Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Mats fikk psykiske problemer av mobbingen

Gutt i skolegård  (www.colourbox.com)
MOBBING: Mats fikk alvorlige problemer etter å ha blitt mobbet i mange år.

Mats (16) ble mobbet gjennom hele barneskolen. I 10. klasse endte han på sykehus med store psykiske problemer. Les Mats sin sterke historie her.

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt i skolegård  (www.colourbox.com)
MOBBING: Mats fikk alvorlige problemer etter å ha blitt mobbet i mange år.

Det blir stille i klasserommet når Mats forteller. Den kjekke, sympatiske gutten sliter med sosial angst og store psykiske problemer etter å ha blitt mobbet fra han var seks-tretten år.

Mats går nå på den populære musikk,- dans- og dramalinjen på videregående, sitter i elevrådet og er engasjert i samarbeidsutvalget på skolen. Han har mange venner, men det har ikke alltid vært slik.

 

Mobbet nesten daglig

Det startet for ti år siden, da Mats begynte på barneskolen.

- Litt senere på året fikk vi en ny gutt i klassen. Selv om jeg var beskjeden tok jeg kontakt med ham. Jeg visste hvordan det var å være ny, og var derfor grei mot ham. Dessverre var det nettopp han som skulle starte mobbingen mot meg.

De var mange, og det gikk sjeldent en dag uten at Mats gråt når han kom hjem.

Mobbingen besto i stygge ord, han ble tvunget til å gjøre ting han ikke ville, som å banne, knyte skolissene til mobberne og bryte regler. Han ble en gang holdt ut i veien, når det kom et vogntog. Gjorde ikke Mats som mobberne sa, truet de med at eldre elever eller eldre brødre skulle ta ham.

– Mens jeg var på skolefritidsordningen fikk jeg en gang en appelsin presset opp i ansiktet. Jeg hadde følelsen at ingen passet på. Bare personalet snudde ryggen til meg, var plageåndene der.

 

Holdt mobbingen skjult

– Den mest alvorlige episoden skjedde på vinteren i femte klasse. En dag mens vi lekte ”kongen på haugen” ble jeg slått ned. Fire slag i ansiktet. En lærer kom og fulgte meg til klasserommet og lot meg bli der. Hva som skjedde med mobberen vet jeg ikke, sier Mats.

Hjemme sa Mats at han ble ertet, mens han i virkeligheten ble grovt mobbet. Dette skjønte han først da han begynte i 7. klasse på en annen skole. Vennene mine ønsket å si i fra til skolen, men jeg sa nei, for jeg var sikker på at dette bare ville gjøre det verre.

 

Mobbingen fikk alvorlige ettervirkninger

På den nye skolen tok de opplevelsene til Mats på alvor. For første gang følte Mats at noen forsto. På ungdomsskolen trivdes han godt, selvtilliten steg, og han gjorde det bra. I 10. klasse kom derimot reaksjonen på årelang mobbing. Kilden til problemene var borte, men opplevelsene hadde satt dype spor.

- Det var som om alt raste. Jeg så bilder av mobbingen. Jeg begynte å le hysterisk mens kroppen ristet. Helsesøster ble tilkalt, og moren min fikk etter hvert ordnet det slik at jeg ble lagt inn på psykiatrisk sykehus for ungdom.

Etter to uker ble han skrevet ut. I følge ham selv var han helt forandret. Angsten hadde tatt tak, og tunge tanker rundt meningen med livet plaget ham.

 

Vanskelig å føle sorg og glede

På grunn av all mobbingen forklarer Mats at han blant annet mistet følelsene sorg, glede, frykt og kjærlighet.

– Jeg hadde en jente jeg var veldig glad i, men da jeg mistet følelsene mistet jeg også følelsene for henne. Det var som om å tviholde på en neve med sand mens sjøen sakte, men sikkert vasket vekk sandkornene. De vondeste opplevelsene har jeg fortrengt. Bare når kroppen reagerer med stressanfall kommer bildene fram.

- Før hadde jeg nesten daglige anfall, mens nå får jeg det en gang i måneden. Kroppen rister, jeg skriker, og jeg har ikke krefter til å holde meg oppe.

 

Går til behandling en gang i uka.

I det daglige sliter Mats med sosial angst, og synes det er vanskelig å stå i en ring sammen med 20 andre mennesker. Han er nervøs, og får problemer når noen går rett bak ham. Når han går forbi ukjente, forbereder han seg automatisk på å forsvare seg.

– Jeg føler meg ensom og på utsiden, også når jeg er sammen med andre. Jeg blir veldig glad hvis noen sier hei, eller tar kontakt for det er noe jeg ikke klarer selv. Jeg synes det utrolig hyggelig å få en klem, men det er sjeldent jeg klarer å gi det til andre. Jeg føler at jeg ikke er noe verdt og at jeg bare er plagsom og innpåsliten. Jeg vet dette ikke stemmer, men det er så inngrodd etter all mobbingen. Det kan hende jeg noen ganger rygger unna, men det betyr ikke det at jeg ikke ønsker kontakt. Det er bare noe jeg har i meg etter mobbingen, forteller Mats.

 

Ønsker åpenhet

– Jeg forteller min historie for å få åpenhet rundt psykiske problemer, og konsekvensene av mobbing. Ikke trekk dere unna når noen sliter! Mange er redde for å gjøre feil når de får vite at en klassekamerat, venn eller bekjent sliter psykisk. Det er den største feilen de kan gjøre, vis heller at du støtter en som sliter og still spørsmål, råder Mats.

 

Ta mobbing på alvor!

Mats er opptatt av at skole og foreldre må ta mobbing på alvor, og ikke bare avfeie det med uskyldig og barnslig erting. Mats er ikke ute etter å legge skylden på noen. Hans største ønske er bare å få fram hva mobbing kan gjøre med et barn.

– Foreldre og lærere må gå sammen mot mobbing. Det kan få store konsekvenser om ikke dette blir tatt på alvor, sier han.

I dag er Mats engasjert i Mental Helse Ungdom og ønsker å hjelpe andre.

- Mister du håpet mister du også drømmene. Min drøm er å bli advokat, og den tanken prøver jeg å holde fast ved.

– Det viktigste nå er å bidra til åpenhet om psykisk helse. På den måten håper jeg andre skal få slippe å oppleve det jeg har gjort, avslutter Mats.

 

Omarbeidet etter en tekst skrevet av Birgitte Finne Høifødt.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
jente
1
24.08.2017 07:09:48
Jeg har blit mobbet og har prøvd med selvmord men det rr mange som gjør det jeg er red for at det skal kje igjen nå som jeg har begynt i .. klasse så hadde jeg masse gru om mobbing jeg tenker på det men greier ikke å si det til noen skal snakke om en lærer eller helsesøster om det dette har vart sinden jeg sluttet med og drive med selmord og skraping på henda. I går sa jeg det for første gang at jeg hville dø igjen hva skal jeg gjøre

Jeg går på barnevern og bub men syns ikke det hjelper fordi jeg syns vi må snakke mer om det også har tanker om at en jente på 15 år som er mammas kompis datter at mamma liker hun mer og bedre enn meg dette har skjed før og men for 3 år siden men tenker forsatt på all den smerten plis hjelp meg og gå fra ting som har skjedd med meg. (Red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
Jente
0
25.03.2017 10:23:14
Det er veldig trist med mobbing. Har blitt mobba siden 4. klasse. Har slitt med depresjon og kanskje litt angst også.
Sesseur
0
12.03.2017 23:58:31
Har gjort mye dum dritt i livet mitt som jeg angrer på, siden jeg begynte på skolen har jeg opplevd folk som sier jeg går rart, at jeg snakker rart, og at jeg er rar i hvordan jeg oppfører meg. Så siden ungdomsskolen har jeg gjort alt jeg kan for å være så normal som mulig, men jeg må virkelig tvinge meg til å gjøre det hvis jeg skal være 100% normal.
Mats
1
01.09.2016 17:52:11
takk
Blomster
0
30.03.2016 18:30:35
Jeg begynte a være en offer av mobbing da jeg var fra 8-9 eller noe sånt, og en gang i februar 2013 (ja, jeg fortsatt husker den tiden) alle sammen i klasserommet begynte å erte meg og anklage at jeg hadde puttet en blyant i nesa selv om jeg mente ikke å putte den der. Jeg fortalte ikke dette til foreldrene mine helt til vinterferien og jeg måtte være hjemme fra skolen slik at det ikke skulle skje med meg igjen.
stopp mobbing
0
21.01.2016 11:06:32
mobbere er jævla feige det kan være en to eller flere mobbere på en person er driit og feigt og unødvendig
Kalla
7
07.05.2015 23:44:40
FAEN ta all mobbing. NOE JÆVLA DRITT
Mobbeoffer, 16
0
08.01.2015 19:42:30
Ble mobbet i 7 år sammenhengende. Ble etterlatt med traumer som gjør at hvis jeg hører noen som snakker om mobbingen, kommer jeg til å tenke tilbake på hva jeg selv opplevde, og sitter da og bare ser ut i klasserommet resten av dagen. Konsentrasjonen den dagen er ødelagt.
Jente, 12
0
08.12.2014 17:12:41
til alle som blir mobbet!: Dere kommer dere ut av dette! jeg lover!
Jente 12
1
05.12.2014 20:45:26
Blir mye mobbet på nettet.........................(Red.: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp)
per
6
12.03.2014 14:30:00
(..) Gidd å mobb noen for blant annet p ikek ha en far liksom.. gidd å mobb noen for utseendet så de ikke tør å se på ei jente engang før de er gamle.. gidd å isoler noen som ikke har ordentlige venner.. Driter vel i om det er barn som gjør dette, det finnnes INGEN UNNSKYLDNING.. De som mobbet i våre klassetrinn hadde ikke mer problemer enn andre.. De fungerer godt i dag de.. "Villbassene raste fra seg" er vel synet mange har på noen av de.. Resten går sleipe rundt såre fornøyd med seg selv og er ikke selv klar over hva de gjorde engang.

Nei.. mobbing tas for lett på, ingen holdes ansvarlig og lærerne er maktesløse..

LÆR UNGENE DERES MEDFØLELSE; SYMPATI OG EMPATI.. Ikke la de bli dradd inn i den kulturen der de skal heve seg selv og være kulest mulig. Få de til å skjønne at å heve seg på andres bekostning ikke fungerer.
Dette er foreldres ansvar. Dere vil avspeile i ungene deres hva de blir.

Klem til alle dere som har blitt mobbet eller blir mobbet som skriver her. Vet hvor jævlig det er. Og mange får ikke en gang aksept for hva som skjedde, drar du til Afganistan og kriger så har du i alle fall forståelse for problemet ditt men som mobber kan du måtte regne med å bli uglesett og ikke trodd, om du engang tør å fortelle om det i det hele tatt.
Diana96
0
06.06.2014 16:12:53
Tusen takk for at du skrev dette♥♥
Håkon
3
10.03.2014 18:49:45
Mobberne synes jeg må tenke over hva det gjør med folk. I verste tilfeller ender mobbeoffre på intuisjoner,rusmijø etc. av diverse sykiske lidelser. Dette er da snakk om personer som kunne blitt vellykkede i arbeidsliv samt. sosial med familie og levd et lykkelig liv. Dere mobbere kan i verste fall ødelegge noens liv fullstendig og dette bør være fullstenig ulovlig (ikke bare skolereglement) . Av og til begynner jeg å lure på om internatskole på Bastøy ikke var så dumt likevell
Victoria
8
08.03.2012 18:06:26
Mobbing er ikke kult. Håper du har det bedre nå, god bedring :-) Du er tøff og må være stolt over deg selv.
Freids.....................
0
05.12.2014 20:43:48
Enig....
Victoria
1
08.03.2012 18:05:37
Stakkars deg, Mats
"Magnus"
4
17.07.2011 22:11:10
Hei.. Imponerende at du står frem som dette, tøft gjort. Hatt selv mange tunge år med mobbing både på barne og ungdoms-skolen, og gjorde som deg "bagalitiserte" det hele for foreldrene mine. I dag er jeg en voksen mann og har vel egentlig ikke turd fortelle så mye om årene med tortur. Det har satt seg i kropp og sinn, men ikke pokker om mobberene skal få ta "rotta" på meg nok en gang. STOPP MOBBINGEN ØYEBLIKKELIG!!!!!
miss
2
23.05.2011 22:01:40
stakkars deg!! du må bar forsette og være sterk ikke gi opp og ikke dere andre som blir mobba heller . de som ofte mobber gjør det fordi de ikke har det lett hjemme men det er ingen god grunn til å mobbe. mobbing er det verste som fins!!
Nora
5
02.02.2011 09:25:52
Jeg liker ABSOLUTT ikke mobbing!!
Iselin
5
12.01.2011 11:08:22
Hei uff jeg føler med deg! Jeg har blitt mobbet selv i senden barneskolen, og jeg går på ungdomsskolen. Og har blitt mobbet, kom ikke på skolen på noen dager! ,Det er kjempetøft av deg at du står frem. Mange skoler og lærere tar ikke mobbeproblemet alvorlig. I tillegg er det mange elever som driver med utfrysing av medelever, og det er like ille om ikke verre enn fysisk mobbing. Et lite nevnt problem er også noen lærere mobber. Det skulle vært null-toleranse for mobbing. Ønsker deg lykke til videre.
katrine
1
15.12.2010 12:04:06
jeg har hatt det samme som deg men lærerne så det men brydde seg ikke. en dag begynte dem og å mobbe meg. jeg var en stiile jente, jeg har mistet mye av fagene. jeg sliter også med pksykiske problemer ( bilder, lyder, selvskadig, selvmords tanker).. ingenting nytter hva skal jeg gjøre?:(
hjelp
1
17.09.2013 09:19:52
(red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
Fritz
3
26.10.2010 00:16:48
Jeg ble mobbet på ungdomsskolen. Hver gang jeg kom hjem ble jeg lei meg, følte at jeg hadde ingen grunn til å leve så jeg var på hugget til å banken han som mobbet meg helt til han fikk hjerneskade, men selvfølgelig så vil jeg ikke havne på samma nivå som mobberne. De sa jeg var rar fordi at jeg var beskjeden..veldig god grunn til å mobbe folk(not).
Katarina, 13
4
28.09.2010 20:24:40
Har blitt mobbet siden 1. klasse. Sleit lenge med dårlig sjølvtillit, slite nok fortsat litt med det. Etter ei stund begynte eg å få sinneproblemer... syns synd på foreldrene mine som måtte leva me de ;) Men itte at eg fekk venner e det blitt bedre.
Pauline
0
02.09.2010 09:30:35
Har nettopp fått vite at vår datter blir mobbet. Det har pågått over tid. Datteren vår har ikke sagt noe hjemme om dette. Har noen gode tips til oss?? (red: Dette er en nettside for ungdom. Kontakt oss eventuelt på redaksjonen@ung.no og les mer om mobbing og mobbernes opplevelse av det samt skolens ansvar på www.ung.no/mobbing. Lykke til!)
maria
5
26.11.2009 20:12:00
eg blei mobba når eg gjekk i førsteklasse , egentlig for eg va litt sjenert fordi eg ikkje kjente noen men eg e egentli ikkje ei sjenerte jenta , når eg først blir kjent med noen så e eg lism meg sjøl , men det tar allti lång tid for meg å bli kjent med folk ... Eg slite litt med dårlig selvtillit tror eg .. eg har lyst på hjelp, eg e jo kje stygg elernoe slite bare med dårlig selvtillit itte mobbingå eg har jo egentlig nokså greit utsende å e snill og kjekke jenta ! Eg har lyst å få bedre sjøltillit å bara leva livet , eg e nå 14år å livet mitt e jo netopp begynt ! såå alle dere der ute som lese detta , tenk på detta du e unik , ingen e som deg ! du trenge kje dårlig sjøltillit , du e perfekt som du e , ingen e perfekt , å det e det eg må lera meg !
Ea
0
11.08.2009 22:55:25
Fy faen som jeg gruer meg til skolen :( Deilig somerferie der jeg har fått slappet av fra Alt det vonde! Men nå kommer vel snart selvmordstankene tilbake igjen .. :/ (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
999
1
16.02.2009 23:55:33
Jeg tror ikke det er mulig å få slutt på mobbing. Mobbing har å gjøre med menneskers ondskap, og så lenge det er ondskap, så vil folk finne en måte å mobbe på. Det som derimot er viktig, er at de som blir mobbet forstår at dette ikke er deres egen feil, og at det ikke er dem det er noe i veien med. Ellers vil smerten bli mangedoblet. Desverre har det blitt en slags holdning bl.a innenfor psykiatrien at man forsøker å "trøste" mobbeofferene ved å si at "neei da, du blir ikke mobbet for at du er stygg eller dum... du blir mobbet fordi du har dårlig selvtillit!". Jeg opplevde at Lærerene skjøv ansvaret for mobbingen over på meg. Jeg "tok ikke igjen" nok, og jeg "satte meg ikke i respekt". Når de voksne tenker på denne måten, vil ungene tolke det i retning av at "Ok.. det vil si at det er greit å mobbe noen fordi de ikke tar igjen!". Så lenge samfunnet er bygget opp rundt loven om den sterkeste's rett, så vil det ikke finnes noe grunnlag for å få slutt på mobbing. Til alle som har opplevd å bli mobbet: La ALDRI noen innbille deg at det var din egen skyld, hverken helt eller delvis.
anonym
2
08.02.2009 03:21:57
jeg opplevde det sånn at få brydde seg. de jeg trodde var gode venner, var mobbere de og. det føltes ikke som noen lærere så hva som skjedde, eller brydde seg, jeg ble kjeftet på av lærere de gangene jeg prøvde å gjøre noe igjen. det pågikk hele grunnskolen 1.-10., jeg var en stund veldig langt nede, og følte at ingen brydde seg. det hele ble mye bedre da jeg begynte på vgs, der gikk jeg ikke i klasse med noen jeg hadde gått i klasse med før, det var helt fantastisk å starte med blanke ark. mobbingen ble helt borte, og det hjalp meg videre. jeg sliter fortsatt med tunge dager, og mye sinne, som jeg til tider ikke har kontroll over. og jeg angrer ofte på at jeg ikke søkte skikkelig hjelp, som psykolog. jeg har alltid hatt et lite håp om å glemme det som har skjedd, men jeg vet at det aldri kommer til skje. det som holdt meg gående var å drive med idrett, og ha noe fast å holde på med. men det fine i alt er de vennene jeg har hatt gjennom hele barndommen, har alltid blitt sett på gjennom deres øyne, og de dømmer meg ikke for det de har fått høre av andre. og det er jeg dem utrolig takknemelig for. så til dere andre som har det vanskelig, ha noe fast å holde på med, ha noe som skal skje hver dag eller hver uke, noe annet å tenke på. det går an å komme over problemene, men aldri glemme dem. ta vare på dem gode vennene du har. og spesielt barneskolene har mye å ta tak i, elvene ser gjerne ikke selv at de er den som mobber, for alle andre gjør det jo. og når de først har begynt, klarer de ikke å stoppe.
Amanda
0
16.11.2008 21:33:45
Hei der:) Det er helt grusomt å lese alt dette. Alle kommentarene også. Hadde bare fler folk turd å sagt i fra, hadde det hjulpet så mye mer. Det måtte ha vært utrolig tøft å skrevet alt det, men det hjelper virkelig å prate med folk! I know! Det kommer bedre tider, bare vent å se!
0
08.11.2008 23:21:20
så sant ass, at mobbing fører til psykiske problemer! det vet jeg alt om, jeg har også blitt mobbet, og gikk en hel sommerferie og bare grudde meg til nå komme tilbake på skolen for å møte mobberne igjen..dessuten sitter minnene om mobbing slltid igjen. man glemmer det liksom ikke!
grete
4
17.10.2008 13:16:16
IKKE MOB KAMERATEN MIN!!!!
Simon..
0
26.09.2008 23:09:50
Jeg vil bare si dette til alle: Jeg har selv blitt mobbet fra 1 til 7 litt 8 og 9 og 10-ende.. Går i tiende nå!.. Mobbing er sinnsykt GRUSOMT!.. Der ser dere (venner). Støtt meg istedenfor å si : Øh ikkke vær så dramaqueen, blablabla!..) Jeg har da søren meg følelser for pokker!... Hva tenker dere på når dere står å skiller meg ut i stedet?.. At jeg får det bedre? ! BITCH til ALLE DERE SOM HAR VÆRT SLIK MOT MEG!!! ;S :) Er ikke sur ass :P
Kristine
3
22.09.2008 17:50:56
Sperr mobberne inne på psykiatrisk, så de får følelsen av hvordan det er å føle seg annerledes. Det er dessuten DE som har problemer, ikke offeret!! Du er tøff som står frem! stå på:)
Marte
1
30.08.2008 19:01:54
Hei Mats:) Jeg leste den rørende fortellingen din, og forstår at du har hatt det vondt. Du har også hatt problemer i ettertid av dette. Det er så forferdelig trist at du måtte oppleve noe slikt. Jeg synes det er så bra at du valgte å snakke om det. Bare det hjelper så mye. Jeg håper at du fortsetter å holde fast ved drømmene dine og ikke minst håpet. Klem Marte.
Veronika
2
28.06.2008 00:38:30
Til alle mobbeofre: Du er unik Du er enestående Bare Du kan gjøre ting på akkurat Din måte Du er fantastisk Du er perfekt på din måte Du er en viktig del av noen's liv Du er nydelig på din måte Du kan bli en viktig del av flere mennesker's liv.
jente 19 år
0
26.06.2008 18:33:22
Det å stenge ting inni seg hjeper lite. Det var først på videregående jeg klarte å snakke om de tunge tankene. Snakker med rådgiveren en gang i uka. Det hjelper :) Ikke gi opp.
Axel 22
2
25.06.2008 20:49:01
Hei alle dere i dette forumet,. Min historie begynte med at jeg ble mobbet fra jeg var seks til nitten.. Livet mitt var ødelagt,. jeg hadde ingen ting å leve for.. Men så spurte moren min meg om jeg ville være med på et kristent møte, nei, nei, tenkte jeg, for jeg hadde ikke sansen for sånne ting da. Men etter møtet fikk vi lov til å bli bedt for v pastoren. Han ba for meg, og spurte om jeg var frelst,. Nei sa jeg, og ville dra med en gang, men så slo det meg at jeg kunne i det minste gi det en sjanse, og siden den kvelden har jeg vært frelst og etter en stund klart og tilgi mobberne, og livet mitt er totalt forvandlet, jeg jobber og hjelper andre barn som sliter på en eller annen måte, og har forlovet meg med en herlig jente. Så Jesus ble redningen for meg!!
Sun
2
27.02.2008 16:43:38
Det er tøft av dem som står opp og sier hva som skjer, og hvordan de har det. Jeg beundrer dere så altfor mye! Jeg har blitt mobbet siden 1.klasse, og er nå i 9. I (nesten) hele 8.klasse lot de være. For i slutten av 7. flytta den av dem som var værst, men han flytta tilbake hit i år. Nå er alt bare samme gamle. Han kommer opp i ansiktet på meg for å bevise at han er bedre enn meg, og sier ting som "Jeg har så lyst å bare SLÅ henne ned! Bare... Bare drepe henne!". Klart, det var verre på barneskolen, men dette er ikke noe sårlig gøy det heller. Er konstant redd for hva han skal si. Jeg blir kalt feit, selv om jeg vet jeg ikke er det. Bare i forhold til de andre jentene i klassa mi. Det gjør vondt å se på dem, og vite at jeg ikke kan bli lik dem. Selvtillitten min er på bånn, og når jeg først tør å gjøre noe så slipper den ene jenta i klassa meg helt ned, likevel. Hun kommer med kommentarer som "Du suug i fotball da! Bare gi opp!" og i diverse andre ting. Hun sier jeg er tonedøv, og har sagt det til hele skolen nå. Jegføler meg som en annen hakkekylling. Men tør ikke si ifra til noen. Det er jo ingen som merker de uansett. Kan jo hende det bare er jeg som er Drama Queen?
meg
0
27.02.2008 15:36:41
utrolig tøft av deg å stå fram !!! Ble selv mobbet på barneskolen bare i mye midre grad en deg. Det var jævlii kjiipt og hadde store problemer med å ta kontakt med folk. Etter jeg kom på ungdomskolen har livet blitt lyst jeg har nå mange venner og folk som støtter meg. det er jeg utrolig gla for!!! LYKKE TIL VIDERE!!!
Hallo ^^
2
12.02.2008 17:12:58
Hei .. Jeg har blitt mobbet fra 1 til nå ,, går i 8 nå. Å jeg vet hvordan det er!,, jeg har ikke noen ekte venner som kjenner meg godt. Å så har jeg to venner da til da, men de vil bare sitte på pc. Det er akkurat som et møtested hos meg ;O .. Å det sårer meg å se de sitte der å se etter folk på nettby, de snakker liksom bare om gutter. Å så diskuterer de om de er pene eller ikke. Å en gang fikk jeg et annfall. Der jeg satt bak de mens de satt på nettby, så satt jeg å skreiv på et ark (navnet mitt å masse sånt). Så sa hu ene -Kjeder du deg?. -Ja, selfølgelig. -Du kan bare si ifra. -jeg har sagt ifra mange ganger, å jeg spør om dere heller vil bli med ut. Men det er ikke no vits fordi dere liksom ikke har med "klær nok". -Ja, jeg vet det. Men det er andre ting vi kan gjøre da -Hva da? ,, Jeg har lyst ut litt jeg, vi går jo aldri ned på butikken eller no. -Det er fordi at jeg ikke orker. Å så satte hu seg. Å jeg bare tenkte at de kunne brydd seg mer, å hu som jeg kjenner best bare satt der å så på pc. Så fikk jeg nok å snikte meg ut på badet, så satte jeg meg på doen, å begynte å gråte. Så når jeg hadde vært der en stund kom hu ene. -Er du ferdig snart?. Jeg skal reise snart. -Jaja. Jeg leser. Bare reis du. -Ok. Men Kan jeg få noen klær eller noe av deg? -Eh,, Nei jeg har ikke så mye klær at jeg kan gi bort! .. -Okei. Daså. Så gikk hu da. Så fortsatte jeg å grine. Men så gikk det ca. 1 halv time så kom hu ene ut å sa: -Går det bra? -Jada. jeg er snart ferdig. -Jeg vet du er lei deg. Jeg hører det på stemmen din!.. Du kan si det til meg. -Det er ingenting. -Ok, men kan jeg komme inn? -Ja. Vent litt da. -Okei. -Jeg ser du har gråti! .. Du kan bare si hva det er! -Det er ingenting!.. Jeg fikk vondt i øyet bare. -Åja? .. Men jeg hører at du er trist i stemmen din!.. -Jamen det er inegnting! -Ok. Men jeg turte ikke si det fordi at jeg tenkte at hu ville syntes jeg var sikkelig ego. Men jeg tørte ikke å stole på hu heller. Så jeg holdt det for meg slev. Så kom begge da. -Hva er det ... ? -Det er jo ingentng. -Jeg kommer ut om 5 min. -Ok. Så gikk det 5 min da. Så kom jeg ut å så meg rundt i stua. Å der satt de. ----------------------------------------------------- Jeg vet veldig godt hvordan det er å bli mobbet!. for noen år siden hadde jeg en betevenn, ble glad i hun å. Men hun ble mobbet åsså. Hun sier nå at det var på grunn av at hun gikk med meg! Akkurat som jeg er det som har gjort livet surt for hun.. Så sa jeg Det er jo ikke min skyld at andre mobber! Da hadde jeg lyst til å løpe hjem.. Men nå går det litt bedre,, jeg blir fortsatt mobba, men jeg får hjelp av både helsesøster og pyskolog. Jeg hadde noen annfall hjemme, der jeg bare datt sammen å begynte å skrike. Å gråte, det var bare sånn putselig. Tenkte ikke over det. Det bare skjedde. Men da jeg datt sammen, var det bare det jeg tenkte på. Men nå er det noen i klassen over meg som beskytter meg. Å så er det 10 som kommer til mg når jeg er alene. Å det setter jeg pris på ^^ Mobbere mobber fordi de føler seg usikre, og må mobbe noen for å føle seg bedre selv! .. Men de forstaå bare ikke hvordan det er å bli mobba så intenst. Mitt penalhus ble kasta rundt i klasserommet å masse ble ødelagt .. Men det var ikke bare mitt penal, men åsså andres utstyr. Men det er en annen som gikk i klassen min før, hun ble mobba veldig mye. Å de ville ikke ta på henne eller noe som hun eide. Det var forferdelig å se på. Men jeg turte ikke å si ifra fordi jeg var redd for å bli mobba selv. Men nå tør jeg å gå opp på kontoret å si fra. Men da jeg snakket med helsesøster om muine problemer. Ble jeg glad for det var føste gang noen hadde sakt noe fint til meg å mene det. Hun sa at jeg hadde så fint hår å ansikt. Å neste dag turte jeg å sminke meg på skolen. Da var jeg stolt, for jeg hadde blitt mobbet i 8 år på grunn av navnet mitt fordi det var så lite liksom. å på grinn av at jeg var feit. Men jeg tok vekta å hørselen. Å det viste at jeg hadde perfekt hørsel å vekt. da var jeg veldig stolt. Å jeg er glad i den helsesøstra men hun har begynt på skole å skal ikke begynne på skolen min igjen før jeg slutter .. ;O Kommer til å savne hun. Stoor klem fra meg.. Oda ! Bra sie! Stå på.. ^^ . Jeg skal bli noe som jeg kan hjelpe folk med åsså. ;)
matsa ;D
1
12.02.2008 13:02:23
Det blir stille i klasserommet når Mats forteller. Den kjekke, sympatiske gutten sliter med sosial angst og store psykiske problemer etter å ha blitt mobbet fra han var seks år til han var 13. Da elevrådet ved Lillestrøm videregående arrangerte sin egen ”psykisk helse dag” rett før jul, fortalte han sin historie. Mats går første året på den populære musikk,- dans- og dramalinjen på Lillestrøm videregående, sitter i elevrådet og er engasjert i samarbeidsutvalget på skolen. Han har mange venner. Men det har ikke alltid vært slik. Mobbet nesten daglig Det startet for ti år siden, da Mats begynte på barneskolen. - Litt senere på året fikk vi en ny gutt i klassen. Selv om jeg var beskjeden tok jeg kontakt med ham. Jeg visste hvordan det var å være ny, og var derfor grei mot ham. Dessverre var det nettopp han som skulle starte mobbingen mot meg, som etter hvert ble til en massesuggesjon. De var mange, og det gikk sjelden en dag uten at han gråt, da han kom hjem. Mobbingen besto i stygge ord, han ble tvunget til å gjøre ting han ikke ville, som å banne, knyte skolissene til mobberne og bryte regler. Han ble en gang holdt ut i veien, når det kom et vogntog. Gjorde ikke Mats som mobberne sa, truet de med at eldre elever eller eldre brødre skulle ta ham. – Mens jeg var på skolefritidsordningen fikk jeg en gang en appelsin presset opp i ansiktet. Jeg hadde følelsen at ingen passet på, bare personalet snudde ryggen til meg, var plageåndene der. Kanskje den mest alvorlige episoden skjedde på vinteren i femte klasse. En dag mens vi lekte ”kongen på haugen” ble jeg slått ned. Fire slag i ansiktet. En lærer kom og fulgte meg til klasserommet og lot meg bli der, hva som skjedde med mobberen vet jeg ikke sier Mats. Hjemme sa Mats at han ble ertet, mens han i virkeligheten ble grovt mobbet. Det skjønte han først da han begynte i 7. klasse på en annen skole. Vennene mine ønsket å si i fra til skolen, men jeg sa nei, for jeg var sikker på at dette ville bare gjøre det verre. Mobbingen fikk alvorlige ettervirkninger På den nye skolen tok de opplevelsene hans på alvor. For første gang følte Mats at noen forsto. På ungdomsskolen trivdes han godt, selvtilliten steg, og han gjorde det bra. Men i 10. klasse kom reaksjonen på årelang mobbing. Kilden til problemene var borte, men opplevelsene hadde satt dype spor. Mats fikk sitt første stressanfall på skolen. - Det var som alt raste. Jeg så bilder av mobbingen. Jeg begynte å le hysterisk mens kroppen ristet. Helsesøster ble tilkalt, og moren min fikk etter hvert ordnet det slik at jeg ble lagt inn på psykiatrisk sykehus for ungdom. Etter to uker ble han skrevet ut. I følge ham selv var han helt forandret. Angsten hadde tatt tak, og tunge tanker rundt meningen med livet plaget ham. Vanskelig å føle sorg og glede På grunn av all mobbingen forklarer Mats mistet han alle følelsene sorg, glede, frykt og kjærlighet for å nevne noe. Jeg hadde en jente jeg var veldig glad i, men mens jeg mistet følelsene så mistet jeg følelsene for henne også, det var som om du tviholdt på en neve med sand, mens sjøen sagte men sikkert vasker vekk sandkornene. De vondeste opplevelsene har han fortrengt. Bare når kroppen reagerer med stressanfall kommer bildene fram. - Før hadde jeg nesten daglige anfall, mens nå får jeg det en gang i måneden. Kroppen rister, jeg skriker, og jeg har ikke krefter til å holde meg oppe. Mats får hjelp ved psykoseteamet i Lillestrøm hvor han går til behandling en gang i uka. I det daglige sliter Mats med sosial angst, og synes det er vanskelig å stå i en ring sammen med 20 andre mennesker. Han er nervøs, og får problemer når noen går rett bak ham. Når han går forbi ukjente, forbereder han seg automatisk på å forsvare seg. – Jeg føler meg ensom og på utsiden, også når jeg er sammen med andre. Jeg blir veldig glad hvis noen sier hei, eller tar kontakt for det er noe jeg ikke klarer selv. Jeg synes det utrolig hyggelig å få en klem, men det er sjeldent jeg klarer å gi det til andre. Jeg føler at jeg ikke er noe verdt og at jeg bare er plagsom og innpåsliten, jeg vet dette ikke stemmer men det er så inngrodd etter all mobbingen. Det kan hende at jeg noen ganger rygger unna men det betyr ikke det at jeg ikke ønsker kontakt. Det er bare noe jeg har i meg etter mobbingen, forteller Mats. Ønsker åpenhet om psykiske helse – Jeg forteller min historie for å få åpenhet rundt psykiske problemer, og konsekvensene av mobbing. Ikke trekk dere unna når noen sliter! Mange er redde for å gjøre feil, når de får vite at en klassekamerat, venn eller bekjent sliter psykisk. Det er den største feilen de kan gjøre, vis heller at du støtter en som sliter og still spørsmål, råder Mats. Mads er opptatt av at skole og foreldre må ta mobbing på alvor, og ikke bare avfeie det med uskyldig og barnslig erting. Mats er ikke ute etter å legge skylden på noen. Hans største ønske er bare å få fram hva mobbing kan gjøre med et barn. – Foreldre og lærere må gå sammen mot mobbing. Det kan få store konsekvenser om ikke dette blir tatt på alvor, sier han. Det som betyr noe for Mats nå og som gir livet mening, er å kunne hjelpe andre. Han sliter ennå med tunge dager, stunder uten håp. - Mister du håper mister du også drømmene. Min drøm er å bli advokat, og den tanken prøver jeg å holde fast ved. – Det viktigste nå er å bidra til åpenhet om psykisk helse. På den måten håper jeg andre skal få slippe å oppleve det jeg har gjort, avslutter Mats. Tekst og foto: Birgitte Finne Høifødt
mats
0
12.02.2008 12:57:33
den som inta vågar inta vinner!
stian
0
12.02.2008 12:56:57
sammtykker det var synd
0
12.02.2008 08:59:22
synd d som har skjedd:'( det er tøft at du tørr å stå fram om dette lykke till videre i livet ditt;)
mats ;D
0
12.02.2008 08:57:17
det e ganske kijp det som har skjed i livet dit. ønsker deg lykke til vidre...
Meg
0
11.02.2008 15:56:14
Hei. Utrolig hvor urettferdige noen kan være... Tror de kan slenge andre hit og dit fordi de har problemer og trenger å få opp selvtiliten sin. Lykke til videre i livet!
M
0
16.01.2008 04:59:51
jeg fik tårer i øynene når jeg leste historien, jeg kjente meg igjen i nesten alt mmen jeg stengte alt ini meg sa det ikke til noen, bagateliserte det jeg kan fremdeles ikke tenke tilbake uten syore problemer med å kontrolere reaksjonen. man kan aldri rømme fra det.det når deg altid igjen. mobbingen ga meg sosial angst. jeg ble mobbet i 10år både fysisk og psykisk. mobbere er noen store pyser finner altid det svakeste offeret. jeg var sjenert dengang også og svak og hadde ingen gode venner... takk for hin historie den har gjort mye for meg, takk... lykke til i livet
Coconut
0
23.12.2007 18:37:21
Hvordan kan noen være så slemme å mobbe en som deg? Du er kjempe tøff som tør å stå frem og fortelle om mobbingen. Jeg har blitt mobba i en god stund nå. Det suger no jævelig, og jeg kjenner meg igjen i mye av det du skriver. Vel..kommer ikke på noe mer å si, men lykke til med fremriden!
Volvo-Jenta
0
28.11.2007 13:00:59
Det er synd på de som blir mobba uten grunn! de som mobber har som oftes prblemer sjøl, og da er det ikke vits å gjøre så andre får det også!!!
Helene - lærerstudent ved UIB
0
20.11.2007 22:21:00
Hei! Jeg må få si tusen takk for en opplysende historie, det er kjempe tøft av deg å stå frem. Det er ikke lett, men det er utrolig viktig. Dette er viktig for meg fordi at jeg skal bli lærer, og jeg lover deg at jeg skal aldri "lukke" øynene mine for mobbing. Jeg har opplevd mobbing i klasser som jeg har gått i som elev selv, det er ikke noe gøy med det. Jeg holder nå på å skrive en eksamensoppgave i pedagogikk, som handler om mobbing og ulike program mot mobbing, og hvor vidt de fungerer. Tusen takk for din historie!
meg
0
15.11.2007 20:57:07
jeg har blitt mobbet så mye at jeg hadde så magesmerter at jeg mistet mensen, det har nå ført til at jeg ikke kan få barn.. det er faktisk noe jeg har aller lyst til her i verden!!!!!
kristine
0
04.11.2007 16:55:45
hei.. det er ufattelig kor fælt norn har det .. jeg selv var med på å mobbe en jente i 5 og 6 klasse.. eg bare fulgte alle andre.. når eg tenker på det no, er eg kjempe skuffet over oppførselen min,m selv om det er over 3 år siden.. seinere snudde eg ryggen til de andre i klassen og begynnte å støtte jenta. det er jeg veldig gla for. selv om eg ikke har noen kontakt lenger med de andre, ville eg ikke ha byttet det gode vennskapet eg fikk med jenta for noe.. !!!

Spørsmål og svar

Enkleste måten å ta selvmord på
Hei Takk for spørsmål. Ung.no jobber for at unge skal få det bedre i livet. Vi vil aldri gi noen tips i forhold til hvordan de skal kunne ta live...
Hvilke forhold påvirker psykisk helse
Hei Det meste påvirker vår trivsel og psykiske helse.  Vi har ingen artikkel som svarer helt på din konkrete forespørsel, men jeg vil anbefale d...
Jeg lurer på om jeg har asperger eller autisme. Hvordan kan jeg finne det ut?
Hei Du forteller at du opplever at du har symptomer som beskriver diagnosene asperger eller autisme. Du skriver også at du ble mye mobbet på barnes...
Jente, 14 er ensom og alene og har det ikke bra
Hei Selv om jeg må si at jeg blir veldig trist på dine vegne av å lese det du skriver, er jeg veldig glad for at du faktisk skriver!!! Slik jeg l...
 Jeg klarer ikke å stole på noen etter mye mobbing i oppveksten.
Hei Du forteller om problemer med å stole på kjæresten, om litt sjalusi i forhold til hennes fortid og om litt problemer i forhold til å prestere...
Hvor mange i værden er det egentlig som tar selvmord på grunn av mobbing?
Hei Det finnes det nok ikke konkrete tall på, men du finner noe info på fhi.no om mulige årsaker og du finner mer statistikk ved å søke "statist...
Jeg er en gutt på 20 som er drittlei.
Hei! Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor strevsomt du har det og hvor lei du er av å ha det slik. Jeg forstår godt at...
Hvor mange tar selvmord pga mobbing
Hei Dette har vi ikke noen tall for. Mange kan bli forvilet om man føler seg mobbet. Hvis man er fortvilet over mobbing, så er det viktig å prate ...
Jente, 15, blir mobbet ogdriver med selvskading
Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no og deler din historie! Jeg synes det er vondt å lese at du blir mobbet, og at det har skjedd over så la...
Hvor går grensen mellom erting og mobbing.
Hei Erting kan være plagsomt for den som blir utsatt for dette. Noen ganger er erting ikke så alvorlig. Andre ganger oppleves dette plagsomt og er ...
Kan jeg saksøke skolen eller kreve erstatning for mobbingen?
Hei     Det er slitsomt å bli utsatt for mobbing, og særlig når de varer over tid, slik du har opplevd.  Det er godt å høre at det er slutt...
Jeg sliter veldig med psyken akkurat nå. Hva kan jeg gjøre?
Hei gutt 19 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor mye du strever på grunn av forholdet du har vært i. Jeg forstår ...
Jeg er livredd for livet etter videregående. Hvordan få det bedre?
Hei jente 19 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvor redd du er for fremtiden og at dette har satt i gang mange vonde t...
Jente, 15 sliter med selvtillit, selvskading og spisevegring, hva skal hun gjøre
Hei Takk for at du skriver til ung.no, og at du vil dele historien din med oss! Det høres ut som at du har hatt det veldig leit og vondt veldig leng...
Vanskelig å henge med en på skolen
Hei Så bra at du er omtenksom og ser at den gutten trenger venner, selv om det er vanskelig å være sammen med han. Vi vet at det å ha blitt utsat...
Har lillebroren min depresjon, og hvordan kan jeg hjelpe han?
Hei og takk for spørsmål. Du forteller at du er redd for at lillebroren din ikke har det bra. Det er fint at du har omsorg for broren din og ønske...
Jeg sliter i hverdagen med depresjon på grunn av mobbing. Det kommer nye regler i forhold til førerkort, vil jeg kunne bli berørt av dette på grunn av min depresjon?
Hei Gutt 20 år. Takk for at du skriver til Ung.noDu er en sterk person med stor stå på vilje. Ut i fra det du skriver så blir jeg imponert og du ...
Kan depresjon og mobbing føre til spiseforstyrrelser?
Hei og takk for spørsmål. Du forteller at du har vært deprimert og at du har blitt mobbet i flere år. Det er ikke greit at du har blitt mobbet. D...
Jeg ønsker å snakke med andre som er i samme situasjon som meg.
Hei jente, 14 år. Takk for at du skriver til oss.Du beskriver at du er i en vanskelig situasjon, og jeg kan forstå at du ønsker hjelp. Ut fra det...
Er det lov å bli utvist fra skolen pga en kommentar på facebook?
Hei og takk for spørsmål. Du forteller at du har blitt utvist fra skolen siden en annen lånte pc din og skrev en stygg kommentar på en annen sin...
Se alle