De fleste av oss har såre punkter og ting vi ikke vil at andre skal legge merke til eller kommentere. Enten det handler om utseende, klesstil, hva du gjør i fritiden, eller noe helt annet, kan det være at folk er frekke mot deg.

Ta deg nær av – eller bli skikkelig såret

Det er en balansegang mellom å «bare» ta seg nær av ting, og å bli oppriktig såret. I tillegg til hva som blir sagt, betyr det ofte noe hvem som sier det, og i hvilken sammenheng det sies. Andre ting, som hva slags humør du er i, og hvordan dagen din har vært, kan også påvirke hvordan du tar det. Det som kan være greit én dag, trenger ikke være det den neste.

Alle er forskjellige

Det er fort gjort å komme med en slengbemerkning. Kanskje noen vil tøffe seg eller imponere venner eller en de er litt forelsket i. Ikke alle vet hva andre tåler og ikke. Alle har ulike måter å omgås og snakke sammen på, og det kan komme veldig an på hvem de er sammen med. Slik er det nok med deg også – du snakker kanskje ikke til besteforeldrene dine på samme måte som du gjør til bestevennene dine?

 

Vondt ment eller bare ubetenksomt?

Om noen sier noe til deg som du synes er frekt eller sårende, kan det være lurt å tenke gjennom hvorfor han eller hun sa nettopp det. Var det ment ondsinnet, eller var det bare litt ubetenksomt? Prøver du å være litt raus, ikke ta alt i verste mening og la det gå inn på deg, har du kommet langt – selv om det ofte kan være lettere sagt enn gjort når kommentarene svir som verst. Men klarer du å ikke la andre få gleden av å såre deg, klarer du også å heve deg over dem som prøver å forsure hverdagen din. Du viser at du kan ta en spøk, også når den går litt langt.

Ikke alt det er greit å tulle med

Men du skal selvsagt ikke finne deg i alt. Noen ting er det ikke greit å tulle med, og hvis du synes noen går altfor langt over streken, er det helt i orden å si fra til dem. Fortell på en ordentlig og saklig måte at du ikke synes det er morsomt – ofte er det nok bare tankeløshet som gjør at de kommer med sleivete kommentarer. Hvis det ikke hjelper å si fra, og du blir trakassert eller mobbet over lengre tid, bør du si fra til en lærer, helsesykepleier eller en annen voksen du stoler på.