Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Gutt spiller på PC (colourbox.com)

A-Å

Disse samiske filmene bør du se!

klipp fra filmen
IDENTITET: "Ealli guoddá joavkkus" viser flere sider av det å det å ha en samisk identitet.

Ønsker du å lære mer om samisk kultur og mytologi? Da kan det være en god idé å få med seg disse prisbelønnede samiske filmene.

Offentlig og kvalitetssikret
klipp fra filmen
IDENTITET: "Ealli guoddá joavkkus" viser flere sider av det å det å ha en samisk identitet.

100-årsjubileum for samefolkets dag

6.februar 2017 er det 100 år siden det første samiske landsmøtet ble holdt i Trondheim. For å feire dette har NDLA samlet sammen flere prisbelønnede samiske filmer, som alle forteller ulike historier om samisk kultur og mytologi.

Du kan lese mer om alle de prisbelønte filmene her:

(tekst fra NDLA):

Bonki (2014)

Norsk, samisk kortfilm.

Nils bor på et alders -og sykehjem, der pleierne tror han er dement. Sykepleierstudenten Karen begynner å jobbe der for å få praksis. Hun oppdager at Nils reagerer på samisk språk, noe ingen har oppdaget tidligere. Karen oppdager at Nils har noe viktig han vil fortelle henne - og det haster. Sjefsykepleieren mener Karen kaster bort tiden på den gamle mannen som snart skal dø. Hva gjør Karen – følger hun hjertet eller retningslinjene i jobben? Filmen er også basert på en samisk myte og filmens ulike fortellerplan reflekterer dette

 

Er vi her ennå? (2012)

Norsk, samisk dokumentar.

Historier om kulturer som forsvinner gjentar seg stadig verden over. For kystsamene i Vesterålen er dette nær ved å skje. Filmen er ment som et bidrag til å sette fokus på at dett e ikke skal skje.

I 2010 gjorde fire kunstnere en reise i Vesterålen, som ble et møte med mennesker der og deres lengsel etter tilhørighet og identitet. Kunstnerne arrangerte fire intimkonserter med samtaler; i Eidsfjorden, på Andøya, i Øksnes og i Bø. De filmet og intervjuet folk og besøkte landskap med spor etter samisk kultur. Er vi her ennå? er en del av et større kunst -og dokumentasjonsprosjekt. Stilen i filmen er rå og direkte. I sentrum er menneskenes historier.

 

Ealli guoddá joavkkus| Et dyr forlater sin flokk (2012)

Kortfilm.

Det samiske filmuttrykket er i rivende utvikling, mye takket være mulighetene som gis via etableringen av Internasjonalt Samisk Filmsenter. Egil Pedersen film tar opp det vanskelige tema identitet/avvisning – sett innenifra og kanskje ikke alltid med stolthet.

 

Min mors hemmelighet (2009)

Norsk, engelsk og samisk dokumentar.

Regissør Ellen-Astri Lundby fra Lambertseter i Oslo fikk aldri høre noe om sin samiske familie da hun vokste opp. Det hun visste var at moren kom fra Nord-Norge og flyttet sørover etter krigen.

Min mors hemmelighet er en utrolig reise i tid og nær historie. Dette er en film om oppdagelse, om å finne sin identitet, om den harde statlige fornorskingspolitikken, om skam og fortielse. Samtidig åpnes det opp for forsoning mellom fortid og nåtid, og mellom mor og datter.

Min mors hemmelighet vant samisk filmpris i 2009, og har vært vist både i Norge og utlandet og har høstet flere utmerkelser.

 

Saiva (2009)

Kortfilm.

Denne fortellingen foregår i et samisk mytologisk landskap. Den handler om en jente som leter etter kjæresten sin, som er død.

 

Veiviseren (1987)

Samisk tale, norsk tekst, spillefilm.

Veiviseren (Ofelas på samisk) var en sensasjon da den hadde premiere. Ikke bare var det en actionfilm som kunne hevde seg med de beste amerikanske, men det var også en fortelling om moral og mot, og den satte en minoritet i søkelyset.

Legenden om unggutten Aigins kamp for å redde seg selv og sitt folk fra de hensynsløse Tsjudene hadde gått i arv i Finnmark i nær 1000 år. Å lage en film på samisk ble først sett på som urealistisk, men da Nils Gaup til slutt lykkes etter mange års motgang skulle filmen vise seg å bli den største internasjonale suksess norsk film noengang har hatt.

Oscarnominert for beste utenlandske film 1987.

Kilde:

NDLA.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)