Bli tryggere foran klassen med UngSpotlight
Høytlesing foran klassen – bare tanken kan være nok til at det knyter seg i magen. Her finner du et verktøy som kan gjøre slike oppgaver mindre skremmende.

Er du en av dem som stadig sliter med å ta ordet når hele klassen ser og hører på? Da er du ikke alene.
Å være redd for å snakke foran andre er faktisk en av de vanligste fryktene vi mennesker har. I en klasse på 30 personer antas det at mellom fem og ti elever sliter med dette.
Få mestringsfølelse med UngSpotlight
Nå har Helsedirektoratet lansert UngSpotlight, som skal gjøre det lettere å mestre framføringer og presentasjoner.
UngSpotlight er utviklet spesielt for deg mellom 13 og 16 år. Programmet åpnes enkelt uten innlogging i nettleser på PC eller mobil, og du er helt anonym.
Hvordan fungerer UngSpotlight?
UngSpotlight er et grundig kurs der du får lære mer om hvordan negative tanker oppstår. Du lærer også hvordan du takler ulike tankemønstre og angstutfordringer gjennom forskjellige øvelser.

Kurset er delt inn i seks temadeler, hvor du får presentert én del per uke. Det anbefales at du jobber med hver enkelt temadel tre ganger i uka.
Du vil først bli kjent med tre avatarer, som forteller om sin presentasjonsangst og hvordan de lærer seg å håndtere den.
I videoen under forteller avataren Petter om hvordan han opplever det når han har presentasjonsangst:
Hvorfor ta tak i dette nå?
Å snakke foran andre kan være vanskelig å unngå, særlig når vi går på skole, men også i andre hverdagssituasjoner.
Opplever du mye ubehag ved presentasjoner eller høytlesing i klassen, er det lurt å ta tak i det nå så det ikke blir enda vanskeligere og begrenser deg senere i livet også.
Problemer med UngSpotlight? Her finner du spillinstrukser:
Likte du UngSpotlight? Lær mer om selvhjelpsverktøy her:

Test deg selv for Tankevirus
Vil du bruke mindre tid på negative tanker? Da er videoene i Tankevirus-appen et raskt, trygt og enkelt hjelpemiddel.

Løs problemer med Hjelpehånda
Hjelpehånda er et spill hvor du får nyttige råd som kan hjelpe deg eller dine venner. Kanskje kan du hjelpe en venn som sliter, eller deg selv når du har kjærlighetssorg?

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?
Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite
Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?
Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Gutt og utsatt for overgrep?
Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.
