Husk alltid at du ikke er ansvarlig for å stoppe mobbingen. Det viktigste du kan gjøre er å fortelle det til en voksen. Det kan være helsesykepleier, en lærer eller eventuelt foreldrene dine. Men selv om du ikke har noe ansvar for å stoppe mobbingen, kan du gjøre noen enkle ting for i hvert fall ikke å ta del i mobbingen.


 1. Si ifra til de som oppfører seg dumt

  ... men ikke nødvendigvis slik at alle andre ser det. Om noen legger ut noe selv eller legger igjen en kommentar på noe som kan virke støtende på andre, send en direktemelding til den som har publisert det og si ifra. Forklar at dette antagelig føles veldig sårende for den det gjelder og at det ikke er god oppførsel. Det kan faktisk hjelpe vedkommende å tenke seg om neste gang, eller til og med kanskje få personen til å slette kommentaren og be om unnskyldning.

  Samtidig må du være klar over at du ved å si ifra kanskje setter deg selv i en sårbar situasjon. Du bør vurdere situasjonen, og om du ikke ønsker å si ifra selv, kan du heller gjøre en voksen oppmerksom på situasjonen.

 2. Ikke ta «hevn»

  Det kan være fristende og ta en skjermdump av at andre oppfører seg dumt på internett for å dele det videre. Du tenker kanskje at personen på den måten kan lære til neste gang? Det er dessverre ingen god fremgangsmåte. Da blir det isteden du som utsetter noen for nettmobbing. Det er alltid lurere og sende en privat melding til vedkommende og forklare hva du mener om saken fremfor å starte en krangel som er synlig for alle.

 3. Ikke del innlegg eller videoer der noen ydmyker andre

  Det kan i blant være fristende å dele eller kommentere under ulike innlegg, kanskje fordi de virker harmløse, eller du synes de er morsomme. Fra tid til annen er det noen som for eksempel ønsker å ydmyke en ekskjæreste fordi de av en eller annen grunn er sinte eller såret. Enten ved å dele intime detaljer fra forholdet eller bruddet, eller kanskje ved å filme reaksjonen deres når det blir avslørt. Det samme kan gjelde nudes eller videoer der noen "dummer seg ut". Målet er uansett i slike situasjoner å ydmyke. For deg som ser på kan det virke som om vedkommende fortjener det, men du kjenner aldri hele historien og burde aldri bidra til at uthenging på nettet spres videre. I noen tilfeller kan det faktisk være straffbart.

 4. Tenk over hva du skriver selv

  Vær er godt forbilde! Om du skal publisere noe, fokuser på det positive. Skriv at du syntes andre ser fine ut eller gi andre komplimenter. Om du tenker noe stygt om andre, ikke kommentér. Om noen deler innhold med deg som kan virke støtene på andre, si ifra at du ikke liker det. Enten de deler det på veggen din eller tagger deg i kommentarfeltet under et bilde, ikke del saken videre. Om du gjør det bidrar du til å spre en dårlig kultur på nettet.

  Nettet, og kommentarfelt, har blitt en arena for diskusjoner og det er selvsagt helt greit. Men husk alltid å forholde deg saklig. Det vil si ikke å gå løs på andres utseende, personlighet eller lignende. Slike ting hører ikke hjemme i en diskusjon. Husk også at det er mange som provoserer med vilje, og som publiserer ting kun for å få frem en reaksjon hos andre.

 5. Si ifra om det som ikke er så synlig

  Det er ikke alltid lett å forstå om noen prøver å være slemme eller nedlatende mot andre. For eksempel kan noen kommentere: «Den kjolen var sikkert kjempe dyr….», på et bilde av noen som har på seg en kjole som åpenbart ikke kostet så mye. Det er ganske tydelig at vedkommende er sarkastisk, men det kan være vanskelig å konfrontere noen med en sånn kommentar, ettersom kommentaren kan tolkes ulikt.

  Men det er faktisk greit å si ifra. Igjen er det beste er å unngå å skape en offentlig diskusjon. Ta heller kontakt på direkte melding og si ifra på en ordentlig måte, eller si ifra til en voksen om du ikke ønsker å kontakte vedkommende selv. Du for eksempel si at kommentaren kan oppfattes som negativ, og selv om den kanskje ikke var ment sånn, så burde vedkommende enten omformulere seg, eller ikke skrive noe i det hele tatt.

 6. Gi en "like"

  Noen får masse «likes» på bildene de legger ut, mens andre kanskje ikke får noen. Dette kan føre til at man føler seg utestengt eller mislykket, dersom man ser at alle andre blir akseptert, men ikke en selv. Om du legger merke til at noen får veldig lite likes på bildene sine, kan det faktisk hjelpe å gi en ekstra like. Kanskje du bidrar til å gjøre dagen til vedkommende veldig mye bedre. Du behøver selvsagt ikke å like alle bilder som får lite likes, men det kan være hyggelig å like et profilbilde på Facebook, dersom nesten ingen andre gjør det.

 7. Rapportér

  Det varierer veldig fra tjeneste til tjeneste hvor effektiv denne rapporteringen er, men det er verdt å gi det et forsøk. Om du ser at noen legger ut et ugreit bilde eller video, eller skriver en nedlatende kommentar eller status om andre mennesker; rapporter! Det kan noen ganger hjelpe at flere rapporter samme sak, så be gjerne vennene dine eller andre du kjenner om å gjøre det samme.