1. Børst støvet av en gammel hobby.

Pleide du å være suveren på «smoke on the water» men gitaren ligger under senga på fjerde året? Finn en app, velg en sang og lær deg den. Kanskje blir du så god at du kan ha live konserter fra stua? Eller hva med å fullføre den andre tøffelen som du skulle strikke til faren din til jul?

2. Finn en ny hobby.

Har du noen gang tenkt at du har lyst til å lære deg noe men aldri hatt tid? Har du internett-tilgang, har du muligheten. Om du vil teste ut yoga eller krav maga, lære deg å stå på hendene, bli flinkere til å ta bilder eller lære deg å male et tre; Youtube gir deg oppskriften.

3. Ny jobb.

Få eller ingen forelesninger, permittert fra jobb eller bare mye tid tilgjengelig? Sjekk mulighetene for en ny jobb. Flere organisasjoner søker nå folk som kan bidra med hjemlevering av varer og tjenester. Eller hva med å bruke tiden på å forberede deg på karrierevei videre, slik at du er best mulig rusta til arbeidsmarkedet omsider «åpner igjen». Er det noen kurs du kan ta online? Kan du jobbe med CV’en din?

4. Vær utendørs.

Du trenger avveksling fra din isolerte hverdag. Dette kan kombineres med en ny hobby. Lyst til å bli en bedre fotograf for eksempel; skriv ned 20 ulike motiver på lapper, som vårtegn, fargen blå, ensomhet, forelskelse, insekter etc og trekk en lapp hver dag. Gå så ut på motivjakt. Eller om du lærer deg et nytt språk; beskriv det du ser rundt deg på språket. Poenget er å gi deg selv et fokus for turen, en mening om du vil.

5. Facetime / Skype.

Oppretthold kontakt med venner og familie. Ring dem, skype dem og vis at du savner de du er glad i. Kanskje dette også er tiden for å ta opp igjen kontakten med noen av de du ikke har snakket med på en stund? Kan du gjøre noe mer ut av skypesamtalen? Kan du lage middag sammen med en venn, spille ludo med en lillebror, eller øve på harmonier med en i koret?

5. Vær litt filosofisk.

Legg merke til hva du lærer om deg selv i disse dager. Er det noe som blir spesielt viktig for deg nå, noe du står for eller noe du har glemt å sette pris på? Hvordan merker du at isolasjon og brudd fra normal hverdag påvirker deg? Kan du bruke tiden på å bli mer kjent med deg selv og dine verdier? Skrive en dagbok for eksempel? Du er student, og din jobb er å lære nye ting både om deg selv og om faget ditt. Prøv å se verdien av denne prosessen og hvordan dette skal hjelpe deg til bidra i samfunnet etter endt studie.

Du befinner deg nå midt inne i en tid som kommer til å gå inn i historiebøkene. Mye rår du ikke over, men din egen dag og din egen tid rår du over. Hva ønsker du å huske perioden som?