer er en av de mest kritiske, globale utfordringer i vår tid.

Kommer global oppvarming til å ta knekken på planeten vår?

Offentlig og kvalitetssikret
Rødlig himmel, med fabrikker og røyk i forgrunnen (Foto: colourbox.com)
KLIMA: Klimaendringer er en av de mest kritiske, globale utfordringer i vår tid.

For kun seksti år siden levde det bare litt mer enn to milliarder mennesker på jorda. Siden den gang har vi tredoblet oss, og blitt mer enn seks milliarder. Flere mennesker og utviklingen av industrien har ført til økt forurensning, som igjen er med på å varme opp planeten vår slik at vi får mildere klima. I tillegg smelter isen på Nordpolen, Sydpolen og Grønland.

Klimaendringer er en av de mest kritiske, globale utfordringer i vår tid. Klimaendringer kan påvirke jordbruk, og igjen sette matsikkerhet i fare. Havnivået øker også og ødelegger dermed kystlinjen, samtidig som intensiteten i naturkatastrofer øker, dyrearter utryddes og sykdommer som for eksempel malaria spres raskere.

 

Fint med varmere klima for oss?

For den som ikke liker vinter, skiturer og neglsprett kan det kanskje virke som det ikke er så ille. Tenk å ligge på stranda i Norge og bli brun og fin, kanskje ta seg en dukkert - mens kalenderen viser januar eller februar! Men det kan bli mye verre enn som så. Jorda kan komme inn i en ond oppvarmingssirkel - der vann blir til vanndamp. Vanndamp er enda en drivhusgass som presser temperaturen høyere - og det kan ende med at jorden får samme temperatur som naboplaneten vår, Venus, med en overflatetemperatur på 4-500 grader!

Badestrand i høyfjellet

Et annet problem får vi når isområdene på jorden smelter. For det første vil havnivåene stige voldsomt, og den badestranda du først var glad for å kunne ligge på i januar, kan etterhvert befinne seg mye høyere oppe og lengre inn i landet. Også kystbyene kan bli undervannsattraksjoner du kan snorkle og dykke ned til. Mer alvorlig er det at oppvarmingen i stedet for å skape et evig sommerparadis, faktisk kan gjøre jorden til et mye kaldere sted. Havstrømmene som gir varmt vær i Europa kan komme til å stoppe opp hvis isen på Grønland smelter, og smeltet ferskvann fra Grønland blander seg med det varme, salte vannet som som kommer fra sydlige strøk. Noe som faktisk kan tvinge frem en ny istid!

 

Ikke bare problemer for menneskene

Problemene vi har skissert så langt har handlet om oss mennesker, men allerede har oppvarmingen gitt konsekvenser for dyr og natur. Isbjørnene trues av utryddelse fordi isflakene de lever på og jakter fra, forsvinner, og de drukner på lange svømmeturer eller sulter i hjel fordi de ikke finner mat. Mange andre dyrearter rundt om i verden står også i fare for å lide samme skjebne. Har vi egentlig rett til å bestemme over skjebnen til alle andre dyr på planeten? I så fall burde vi kanskje tenke mer på konsekvensene av hvordan vi styrer skuta.

Klimaendringer rammer urettferdig

De som er mest utsatt for effektene av klimaendringer lever i fattige land, som i minst grad har bidratt til utslipp av drivhusgasser. De mest utsatte landene er ofte de fattigste. De rike landene er ansvarlige for mesteparten av utslippene av drivhusgasser, og det er også de som er best utstyrt til å takle utfordringene de står ovenfor.

2/3 av økningen i CO2-utslipp har kommet fra Vest-Europa og USA, mens Afrika har stått for mindre enn tre prosent av de globale utslippene av CO2 siden 1900. Likevel står Afrika overfor de største risikoene for tørke og mangelfulle vannforsyninger. Ettersom sjø og hav øker på grunn av smeltet is, er også høyt befolkede steder nær elver i Sør-Asia og Egypt, sammen med små øynasjoner, som er mest utsatte for flom.

Noen av de store konsekvensene av klimaendringer er tørke, flom, korte og uforutsigbare regnperioder, økte temperaturer og økt havnivå. Millioner av verdens fattigste er allerede tvunget til å takle utfordringene med klimaendringer. Økt risiko for tørke, mer intense stormer og flommer fører til at det blir vanskeligere for fattige å bygge seg et bedre liv for seg selv og sine barn. Hvis man ikke tar tak i problemene nå, vil klimaendringer skru tilbake alle forsøk på å bekjempe fattigdom i utviklingsland.

 

Hva kan gjøres?

Den globale oppvarmingen kommer av alle drivhusgassene som fungerer som et varmeteppe på jordkloden. Solstråler slippes inn gjennom atmosfæren, men ikke ut igjen, og det fungerer som et lokk som får temperaturen til å stige. Forurensningen kommer ikke bare fra biler og gasskraftverk, men også fra tarmgass fra dyr og mennesker. Disse gassene gjør varmeteppet enda tykkere, og det eneste som hjelper er å minske utslippene av drivhusgasser. Å få kyrne til å prompe mindre kan nok bli en vanskelig oppgave, men det finnes mange andre ting som kan gjøres. Mer miljøvennlige biler og mer effektive transportsystemer, stømsparingstiltak og mer fokus på fornybare energikilder er noen av tingene som kan være med på å snu utviklingen.

Kyotoprotokollen

Kyotoprotokollen eller kyotoavtalen er et navn man hører mye om i forbindelse med klimadebatten, men hva er det egentlig?

Kyotoprotokollen er en internasjonal avtale som skal redusere utslipp av skadelige klimagasser. Kyotoprotokollen gikk ut i 2012 og forhandlingene om en ny klimaavtale er i gang. Land som undertegnet Kyotoprotokollen forpliktet seg til å redusere utslipp av skadelige klimagasser i perioden 2008-2012. Det er de rike industrilandene som var forpliktet til å redusere sine utslipp. Samlet måtte disse landene kutte sine utslipp av klimagasser med fem prosent i perioden 2008-2012 i forhold til 1990 nivå. Flere utviklingsland skrev under avtalen, men de hadde ingen utslippsforpliktelser.

Klimakvoter - hva er det?

Systemet med kvoter og kvotehandel kan være vanskelig å sette seg inn i, men utgangspunktet er enkelt. En klimakvote er rett og slett en tillatelse til å slippe ut ett tonn CO2 i atmosfæren. Fastlandsindustrien, olje- og gassvirksomheten og luftfarten er med i et kvotesystem, og må hvert år levere inn kvoter til staten som tilsvarer de utslippene de har hatt. Alle andre kan frivillig velge å kjøpe kvoter for sine utslipp.

Privatpersoner har ikke plikt til å kjøpe klimakvoter. Men alle kan være med på å redusere klimautslipp ved kvotekjøp. Når en privatperson kjøper en kvote, forsvinner den ut av kvotesystemet. Det betyr at det blir sluppet ut ett tonn mindre CO2 enn det ellers ville blitt, fordi det blir en kvote mindre tilgjengelig for industrien.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
13.09.2017
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
:)
1
25.03.2019 16:54:05
Vi er alt for mange mennesker på denne planeten:) Også sier Erna at vi må føde flere barn..... Det er ikke greit. Ho må tenke litt større enn bare Norge.
.
0
24.03.2019 22:21:15
Om noen år kan jorda være ødelagt og som vis man har alt for høy feber kan man dø vis jorda blir alt for varm dør livet på jorda
Tobias Trillhus
2
12.03.2018 18:06:23
hvorfor blir klimaet vårt forurenset når vi lager nye biler??
kul
1
14.02.2018 18:33:29
hei, vi har et naturfagsprosjekt om miljø og klimea. Vi skal lage en dokumentarfilm! hvordan burde vi begynne filmen? PS: vi går i 10. klasse
-rispejenta-
4
07.03.2017 13:42:01
Er bekymret for miljøet men har lite tru på at vi har intiativ nok til å redde den. De fleste mennesker lukker bare augene....
Fly
1
22.12.2016 20:50:33
Fly kan fly, da kan isje elbiler
Rosin
1
19.05.2016 11:31:51
Akkurat som kroppen blir varmere for å fjerne virus (feber), gjør jorden også det.
-rispejenta-
2
07.03.2017 13:43:37
Ja og blir feberen for høg dør man, blir temperaturen på Jorda for høg dør alt liv ut...
Jeg er kul :)
2
23.02.2016 11:35:40
vi må kjempe for miljøet på planeten!
oppdaterring
5
07.04.2014 10:28:30
vi er snart 8 miliarder
'
3
01.04.2014 13:47:23
hei
Kari
5
14.05.2013 08:53:21
Det er det at vi må prøve å hjelpe hverandre ved å minske den globale oppvarmingen det er ikke vanskelig ikke kjør bil du kan gå eller sykkle istedet.
karie
6
14.05.2013 08:55:22
slutt!!!
Wtf..
19
14.12.2012 09:06:50
Fy faen.. Er det virkelig så mange usaklige unger her? Hvor gamle er dere? 12-13 år? Klarer ikke skrive, vet faen ikke hva dere prater om og er ekstremt usaklige. Lær dere å skrive. Vit hva faen dere egentlig snakker om. Leste litt fra noen kommentarer.. Den vulkanen som ligger i USA heter Yellowstone. Selve calderaen ligger i Yellowstone national park. Selve calderaen er 55 ganger 72 km stor. Vis du har sett filmen 2012 så vet du hva "Yellowstone vulkanen" er. Bare at konsekvensene av ett utbrudd av den på filmen er mild. Skjer det på ekte så blir det det ett rent helvete her. Asken fra utbruddet vil spre seg utover i atmosfæren. Det vil da bli lite syn til solen på mange år. Det vil også bli drastisk mye kaldere på jorden. det vil bli store og lange vintre. Men uansett. Det kan skje når som helst. Ingen vits å være redd for det. Men det med global oppvarming. Det er langt ifra så jævlig som de skriver her. Hav nivået kommer ikke til å stige med 100 eller 200 meter, det vil kun stige maks 10-40 meter. Men det er nok det. Vi dør ikke i dag. Men uansett, dere kan trøste dere med at mennesket kommer til å utrydde seg selv før planeten jorden klarer å utrydde oss.
Fy deg
1
02.06.2016 18:27:30
Du trenger ikke å banne du misbruker Guds navn når du banner og du sårer andre når du banner! Ta og gi deg nå!
:)
2
24.02.2015 18:00:19
Tommel opp til deg! Noen som faktisk vet hva de snakker om her.
anonym
4
22.04.2010 20:00:00
Det er en monstervulkan i et området. Den vulkanen har bare utbrud ca hvert 65000 år. det er en veldig spesiel vulkan.Den er mye kraftigere en de fleste vulkaner. Den heter yelov stone. Det er en nasjonal park med mange gaisir. Folk trudde at det ikke var noe farlig med dem helt til 1950. Da fant forskere ut at det lå et svært kamer med magdma uder der. Dem fant også ut at den bare hadde hat utbrud 3 ganger. i 1920 grjorde forskerene noen høyde målinger der. I 1950 fant dem ut at høyden hadde steget med 1 meter. Mye tyder på at den snart skal få utbrud. Det utbrude vil bli mye kraftigere en vanelige vulkaner. Forskere trur at den kan sy aske 50km opp i lufta. Asken fra den dere vulkanen på island kom 11km opp. Den magdman liger i et slags underjordisk kamer. Mye gasser liger under pres. Samtidig som den blir tilføyd mer. I en vanelig vulkan komer lavan opp. Men det er anderledes med en slik vulkan. Det er 2 jordskorper som glir vek smtidig henger dem samen lenger opp. Da vil magdman gå opp og lege seg i et kamer. Å når den vulkanen en gang vil exsplodere vil den globale temperaturen gå ned med ca 5-8 grader. Asken vil lege seg som et lok over hele kloden. Det kan få det til å snø på sommeren. Og det vil bli iskalde å lange vintre.Men det kan ta mange år før den exsploderer. det er ca 2 5000 år siden sist vi har blit ramet av et slikt vulkan utbrud. Trur den var ved new syland. Jeg elsker exstrem vær så håper jeg får vært vitne til det.
Gogo
6
27.11.2008 09:34:04
Kjære Ylva. Solen trenger du ikke å bekymre deg for. Når solen ''slukker'' som du sier, så slukker den ikke men utvider seg og ender opp i en kjempeeksplosjon. Da går jorde med. Så ikke bekymr deg for å fryse.
Jacob
2
24.03.2014 23:53:39
Nei, sola vår har ikke potensial til å bli en supernova. Derimot vil den ende opp som en hvit dvergstjerne. Dette vil føre til at den blir 100 ganger så stor, og til tross for at det ikke er stort nok til å sluke jorden, så vil det definitivt grille, og utslette alt liv på jorden.
Andreas
6
28.04.2008 18:48:17
Du har tydligvis ikke fått med deg hva den globale oppvarmingen har å si for Norge. Golfstrømmen varmer opp Norge, og andre land i Norge, varmen fra sola er ikke nok, så vannet som blir varmet opp i andre deler av verden, nær ekvator blir fraktet til Norge med kraftige havstrømmer. Dette varme vannet gjør at Norge holder seg varmt. Når all isen i arktis smelter, vil det renne kaldt vann nedover mot norge og ned i atlanteren og forstyrre den naturlige ruten golfstømmen følger, dette vil føre til at golfstrømmen stopper. Dette vil da føre til at Norge ikke blir varmet opp, og om nordmenn da vil sole seg, vil de få det jævlig kaldt. Norge og andre nord-europeiske land vil da få et kaldere klima, om ikke en ny istid. Takk for meg.
lars
1
24.04.2008 09:52:40
ihvertfall sinke det litt=/
lars
2
24.04.2008 09:51:56
det kommer til og bli en ny istid.. verden går i sirkel. men vi kan stoppe det ved å sette all trailer trafikk på tog, og stoppe nesten all flytrafikk. dette kan stoppe det litt. men det har vært varmt en gang før og......
dxcf
10
16.04.2008 19:31:24
jeg håper vi råtner å dør alle mann
Duff Roxx
2
04.04.2008 09:16:16
Jeg er for global oppvarming jeg! =D for d er så kaldt å gufsent med vinter.. :D MER SOMMER OG VARME!
Nei
0
19.05.2016 11:27:51
Bare nei...
bø suger
2
03.04.2008 18:14:52
enig med gøran...alle isbredene forsvinner og vi får nesten ikke snø lenger...sett bilde fra da paps var liten da var det jo 2-3 meter snø uttafor huset fra desember til mars...nå er det sovidt 30cm 2 uker av vinteren
veit litt kan mer!!
2
31.03.2013 18:16:26
isbreer og sånt har jo drivi og smelta nå i over 10.000 år!! og kan vell nesten si det med hånda på hjertet at det nesten ikke fantes mennesker for 10.000 år siden!! hva var det som gjorde at det blei global oppvarming da?? alt er innenfor syklusen som jorden går igjennom!! husker sjøl jeg når jeg var liten så kunne jeg gå på ski på 17 mai på østlandet!! men snøen kommer ikke til og forsvinne her i Nord enda det virker ustabilt!! det er bare snakk om at syklusene driver og jobber forbi det vi kjenner til! om 100 år så kommer vi til og feire jul på sommern og ha sommer ferie når det er nyttårsaften.. det er den forbaskede sirkelen som vi er inni som har skyld!! ikke noe annet!! hvis man frykter for global oppvarming så kan man ta og aktivisere en vulkan, så ser man at den globale oppvarmingen senker seg med 3-5 grader på vedensbasis!!
yrr
5
24.03.2008 14:18:18
Global oppvarming???Har hørt rykter at det var like varmt nå som det var på 30 tallet.Det bare hysteri!!Det er enda en unskyldning for politikerene til å banke enda mer penger ut av oss.miljøavgifter i hytt og pine,rushtid avgift osv...Har dere glemt at det var en istid for mange tusen år siden??Den dekket jo hele skandinavia!!Det var ingen som forurenset da!!Jeg tror alt er naturlig,sånn som det har vært i tusenvis av år.Få opp øynene,sett spørsmål ved hva verdens pressen slår opp i aviser og tv.ikke sluk alt rått.
eier
2
27.11.2007 15:57:10
nå hav vi jo den avtalen men hvis ikke usa blir med så er den bare bortkastet for hvis usa blir med så følger det andre landene etter
Aurora
1
17.04.2007 18:58:23
"dessuten har jeg lest om spekulasjonene rundt dette med eventuelt en 2. istid, men det er umulig. Det er for mye is som har smeltet allerede. så vi har visst ikke anlegg til å få en ny istid." Golfstrømmen blir stadig svakere. Dette kan bety en dramatisk nedkjøling av hele Nord-Europa. På sikt frykter forskerne en ny istid i Europa. Uten innvirkningen fra den varme Golfstrømmen ville klimaet i Norge tilsvare klimaet på Grønland, som ligger på samme breddegrad, og Storbritannia tilsvare Sibir.
Sarah
1
10.02.2007 15:20:35
Global oppvarming er en realitet som vi bare må innse, enten vi vil eller ikke. Det beste vi kan gjøre er å bedre oss og miljøet. Vi kan ikke lenger stå å se på at stedet der du bor forsvinner!!! Du er kanskje en liten brøkdel i den store sammenheng, men starter du, fortsetter andre etter og hvem vet da hva sm skjer.
celine
4
03.02.2007 10:09:43
jeg synes at den globale oppvarmingen er no jævla dritt, det snør ikke, isbjørnine kommer til dø.. og vi ødeliger jorden litt etter litt, men det er jo bare den forurensingen og der kan jo buch hjelpe litt, de forurensre jo mest.
Rodrigo
1
22.01.2007 11:10:02
Jeg syns at global oppvarming er no dritt.. Men jeg vet at det har vært mye varmere før, og jeg vet at det ikke bare er mennesker som forrandrer klimaet. Sola Blir stadig varmere og for stadig flere eksplosjoner. Men hvis vi slutter å forrurense kommer vi sannsynlig vis til å overleve lenger.
ylva
1
11.01.2007 21:55:38
Nå har jo sola fått flere eksplosjoner, noe som bidrar til at temperaturen stiger. Og i følge en undersøkelse ser det ut til at menneskene bare har bidratt med 1% av all co2 utslippet- som gjør at atmosfæren blir tykkere. 99% av allt co2 utslippet kommer fra naturen. feks under et vulkanutbrudd osv. så... hva skal vi egentlig tro?? dessuten har jeg lest om spekulasjonene rundt dette med eventuelt en 2. istid, men det er umulig. Det er for mye is som har smeltet allerede. så vi har visst ikke anlegg til å få en ny istid. allikevel vet jeg ikke hva jeg skal tro. Hvis all isen smelter, dør det maange arter. blandt annet isbjørnene. og mye av jordområdene kommer til å stå under vann. siden atmosfæren har et alt for tykt lag, vil det bli til de grader varmere på jorda. så slik som jeg ser på dette, virker det som vi er på vei ned. vi kommer til å bli kokt! Har lest i forskningsblader at når jorden får 9milliarder mennesker, vil verden gå under. solen vil også slukke, selv om dette er en stund til.
Gøran
1
07.01.2007 00:29:44
Global oppvarming er alledere godt i gang. Se på vestlandet, blomstene springer ut midt i julen!! "Dette er noe jævela tøys"!! Er du dum i hodet eller?!
Swifflemunch
1
06.01.2007 21:28:00
Jeg syns det kan bli riktig kååzælih jeg altså! Tenk deg en kjærlighetsflåte som seiler mellom bygningene på fastlandet...Grapefruktterte?
Geir
1
04.01.2007 14:36:16
"Snart tomt for olje" ja, så fort vi bruker opp 3,740,000,000,000 tønner med olje(Og det er minimums anslaget). Det betyr at hvis vi fortsetter i denne farten vil det være tomt for olje i 2039 hvis vi ikke finner mer(noe det er i barrens området osv.)
IKKE SANT
1
01.01.2007 23:54:00
ER IKKE SIKER.. MEN NATUREN FORANDRER SEG JO HELE TIDEN FORKERE PÅSTÅR JO AT DET ER SNART TOMT FOR OLJE.. OG HVA ER PROBLEMET? NÅR DET ER TOMT FOR FOR OLJE FÅR VI IKKE FORURENSA MER.....MEN MEN DET ER VEL BARE NATUREN SOM FORANDRER SEG....BLIR DET VARMERE FÅR VI BARE NYE DYREARTTER OG VI BLIR BLIR BARE MER VANT TILL VARME(:
Lei av pisspreik
2
01.01.2007 17:07:23
"global oppvarming" er bare et ord som forskerene bruker for å tjene penger. For det er ingen "global oppvarming". Det er bare naturen som forandrer seg. For når isen i den forrige istiden smeltet, var det p.g.a. at dinosaurusene feis? Nei, det var naturen som forandret seg.
Zharoon
0
09.09.2014 23:52:53
Er det faen meg mulig? Det har blitt vist på svært mange studier at temperaturen har blitt økt så mye som den har grunnet nettopp klimagasser. Og uansett om din teori er sann, så blir jorden enda varmere ta, i og med at alt dritten vi slipper ut, plusser seg sammen med den naturlige oppvarmingen.
Roy-Inge
2
01.01.2007 15:06:32
jeg er ikke enig med personen som kaller seg homo her fordi i går så så jeg på tv at vi mennesker slipper ut mye co2 og det er ikke bra. folk i andre land hugger ned tre som aldri før og trær er viktig fordi de tar opp mye co2 og slipper ut ren luft, synes vi mennesker må begynne å tenke oss om, iallefall i Usa og andre land som slipper ut MYE co2 jeg blir så irritert når jeg ser folk som kjører uansett hvor de skal. og vis vi fortsetter slik så vill hele jord kloden bli ødelagt for våre etterkommere!!
Frøydis
2
30.12.2006 15:29:06
Dette er selfølgelig ikke bra! og hvem kan tenke seg noe verre enn at klimaet utrydder oss!? men dette kan jo egentlig helle begge veier... enten blir det unormalt varmt de neste årene, og vinteren forsvinner og alt det der, ELLER at konsekvensen for at havnivået stiger vil gjøre at det blir kaldere klima i europa. dette p.g.a at golfstrømmen får kontakt med smeltevann fra nordpolen... kanskje en ny istid?? men det er jo fortsatt så enormt mye vi ikke vet om konsekvensene av den globale oppvarmingen, det kan bare tiden vise. men inntil da må vi gjøre vårt beste for å redusere utslipp av CO2 og andre miljøforurensende stoffer.
:-D
6
30.12.2006 13:17:50
hvis du vil være med og stoppe global oppvarming, kan du gå inn på www.nu.no og melle deg inn, det koster 50,- i året, å da er du med på å redde verden.
Theodor
2
29.12.2006 22:02:00
Anette du får det til å høres veldig enkelt ut. Vet du egentlig hvor lett det er å dyrke mat innendørs? Har ikke akkurat peiling på det jeg heller, men planter trenger sollys for å leve, og å kopiere det lyset kunstig krever sikkert mye strøm, som igjen blir kjempedyrt (og enda mer forurensende siden vi fortsatt lager mesteparten av elektrisiteten i verden med kull- og gasskraftverk.) Det tar millioner av år for nye arter å utvikle seg. Det er ikke media som blåser opp problemene. Det er politikere som Bill Clinton og Al Gore.
Anette
2
29.12.2006 16:40:10
Vel, det er jo også fordeler med den globale oppvarmingen; mer regn = billigere strøm Matmangel er da ikke noe problem, går jo an å dykre mat inne også, bare lage det til slik at det blir sånn som det hadde vært utenfor. Karoline: Hva med oss som har flyskrekk? Da er det jo bare til å gå utenfor huset sitt istedenfor å ta en lang skremmende flytur. Joda, jeg har hørt om flyskrekkurs, men vitsen med å gidde å bruke penger på det når du heller kan få det utenfor huset og nyte sola? Og husk på en ting, flyene har stor skyld i miljøproblemene. Okei, noen arter dør ut, men det kan jo hende at det utvikles nye arter? Så, det er ingen grunn til panikk. Og det er ikke så fælt som media vil ha det til, de er jo bare der for å si det skremmende med miljøforandringene, men som sagt, det er også fordeler med den.
karoline
3
28.12.2006 23:22:51
dette er så fælt! jeg vil ha snø om vinteren og heller ha det litt kaldt her i norge om sommeren.. da er det jo bare å dra til syden! der er det naturlig varmt!! jeg tror kanskje at barne/ungdoms (hehe...) generasjonen i dag bryr seg mere om dette problemet enn mange voksne og eldre. vi har mulighet til å endre på dette problemet! vi må begynne nå, før det blir for sent...
sara
1
28.12.2006 21:15:49
vi skaper problemer for oss sjøl :/ Kjipt. dt bør snart gjøres noke med ditta.
Moa
1
28.12.2006 20:20:15
Dette høres jævli ut, men det er jo helt sant, det vet alle! Snart må vi vel starte med Kina politikk; at ingen kan ha mer en ett barn. En gang blir det jo fullt...(?) Så må vi spare mer på strømmen... Jeg liker vinter og ELSKER snø, vil ikke miste det...:'(
Mari
3
28.12.2006 13:19:06
Mhm.. dette bør folk tenke mer på. Jeg er en person som ikke liker vinteren, og hadde ikke hatt noe i mot sommer hele året. Men dette kommer virkelig til å ødelegge planeten. Om noen tiår vil folk dø av hete og matmangel. Men vi kan bare takke oss selv.
Astrid
1
28.12.2006 11:36:26
Jeg synes ikke det virker som tøys. Bare se ute, det er ikke snø ENDA! Plenene er grønne og hos mamma har krokusene spirt i blomsterbedet
homo
2
28.12.2006 11:31:57
Dette er noe jævla tøys

Spørsmål og svar

Argumenter MOT miljøvennlig energi.
Hei   Hm? Det var en veldig rar oppgave dere har fått. Jeg synes det er litt uheldig å fokusere på ulempene/problemene rundt miljøvennlig energ...
Han sier mye forskjellig, og holder på med alle - men jeg liker han for det..
Hei!Det hørets ut som om du har veldig mye på hjertet. Det virker helt ærlig som om gutten du (og mange andre) faller for er en skikkelig pikenes J...
 Jeg er redd for at det blir for mye mennesker i verden. 
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er mange som bekymrer seg for de samme temaene som deg, og som er redde for utviklingen i ver...
Tenker hele tiden på at det blir slutt på alt liv på jorda.
Hei Takk for at du deler dine tanker med oss. Det er mange som bekymrer seg for de samme temaene som deg, og som er redde for utviklingen i verden. ...
Kan pappa nekte meg å streike for klimaet?
Hei Så fint at du her et engasjement for miljø og klima. Som 15 åring har du mulighet til å melde deg inn i ulike foreninger og partier. Du er o...