Det blir stille i klasserommet når Mats forteller. Han sliter med sosial angst og store psykiske problemer etter å ha blitt mobbet fra han var seks til tretten år gammel.

Mats går nå på den populære musikk,- dans- og dramalinjen på videregående. Han sitter i elevrådet og har mange venner, men slik har det ikke alltid vært.

Mobbet nesten daglig

Det startet for ti år siden, da Mats begynte på barneskolen.

- Litt senere på året fikk vi en ny gutt i klassen. Selv om jeg var beskjeden tok jeg kontakt med ham. Jeg visste hvordan det var å være ny, og var derfor grei mot ham. Dessverre var det nettopp han som skulle starte mobbingen mot meg.

De var mange, og det gikk sjeldent en dag uten at Mats gråt når han kom hjem.

Mobbingen besto i stygge ord, han ble tvunget til å gjøre ting han ikke ville, som å banne, knyte skolissene til mobberne og bryte regler. Han ble en gang holdt ut i veien, når det kom et vogntog. Gjorde ikke Mats som mobberne sa, truet de med at eldre elever eller eldre brødre skulle ta ham.

 

FAKTA

Blir du mobbet, eller kjenner du noen som blir mobbet? Ta kontakt med "kors på halsen" - Røde kors sine hjelpesider for deg under 18 år. Tjenesten er gratis, trygg og anonym. Ta kontakt via chat, mail, telefon eller diskuter med andre.

Holdt mobbingen skjult

– Den mest alvorlige episoden skjedde på vinteren i femte klasse. En dag mens vi lekte ”kongen på haugen” ble jeg slått ned. Fire slag i ansiktet. En lærer kom og fulgte meg til klasserommet og lot meg bli der. Hva som skjedde med mobberen vet jeg ikke, sier Mats.

Hjemme sa Mats at han ble ertet, mens han i virkeligheten ble grovt mobbet. Dette skjønte han først da han begynte i 7. klasse på en annen skole.

Mobbingen fikk alvorlige ettervirkninger

På den nye skolen tok de opplevelsene til Mats på alvor. For første gang følte Mats at noen forsto. På ungdomsskolen trivdes han godt, selvtilliten steg, og han gjorde det bra. I 10. klasse kom derimot reaksjonen på årelang mobbing.

- Det var som om alt raste. Jeg så bilder av mobbingen. Jeg begynte å le hysterisk mens kroppen ristet. Helsesykepleier ble tilkalt, og moren min fikk etter hvert ordnet det slik at jeg ble lagt inn på psykiatrisk sykehus for ungdom.

Etter to uker ble han skrevet ut. Ifølge ham selv var han helt forandret. Angsten hadde tatt tak, og tunge tanker rundt meningen med livet plaget ham.

Vanskelig å føle sorg og glede

På grunn av all mobbingen forklarer Mats at han blant annet mistet følelsene sorg, glede, frykt og kjærlighet.

– Jeg hadde en jente jeg var veldig glad i, men da jeg mistet følelsene mistet jeg også følelsene for henne. Det var som om å tviholde på en neve med sand mens sjøen sakte, men sikkert vasket vekk sandkornene. De vondeste opplevelsene har jeg fortrengt. Bare når kroppen reagerer med stressanfall kommer bildene fram.

- Før hadde jeg nesten daglige anfall, mens nå får jeg det en gang i måneden. Kroppen rister, jeg skriker, og jeg har ikke krefter til å holde meg oppe.

Går til behandling en gang i uka

I det daglige sliter Mats med sosial angst, og han synes det er vanskelig å være med større grupper mennesker. Han er nervøs, og får problemer når noen går rett bak ham. Når han går forbi ukjente, forbereder han seg automatisk på å forsvare seg.

– Jeg føler meg ensom og på utsiden, også når jeg er sammen med andre. Jeg blir veldig glad hvis noen sier hei, eller tar kontakt for det er noe jeg ikke klarer selv. Jeg føler at jeg ikke er noe verdt og at jeg bare er plagsom og innpåsliten. Jeg vet dette ikke stemmer, men det er så inngrodd etter all mobbingen.

Ønsker åpenhet

– Jeg forteller min historie for å få åpenhet rundt psykiske problemer, og konsekvensene av mobbing. Ikke trekk dere unna når noen sliter! Mange er redde for å gjøre feil når de får vite at en klassekamerat, venn eller bekjent sliter psykisk. Vis heller at du støtter en som sliter og still spørsmål, råder Mats.

Ta mobbing på alvor!

Mats er opptatt av at skole og foreldre må ta mobbing på alvor, og ikke bare avfeie det med uskyldig og barnslig erting. Mats er ikke ute etter å legge skylden på noen. Hans største ønske er bare å få fram hva mobbing kan gjøre med et barn.

– Foreldre og lærere må gå sammen mot mobbing. Det kan få store konsekvenser om ikke dette blir tatt på alvor, sier han.

I dag er Mats engasjert i Mental Helse Ungdom og ønsker å hjelpe andre.

- Mister du håpet mister du også drømmene. Min drøm er å bli advokat, og den tanken prøver jeg å holde fast ved.

– Det viktigste nå er å bidra til åpenhet om psykisk helse. På den måten håper jeg andre skal få slippe å oppleve det jeg har gjort, avslutter Mats.

Omarbeidet etter en tekst skrevet av Birgitte Finne Høifødt.