Hopp til hovedinnholdet

Slik bidrar du enkelt til en mer miljøvennlig verden

Pant på flasker (colourbox.com)
PANT: Å pante flaskene er veldig enkelt, et enkelt tiltak for å resirkulere flaskene og gir deg penger tilbake.

Hva kan DU gjøre i din hverdag for å være mer miljøvennlig? Vær miljøbevisst - bryt en uvane. Det er lettere enn du tror!

Offentlig og kvalitetssikret
Pant på flasker (colourbox.com)
PANT: Å pante flaskene er veldig enkelt, et enkelt tiltak for å resirkulere flaskene og gir deg penger tilbake.

Det er viktig å vare på miljøet, og det er viktig at alle bidrar. Her er noen enkle tips til hvordan du kan bidra til en mer miljøvennlig verden.

Ting du kan gjøre hjemme

 • Kildesorter
 • Spis mindre kjøtt
 • Ikke kast mat
 • Slå av lysene når du går ut av rommet/hjemmefra
 • Ikke ha det for varmt hjemme. Kanskje kan du heller ta på en genser i stedet for å skru opp varmen?
 • Ta laderen ut av kontakten når den ikke er i bruk
 • Trenger det virkelig å være så varmt at du kan gå i shorts inne? Sjekk om du kan senke innetemperaturen litt
 • Har du oppvaskmaskin? Bruk den! Oppvask for hånd bruker mye mer vann og energi enn en god oppvaskmaskin
 • Ikke la TVen stå på stand by (dette gjelder også PC, stereoanlegg og lignende)

Tips når du er i butikken

 • Kjøp økologiske varer
 • Se etter varer med lite eller gjenvinnbar emballasje
 • Pant tomflasker
 • Kjøp tjenester og opplevelser i stedet for varer. Kanskje noen kan få et hyggelig kinobesøk i bursdagsgave?
 • Kjøp resirkulerte produkter der et er aktuelt
 • Se etter miljømerker på varer
 • Kjøp brukt. Du finner mye fint på steder som finn.no, loppemarked, bruktbutikker, Freterx osv. Tenk også gjennom om du har ting som kan selge eller gi bort der som andre kan ha glede av.

 

Generelle råd

 • Arranger "byttekvelder" med venner. Ta med klær og andre ting du r
 • Lever brukbare klær og ting du ikke trenger til Fretex eller andre bruktbutikker
 • Oppfordre skole og arbeidsplass om å bli miljæfyrtårn
 • Reparer og fiks ting som har gått i stykker i stedet for å kjøpe nytt
 • Kjør kollektivt og bruk sykkel
 • Tenk alternativt. Reis heller med buss eller tog enn fly og bil
 • Kjøp en bærbar grill i stedet for å bruke engangsgrill
 • Unngå plastemballasje på mat og drikke
 • Resirkulér elektrisk og elektronisk avfall. Les mer om hvorfor du bør gjøre det og hvor du kan levere dette avfallet
 • Si fra! Bruk lokale medier til å skrive innlegg, og tips journalister om kritikkverdige forhold i nærmiljøet.

 

 

Tenk før du handler

Vårt forbruk har mye å si for miljøet. Trengte du virkelig den buksa du kjøpte i går? Kommer du til å bruke den? Blir klærne dine fort ødelagte, slik at du må kjøpe nye? Da kan det være lurt å tenke kvalitet og varighet neste gang du kjøper deg et nytt plagg.

Framtiden i våre hender har mange gode tips til hvordan du kan være forbruker- og miljøbevisst.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
16.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
A
0
18.01.2019 12:38:42
hei jeg går på n(....) skole og jeg liker denne siden veldig godt
Mathilde
6
24.11.2018 17:03:18
Hei, fin artikkel dette. Jeg er selv opptatt av miljøvern og er noe jeg brenner for. Det engasjerer meg ekstremt og er noe jeg dermed kan bli veldig provosert over. Jeg skjønner og vet at disse tipsene i denne artikkelen vil gjøre en forskjell for miljøet. Men, det er et stort men her. For at vi skal klare togradersmålet, må det mye mer til. Er litt usikker på når dette vil skje, men når temperaturen på jorda har økt til et visst nivå, så vil naturlige prosesser i jorda føre til at jorda selv gjør den varmere. Jeg skriver dette irritert, irritert over voksne og irritert over politikere. De sitter og snakker og diskuterer, men gjør ekstremt lite handling. Ja, alle vet at klimaendringer og global oppvarming er et problem (med unntak av enkelte personer som Trump). Men folk er uenige om hva som skal gjøres og hva som må prioriteres. Barn blir fortalt, spesielt i ungdomstiden, at den delen i hjernen som står for å tenke på konsekvenser, utvikles senere hos gutter enn hos jenter. Tviler ikke på det. Men det er virkelig en stor andel av den voksne befolkningen som ikke har denne delen ferdig utviklet ennå. Voksne forteller at vi ikke ser konsekvenser, men det gjør tydeligvis ikke de heller. Så hvilken rett har de til å si det til oss? Det skal være subsidier for elbilkjørere, men samtidlige skal det åpnes ut for nye områder å drive oljeutvinning. Det burde ikke være så sinnsykt vanskelig å se realiteten og ikke være så dobbeltmoralsk. Det er meg og min generasjon, som vil få alle disse problemene og konsekvensene av deres handlinger i fanget. Igjen, ja å kutte ut kjøtt, kjøpe mindre, det hjelper helt klart. Men det fins masse mer olje igjen å ta av, og det vil overskygge disse endringene. Politikerne og voksne, det er de som har stemmerett, de som tar valgene, de må gjøre den store endringen. Eller skal de virkelig være slike forbilder for alle barn og unge i verden? (Litt ironisk at jeg skrev dette på en side for unge?) Men jeg håper at alle som leser dette, kan snakke med foreldrene å si til dem at selv om de kanskje er sp dumme at de tenker mer på seg selv enn planeten og fremtidige generasjoners fremtid, så kan de gjøre det for dere, barna deres. Bare en skrulling, ville ikke ta ratt action. Takk, for at du gadd å lese! Dette er viktig, og du gikk jo inn på denne artikkelen av en grunn. :-) Lykke til med utviklingen av delen i hjernen som ser konsekvenser.
dankchillmemermlg
2
08.01.2018 16:16:19
kids
Poop
1
05.05.2017 11:50:49
Huh
Shilshul
0
05.01.2017 13:30:26
Bra tips til åssen man kan spare miljøet. :-)
Miljø
6
07.07.2012 16:48:09
Det enkleste man kan gjøre for miljøet som har størst effekt er å kutte ut kjøtt og animalske produkter. Bare kjøttproduksjonen alene står for mer utslipp en all transport i hele verden (fra bil, buss, fly, osv)! Og ikke minst: dyrene i kjøttproduksjonen har det ikke bra, og ved å ikke spise kjøtt trenger færre dyr å lide og dø for å ende på en tallerken. Sjekk ut www.vegetarguide.no :)
Tora
5
09.01.2017 13:47:24
Faktisk, syns jeg ikke du kan si at alle dyrene i kjøttproduksjonen ikke har det bra. Det blir det samme som å si at alle muslimer er terrorister. Og hvis vi kutter ut kjøttproduksjonen vil Norge gro igjen, fordi ingen dyr beiter på markene. Jeg tror det er en grunn til at å ikke spise kjøtt står på den lista.
Meg
2
27.01.2016 20:23:05
Akkurat! Synes de manglet noe veldig viktig i denne artikkelen. :))
Viktig!
3
24.02.2015 17:44:42
Helt enig! Tommel opp for denne kommentaren :)
-.-
5
06.09.2011 01:46:15
ahhhh... jeg syns miljø og sånn er så fryktelig kjedelig!
g
2
12.06.2011 21:07:06
pnt alt alti
MistahMuffin
7
29.05.2011 21:40:56
Samma om global oppvarming er sant eller ikke, man skal uansett ta vare på jorden. Alle er vel enige om at hvis man forurenser, blir jorden "syk". Det er veldig lett å være miljøbevisst, så lenge man bare gidder det. Gå til skolen, kast søppel i søppelkasser, slå av lys. Små, enkle ting kan gjøre en stor forskjell, så lenge man bare gjør det. Jeg er enig med h*n som skrev om hvem som vil leve i en framtid der hvor ozonlaget er tynnet ut og der hvor uttrydningstruede dyr dør ut. Man kan forhindre dette, så enkelt. Jeg tenker vel at global oppvarming er noe som skjer akkurat nå, siden vi ikke tar vare på jorden. Vi forurenser, særlig med biler og industrier, karbondioksid legger seg rundt jorden, og det blir varmere. Isen smelter og isbjørn og seler dør. Som noen andre har skrevet før meg, vi kan greie dette, så lenge vi gidder, en for alle og alle for en!
J15
2
24.02.2015 17:47:20
Det er helt riktig, vi skal ta vare på jorda vår. Hver og en person kan gjøre litt, som til sammen redder miljøet. Tenk miljø alle sammen!
jonny
2
21.08.2014 20:55:47
is meg hær og dær... så lenge som denne isen har smeltet nå må det vell være fritt snart ;) eller er det en kjempe bløff som ignorante spiser til frokost ;) husk at og tenke selv er farlig ;)
I.
5
05.04.2011 21:01:34
Tror ikke på global opp varming, ka faen? selvfølgelig finnes global oppvarming, det er det desidert største problemet vi står ovenfor i dag. dere aner ikke hvor ille det er, i teorien vet ingen hvor ille det er, og dere må ikke tro at det bare er dyr og planter som er utsatt. Biene holder nesten på å dø ut, og hvis de gjør det har ikke vi mennesker lenge igjen å leve heller. Jorden holder på å gå under mens vi driver å maser om at global oppvarming bare er tull. skjønner dere hva jeg mener?
!
1
24.02.2015 17:49:10
Tommel opp til deg! Tenk miljø alle sammen!! Jorda blir ødelagt hvis vi ikke gjør noe snart.
B
4
23.03.2011 20:22:01
for dere som ikke tror på global oppvarming: Alle har lov til å tenke som dem vil... men hvis global oppvarming er sant (mye tyder på det men ingenting er sikkert)syns jeg at dere som ikke tror det kan værtfall prøve å skåne miljøet så godt dere kan... hvem vil vel leve i en fremtid hvor hudkreft blir hyppigere etter som ozonlaget forsvinner.. hvem vil vel leve i en fremtid hvor mange dyr utryddes (isbjørner, pingviner osv)så jeg håper dere som ikke tror på det, kan hvertfall pante flasker og kaste søppel i søppeldunker og mye mer. Hvis alle blir med på dette vil verden bli et bedre sted tror jeg:)
meeee
1
26.01.2011 18:49:04
en for alle, alle for en!!!!!
MuyBien
4
21.11.2009 14:00:00
Klart du kan gjøre ditt. Ta f.eks. noe så enkelt som å unngå gaver som returneres/byttes eller videreselges (unødvendig transport frem og tilbake - eller altså videre til ny eier). En enkel framgangsmåte er å emaile et gavekort - med foto av en konkret gave du har i tankene. Framgangsmåten er presentert på www.gaverutenproblem.weebly.com
Christina
1
08.10.2009 17:43:33
www.thelipstickjungle.blogg.no
p
2
01.12.2008 19:16:56
Jeg trot på global oppvarming, skjønner egentlig ikke helt hva det er å ikke tro på! Det er ikke store tiltakene som må til, vi får bare stå på, for å ikke dø før vi fyller 30...
æ
2
07.10.2008 22:48:27
an for alle alle for en! gjør noe for samfunnet så får du en god samvittighet inni deg.. bare kjenn på følelsen som varmer hjertet ditt hver gang du panter en flaske eller gjenvinner en melke kartong.. bar tenk på det og vit at akuratt da du har gjenvinnet den kartongen redder du 6,5 kvadrat meter av regnskogen i brasil!!!!!
k
1
06.10.2008 19:20:01
Vi må gjøre noe sammen, en for alle alle for en!
Sondre L. Hansen
1
23.05.2008 13:20:45
vi må sjerpe oss! hviss ikke bli vi sprengt i lufta
J.
4
20.05.2008 17:05:37
Jeg tror ikke på global oppvarming.
jonny
1
21.08.2014 21:00:51
wow endelig 1 som faktisk kan tenke selv og ikke spyr ut hjernevaska søppel :) keep it up :) ikke la tullinger tvinge deg til å bli en hjerne død sau som ikke kan tenke :)
Elise
4
08.05.2014 17:46:38
Kjære J. Du er faen meg dum som et brød
M
3
28.08.2013 15:01:24
Tror ikke på globalt oppvarming...på samme måte som jeg ikke tror på julenissen. Kanskje du skal lese mere om hva global oppvarming er sånn at du forstår litt bedre hvor stor fare jorda er i
Electricking
0
27.02.2018 23:18:09
Tror på global oppvarming.. Men tror ikke på unyttig fask informasjon. Hvis man vil ha frem budskapet sitt så gjør det med korrekt informasjon. I dagens samfunn vil de uvitende av oss google.. Derfor skader det saken mer enn det gangner å brimge frem uriktig data. Så en enkel sak som strømforbruk på stand by på TV (vel.. Google it.. Som man pleier å si)

Spørsmål og svar

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe til å redde verden?
Hei Det er flott at du tenker på miljøet og ønsker å redde verden. Et slagord som miljøbevegelsen har brukt i mange år er "Tenke globalt - hand...
Hva er miljøvern?
Hei Miljøvern er et samlebegrep for alle tiltak som gjøres for å ta vare på og beskytte naturen. Det kan være nye lover og regler som bestemmes ...
Hva kan gjøres av myndighetene og næringslivet for å begrense klimaendringene?
Hei! Det høres ut som du har fått en skoleoppgave å jobbe med. Du finner en del informasjon om dette hvis du går inn på hjemmesidene til Regje...
Hvor kan jeg kaste sexleketøy?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg forstår godt at du tenker at det er flaut om foreldrene dine finner sexleketøyene dine. Sex og o...
Hva vil skje med verden om vi fortsetter å forurense?
Hei Så flott at du er interessert i dette, og lurer på hva som vil skje. Det er et stort og omfattende spørsmål som det er vanskelig å gi et kor...
Hva er straffen for forsøpling?
Hei I forurensningsloven står det at forsøpling kan straffes med bot eller fengsel inntil 3 måneder. All straff blir registrert i politiets reaks...
Hvordan kan jeg ta vare på miljøet?
Hei Så flott at du engasjerer deg i en så viktig sak. Jeg tror det er viktig at du tar kontakt med noen som kan noe om dette temaet, og som kan læ...
Redd det skal skje en katastrofe i verden
Hei Fint at du skriver til oss på ung.noDet er skremmende å se og lese om alt som er ille i verden.  Det positive er at det dør færre i verden ...
For mye vaskepulver?
Hei Jeg forstår det slik at du har brukt for mye vaskepulver/middel i en klesvask og at du lurer på konsekvensene av dette. Bruk av for mye vaskem...
Argumenter MOT miljøvennlig energi.
Hei   Hm? Det var en veldig rar oppgave dere har fått. Jeg synes det er litt uheldig å fokusere på ulempene/problemene rundt miljøvennlig energ...
Jeg vet ikke om jeg vil kjøpe ny telefon. 
Hei Jeg skjønner at du er usikker. Hvis du har en mobil som fungerer fint, og ikke har lyst til å bytte den ut så syntes jeg ikke du skal være re...
hva er skadelig for miljøen?
Hei Litt vanskelig å gi et kort svar, men det er mye som er skadelig for miljøet. Heldigvis er det mange enkle ting man kan gjøre i hverdagen for ...
Kan jeg ta flasker ut av søppelet?
Hei Det er ikke forbudt eller straffbart for deg å pante flasker du finner i søppelbøtter rundt omkring, f.eks utendørs eller på treningssentere...
Resirkulering av melkekartonger.
Hei Ikke helt sikker på hva dette er, men det er et materiale som gjør at pappen ikke skal bli fuktig og gå i oppløsning. Uansett kan du resirklu...
Kan jeg få politisk fravær for å streike for miljøet?
Hei Takk for spørsmålet! Politisk fravær er i hovedsak for dem som har verv i et politisk parti.  Alt fravær kommer på vitnemålet og svært ...
Hvordan kan jeg anmelde miljøkriminalitet?
Hei Det er lokalt politi som etterforsker miljølovbrudd, så du kan ta kontakt med den nærmeste politistasjonen. Du kan lese mer om miljøkriminali...
Se alle