Hopp til hovedinnholdet

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)
PERSONVERN: Du har rett til at opplysninger om deg blir brukt på en måte som viser respekt for deg.

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Offentlig og kvalitetssikret
Rødt kort (colourbox.com)
PERSONVERN: Du har rett til at opplysninger om deg blir brukt på en måte som viser respekt for deg.

Bang! Døra slenges igjen. Endelig alene. Ned i stolen, på med PC-en. Chatting med venner og surfing på nettet. I fred for masete foreldre og nysgjerrige småsøsken. Og vil de absolutt komme inn, så får de banke på først.

På ditt rom er det du som bestemmer!

Har du en hemmelighet å fortelle kompisen din, deler du ikke ut flyers i kantina. Og koseprater du med dama på rommet ditt, roper du ikke ”kom og vær med” til tante Randi som er på besøk. Kanskje du heller vil holde ting for deg selv…

 

Du er ikke alltid så anonym som du tror

Vi har alle noe vi ikke ønsker å dele med andre. Ikke fordi det er kriminelt eller noe vi nødvendigvis må skjule, men rett og slett fordi det er privat. Derfor er det også du som i første rekke skal bestemme hva folk får vite om deg og hvilke opplysninger du holder for deg selv.

Personvern handler også om å finne de uskrevne reglene for god folkeskikk. Vi kikker ikke i nøkkelhull, vi åpner ikke brev vi finner på gaten og vi leser ikke meldinger på andres mobil.

 

 

Dine valg

Du bestemmer selv hva du vil dele, og med hvem. De færreste vil høylydt be om en klamydiatest i skranken på legekontoret med et fullsatt venteværelse som lydhørt publikum. Få vil spre nakenbilder av seg selv på MMS og risikere at de fem sekunder senere har nådd både kjæreste, lærere og foreldre. Ingen liker at andre snoker i deres private saker, enten det er i nattbordsskuffen eller på PC-en.

 

Dine grenser

Behovet for å ha et rom for seg selv som andre respekterer og ikke bryter seg inn i, varierer fra person til person. Forskjellige vennegjenger har også ulikt syn på hva som er privat. Dessuten har oppfatningen av hva som er privat endret seg. Det dine foreldre bare kunne gjøre bak lukkede dører, vil du kanskje ikke nøle med å vise til alle. Noen ganger har vi behov for å være anonyme. Vi skal kunne føle oss trygge på at ingen andre får vite alt om oss, eller ser alt vi foretar oss. Derfor kan du gå til helsesykepleier uten at andre skal få vite hva dere snakket om. Du skal også kunne gå på do i fred uten å bli fanget opp av et kamera, og rett til å lukke døra og selv bestemme hvem du vil invitere inn.

 

Personopplysningsloven

Personopplysningsloven skal bidra til at opplysninger om deg blir brukt på en måte som viser respekt for deg. Formålet med loven er å beskytte deg mot at dine personopplysninger blir brukt på en måte som krenker ditt personvern.

 

Personopplysning

En personopplysning er en opplysning som kan knyttes til en enkelt person. Det betyr at for eksempel navn, alder, adresse og telefonnummer er personopplysninger hvis de kan knyttes kun til deg. Bilder hvor du kan kjenne igjen personen er også en personopplysning, selv om det ikke står et navn ved bildet.

NB: Fødselsnummeret består av fødselsdato (de seks første sifrene) og personnummer (de fem siste sifrene). Fødselsnummeret ditt er en personopplysning.

 

Samtykke

Andre har i utgangspunktet ikke lov til å bruke dine personopplysninger uten at du først har gitt ditt samtykke, det vil si tillatelse. Samtykket skal være frivillig og gitt aktivt, og du kan når som helst trekke det tilbake. Dette er hovedregelen, men det finnes unntak. For eksempel har staten og kommunen i flere sammenhenger lov til å registrere og bruke personopplysninger uten din godkjenning.

Hovedregelen er at du fra fylte 15 år selv kan samtykke til innhenting og bruk av dine personopplysninger. Hvis du er yngre enn dette, må de som vil bruke personopplysningene normalt innhente samtykke fra foreldrene dine. Dersom det dreier seg om såkalt sensitive personopplysninger (for eksempel straffbare forhold, helse, seksualitet og lignende) kreves ofte samtykke fra foreldrene dine frem til du er 18 år.

 

Informasjon og innsyn

  • Gir du fra deg personopplysninger, har du rett til å få vite hvem som samler dem inn, hva de skal brukes til, om de vil bli utlevert til andre, og i så fall til hvem.
  • Du har krav på å få vite hvilke opplysninger andre har om deg, hva informasjonen skal brukes til og hvordan de har fått tak i opplysningene.
  • Du kan kreve at feilaktige eller mangelfulle opplysninger blir rettet.
  • Opplysninger som ikke lenger er nødvendige for det opprinnelige formålet, skal slettes.

 

Kilde: Dubestemmer.no og Datatilsynet.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Kan politiet finne igjen bilder på Snapchat?
Hei Alle bilder som sendes med snap vil være lagret på serveren til snapchat på et eller annet tidspunkt. Det vil neppe være en enkel sak å få ...
Kan foreldrene mine sjekke telefonen min?
Hei Barn har rett på privatliv. Det står i barnekonvensjonen artikkel 16. Det betyr for eksempel at foreldre ikke uten videre kan lese tekstmelding...
Er alt jeg sender inn anonymt? Bare lurer
Hei Anonymitet er viktig på nett. Det som er tilfellet, er at vi i ung.no ikke kan se IP-adressen din eller spore deg opp på noen som helst måte....
Foreldre vil sjekke telefonen
Hei jente 14 år   Takk for at du skriver til oss. Så fint å høre at du har det bedre! Og gratulerer med kjæreste<3   Det kan tenkes at fore...
Noen har lagt ut et manipulert bilde av venninnen min på internett
Hei Når man tar bilder av noen, har man ikke anledning til å bruke bildene som man vil. Det følger av åndsverksloven og personopplysningsloven at ...
Kan personer se at jeg har sett/søkt på de?
Hei Takk for at du skriver til oss. Jeg antar at du ikke faktisk har "stalket" eller forfulgt noen, da dette beskriver handlinger som er ulovlig. Me...
Skjult kamera - er det lov?
Hei Takk for spørsmålet ditt.  Jeg er ikke ekspert på dette feltet, men vet at man ikke bare kan sette i gang å filme folk i det offentlige ute...
Er det tidlig å ha sex når man er 12 år?
Hei!Det er tidlig, men hvis begge parter hadde lyst, så kan ikke noe stoppe dem. Den seksuellelavalder i Norge er 16 år, så da sier det seg selv at...
Kan foreldre sjekke sønnens meldinger på facebook eller snapchat?
Hei Barn har en lovfestet rett til privatliv. Dette står i barnekonvensjonen art. 16. Det betyr at foreldre ikke uten videre kan sjekke barnas meldi...
Har foreldrene mine lov å sjekke hva jeg gjør på nett?
Hei, og takk for spørsmålet ditt  En jurist har svart på dette før:  Barn har rett på privatliv. Det står blant annet i barnekonvensjonen ...
Hvordan kan jeg hindre foreldrene mine i å se hvilke sider jeg har vært på?
Hei Jeg regner med at det er på nett via mobilen du her mener. Det spørs litt hvilken nettleser du bruker på mobilen. Men stort sett så har alle ...
Moren min krever at jeg skal vise meg på snapkartet. Er det lov?
Hei Fint at du tar kontakt!  Du skriver at du opplever det slitsomt at moren din ønsker å kontrollere hvor du har vært, hvorfor du har vært de...
Er det lov at pappa har satt opp overvåkningskamera på kjøkkenet?
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at du syns det er ubehagelig å bli overvåket med kamera i huset ditt.  Du forteller ikke akkura...
Kan foreldrene mine nekte meg å ha sex når jeg er over 16 år? Og har de rett til å ta mobilen min og lese private meldinger?
Hei Takk for at du skriver til oss! Som du nok vet er den seksuelle lavalder i Norge på 16 år. Den er til for å sikre at voksne ikke skal ha s...
Skal foreldre vite passord til telefon, PC og Ipad?
Hei gutt, 14 år. Takk for at du skriver til oss.Mange ungdommer lurer nok på det du skriver om her. Slik jeg forstår spørsmålet ditt så lurer d...
Jeg vil at pappa skal ta bort bildene han har av meg på profilen sin men jeg tør ikke si noe til han!
Hei Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om er ikke greit! Det er du som bestemmer om det skal ligge bilder av deg på pappa sin profil p...
Kan pappa sjekke rommet mitt når jeg ikke er hjemme?
Hei Takk for spørsmålet. Så lenge du bor hjemme har foreldrene ansvar for deg. Men det å sjekke rommet ditt uten at du er hjemme, ja,? Det beste...
Hva kan jeg gjøre når søsteren min overvåker meg og kjæresten min?
Hei jente 15 år! Dette er ikke greit å gjøre av søsteren din. Det er viktig at du sier i fra til henne på en ordentlig måte.  Dette kan hjelp...
Helsesøster spør meg om alt ned til minste detalj. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for spørsmål Du forteller at du snakker med helsesøster på skolen din og at føler at du må dele alt med henne ned til minste detalj...
Se alle