Hopp til hovedinnholdet

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)
SI IFRA: Om du blir mobba selv eller opplever at andre blir det - si fra! Skolen din har plikt til å hjelpe deg.

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Offentlig og kvalitetssikret
Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)
SI IFRA: Om du blir mobba selv eller opplever at andre blir det - si fra! Skolen din har plikt til å hjelpe deg.

Hva regnes egentlig som mobbing?

Mobbing kan defineres som:

”Gjentatt negativ eller ”ondsinnet” atferd fra en eller flere rettet mot noen som har vanskelig for å forsvare seg. Systematisk utestengning eller gjentatt erting på en ubehagelig måte er også mobbing”.

(Definisjonen er hentet fra"Manifest mot mobbing")

 

På bakgrunn av det kan vi si at mobbing har tre viktige kjennetegn:

 • Trakasseringen er ondsinnet og rammende.
 • Den pågår over tid.
 • Det er ubalanse i styrkeforholdet, både fysisk og psykisk.


Det er viktig å understreke at opplevelsen av mobbing er subjektiv, og definisjonsmakten ligger hos den som føler seg mobbet. Det vil si at dersom du føler at det du blir utsatt for er mobbing, så er det mobbing.


 

Si ifra raskest mulig!

 • Hvis du opplever mobbing, så ikke la det gå lang tid før du tar opp det som plager deg på skolen. Kanskje er ikke læreren klar over hvordan du opplever skolehverdagen eller hva du går gjennom. Jo lengre tid du venter med å ta opp ting, desto større og mer alvorlig vil problemene virke.


 • Spør om en prat med kontaktlæreren din, en sosiallærer eller rådgiver, eller noen i ledelsen ved skolen. Hvis det føles tryggere kan du også snakke med helsesykepleier. Hun har tid til å lytte og kan hjelpe deg med å ta opp det du opplever på skolen.

 • Det kan hjelpe å ta med foreldrene dine når du skal prate med skolen. Du kan også spørre foreldrene dine om de kan avtale møtet med skolen hvis det føles riktigere. Prøv uansett å være åpen overfor foreldrene dine om hvordan du har det. De kan være viktige støttespillere for deg når du trenger det som mest.
 • Det kan også være lurt å skrive ned noen punkter som du har med deg i praten med skolen, slik at du husker hva du vil si.

 • Hvis du synes det er vanskelig å prate med læreren din eller helsesykepleier på skolen i skoletida, så kan du be foreldrene dine ta kontakt med dem utenom arbeidstid eller på telefon.
 •  

  Skolen har plikt til å hjelpe deg!

 • Skolene plikter å ta tak i mobbing. Opplæringsloven kapittel 9 A gir alle elever rett til et trygt og godt skolemiljø. Skolen skal ta alle varsler på alvor og har plikt til å undersøke det som har skjedd. Rektor har ansvar for å sette inn tiltak for at mobbingen og plagingen tar slutt, og for at du skal føle deg trygg igjen og ha det bra.

 • Skolen skal ta tak i saken din innen det har gått en uke. Hvis det gjøres tiltak i en sak, skal skolen alltid lage en skriftlig plan for hvordan de skal hjelpe deg. Du kan være med på å lage planen hvis du ønsker det. Dette står i opplæringslovens § 9 A-4.

 • Du kan kreve at skolen skal være profesjonelle i forhold til å takle konflikter, de plikter å ta deg på alvor og lytte til hva du har å si. Samtidig er det lurt at du er saklig og legger fram meningene dine på en høflig måte. Sammen kan dere prøve å finne fram til avtaler for hvordan du skal få det bedre. Kom gjerne med egne forslag til hva du tror kan hjelpe.

 • Hvis en voksen på skolen vet om, eller tror, at en elev blir mobbet eller plaget, skal de alltid gripe inn og stoppe det med en gang hvis det er mulig. Dette gjelder både når du selv sier ifra, og i tilfeller der de får vite om mobbingen på andre måter.
 •  

  Skriv ned episoder

 • Dersom skolen ikke forstår hva du opplever eller du ikke blir tatt på alvor, skriv ned episoder. Hver gang du føler deg mobbet, utestengt, baksnakket, blir kalt stygge ting, opplever fysisk vold, rasisme, trakassering eller det skjer noe som ikke er slik det burde være, kan du notere ned hva som skjedde.

 • Skriv når det skjedde og hvordan du opplevde situasjonen. Senere kan du diskutere disse episodene med læreren din, helsesykepleier eller andre voksne ved skolen. Dette er en fin måte for skolen til å se hvordan DU opplever skolehverdagen. Ikke all mobbing er like synlig for de som jobber ved skolen. Det vil derfor være mye lettere for læreren/ledelsen/helsesykepleier å sette seg i din situasjon og forstå hva du mener, dersom du kan vise til konkrete eksempler på hva som har skjedd og hvordan du opplevde dette.

  Eksempel: Du kommer til skolen på morgenen. I gangen utenfor klasserommet hilser du på en gjeng fra klassen din som sitter og venter på læreren. Ingen hilser tilbake, de sender hverandre blikk og flytter seg unna deg. En av dem sier noe spydig til deg i forbifarten. Ingen lærere ser det som skjer.


  Du kan be skolen sette inn tiltak

 • Både elever og foreldre kan henvende seg til skolen og be om at feil og mangler ved skolemiljøet blir rettet opp.


 • Loven stiller bare krav om at skolen får en henvendelse, og det er nok om en elev selv sier ifra til lærer eller til rektor at han/hun blir plaget på skolen eller skoleveien. Det kan være lurt at du ber om tiltak skriftlig til skolen. Det gjør at du har dokumentasjon på at du har bedt om hjelp. Her kan du/foreldrene dine beskrive det ubehaget du opplever.

 • Hvis du sier at du ikke har trygt og godt skolemiljø, skal skolen ta henvendelsen alvorlig og behandle den. Det betyr at skolen snarest mulig skal ta stilling til henvendelsen ved å gjøre noe.

 • Hvis du har meldt ifra til skolen om mobbing og det tar mer enn en uke før de gjør noe med saken, kan du melde saken din direkte til fylkesmannen. Fylkesmannen skal først finne ut om skolen har gjort jobben sin, og så bestemme hva skolen skal gjøre for at du skal få en trygg og god skolehverdag. De kan også vedta konkrete tiltak som skolen må gjennomføre. Fylkesmannen kan også gi deg om rettighetene dine.


 • Fylkesmannen har et skjema du kan bruke for å melde fra. Her finner du digitalt skjema for å melde fra om mobbing.

   

  Kan skolen fortelle andre at du har sagt fra?

  Hvis det står noe i brevet eller e-posten din som er personlig, har ikke skolen lov til å fortelle om dette til noen andre enn de som må vite om saken.

  Skolen kan be om hjelp fra PP-tjenesten eller andre for å finne ut hva de skal gjøre.

   

  Snakk om mobbing på skolen

  Elevene skal selv få delta i arbeidet med å skape godt skolemiljø. Her skal også elevrådet på skolen ha særlig innflytelse. I tillegg er det lurt å foreslå for kontaktlæreren din at dere med jevne mellomrom snakker om reglene mot mobbing felles i klassen.

  Det er viktig at både dere elever og lærerne er klar over hvilket ansvar dere har. Dette kan også gjøre de andre mer bevisste på hvilken oppførsel som er bra, og hvordan man ikke oppfører seg mot andre elever.

   

  Barneombudet, Elevorganisasjonen og Elevombudet kan hjelpe deg

  Det er mange som kan hjelpe til med å svare på spørsmål om elevers rettigheter og plikter, gi tips til hvordan du bør gå fram i akkurat din sak og hvordan du bør utforme en klage dersom dette blir aktuelt.

  Både Elevorganisasjonen og Elevombudene har erfaringer med hva som fører fram og hva man bør gjøre. Barneombudet kjemper for barn og unges rettigheter. De har god erfaring med saker som handler om mobbing, og vil hjelpe deg alt de kan med tips og råd på veien.

  Se filmen FULL KONTROLL - om mobbing (ndla.no)

  (ndla.no/FILMFAKTISK, NORGESFILM AS)


  Skrevet av:
  Redaksjonen, ung.no
  Sist oppdatert:
  05.11.2018
  Var dette til hjelp?
  Var dette til hjelp?

  Kommentarer fra brukere Kommentarer


  Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

  Legg inn en melding!

  Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

  (HTML-tagger fjernes)
  En fra bydel
  0
  04.02.2019 12:28:33
  Hva skal jeg gjøre når noen mobber meg nesten hver måned
  Anonymus
  3
  27.08.2018 10:29:10
  Gå og hjelp de som trenger det!
  the lost roblox player
  2
  27.08.2018 10:26:24
  Jeg spiller ikke roblox men alle spiller det jeg blir mobbet fordi jeg ikke spiller det
  En person
  3
  15.08.2018 11:33:40
  Jeg ble mobbet pga en person spredde rykter og sånt om meg slik som: hun der sa hun skulle drepe hunden min! Og: Hun der sa jeg skulle drepe hele familien min!! Syykt stund opp meeg altsåå
  Meg, en ganske vanlig jente på 11 år
  3
  19.06.2018 21:53:07
  Hei! Dette er bare en sann historie fra vår virkelige verden om hvor dum og elendig folk kan være. Så pleeease les dette! Det var en dag jeg var på skolen med de tre bestevenninene mine. Klassen hadde hatt matteprøve. Så banker det på. Rektot står i døra og så sier hun, kan mittnavn og mine tre bestevenner komme ut hit litt.(hun sa navnene våre). Vi kom ut. Vi ble med inn på kontoret hennes. Da sa hun at hadde fått beskjed av faren til en jente i klassen om at hub følte seg mobbet. Av oss. Vi hadde ikke gjort en drit. Vi trodde vi var mobbere. Så sa rektor:bare gå ned til klassen deres igjen. Da sa vi kan vi gå på doen og ta litt vann i fjeste(fordi vi hadde grenet så mye). Vi greide aldri å komme oss ned til klassen igjen. Læreren sa til oss, dere kan få fri resten av dagen(fordi vi var så lei oss)! Men altså vi hadde ikke gjort noe, men akkurat der og da vurderte vi alt fra å bytte skole til å bytte hjemland. Og alt dette skjedde fordi en liten dritt ikke tenjer over hva hun gjør! Så, poenget mitt er at tenk over før du anmelder noe! Håper du forstår!
  oof
  2
  06.03.2018 10:05:59
  Hei, jeg er en gutt på 15 år. Jeg blir mobbet for å gå i crocs. Føles ut som ingen liker meg. Mamma sier at jeg bare skal leve med det, men det vil ikke jeg. Hun sier vis jeg ikke går med crocs så blir jeg kastet ut av huset. Pappa kan ikke gjøre noe fordi Mamma er den som styrer i huset. Vil slutte på skolen men Mamma sier at jeg ikke kommer til å få en fremtid eller en jobb. Hva skal jeg gjøre ? Hjelp meg versåsnill vil ikke leve sånn her ): (Red: ung.no svarer ikke på spørsmål her i kommentarfeltet, men du er velkommen til å skrive til oss på ung.no/oss, så vil en i fagpanelet svare deg).
  Abeba
  2
  14.02.2018 22:51:06
  sønnen min blir mobbet på skolen ikke bra engang fleraganger vi tror skolen hjelper ingenting han vil ikke gå på skolen på grunn av mobbing jeg er veldig bekymret kanon hjelp oss??
  Jeg blir mobbet vær dag
  4
  24.01.2018 12:27:43
  Ingen liker meg det føles ut som at ingen liker meg for den jeg er.
  iver
  2
  09.01.2018 18:07:45
  hjelp meg folk sier jeg liker lænn. hva betyr lænn og hva faen er punjabi
  jeg er mobbe
  7
  19.12.2017 11:59:26
  jeg blir mobbet, jeg bli kicke ut av kahooter
  Karo
  2
  21.09.2017 15:18:44
  Jeg blir slåt og sparkes ofte og jeg blir ofte redd for en person som kommenterer masse stygge ting om både på net og på skolen

  (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
  struts
  2
  07.06.2017 15:12:12
  de kaller meg stuts på ulsrud
  håndball
  0
  01.06.2017 13:50:41
  Hei, jeg ble mobbbet da jeg gikk på barene skolen. det var vanskelig for meg, men nå går det bra. hvordan kan man best mulig komme over det. (Red: Du kan skrive til ung.no/oss og få svar)
  Enig
  1
  08.03.2017 17:06:06
  Heilt enig et godt gammelt slag i fjeset hjelper
  nei
  0
  19.12.2017 12:01:33
  du ikke kan slå hvis du blir mobbet men du si ifra you knower? #peacer #nowar #condfigent #i confident you will do goof
  Victik
  4
  18.10.2016 07:30:39
  Hei jeg har en beste venn som heter nocoline kaler meg det
  Momo
  3
  03.10.2016 10:25:17
  Hei jeg blir mobbet på skolen men jeg føler Ikke at det tar slutt de snakker om hvordan jeg ser ut og om hva slags person jeg er.Jeg trenger hjeeeellllppppp!!!!!!!!!
  Hp 13
  1
  04.05.2017 17:11:32
  Du må stå opp mot dem. Ikke slå eller noe men si i fra at det er feil. Ikke gå med på deres kompromisser. Vis de begynner å plage deg snu og gå vekk fra dem. Mobbere vil bare ha oppmerksomhet. Fortsetter de si i fra til flere voksne. Du må få dem til å stoppe nå vis ikke fortsetter de. Ikke ta igjen på dem, men vær bedre enn dem
  ja
  1
  09.09.2016 11:14:06
  nei
  m jus
  1
  09.09.2016 11:12:45
  hei jeg er m jus
  loser
  1
  09.09.2016 09:07:28
  Jeg blir mobbet i største grad, jeg er veldi lei meg og tør ikke å si ifra til noen. Jeg blir mobba av kammerater fordi de sier jeg er homo og kaster melken min i maten
  navn
  1
  01.02.2018 13:45:16
  det du bør gjøre er å snakke med en voksen på styre og få inn foreldrene fordi det er DRIT flaut for mobberen når foreldrene han vet det
  Gutt 11 år
  2
  07.09.2016 19:32:19
  Jeg blir mobbet men lærerne ser bare på de gjør ingenting noen ganger vil jeg bare drepe meg selv
  anonym
  4
  09.09.2016 11:13:27
  Jeg har selv ikke blitt mobbet, men jeg kan tenke meg om hvordan det kan være og viss du føler at lærerene dine ikke gjør noe så kan du prøve å si ifra til dem slik at de kan ta det opp til de som mobber, og ikke tenk på så vonde tanker som å drepe deg selv. Om du bare sier i fra til læreren din eller en folder så kommer det nok til å gå bra.
  Hemmelig
  3
  09.09.2016 11:13:26
  Viss du føler at lærarene dine ikkje bryr seg kandu gje beskjed til foreldrene så de kan ta det videre, eller rektor,si det slik noen kan ta det videre at det skjer noe slik du får det bedre, det har gått altfor langt viss du føler at du vil drepe deg sjølv av og til. Skriv ned kvar gong du føler læraren din ikkje bryr seg og når du blir mobbet; håper du kan få det bedre:)
  Hanna
  1
  23.08.2016 12:42:07
  Hei. Eg har nettopp begynt på en ny skole midt i byn, på vgs1. Eg begynte i en klasse der det var INGEN som eg kjente. Dette er noe eg ikkje har gått igjennom før, så det er veldig vanskelig å bli kjent med folk. Eg vil ikkje sei at eg blir mobba, for det blir eg ikkje. Alt går fint heilt til pausene. Da har eg ingen å være med. Kanskje en eller to som eg kjenner fra før av i en anna klasse, men det er ikkje ofte. Eg har aldri følt meg så ensom før, og så annerledes. Ja, eg har snakka med folk i klassen og sånt, og dei er veldig greie! Men eg føler ikkje at eg passer inn i klassemiljøet. Ka skal eg gjøre?
  Jente 16 år
  3
  19.08.2016 15:17:57
  Jeg har blitt mobbet av mine egne venner siden 7. klasse. Turte aldri å være med noen andre selv om de hadde lyst til å være med meg fordi jeg var redd de kom til å mobbe meg de og. Nå er de som mobber meg mine eneste "venner" og de er populære og alle liker de. Jeg har utviklet sosial angst og panikkangst pga av dette og er livredd for å snakke med fremmede. På skolen er jeg veldig upopulær og mange bruker å flire av meg når jeg går forbi i gangene. Føler meg så dum og verdiløs siden jeg er 16 år og liksom går på videregående. Har lyst til å bytte skole men er redd for at det blir sånn der også. Pluss at jeg ikke vil flytte på hybel enda. Jeg trenger hjelp fort!
  Gutt 11 år
  1
  09.08.2016 11:18:16
  Jeg blir altid mobbet men det er inge som bryr seg vist noen gjør noe mot meg men når jeg gjør noe mot dem får jeg kjeft
  En mamma
  3
  22.08.2016 23:11:51
  Hei Gutt 11 år. Jeg vil råde deg til å snakke med foreldrene dine eller en annen voksen. Jeg er mamma til en som blir mobbet, og voksne kan hjelpe! Lykke til!
  Bruker007
  4
  16.07.2016 15:22:35
  Jeg ble mobbet da jeg gikk på barneskolen, mellomtrinnet og delvis ungdomsskolen. Til dere som leser dette, og som har mobbet andre før: ikke tro det at å plage andre vill kompensere for dårlig oppvekst. Vær forsiktig med hvem dere plager, for mobbeofferet kan være i stand til mye mer grusomme ting. Tenk etter, nemlig!
  DenStilleJentaBakerstIKlasserommet
  0
  24.01.2017 16:54:19
  Det er sant at mobbeoffere kan gjøre verre ting enn det noen skulle ha trodd. Jeg er et mobbeoffer på 15 år, som har bodd i fosterhjem i snart fire år. På skolen er det ingen som kjenner meg. De tror jeg er en stille skolenerd som følger alle reglene. Jeg sliter med depresjoner og en grusom angst mot en mann med gassmaske. Det er litt vanskelig for en som ikke sliter med psykiske problemer å forestille seg hvordan det er, og det vet jeg. Alt det har jeg måttet slite med siden jeg bodde hos fosterforeldrene mine, men jeg har nye fosterforeldre nå. Jeg blir mobbet, men har ingen på min side. De vennene jeg har er enten supernerder eller veldig beskjedne. Jeg opplevde psykisk terror og fysisk tortur hjemme, og i tillegg måtte jeg oppleve mobbing på skolen. Det er et slit for å si det sånn.
  Det går over.
  11
  08.07.2016 09:00:58
  Jeg sitter her som 22 åring og skriver... Mobbingen startet da jeg gikk i 6 klasse. det startet forhåndsvis "rolig", med litt blikk og litt latter. Det eskalerte gradvis og ble til at alle i trinnet stilte seg inntil veggen i gangen og stirret på meg når jeg skulle tilbake til timen etter friminuttet. Det husker jeg var helt grusomt. Den følelsen av at ALLE hadde noe imot deg ble sinnsykt mye å takle for ei "lita jente". De verste jentene fortsatte mobbingen over til ungdomskolen. Jeg tekte kanskje at det ble bedre på ungdomsskolen siden det kom mange nye elever, men det ble ikke helt sånn. De nye elevene begynte å rotte seg sammen med de som mobbet. For meg resulterte det i mange tilfeller med panikk-angst, hvor jeg rett og slett måtte bli hentet av moren min. Jeg fikk noia og begynte å gråte (selvfølgelig ikke forran noen, men på do). Jeg ble så usikker i sosiale sammenhenger at jeg gikk rett til toalettene da det var små-pauser og spisefri. Det siste mobbe-minnet jeg har er da jeg gikk i 10 klasse(!!) og ble låst inne på toalettet. Du er ganske stor og voksen i hodet når du går i 10 klasse, så da følte jeg meg virkelig misslykket. Nå er jeg 22, sitter her med en flott samboer og våre 2 små barn. Jeg er snart ferdig utdannet. Skulle ønske jeg viste at jeg fikk dette livet når jeg ble mobbet og alt så svart ut! Mobbingen er noe jeg alltid vil ha med meg. Lav selvfølelse er noe jeg enda bærer på. Den avhengigheteten av aksept og å bli likt er stor. Reddselen for å bli mobbet på nytt er der. Jeg skulle ønske at de voksne (lærere,veiledere o.l) FAKTISK tok tak i problemene som så mange barn og unge sliter med og går igjennom. Mobbing skulle ikke hett "mobbing", for ordet "mobbing" høres så uproblematisk ut. Det høres ut som man overdramatiserer og at "mobbing" ikke er så farlig. Men "mobbing" er uutholdelig når det foregår, og generelt er det er helt utrolig at mobbingen faktisk får lov til å fortsette og fortsette og fortsette. jada, mange lærere sier at de skal ta tak i det. Jada, mange mobbere sier at de skal slutte. Jada, mange har en plan og råd å komme med til deg som blir mobbet. rådene og planene som fungerer teoretisk men ikke i praksis. Hva skal man det de planene da? Da jeg ble mobbet på barneskolen sa jeg ifra til lærere, helsesøster og det ble innkalling til møte med mobbere og mobbernes foreldre. For meg ble det ikke bedre. Skolens moto er: Her plager eller mobber vi ikke. Her holder vi ingen utenfor. Her tar vi godt vare på hverandre. Her holder vi det ryddig ute og inne. Hvordan tar man tak i problemer når skolens ansikt utad har dette budskapet å gi. for liksom...ja jøss... ingen blir mobbet her. Vi har liksom ikke dette problemet vi. Ikke på denne skolen,nei! Ikke rart de som blir mobbet føler seg alene og uretferdig behandlet når til å med skolens motto nekter for at mobbing skjer og "legger inn resurser" på å stoppe mobbing klem 22 åring
  DenStilleJentaBakerstIKlasserommet
  0
  24.01.2017 17:14:30
  Det minner meg litt om hvordan jeg blir mobbet på skolen nå. Mange av elevene tyvlytter og holder hele tiden et øye med meg. Det som er meningen med det er at de skal finne noe "artig" som de kan sende ut rykter om. Målet er selvfølgelig å bli populær. Jeg har flere venner på skolen, men ingen av dem støtter meg. Da jeg gikk i niende, hadde vi jentene en undersøkelse om mobbing og sånt. Da var det noen som sa til læreren at jeg ble mobbet. Rådgiveren måtte da snakke med meg om det. Jeg følte meg mobbet, men var redd for å lyve, fordi hun var så klein at jeg begynte nesten å gråte. En tid etter snakket rektor med guttene og foreldrene deres. Mobbingen har blitt mye verre etter det. Nå har tillitspersonen min gjennom barnevernet ringt til skolen og sagt i fra, men rektor har ennå ikke gjort noe. Tillitspersonen min er moren til en venninne i klassen min, og jobber i et team mot mobbing. De i det teamet har forsket mye på mobbing, og har god erfaring. Jeg går i gjennom traumebehandling mot psykisk terror og vold, og det er et slit. Men med mobbingen i tillegg, blir jeg helt utslitt. Jeg henger langt etter i alle fag, så jeg må bruke all den fritiden jeg har på å gjøre lekser. Læreren min er veldig ung, men det er så slitsomt når han ikke vil gjøre noe med mobbingen. Jeg lot han få lese noe jeg hadde skrevet om angst og depresjon som jeg sliter med, og han bare: - Det kommer til å gå bedre snart. (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
  Moviemaker
  0
  05.05.2017 18:20:17
  Mobberne sliter med dårlig selvtillit, og har det vanskelig hjemme og slike ting. Det er ikke noe galt med deg det er noe galt med de. Prøv å ikke bry deg det er ikke lett, men gi et forsøk. Vis deg så sterk du kan å le av de så mister de lysten til å mobbe deg etterhvert.. Skolen varer ikke hele livet. Sats på karriere og gjør det så bra i livet som mulig. Mobberne vil slite mer senere i livet med muligens stoff og bli arbeidsløse og være mislykkede. Lykke til
  ...
  0
  26.06.2016 15:46:53
  "Skriv ned episoder" okey så jeg skal skrive ned episoder som bare minner meg pp hvor udruklig jeg er hvor verdiløss jeg er hvor stygg jeg er tror faen meg ikke det asss
  GG
  0
  09.09.2016 10:58:45
  Du skal gi det til læraren
  ta igjen
  1
  31.05.2016 09:03:29
  bare gjør det samme som dei gjer mot dei
  GG
  1
  09.09.2016 10:59:25
  Det hjelper ikke.
  Det hjelper
  0
  08.03.2017 17:03:57
  Det hjelper og ta igjen. Vær litt mann!
  DenStilleJentaBakerstIKlasserommet
  0
  24.01.2017 17:16:07
  Det er sant. Det hjelper ikke hvis du ikke har noen på din side. Vennene mine er enten veldig skolenerd eller ekstremt sjenerte.
  Dritt lei
  0
  05.05.2016 17:46:38
  Det hjelper ikke og si ifra får bare beskjed om at jeg overdriver unnskyld meg jeg blir sparka og kalt feit, lespisk, stygg, et troll og andre sånne ting vær dag tror ikke jeg overdriver uansett hva man gjær då hjelper det ikke (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
  alex
  7
  27.03.2016 11:03:06
  Et godt gammelt slag i ansiktet hjelper
  Helt enig
  1
  08.03.2017 17:12:17
  Slå dem rett ned
  69åring
  2
  09.09.2016 11:07:37
  God dag min gamle venn, eg synest dette er eit godt utsagn han burde få ei straff som man virkelig kjente i kålrota, en på tyggjå må jo hjepla. eller sko dem fått smekk på hendene med lærerstaven, slik vi fikk i gamledager.
  1
  05.03.2016 23:02:44
  Jeg ble mobbet av mine beste venner . Vi var venner siden 3.klasse og nå går jeg i 7.klasse.... Det begynte i 5.klasse for å være helt ærlig begge utnyttet meg når den andre var ikke der
  #skolelei.
  0
  02.02.2016 07:55:37
  Alle bare går forbi meg i gangene, i klasserommet overalt! jeg føler meg som et jækla 0!
  Er det mobbing?
  Hva skal jeg gjøre?

  Trenger svar FORT!
  .
  (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
  Aomana
  0
  12.09.2016 20:29:56
  Kanskje sent å svare men men. Vel, vil ikke kalle det mobbing. Det er spørs hvem som gjør det. Er det vennene dine så er det utestenging, men er det folk du ikke kjenner så er det ingenting. Men du kan prøve å finne deg venner :)
  Offer
  2
  25.01.2016 22:47:00
  Vi blir banket opp!!!!!!! (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
  Mobbeofferet
  2
  29.11.2015 22:54:41
  Hva er vitsen med å si i fra ? Det er ikke noe vits jeg har blitt mobbet i fire år nå jeg er 14 år gammel. Jeg hater livet mitt, skulle ønske jeg har aldri levd!blir mobbet hver dag. Hav er vitsen blir mobberne en bedre person av å mobbet?!!! NEI !!! Håper jeg (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
  J ?
  1
  23.09.2015 16:20:16
  Hva er vitsen med å si ifra?? De sier de skal gjøre noe med det men skjer ingen forandring. For meg ente det opp med at jeg måtte bytte navn! Jeg hadde en lærer som så alt som skjedde med mobbinga men gjorde absolutt ingenting! Bare min mening.
  gutt12 år
  2
  20.09.2015 11:00:43
  Jeg ble mobba i 4 år . Jeg blir det litt forsatt slenger ord
  Noen
  11
  14.09.2015 00:46:59
  Det du skal gjøre er å slå driten ut av mobberen.... han vill tenke seg om før han kødder med deg igjen. Det funker for meg :D
  Funker for meg og
  0
  08.03.2017 17:11:09
  Eg tar igjen eg har venner men det er ingen som tørr og ta meg eller mobbe meg
  har blitt mobba selv
  5
  30.08.2015 23:08:38
  Det er ikke greit og mobbe og ikke greit og bli mobba jeg blei mobba og mobba selv men det er ikke greit å bli mobba er forferdelig og en gang vurderte eg og hoppe utfor et stup for eg ville ikke leve lenger men nå skjønner eg at eg ikke skulle ha mobbet selv for tenk viss de føler det samme jeg er nå 13 år og har ennå ikke kommet over at jeg ble kalt les nøye nå jeg ble KALT MISSFOSTER! ! Og det av alle 6 guttene I klassen så tenk over Før du mobber den som mobbet deg den kan føle det samme som deg så prøv og snakk sammen
  hjeeeelp
  11
  30.08.2015 22:59:30
  Jeg er redd for og bli mobbet av klassen hvis jeg sier at jeg er bifil Håper på svar så fort som mulig
  Sofi
  1
  18.03.2016 18:42:52
  Jeg blir mobba om at jeg har snue jeg liker ikke det
  mmm
  2
  11.02.2016 12:34:54
  Vent til du er klar til å komme ut
  ddd
  1
  18.11.2015 09:34:19
  prøv og si det til noen andre først:D vis du har noen ekte venner? si det til dem!
  Jente snart 14
  13
  30.07.2015 23:47:14
  Jeg har blitt mobbet siden jeg gikk i 3.klasse jeg har byttet skole 3 ganger pga det men det har ikke hjolpe og læreran bryr sæ ikke :(men no har jeg flyttet til danmark å håpe det blir bedre:)
  ZARA
  0
  05.09.2016 12:44:24
  JEG HÅPER DU VIL TRIVES
  gutt13
  3
  13.04.2015 16:46:01
  Vi i 7klasse mobbe aldri. Men vist dei gjør det da skal eg ta tilbake dei gjør
  Gutt 14
  7
  22.02.2015 23:57:33
  Ser at mange kommenterer at man må "ta oppgjør med mobberen". Dette kan gjerne være en fin måte å få slutt på mobbingen på, men det er ikke noe som skal være mobbeofferets oppgave.
  Hulken
  4
  20.02.2015 02:54:04
  Vis at du er den kule ..! Mobberene er personer som ikke har d godt selv også
  Hulken
  1
  20.02.2015 02:53:30
  Ta Face to Face med mobberene og knus de om det enn måtte så være,, når de mobber deg med ord bare sei någe som de blir redde av men ikkje overdriv med f eks skyte deg me sniper for da blir d bare teit
  Ikkje trusslar
  0
  09.09.2016 11:11:48
  Bare sei i fra til ein voksen. Dei vil ta tak eller ta det vidare.
  Bli sterk
  2
  20.02.2015 02:51:53
  Bare begynn og trene med enten boksing eller iallefall muskeltrening så blir du større enn mobberne og deretter tørr de ikke mer. Mener ikke at du skal blir dritstor men sånn du iallefall har någe muskler..
  #norskeskoler
  12
  16.02.2015 11:57:19
  Det er vanlig at lærere, rådgivere og andre folk snakker om at skolen skal være en god og mobbefri skole hvor alle trives og har det bra. Det kan også være vanlig at man (veldig sjeldent) tar opp dette med klassen. Men det har aldri hjulpet. Av og til er folk "snille" den timen man tar det opp, men det er veldig midlertidig. Norske skoler klarer bare ikke å forebygge mobbing. Elever vil bare fortsette med det, og man må helst ta tak i det selv.
  Frøken L
  4
  05.02.2015 21:49:15
  Det hjelper heller ikke å si ifra til skolen... Jeg har prøvd å gi beskjed til skollen om mobbing å de gjør ikke noe for å stoppe dt
  .
  1
  09.09.2016 11:10:32
  Det skal gå bra
  Edvin (13)
  3
  02.02.2015 17:06:00
  Funker det ikke å "mobbe tilbake?" Det hjelper aldri å si ifra til en voksen på skolen, alle må sånn seriøst ta det i sine egne hender å mene at de skal stoppe og ikke vær redd for hva som kan skje.
  Popkorn
  2
  15.01.2015 21:36:32
  Hei jeg ble plaga med hitler nazi og ble banka hver dag jeg ble skyti med pngboal på klibben
  Dude
  10
  10.01.2015 21:53:07
  På min skole så sier lærene at de skal fikse det men de gjør ikke drit. De bare lar det gå og sender folk til rektor for en advarsel . Så ja norske skoler
  Stop mobbing
  5
  14.12.2014 08:24:29
  Si ifra til læren og vis de ikke gjør noe så anmeler du skolen

  Spørsmål og svar

  Jeg har blitt voldtatt og gravid.
  Hei kjære deg! Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og hva du har vært gjennom. Jeg forstår at det er m...
  Jeg må bruke bleie.
  Hei gutt, 14 år. Takk for at du skriver til oss.Jeg forstår, ut fra det du forteller at du sliter. Det å bruke bleie når man er 14 år er en stor...
  Jeg ble dopet ned og voldtatt. Det ble filmet og alle har sett det.
  Hei jente 14 Så fint at du har skrevet til oss. Det at du blir mobbet er ikke greit. Du må si i fra til de på skolen f.eks. lærer eller helse...
  Vi er sjukt lei en jente i klassen vår, vi klarer hun ikke mer.
  Hei jente 15 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Gode vennskap er viktig for alle, både for dere og for denne jenta som du beskriver. Men det er ik...
  Jeg kan ikke si R. Dette blant annet fører til at jeg har en del problemer på skolen. Hvordan kan jeg lære meg denne lyden?
  Hei Gutt 13 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.Hei du forteller at du har uttale feil. Det er to måter å si R lyden på i Norge. Dette er...
  Ingen liker meg, jeg har dårlig selvtillit og tenker på selvmord.
  Hei jente (13) Jeg blir bekymret når jeg leser det du skriver, fordi du har det virkelig ikke bra. Det er veldig trist at du føler at ingen liker d...
  lurer på hvorfor utlendinger er så jævla frekke
  Hei! Det er forståelig at du blir frustrert og sint over at du blir behandlet på edenen måten, og det vil det være uansett om det er en norsk ung...
  Blir mobbet fordi hun er lesbisk.
  Hei jente 16 år Takk for brev!Det er absolutt ikke greit at noen mobber deg, uansett grunn! Jeg vil anbefale deg å fortelle om dette til noen som k...
  Anmeldelse av mobbing
  Hei Det er så mye som kalles mobbing. Hvis du tenker på erting og sjikanering vil jeg si som et utgangspunkt at det ikke er en politisak. Men her s...
  Jente, 14 er ensom og alene og har det ikke bra
  Hei Selv om jeg må si at jeg blir veldig trist på dine vegne av å lese det du skriver, er jeg veldig glad for at du faktisk skriver!!! Slik jeg l...
  Jeg vil gjerne skaffe nye venner men alle kjenner hverandre fra før og de er ikke veldig inkluderende siden jeg er en outsider.
  Hei Jente 16.Takk for at du skriver til Ung.no. Å starte på en ny skole der du ikke kjenner noen vil være en stor utfordring for de fleste. Hvert...
  Jeg har i perioder gått på samme skole som min kusine. Hun har blitt mobbet i alle år. Etter hvert fikk hun diagnosen selektiv mutisme. Jeg er så bekymret for henne. At mobbing kan gjøre dette.
  Hei Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no.Mobbing er ødeleggende for en person. Det arbeides hardt rundt om i landet på de fleste skoler ...
  Blir jeg bevisst utsatt for utestenging/mobbing?
  Hei jente 14 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Det er bra at du har tatt opp med lærerne dine at du opplever å bli utestengt av dine klassevenni...
  Hvordan kan jeg få hjemmeundervisning? Jeg har et stort skolefravær pga. en sykdom og også fordi jeg har og opplever mobbing. Hva kan jeg si for at mamma og pappa forstår og hjelper meg med å få dette til?
  Hei Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Det er to måter å få hjemmeundervisning på. Den ene måten er at dine foreldre søker om de...
  Hun sliter med å si "R" og bli mobbet for det.
  Hei jente (13) Takk for at du skriver til oss og flott at du ønsker hjelp til noe du synes er vanskelig. Det er ikke greit at du blir mobbet! Det e...
  Hvor går grensen mellom erting og mobbing.
  Hei Erting kan være plagsomt for den som blir utsatt for dette. Noen ganger er erting ikke så alvorlig. Andre ganger oppleves dette plagsomt og er ...
  Mobbing på grunn av store pupper.
  Hei Ja, det er vondt når noen vi er glade i blir mobbet. Dessverre er ordet hore et av de vanligste skjellsordene i skolegårder. Politiet oppfordre...
  Hvordan skal jeg få bedre selvtillit?
  Hei og takk for spørsmål. Du forteller at du har blitt mobbet siden 3 klasse da du startet på ny skole. Det er ikke greit det du forteller i forho...
  Se alle