Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?
Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?
Hva regnes egentlig som mobbing?
Mobbing kan defineres som:
”Gjentatt negativ eller ”ondsinnet” atferd fra en eller flere rettet mot noen som har vanskelig for å forsvare seg. Systematisk utestengning eller gjentatt erting på en ubehagelig måte er også mobbing”.
(Definisjonen er hentet fra"Manifest mot mobbing")
På bakgrunn av det kan vi si at mobbing har tre viktige kjennetegn:
- Trakasseringen er ondsinnet og rammende.
- Den pågår over tid.
- Det er ubalanse i styrkeforholdet, både fysisk og psykisk.
Det er viktig å understreke at opplevelsen av mobbing er subjektiv, og definisjonsmakten ligger hos den som føler seg mobbet. Det vil si at dersom du føler at det du blir utsatt for er mobbing, så er det mobbing.
Si ifra raskest mulig!
Det kan også være lurt å skrive ned noen punkter som du har med deg i praten med skolen, slik at du husker hva du vil si.
Skolen har plikt til å hjelpe deg!
Skriv ned episoder
Skriv når det skjedde og hvordan du opplevde situasjonen. Senere kan du diskutere disse episodene med læreren din, helsesykepleier eller andre voksne ved skolen. Dette er en fin måte for skolen til å se hvordan DU opplever skolehverdagen. Ikke all mobbing er like synlig for de som jobber ved skolen. Det vil derfor være mye lettere for læreren/ledelsen/helsesykepleier å sette seg i din situasjon og forstå hva du mener, dersom du kan vise til konkrete eksempler på hva som har skjedd og hvordan du opplevde dette.
Eksempel: Du kommer til skolen på morgenen. I gangen utenfor klasserommet hilser du på en gjeng fra klassen din som sitter og venter på læreren. Ingen hilser tilbake, de sender hverandre blikk og flytter seg unna deg. En av dem sier noe spydig til deg i forbifarten. Ingen lærere ser det som skjer.
Du kan be skolen sette inn tiltak
Fylkesmannen har et skjema du kan bruke for å melde fra. Her finner du digitalt skjema for å melde fra om mobbing.
Kan skolen fortelle andre at du har sagt fra?
Hvis det står noe i brevet eller e-posten din som er personlig, har ikke skolen lov til å fortelle om dette til noen andre enn de som må vite om saken.
Skolen kan be om hjelp fra PP-tjenesten eller andre for å finne ut hva de skal gjøre.
Snakk om mobbing på skolen
Elevene skal selv få delta i arbeidet med å skape godt skolemiljø. Her skal også elevrådet på skolen ha særlig innflytelse. I tillegg er det lurt å foreslå for kontaktlæreren din at dere med jevne mellomrom snakker om reglene mot mobbing felles i klassen.
Det er viktig at både dere elever og lærerne er klar over hvilket ansvar dere har. Dette kan også gjøre de andre mer bevisste på hvilken oppførsel som er bra, og hvordan man ikke oppfører seg mot andre elever.
Barneombudet, Elevorganisasjonen og Elevombudet kan hjelpe deg
Det er mange som kan hjelpe til med å svare på spørsmål om elevers rettigheter og plikter, gi tips til hvordan du bør gå fram i akkurat din sak og hvordan du bør utforme en klage dersom dette blir aktuelt.
Både Elevorganisasjonen og Elevombudene har erfaringer med hva som fører fram og hva man bør gjøre. Barneombudet kjemper for barn og unges rettigheter. De har god erfaring med saker som handler om mobbing, og vil hjelpe deg alt de kan med tips og råd på veien.
Se filmen FULL KONTROLL - om mobbing (ndla.no)
Sist oppdatert: 05.11.2018
Kilder: Barneombudet, Utdanningsdirektoratet, NDLA

Trenger du hjelp til å skrive en klage på mobbing?
Bruk klagemalene hos Barneombudet