Hopp til hovedinnholdet

Visste du at det finnes miljøvennlig kjøtt?

Geit (colourbox.com)
GEIT: Flere tonn med geitekjøtt blir destruert hvert år og kunne vært brukt som menneskemat i stedet.

Du behøver ikke bli vegetarianer for å ha en miljøvennlig kost. Det finnes nemlig kjøtt som gir mindre miljøbelastning, og som er et godt alternativ for deg som må ha litt kjøtt i kosten.

Offentlig og kvalitetssikret
Geit (colourbox.com)
GEIT: Flere tonn med geitekjøtt blir destruert hvert år og kunne vært brukt som menneskemat i stedet.

Disse kjøttypene gir liten miljøbelastning:

Geit

Geitekjøtt kalles også kjekjøtt og er proteinrikt, magert og velsmakende. Hvert år fødes det ca 60.000 geitekillinger i Norge, og bare 30 prosent blir til nye melkegeiter. Det er ikke særlig økonomisk å ale opp killingene, og flere tonn med geitekjøtt blir derfor destruert hvert år. Dette er lite etisk forsvarlig, og vi burde derfor spise mer geitekjøtt. Spør etter kjekjøtt i kjøttdisken, eller dra til din nærmeste slakterbutikk eller dagligvarebutikk med spesielt godt utvalg.

 

Høns

Høns brukes heller ikke til mat, men brukes gjerne som dyrefôr. Høns tar lengre tid å lage enn kylling, men smaker mer og er i tillegg rimelig. Du kan kjøpe frossen høne i en del dagligvarebutikker.

 

Vilt, ville og tamme reinsdyr og villsau

Ville og tamme reinsdyr og villsau, går ute hele året og fôres ikke opp med mat som kunne ha vært menneskemat. Denne type kjøtt gir derfor lav miljøbelastning, og lovlig jaktet norsk vilt er som regel et bærekraftig valg. De fleste butikkjeder har kontroll på opphavet til kjøttet, men spør gjerne om viltets opphav på ulike restauranter, da det kan ha blitt kjøpt ulovlig.

 

 

Økologisk kjøtt

Økologisk kjøtt kommer fra dyr som har fått mat uten kunstgjødsel eller sprøytemidler. Økologisk kjøtt kommer fra økologiske gårder, og er et miljøvennlig alternativ. Trykk her for oversikt over hvor du kan få tak i økologisk mat.

 

Bruk hele dyret

For å ta vare på miljøet er det viktig å bruke hele dyret. Ikke bare spis kyllingfileter til middag, men kjøp også kyllingklubber og leverpostei slik at hele dyret blir spist. Du behøver ikke å spise mer kjøtt, men ved å tenke på denne måten kan man slakte færre dyr. Dette reduserer miljøbelastningen ved kjøttproduksjonen, og er viktig både etisk og miljømessig.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
03.07.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
William
0
21.11.2018 12:37:39
Fortsatt jævlig for kosten og uetisk

Spørsmål og svar

Jeg er pescetarianer og lurer på om jeg har et fullverdig kosthold?
Hei Kjøtt er en god kilde til proteiner, B-vitaminer, jern, selen og sink. Har man et kosthold uten kjøtt bør man derfor passe på å få i seg di...
Hvordan kan jeg få vennene mine til å innse at de spiser for mye kjøtt?
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Så snilt av deg å tenke på helsa til vennene dine!  Å bruke seks pakker kjøttdeig på én pizza hø...
Er jeg vegetarianer selv om jeg tar omega 3?
Hei! Så fint at du har funnet et kosthold som passer for deg. Det er kjempebra og viktig at du følger legens råd om tilskudd av omega 3. Min erf...
Kan det være farlig å være pescetarianer når kroppen utvikler seg?
Hei! Så fint at du spiser fisk til tross for at du har kuttet ut kjøtt. Som pescetarianer vil jeg tro du spiser melkeprodukter og egg? Så lenge du...
Er det viktig å få i seg kjøtt og fisk? Vil bli veganer.
Hei! Takk for ditt spørsmål til ung.no! Din bror har rett i at fisk og kjøtt inneholder viktige næringsstoffer, som kroppen vår trenger. Kjøt...
Får blåmerker på kroppen når jeg ikke spiser kjøtt?
Hei! Det at du får blåmerker etter bare noen dager virker veldig rart, jeg har ingen god forklaring på dette. Det er uansett veldig viktig at du f...