Hopp til hovedinnholdet

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente blir mobbet (colourbox.com)

Ulike former for mobbing:

Direkte mobbing

Det vonde og ubehagelige kan være direkte mobbing med slag, spark, skjellsord, krenkende og hånlige kommentarer eller trusler. Erting som blir gjentatt selv om den som blir ertet eller viser at denne har ubehag, regnes også som mobbing.

Indirekte mobbing

Like vondt kan det være å bli utsatt for indirekte mobbing: det å bli frosset ut og ikke få være med i kameratflokken, bli baksnakket og at andre legger hindringer i veien slik at en ikke får venner.

Men man pleier ikke å regne erting på et mer vennskapelig plan som mobbing. Det er heller ikke mobbing når to personer som er fysisk eller psykisk omtrent like sterke, slåss eller krangler.

 

Mobbing kan kjennetegnes som:

  • negativ eller ondsinnet atferd
  • som gjentas og foregår over en viss tid
  • i et forhold som er preget av ubalanse i styrkeforholdet mellom den som mobber og den som blir mobbet.

 

"I to år var Johnny, en stillferdig 13-åring, et menneskelig leketøy for noen av klassekameratene sine. De plaget ham for å få penger, tvang ham til å spise gress og drikke melk blandet med vaskemiddel. De dengte ham opp på do, bandt et tau rundt halsen på ham, og dro rundt med ham i bånd som et annet 'kjæledyr'. Da Johnnys plageånder ble utspurt om mobbingen, sa de at de gjorde det fordi det var gøy."

ung.no-logo

Alder og kjønn

Det meste av mobbingen foregår innen klassen eller på det samme klassetrinnet. Men mange elever på de lavere klassetrinnene blir også mobbet av eldre elever.

Det er flere gutter enn jenter som mobber, og mange jenter blir mobbet av gutter. Det viser seg også at det er litt flere gutter som er mobbeofre.

Selv om direkte mobbing er et større problem blant gutter, foregår det likevel en hel del mobbing blant jenter. Mobbing jenter imellom er ofte mindre preget av fysisk vold og kan være vanskeligere å oppdage. Jenter bruker i stor grad indirekte og mer utspekulerte metoder som baksnakking, utestengning fra kameratflokken og manipulasjon av vennskapsforhold som for eksempel å ta 'bestevenninnen' fra noen, viser forskning (1).

Hvor skjer mobbingen?

På skoleveien

Det hevdes iblant at det meste av mobbingen blant elever foregår på skoleveien og ikke på skolen. Tvert imot viser forskningen vi viser til her at to til tre ganger så mange elever blir mobbet på skolen sammenlignet med på skoleveien (1). Omtrent 50- 75 prosent av mobbingen skjer i friminuttene: på skolegården, i korridorene eller på mer bortgjemte steder. Den kan også foregå i timene hvis læreren ikke er oppmerksom og slår ned på tendenser til mobbing. Skolen er altså uten tvil det stedet der det meste av mobbingen foregår. Dette legger et spesielt ansvar på skolens ledelse og på lærerne.

På nett

Over 45 000 barn og unge blir utsatt for trusler og mobbing på nett. 70 000 har opplevd uønskede seksuelle kommentarer på nett, og over 30 000 barn har opplevd å bli truet og mobbet via mobiltelefon. Dette legger et større ansvar på foreldrene, som må kontrollere barnas nettbruk i større grad enn før.

Mobbing eller tendenser til mobbing forekommer naturligvis også mange andre steder enn på skolen, for eksempel i barnehager, på lekeplasser, i idrettsmiljø og på ungdomsklubber.

Jente blir baksnakket (colourbox.com)

Utestengning fra gjengen er en vanlig måte å mobbe på.

Hvem blir mobbet?

Det finnes en hel del vanlige oppfatninger om mobbing og årsakene til mobbing som har vist seg å ikke være riktige når man undersøker det mer systematisk. Vår forskning har vist (1, 3):

  • Det er ikke mer mobbing i store byer sammenlignet med mindre steder.
  • Det er ikke mer mobbing på store skoler eller i store klasser.
  • Mobbing er ikke et resultat av konkurranse og karakterjag i skolen. Mobberens aggressive atferd overfor medelever kan i de fleste tilfeller ikke tolkes som en reaksjon på vantrivsel og følelse av å være mislykket på skolen. ·
  • Elever blir vanligvis ikke, eller i mye mindre grad enn man tror, ofre for mobbing på grunn av ytre fysiske avvik som fedme, rødt hår, briller, uvanlig dialekt eller uvanlige klær.

ung.no-logo

Kilde:

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen.no - manifest mot mobbing 2011-2014.

Referanseliste:

(1) Olweus, D.: Mobbing i skolen. Hva vi vet og hva vi kan gjøre. Universitetsforlaget, Oslo 1992.

(2) Olweus, D.: Bullying at school: What we know and what we can do. Blackwell Publishers, Oxford 1993.

(3) Olweus, D.: Annotation: Bullying at school: Basic facts and effects of a school based intervention program. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 35/ 1994, 1171-1190.

(4) Olweus, D.: Hakkekyllinger og skolebøller. Forskning om skolemobbing. Cappelen, Oslo 1974.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
jente som har det vansklig
1
28.03.2018 17:33:32
jeg har blitt trakasert på nettet i tillegg at jeg blir kalt: stygg, fjern deg selv, gå å dø, ingen liker deg, ingen vil være vennen din osv.
jente som har det vansklig
1
28.03.2018 17:29:14
jeg har blitt mobbet av noe gamle venner på skolen i ca 3-4 år. jeg snakka mye med helsesøster og jeg har det veldig vanskelig den dag i dag. Jeg blir mobba sånn ca hver dag av en på skolen.vi har jo tatt hpv vaksina og da får jef stygge komentarer på at jeg ikke burde være så redd for de er så mye mindre sutrete av seg en det jeg er. ja jeg er LIVREDD nåler og sprøyter. Jeg sitter også på taxi hjem og der har jeg blitt mobbet både ved baksnakking og blitt lugget. jeg snakker mye med helsesøster og foreldre fortsatt. Jeg har hatt det så vansklig at en gang så prøvde jeg å ta mitt eget liv. Heldigvis har jeg en venn som alltid støtter meg uansett hva.
Jenta
4
17.08.2017 23:05:37
Jeg ble mobbet ille de 2siste åra spendt bein på ned trappa,banket opp og mye mer til slutt prøvde jeg å ta livet mitt. Mobbing er fælt.har blitt mobbet siden 1klasse og nå begynner jeg siste året på ungdomsskolen.det fulgte meg hjem overalt.
(Red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
Alfa
5
29.09.2017 14:48:11
Hei jenta har du sagt det tll foreldrene dine ps hvis det skedde på skolen så burde du si i fra til læreren din og rektoren på skolen
Jente
4
16.08.2017 23:51:50
Jeg ble mobbet i barne Hagen bare fordi jeg hadde kåret hår jeg ble igjen mobbet av to av mine beste venner en liten periode i 3 klasse igjen i 4 klasse ble jeg mobbet av en annen venninne i nesten et halt skoleår i 6 klasse ble jeg nettmobber en god stund av en venn som hadde flyttet men kom til bake etter 2 år hun dro med seg min aller beste venninne så hun ble med å mobbet meg å men heldig vis hadde jeg mange gode venner som støttet meg jeg fikk mange stygge kommentarer meldinger og hun sa mange stygge ting til meg fjes til fjes jeg ble så lei meg (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
Maria
8
23.04.2017 23:58:17
Jeg er blitt mobbet på nett, skolen, på egen fritid. Jeg har mottatt trusler som at jeg skal dø, få bank, få en knyttneve i tryne. Jeg er blitt kalt en jævel, hore, kjerring, bitch, dritt, ludder og betydnigsløs. Jeg har prøvd å si ifra til skolen, men de gjør ingenting. Vennene mine blir fysisk trakassert av denne personen, men ingen bryr seg. Denne personen trakk en kniv opp mot bestevennen min, og så hun skulle dø, skolen gjorde ingenting. Jeg er så drittlei av dette! Er det noen andre som har det sånn, eller er det noe galt med meg? (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
Alfa
2
29.09.2017 14:55:09
Hei maria du burdesi fra til foreldrene dine og anmelde det til poletiet i norges lover er det straffbart og mobbe noen og det er også enda srrengere straff og true noen med kniv du burde også anmelde læreren og rektoren på skolen
Gutt 13
1
27.12.2016 03:17:28
Jeg kjenner en fyr som ikke er helt normal, han er på en måte som (en overdrivelse) Sheldon i Big bang thiory. Vi gikk i samme klasse men da vi begynte på ungdomsskolen bytta vi, og det ble jeg syyykt glad for, fordi han tror vi er bestiser ellrr noe. Han blir mobbet med enn noen sinne i den nye klassen og nekter å innrømme det. Dette sa han til meg: jeg gjør det ganske bra sosialt jeg, jrh og ******( null kjangs han kødder bare med folk med hans status)er mye sammen. Jeg hadde en klassefest hvor 7(av 24) kom.- da sa jeg: ehhh er ikke det litt få? Her var svaret: Neida de andre kunne bare ikke.
Momo
2
03.10.2016 10:42:04
Hei jeg har blitt mobbet siden femte klasse nå går jeg i syvende klasse.Når vi var på leirskolen og skulle bade så var jeg ikke så flink og ville helst holde meg til hjørnene mens de andre var flinkere enn meg de begynte å erte meg å de begynte også å le hva skal jeg gjøre jeg trenger hjelp pleaseee!!
hei Momo
1
29.09.2017 14:59:47
si i fra på skolen omat du blir mobbet si også fra til foreldrene dine og du burde oså si det som kjedde på leirskolen
THEACAMILLA
1
28.06.2016 22:23:55
Hei er en jente som blir mobbet Jeg går i 6 klasse og blitt mobbet helt siden 1 klasse og dette gidder jeg ikke mer og de vil aldri slutte med dette pleas få et svar nå snart ......................
Afa
1
29.09.2017 15:09:37
Hei Du burde si i fra til rektoren på skolen din og hvis ikke det hjelper så byrde du anmelde det til poletiet det er strafbar i norge og mobbe noen
Kai
1
15.06.2016 22:02:42
Jeg har allikevel ikke blitt mobbet
Kai
2
15.06.2016 22:01:24
Jeg er liten men svært opphengt i mobbing. På skolen min har folk blitt mobbet og det er den samme gjengen som mobber. Jeg liksom jobber med og bli kjent med nye og sørger for at alle i min klasse har det fint, hvis jeg ikke stopper mobbingen så lener de seg på meg til lærerene gjør det
abdul
3
26.05.2016 17:04:45
(Va skal jeg gjøre vis de baksnakker meg?fordi en person i min klasse sa jeg til at jeg liker en jente da sa han det til klassen og etter den dagen så baksnakker de meg altid!!)
Mari
1
19.10.2016 17:04:39
Mitt tips er at du kan alltid forsøke å heve deg over det folk sier, så lenge det bare er snakk. Hvis ikke, synes jeg du bør ta det med en voksen, eller en du kjenner:)
Sophie
1
09.05.2016 17:43:32
Sender en som har blitt mobbet. Men jeg klarte og stoppe det.
Kaja
3
09.05.2016 17:41:57
Jeg synes skikkelig syn på de som blir mobbet. Jeg har ikke blitt mobbet men har sett noen mobbefilm på YouTube.
Ylva
3
09.05.2016 17:40:14
Har blitt mobbet. Det var på barneskolen. Og Fram til ungdomsskolen.
Kai
1
15.06.2016 22:04:47
Prøv og finne en du stoler på og gå til en voksen hjelper ikke det så ring :111611
Ødelagt
5
05.02.2016 23:12:38
Mobbing er i dag et stort tema, men det er fortsatt slik at mange faktisk overser det når de selv ser at noen blir mobbet. Jeg har selv erfart dette siden jeg har blitt mobbet i 6 år selv. Jeg har blitt rund jula til jeg blødde, trakasert, baksnakket, utfrysset og det finnes plenty av stygge og usanne rykter som fortsatt blir spredt ute på bygda om meg. Jeg har tillog med blitt gressbaska, altså fått tredd gress ned klærne mine. Og jeg er ekstrem allergiker mot gress og pollen, du kan bare tenke deg hvordan jeg så ut når jeg kom hjem. Det værste var jo at lærerne viste hva som foregikk, men gjorde ingen verdens ting med det. Det var tillog med tilfeller der de så på meg da jeg ble banket opp. Der 2 holdte meg fast i armene mens 1 sto og sparket og slo til meg flere ganger, mens de hadde samlet seg mange rundt meg, bare for og gjøre narr og le av meg. Og der igjen, så hadde jeg «venner», men de var aldri tilstede for meg og stod opp mot mobberne når jeg ble mobbet. De hadde fortalt meg når jeg spurte om hjelp, «undskyld, men jeg vil ikke bli en del av det der». Jeg hadde flere ganger prøvd å si i fra til lærerne jeg hadde, men det ble aldri gjort noe med (Og mobbingen på skolen jeg har gått, går flere genrasjoner tilbake i tid). Heller ikke når min mor tok det opp med skolen, det at jeg ikke trivdes og hadde flere ganger kommet hjem med sår, blåflekker eller opphovnet fjes eller kropp. Min lillebror er også blitt mobbet på den samme skolen. Og det er ikke får nå, 6 år etter at han startet på skolen, at det har blitt gjort noe med mobbingen. Jeg skulle bare ønske at flere faktisk kunne se konsekvensen med mobbing. Det er ikke over når mobbingen selv slutter, det er noe som vil være med deg til den dagen du DØR. Jeg syns det er så rart at det virker som ingen bryr seg, helt til mobbeoffret velger å ta livet sitt. Og først da, når det er forsent, nei da er alle sørgmodige og skal sørge over den vessle de har mobbet til døde? Og jeg er sikker på at selv om de sier de er SÅ lei seg, så sitter noen av dem og er glad for at han eller hun er borte. For og være ærlig, så tror jeg ikke noen vil forstå hva det innebærer å bli mobbet. Ikke før de har opplevd det selv. Alt det jeg egentlig vil, er at mobbing skal tenkes over, og at det IKKE skal bli sett på som noe fissleri. Mobbing er noe av det mest alvorlige et barn kan oppleve når man går på skolen og det kan ødlegge et helt liv. TENK OVER DET!
Alfa
1
29.09.2017 15:16:12
hei Ødelagt du burde si det til rektoren din på Skolen og anmelde det til poletiet det er straff bar i norg og mobbe noen og enda strengere straff for og banke opp folk
Ugh
2
07.12.2015 14:58:54
mange skrivefeil på testen :/
Kai
2
15.06.2016 22:08:49
Det er alt du bryr deg om?
Markus
5
04.12.2015 10:50:22
Mobbing er for de som vil at andre skal se dårlig på seg selv, men har de noen grunn til det?
J ?
9
20.09.2015 16:21:09
Da jeg gikk i 1. klasse så hadde jeg et utenlandsk navn, og guttene syns det var så komisk stygt og morsomt så de lagde sånne skikkelig stygge dikt om meg pga navnet mitt. Jeg klarte å holde ut i la oss se... 4-5 år før jeg ikke orket mer, jeg turte ikke å dra til skolen lenger, jeg ville bare forvinne fra alt det onde på skolen og ta 1000 forvinningsdager. I 4. klasse klarte jeg ikke orket mer. Jeg fortalte foreldrene mine om alt sammen og sa at jeg måtte bytte navn. Og nå har jeg et norskt navn men sanver det utenlandske navnet mitt noe inderlig mye! Og da jeg bytta så overaskeligere nok sluttet alt mobbinga av seg selv? Er det galt å ha et utenlandsk navn? Er det dumt? Jeg vet ikke. Men nå har jeg fått en ny bestevenn (gutt). Mange på trinnet tror vi er sammen og sånt men det er vi ikke. De går rundt og plager oss hele tida! Vi har ikke noen følelser for hverandre. Familien min har alltid støttet meg gjennom alle tider og de er så utrolige hyggelige hele gjengen. Og mine venner og bestevennene mine støtter meg også. IKKE LA EN MOBBER TA OVER DEG, JUST BE WHO YOU ARE! Takk for at leste dette, betyr mye.
J 15
16
18.09.2015 14:22:31
I klassen min har jeg aldri vært bra nok for dem. Utestenging, baksnakking, rykter og ignorering har møtt meg hver jævla dag siden åttende, går i tiende nå. Guttene går det greit med, de er alltid hyggelige. Men jentene.. De har aldri hatt lyst til å ha meg med i gjengen. Jeg skjønner ikke hvorfor. Og når jeg kommer på skolen så sier jeg hei til alle jeg møter, ingen svarer. Ser ikke på meg engang.. Føler meg usynelig. Hvis jeg setter meg ved dem, så blir alt jeg sier ignorert og det hender at de bare går vekk fra meg. Når jeg har presentert noe, så blir jeg baksnakket fordi jeg skjelver i stemmen, bena og sier noe feil. Dette har ført til at jeg ikke lenger vil fremføre noe for klassen. Falske rykter om meg blir spredd blant jentegjengene. Jeg får stygge blikk, blir oversett og aldri inkludert. Selv om jeg opplever dette hver dag, så påstår lærere og rektor at dette ikke er mobbing. Det er bare meg det er noe galt med, og alt sitter psykisk. Hvordan tror dere det føles? Å ikke bli trodd? For meg føles det som om livet mitt ikke er verdt en dritt. Er vel derfor jeg har hatt et par selvmordsforsøk, men jeg ønsker egentlig ikke å dø. Jeg vil bare at det vonde skal forsvinne. Familien min er de som har støttet meg, og takket være dem lever jeg ennå. JEG GIR IKKE OPP, MOBBERNE SKAL ALDRI VINNE. Husk det, alle sammen. Aldri la en mobber vinne, du er den sterkeste. Mobberne sliter med seg selv, derfor plager de andre for å føle seg bedre. Takk for at du leste.
Kai
1
15.06.2016 22:25:11
Bra at du står jeg vil at du som blir mobbet blir et forbilde for meg bli voksen og husk på dette og få en stopp
kai
1
15.06.2016 22:19:17
Dere tror kanskje at jeg ikke forstår siden jeg aldrig har blitt mobbet. Men det gjør jeg jeg har hørt av dere og lærene mine at de har blitt mobbet og jeg gjør alt jeg kan selv om jeg er liten (10) så gjør jeg faktisk klassen mobbe fri og er jeg heldig så gjør jeg det samme med skolen
Gutt15
5
25.11.2015 07:49:37
Det er GARANTERT ikke deg det er noe galt med, det er mobberne! Hvis jentene prøver å stenge deg ute er nokk det bare fordi de er redde for at du er bedre enn dem. Noen lærere er bare dumme og trangsynte.
Obi Wan Kenobi
6
22.09.2015 12:21:38
The force s strong in you myf riend
the_assassins_knight
3
21.09.2015 20:12:27
wow har hatt litt av det samme på min skole men ikke så sån som du hadde det men jeg føler med deg men je er heldig for å ha synsykt gode lærere å hjelpe meg med mobbere
Christina
5
21.09.2015 16:26:57
Det høres helt forferdelig ut. Ingen fortjener å bli behandlet på denne måten. Bare vit at det er ikke deg det er noe feil med, det er mobberne. Hvis du har en ren samvittighet, så hold hodet høyt og vit at om noen år så kommer du til å fullføre skolen og du kan gjøre hva du vil. Du trenger aldri å se de igjen! Jeg håper alt ordner seg:) Jeg har selv blitt mobbet i mange år når jeg gikk på skolen, så jeg vet hvordan det er å føle seg lite verdt. Husker selv jeg gråt hver morgen før jeg dro på skolen og hver kveld etter skolen. Følte meg så alene, men nå er jeg fri og kan gjøre hva jeg vil!!
rigga
7
19.09.2015 16:40:55
hold ut :) du blir bare sterkere av det . det er de som behandler deg slik som taper på det i det lengre løp. dette skjønner de ikke før de selv har blitt voksen å ser tilbake ... men det er veeeeeldig viktig for deg å ikke bli hengende igjen i et offer mønster . de flotteste menneskene som er her på jorden er de som har opplevd å ha det vanskelig.. de får mer innsikt på alle måte og blir veldig empatiske og med masse omtanke for medmenneskene sine .... gå ut og blomstre du skjønne jente ikke la deg knekke . klem
Fillebom
5
18.09.2015 23:05:50
Var trist å lese at du har og har hatt det så vanskelig, men er glad for at du ikke har gitt opp. Jeg hadde selv en vanskelig oppvekst og ungdomstid der jeg følte meg utenfor og alene, og jeg selvskadet meg og hadde også noen selvmordsforsøk, så du er ikke alene. Nå er jeg voksen, og selv om jeg er følsom av meg, og synes noen ting kan være vanskelige, har jeg det mye bedre med meg selv, har lært meg å takle utfordringer bedre, og nå setter jeg pris på å være live. Jeg ville bare skrive til deg for at du skulle vite at du ikke er alene om å ha hatt det vanskelig, og for å fortelle at ting kan bli bedre. Ønker deg alt vel videre i livet.
Sarah 16
3
04.06.2015 15:23:04
Er det normalt å mobbe noen hvis man egentlig er forelsket i den man mobber?? En gutt mobbet meg i 9ende (ikke fysisk, bare psykisk) og da vi var ferdig på ungdomsskoln sa han til meg på faceboo at han egentlig var forelsket i meg.. er det normalt?
Kai
1
15.06.2016 22:28:12
Ja
Jente 15
3
18.09.2015 13:52:17
Både ja og nei vil jeg si. Ofte så liker man å 'plage' den man liker fordi man ønsker å få oppmerksomhet fra den man liker. Det kan være at gutten var forelsket i deg, og ikke tenkte over handlingene sine. Så det er ikke unormalt, har opplevd noe liknende selv. Gutter erter og plager jenta de liker.
Edit.
4
18.09.2015 14:26:23
Glemte å legge til at det er ingen unnskyldning for å mobbe/plage noen.
ponnyelskeren
2
19.07.2015 11:36:43
tror ikke det..
Jeg er en måke
2
16.04.2015 19:15:01
Jeg vet ikke om jeg blir mobbet eller om det barre er tull, folk kaller meg mange ting.
Kai
1
15.06.2016 22:28:49
Eks?
Mobberen
3
04.01.2015 03:35:05
Før mobbet jeg men gikk fort lei, når vi skulle mobbe noen så dyttet vi dem ned men en gang dyttet vi heller den såkalte sjefen og så kom det noen vi ikke kjente og de begynte å sprute vann på han etter det var jeg den eneste vennen han hadde. PS. Finn alltid den som har noe mot deg når du har kjelt hen/henne så vil du se at du vil få venner fordi han/hun blir svakere.
Leimobbing
1
04.01.2015 03:07:59
En jente som er litt overvektig blir mobbet for det:( og en som er lav har krøller blir kalt bartedama.
hallo
3
31.12.2014 21:39:11
Jeg blir heldivis ikke mobba! Men dessverre kjenner jeg en jente som blir mobba hele tiden bare fordi hu driver med hester (sjukt frekt)!! Da vi alle gikk inn i ungdomskulen såg alle ned og ingen ville snakke med henne! Alle kalte henne en taper full av tiss (barnslige aper) ! Og ikke noe bedre at foreldra e skilt! så mitt råd: VER STERK!!!
Kai
1
15.06.2016 22:33:52
Ser du noen som blir Mobbet gjør noe med det Jeg stoppet en gjeng for og mobbe en jente som de plaga hele tiden
Maja
4
09.11.2014 18:16:14
vi er 3 jenter i klassen og hun ene stenger meg ut i friminutt, aldri blir med meg hjem eller inviterer meg til seg.
Prater stygt om meg til hun tredje jenta og overtaler hene å ikke leke med meg pgr at jeg har ikke like klær som de eller at jeg er rar.
Jeg har prøvd å prate med kontaktlærer men hun sa bare at vi er 3 i klassen og at vi må ordne det selv, men hvordan kan jeg det?
Hvem skal jeg prate med (Red.: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp)
Ina
2
07.10.2014 13:14:08
Ikke mobb på nett det er bare barneslig og dumt !!
ina
2
07.10.2014 13:13:11
ikke mobb
Alina
1
01.09.2014 13:26:25
jeg ble sexuelt misbrukt (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Kai
1
15.06.2016 22:35:07
Det har jeg ikke hvert innom før og jeg håper det går bra til slutt
Venn
1
23.07.2014 01:03:07
Jeg har en venn som ble mobbet på den samme barneskolen jeg gikk på. Er i 10. Nå. I 3 klasse ble han omringetav en guttegjeng og holdt på å bli slått med stål stenger. Han greide å løpe unna da. Han prøvde å begå selvmord og... Keg er glad han ikke gjorde det! Han er en syyyyyk god venn. For noen 2-3 år siden, var det noen som herpa skapet. Jeg gikk til rådgiveren og sa ifra som en anonym. Ikke no har skjedd etter det. :)
ida mari
3
02.06.2014 12:14:15
det er ikke bra og mobe det ejg tipper det er at de er saluog de synes at vi ikke er så god før dem
Piipiix
5
28.03.2014 19:41:56
Barnslig folk som like å mobbe de andre,Fordi at dem vet ikje ka orde "ULIKE" mener !.. og dt ikje vis i det heiletatt at d var masse imot mobbing i net .. Fordi at dem e nok barnslig og synse at dtte her e javle artiig!
X
3
14.03.2014 21:34:50
PS: X står for ukjent
X
3
14.03.2014 21:30:03
Yes! Min kommentar ble valgt ut ;)
Kai
1
15.06.2016 22:36:25
Til hva
X
9
10.03.2014 20:15:43
Det er faktisk sånn at alle de som mobber en dag kommer til å få igjen, det bare er sånn (kall det karma om du vil.?.) Alt det du gjør-både godt og galt kommer du til å få igjen....ja jeg vet, jeg er dårlig til å forklare men uansett: Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg;)
piipii
7
19.02.2014 14:09:06
Herregud.. Kan ikke dem som mobbe de andre tenkte at vi er ulik ?....
X
7
10.03.2014 20:09:57
Vel, de som mobber gjør det bare fordi at de har lite annet å gjøre, de som mobber har psykiske problemer.....de nyter det å plage andre. Stakkars dem (de som mobber andre)- foreldrene dems hadde sikkert ikke så mye tid til å oppdra barna sine....
Jente 14
12
09.01.2014 15:54:41
Det er noen gutter på skolen min som driver å kaller meg ''troll'' og ''støggen'' :( jeg har prøvd å si det til læreren min men hun gidder ikke å bry seg :/
Kai
1
15.06.2016 22:41:28
Det er teit av lærerene prøv og si det til foreldrene dine og så vis de ikke hører så har du nummeret 111611
Zoey
7
01.11.2013 22:38:06
Jeg er ei jente på 13 jeg da. Å det er helt for jævli. Jeg har ALDRI bedt om å være nullnuller. Jeg blir baksnakka en god del, å jentene i klassen elsker å mobbe meg. Fordi jeg er annerledes, de slenger dritt om meg. Helt siden jeg begynte på ungdomskolen har de stengt meg ute. Jeg får ikke venner, men jeg aner ikke hva som er galt med meg. Ei i klassen kom bort å ba meg se til og sminke meg. Jeg ville ikke, da jeg er motstander av dyretestet sminke å ikke bruker det. De gir meg utrolig stygge kommentarer å når jeg ikke har en eneste venn å støtte meg på er det forferdelig.
Kai
1
15.06.2016 22:43:44
Det høres fryktelig ut prøv og si det til en voksen
Laurz
1
04.03.2015 23:25:17
Vel, jeg er 00er og bruker ingen sminke i 9ende klasse og har plenti med venner... du kan jo prøve og ignorere dem eller hvis jeg ser rett er de jentene av den bitchy typen og du virker ganske reflektert, så snakk sånn at de ikke forstår eller ikke har noe og svare slik at argumentet deres slutter på "fordi du er teit" far hvis du ser så høres det bare dumt ut... jeg vet ikke egentlig, jeg har gått igjennom 9 år med skole slik og det virket for meg, lykke til!
Emilie er deilig
3
28.09.2013 22:32:26
Jeg er en gutt på 13 liker en jente i klassen, å hun er så deilig! Men når jeg prøver å sjarmere henne så funker det ikke, hun bare ler og løper vekk fra meg som om jeg var en frik, hva må jeg gjøre for å vinne hennes hjerte?
PS: Ingen vil være vennen min lenger >:( (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Kai
1
15.06.2016 22:48:55
Det er viktig og ikke ta for hardt i finn ting hun liker men hver deg selv en falsk gutt liker ingen
I feel U bro
4
28.09.2013 22:43:11
Skjønner deg, likte en jente men etter jeg rotet opp i alt sammen ville ingen ikke snakke til meg på 2 måneder, men da jeg falt ned fra et tre og brakk armen (Lang historie) kom alle bort til meg og fikk venner,det var en fantastisk følelse, men jeg sier ikke at du skal skade deg for å få oppmerksomhet, tro meg det er det verste du kan gjøre!, Vær deg selv og alt vil gå bra.
Thomas Toget
12
28.09.2013 22:28:35
Er en sånn gutt i 7.klasse og en gang så var det sånn klasse tur, og jeg og bestevennen min Simon holdt hender. Er det rart? Tydeligvis, for folk begynnte å kalle oss navn og kalte oss homoer, og da vi alle skulle sitte sammen og da læreren stakk av, begynnte tre gutter å spytte på oss og kaste brødskiver. Simon frika ut og slo til han ene drittungen og jeg stakk av da jeg hadde sjansen mens Simon ble spyttet på og kastet brødskiver på. Var det slemt gjort av meg?
Kai
1
15.06.2016 22:51:20
Ja Si unnskyld og stå opp for deg og han det er bra hvis du hjelper til neste gang hvis det blir
xyxyxyx
4
02.06.2014 12:19:18
ja
Sara
6
27.09.2013 20:59:28
Er historien om Johnny 13 år sann? Den høres bare så uvirkelig ut.
Dritt barnehage
4
25.09.2013 21:32:36
Mobbere fortjener bank. lille søstra mi, som går i barnehagen blir mobbet hver dag. barnehagefolkene gidder ikke å gjøre enn dritt, og foreldrene mine vil ikke at hun skal bytte barnehage. Mobberne burde være glade for at de ikke var mye eldre, ellers ville jeg ha banket dritten ut av dem nå.
Kai
1
15.06.2016 22:54:00
Minn dem på at hun er yngre og jeg hadde bedt de ta meg istedenfor for da får du gjort noe skikkelig med det men det siste må du ikke gjøre
mobbet i fjor
4
19.09.2013 18:47:19
hei jeg er 17 år jeg ble mobbe i fjor av fire gutter som går min klasse. de kalle meg neger stygge ting og jeg blir fette lei meg av det. jeg be dem om slutta det og de forsette bare. nå bytte jeg skole og begynte ny klasse, de er snil, grei og føler meg mye bedre enn ifjor. :)))))))
Kai
1
15.06.2016 22:55:40
Bra men det skal gjøres noe mer nå plager de sikkert en annen
Jenter kan slå
12
05.05.2013 22:32:40
Jeg ble mobbet med ord samtidig som det ble brukt vold! Jeg ble døttet inn i veggen og kalt stygge ting! De sa jeg ikke var verdt noe!!!! Når jeg kom hjem satt jeg meg på kjøkkenet å gråt!! Fikk lyst å bruke kniven i skofen!!.. Men da jeg skulle til å gjøre det kom mamma hjem. Da snakket vi om det og mamma ringte skolen og sa at om dette ikke blir tatt opp går hun til rettsak!!.. Dagen etter skjedde nesten det samme.... Mamma kjørte meg og hentet meg i en måned fordi jeg ikke ville gå når de andre var der!!.. Etter ca ett år nå har jeg det fortsatt vondt. Blir fortsatt mobbet..!!!!!!! jeg var heldig og hadde en ordentlig venn ved min side hele tiden!! Ordentlig takknemerlig for at den værtfall er en som støtter meg uansett hva❤! Takk for at du leste min historie og til dere som mobber!!: det dere gjør blir ikke glemt!!
me
4
01.05.2013 19:05:52
Jeg er en jente på 15. mobbingen begynte i barnehagen, og varer ennå. jeg har hatt anoreksia i 2 år og var veldig deptimert på samme stund. Jeg har aldri hatt en ekte jente venn siden i jeg fikk en i år. Jeg ble utestengt av alle jentene under hele barneskolen og nesten hele 9.klasse. Jeg var alltid en av gutta, men så fikk de kjærster og fikk samme tanker som jentene og det har ikke endret på seg.
Kai
1
15.06.2016 22:59:13
Trist men du må si ifra ikke bare til en voksen men til mobberne også
:(
6
01.05.2013 19:05:13
Jeg er en jente på 15. mobbingen begynte i barnehagen, og varer ennå. jeg har hatt anoreksia i 2 år og var veldig deptimert på samme stund. Jeg har aldri hatt en ekte jente venn siden i jeg fikk en i år. Jeg ble utestengt av alle jentene under hele barneskolen og nesten hele 9.klasse. Jeg var alltid en av gutta, men så fikk de kjærster og fikk samme tanker som jentene og det har ikke endret på seg.
var et mobbeoffer
7
04.04.2013 21:37:57
jeg ble utsatt for mobbing en del på barenskolen og litt på ungdomsskolen som jeg går på nå, både av lærere og elever. På barneskolen skjedde det mest. Jeg har altis sliti veldig med selvtilitten utseendemessig. Jeg ble altid sett på den rare ungen med skeive tenner og røde ringer rundt øynene med stor nese og hår i trynet siden jeg ikke turte å ha håret oppsatt. Jeg klare aldri å prøve å virke fin på noen bilder, jeg måtte altid lage tullegrimaser på bilder for jeg var så redd for å se resultate hvis jeg prøvde å lage et fint smil, og bilde ble helt forjævelig. Jeg nektet helt og bli tatt bilde av på barneskolen. jeg var spessielt usikker på stemmen min, nesten min, tennene mine, håret på armene og beina og de store ørene mine, de utrolige røde ringene rundt øynene og øynene mine sien jeg hadde opperert noe ved øyet som gjorde at det ene øyet mitt lokka seg litt mere en det andre så innimellom så det ut som jeg var dopa. Je ville aldri snakke høyt hvis vi skulle ha forestilleing osv. på skolen min fordi stemmen min var ganske mørk. Jeg fikk ofte kommentarer på at jeg hadde stor nese og masse hår på armene og beina, de røde ringene rundt øynene og de stygge såren på kroppen min siden jeg har eksem. Jeg kunne bare juge om at jeg måtte på do for å komme ut av timen. Jeg bare satt på do og gråt. Jeg kunne sitte der opp til en time innimellom og da fikk jeg problemer med læreren siden jeg "skulka". lærerene var ofte sure på meg og behandlet meg uretferdig. Litt mot 6 klasse og i starten av 7 klasse begynte selvtilitten min å bygge seg opp en smule. Jeg var veldig forelsket i skolens mest poppulære gutt og han var foresket i meg å. Vi holdt på i rundt 2 måneder. Jeg fikk bedre selvtilitt. Han likte meg for personilgheten min og jeg kunne ikke fatte at han syns jeg var pen! Han var så utolig snill mot meg og kjekk. Etter de 2 måndene ble han sammen med en annen som jeg hadde krangla med før. jeg ble utrolig lei meg. Noen dager etter det hadde besteveninna mi og jeg vært på doen i over en time for hun maste så mye på meg at jeg skulle prøve å gå med oppsatt hår på skolen. Hun ga meg nåkk selvtilitt til det, men med en gang jeg kom ut av oen, kom det en jeng av gutter (bland annet hann jeg hadde holdt på med) og sa masse stygge kommentarer om mine såkaldte "dumboører" og at jeg var stygg med håret oppsatt. Jeg løp gråtene og låste meg inn på do resten av timen med besteveninna mi.. Ikke bare hadde han jeg likte blitt sammen med en anen, han hadde begynt å slenge dritt til meg han og. Etter det fikk jeg masse kommentarer på de tingene jeg har nevnt tildeligere. Lærernevar også frekke og slemme mot meg. i timene kune dem være spydige hvis jeg ikke skjønte noe for eksempel. men det verste dem har gjort var at de satt opp et bilde av meg på storskjerm og begynte å le av meg og sa "sånn går det når du prøver å se stygg ut på bilder!". Mange folk lo. Det var spessielt ille fordi det var det første bilde jeg smilte ordentlig på på flere år og syns det ikke var så ille bilde. Jeg husker jeg bare satt der. Viste ikke hva jeg skulle gjøre.etter å ha sittet der i noen minuttter bare gikk jeg ut døra sakte som om ingenting hadde skjedd. Jeg sa bare at jeg måtte på do. Jeg løp ned i kjelleren på skolen så fort ingen kunne se meg og bare gråt og gråt. Jeg kunne ikke dra hjem fordi da havna jeg bare i enda mere problemer med lærere og foreldre. serlig fordi mamma jobba på skolen min. På slutten av sommeren i 7 klasse før 8 klasse, begynte en veldig god venn av meg, ja faktisk en av bestevennene mine og si at jeg hadde dumboører. Det var utrolig sårende. I 8 klasse begynte han og få en annen bestevenn mot meg og de lagde et slags hat mot meg. Han la ut stygge bilder av meg på instagram. Han la ut nærbilder av annsiktet mitt der det så ut som jeg hadde bart. Jeg ble kaldt bartetrynet flere dager senere. Det var en helt forjevelig periode når han holdt på å mobbe meg i starten av 8. Det ble ikke noe bedre av at jeg nesten krangler hver dag med foreldrene mine ( noe som jeg fortsatt gjør). Det sliter meg ut mye av alt kranglingen, spessielt med mamma. På den tiden holdt jeg også på med en gutt jeg ikke likte så veldig godt, men fikk mere følelser for han etterhvert og til slutt ble jeg utrolig forelska. Det var en herlig følelse når vi gikk rundt klemte og holdt hånd i hond. Hele forelskelsen gjorde alt litt letere for meg, men så fant jeg ut at han holdt på med mange andre også. Jeg ble utrolig sint å frustrest. Så det gjorde jo ikke akkuratt humøre mitt bedre. I tilleg til alt dette ble jeg i 7 klasse utsatt av noen stygge horerykter om at jeg solgte meg for godteri. Dette er ikke alt som har skjedd meg, men en god del av det. Men det som har holdt meg oppe gjennom alle disse årene er Hester og Justin Bieber. Hester gjør dagen min så utolig mye bedre. Holdt på med hester siden jeg var 6 år. De dømmer meg alldri utseendemessig. de godtar meg for den jeg er. Har også opplevd å miste en del hester som jeg er utrolig glad i.. Den andre som har holdt oppe humøret mitt er Justin. han har julpet meg utolig mye. Ingen forstår meg hvor mye han har hjolpet meg. Han har fot meg til å føle meg vakker, at jeg skal tro på megselv og selvfølgelig "never say never". Jeg ble mobba en del for å være belieber å. Men det brydde jeg meg ikke så veldig mye om. Dette er ikke alt som jeg har blitt utsatt for, men det meste av det. Det var bare litt godt å få det ut et sted! Blir sendt til helsesøster for å snakke med henne av læreren min, men jeg er liksom bare der. syns hun er så klein å snakke med. Jeg blir ikke mobbet nå lenger heldigvis. Nå har det godt over en måned siden noen slengte kommentarer til meg og håper det fortsetter sånn
Kai
1
15.06.2016 23:09:49
Uansett hvordan du ser ut er det ingen ting i verden sonm er galt med deg du er fantastisk og har holdt deg oppe når jeg hadde vert nede jeg gir aldrig opp ditt håp
Til alle i hele verden
2
28.11.2014 17:48:27
Ærlig talt, jeg har blitt mobbet ganske grusomt av alle på hele trinnet mitt i mange år!!! Men folk må slutte å ikke tåle noe. Hvis noen erter deg innimellom så er det ikke mobbing, hvis en venn kaller deg stygg en gang så er ikke det mobbing, alle tåler ingenting lenger. Hva skjedde med verden? Ingen tåler en dritt mer..
Kai
1
15.06.2016 23:11:56
Er du en mobber? Blir du kalt for mobber? Har du sakt eller gjort noe son du ikke mente?
meg
1
09.12.2013 04:42:55
Jeg ble også sånn akuratt nesten masse, det begynte 6 og starta i 7. I leir skolen i 7 trinn så ble skikkelig mobbet og ble slengt og alt det er. Alle
meg
2
09.12.2013 04:44:34
Det var alle som gjorde jeg hadde lyst å være hele dag men jeg kunne ikke, jeg hadde lyst å lære
lillejenta
3
20.02.2013 14:27:06
jeg har blitt mobbet fordi jeg var så liten, da jeg gikk i fjerde kasse var jeg 110cm høy, jeg ble spyttet på så jeg havnet iet dårli miljø, helt til vi flyttet da ble alt mye bedre :D
BuddhaRonny
4
19.02.2013 17:09:07
Jeg ble mobbet. Jeg har laget en antimobberant på youtube. Søk på navnet mitt, Ronny Jacobsen.
Skolemobbing
7
12.11.2012 17:14:53
Hei, jeg er ei jente i 9 klasse. Mobbing på skolen min skjer HVER dag. Ikke bare mot meg, men mot de som ikke er norske, de overvektige, de som ikke har så bra karakter osv. Det er en gutt i klassen min, og han er kanskje litt overvektig. og HVER dag blir det slengt i trynet hans at han er tjukk, feit, stygg, svart osv. De som mobber er rett og slett rasister og de innser faktisk ikke at de mobber. De bare ''tuller'' og hvis du ikke tåler ''spøken'' deres er du ikke ''like bra'' som dem. Jeg har også blitt kalt noen navn og jeg PRØVER helst å glemme det de sier til meg. Hver gang læreren spør om jeg trives på skolen og i klassen min, må jeg nesten lyve hver gang....Jeg vil ikke at det skal være slikt. Jeg får rett og slett ikke noe respekt fra de i klassen min ( jeg sier ikke alle). Jeg liker ikke skolen min eller klassen min...
anonym gutt 13
5
06.11.2012 16:38:00
Jeg er en gutt som er veldig tynn og flau over vekta mi. Jeg har veldig tynne armer og beina viser lett på brystet og hoftene. Ofte plager de meg og sier slemme ting mot vekta mi. Og at jeg er megatynn og liten. Jeg er ikke høy heller. Jeg vurderer å begynne med dop å trene. Jeg har prøvd å trene men får ikke resultater. Så jeg er veldig frista til å prøve anabole og trene med det. Håper jeg får svar mvh. anonym forvirret gutt.
mobba mæ heile hjevvla tida
2
02.06.2014 12:26:12
hei du trenger ike å bry deg du bare går forbi å si dokker trenger ikke å gjør såån dokker må jo tålke lit respekt for andre ps jeg er og så tyn jeg er 13 år og går påå¨bergens skole og jeg vei 14. og er 120 sentimeter

Spørsmål og svar

Hva betyr det å være løs?
Hei Takk for spørsmålet! Å bli kalt "løs" er i utgangspunktet ikke hyggelig å bli kalt. Det sikter gjene til at en "løs" person ikke er så ...
Jeg hater livet mitt, hva kan jeg gjøre for å få det bedre?
Hei Takk for at du skriver til oss. Det virker som du har opplevd mye vanskelig, og det er tøffe tanker og følelser du har nå.  Jeg håper du k...
En artikkel om mobbing
Hei Du har jo fått med deg mye om mobbing i det du har skrevet her.  Jeg vet ikke hva oppgaveteksten var, men det er lurt å ta en titt på den og ...
Blir jeg bevisst utsatt for utestenging/mobbing?
Hei jente 14 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Det er bra at du har tatt opp med lærerne dine at du opplever å bli utestengt av dine klassevenni...
lurer på hvorfor utlendinger er så jævla frekke
Hei! Det er forståelig at du blir frustrert og sint over at du blir behandlet på edenen måten, og det vil det være uansett om det er en norsk ung...
Hvordan skal jeg få bedre selvtillit?
Hei og takk for spørsmål. Du forteller at du har blitt mobbet siden 3 klasse da du startet på ny skole. Det er ikke greit det du forteller i forho...
Er det lov å si stygge ting om andre? Er det ytringsfrihet?
Hei Takk for at du skriver til oss! Selvom vi har ytringsfrihet i Norge betyr det ikke at man kan si hva man vil til hvem man vil. Et eksempel på de...
ADD og sosiale forhold/mobbing 
Hei Først; så fint at du bryr deg om klassemiljø og at klassekameraten din skal ha det bra!  Det kan være ekstra utfordringer på skolen og for...
Jeg blir utsatt for sarkasme og andre kommentarer fra gutter i klassen. Hvordan skal jeg reagere?
Hei Du forteller at du opplever at guttene i klassen din kommer med ekle kommentarer som gjør at du blir lei og ikke ønsker å gå på skolen lengr...
Folk kaller meg hore
Hei Så leit at du blir kalt noe du ikke er. Sannsynligvis er de både usikre og har behov for å hevde seg selv. Men det er ikke greit at dette går...
Jente, 16, har blitt mobba i lang tid, mye fravær og dårlig klassemiljø
Hei Du har en del ulik problematikk her. Jeg er glad for at du skriver til oss og spør! Når det kommer til klassemiljø, så er skolen din pålagt ...
Hvorfor mobber folk?
Hei Noen mobber nok fordi de ikke føler seg trygge sosialt, eller føler seg dårlige og prøver å føle seg bedre ved at andre føler seg dårlig....
Blir mobbet fordi hun er lesbisk.
Hei jente 16 år Takk for brev!Det er absolutt ikke greit at noen mobber deg, uansett grunn! Jeg vil anbefale deg å fortelle om dette til noen som k...
I løpet av livet har jeg opplevd en del mobbing. Faren min har også gjort en del ekle ting med meg. Hva skal jeg gjøre?
Hei jente 16 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du strever med å håndtere alt det vonde du har opplevd. Jeg f...
Han blir kalt stygge ord. 
Hei gutt (13) Det er veldig trist å høre at du blir kalt dette. Elever har rett på å ha det trygt på skolen og ikke oppleve mobbing. Når man bl...
Føler seg overvektig
Hei Fint at du skriver til oss på ung.noKan slå fast med en gang: DU ER IKKE OVERVEKTIG Hvis det er noen gutter som antyder at du er det, så sier...
Hva skal jeg gjøre når jeg blir utestengt?
Hei Det er supert at du tørr å være deg selv og skille deg ut fra mengden. Det er vanlig at dette er litt tabu når man er ung, men heller motsatt...
Jeg blir mobbet av broren min, han gjør små ting mot meg hver dag som gjør at jeg føler meg mobbet. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for spørsmål. Du forteller at du blir mobbet av broren din. Det er ikke greit at du opplever at han mobber deg! Du har fortalt hvordan ...
Kan jeg få en ny familie?
Hei Jeg vil anbefale deg å ringe til barnevernet eller familievernkontoret i kommunen der du bor. Da kan du få hjelp til å få det bedre og kanskj...
Se alle