Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Viktig å vite om Facebook og personvern

facebook.com
FACEBOOK: Husk at bilder og personopplysningene du legger ut på Facebook lett kan klippes ut og ses av andre langt utenfor din nære vennekrets.

Personlig informasjon på Facebook kan være opplysninger som er attraktive for andre. Er du bevisst på hva du legger ut og deler på Facebook og andre steder på nettet?

Offentlig og kvalitetssikret

Din kontaktinformasjon

Facebook deler ikke personlig identifiserbar informasjon med annonseringspartnere eller annonsører uten din tillatelse. Personlig identifiserbar informasjon er informasjon som navn eller e-postadresse, som kan brukes til å kontakte deg eller identifiserer hvem du er.

Offentlig informasjon er det som alle kan se. Les her hva Facebook vurderer som offentlig informasjon . Dette inkluderer blant annet navn, profil- og forsidebilde.

 

Er det greit det som ligger på profilen din?

Tåler alt innholdet som du legger ut i profilen din å bli sett av skolens ledelse, arbeidsgiver, politiet eller komplett fremmede personer? Et profilbilde kan alene fortelle mye om deg som person og dine interesser, så tenk nøye gjennom hvordan du framstår for andre gjennom profilen din.

Husk at bilder og personopplysningene du legger ut lett kan klippes ut og bli sett av andre langt utenfor din nære vennekrets. Hva når du skal søke jobb? Mange arbeidsgivere googler sine søkere før de kaller inn til intervju, og det kan være greit å vite at du kan stå inne for bildene som eventuelt blir synlige.

 

Beskytter du vennene dine?

Facebook lagrer e-postadressene til alle du har sendt invitasjon til, også de som velger å ikke opprette sin egen profil. De må faktisk selv sende en forespørsel til Facebook om å få sin e-postadresse slettet. Er det riktig av deg å utlevere andres e-postadresser på denne måten?

 

Hva skjer om jeg deaktiverer eller sletter kontoen?

Facebook har egne retningslinjer for hva de gjør når du ønsker å deaktivere eller slette kontoen din. Hvis du deaktiverer brukerkontoen din, skjer følgende:

  • Ingen kan se informasjonen på tidslinjen din på Facebook.
  • Personer på Facebook vil ikke kunne søke etter deg.
  • Noe informasjon kan fortsatt være synlig for andre, blant annet meldinger du har sendt.
  • Facebook lagrer informasjonen i kontoen din (f.eks. venner, bilder, interesser) i tilfelle du vil komme tilbake til Facebook senere. Hvis du velger å aktivere brukerkontoen på nytt, vil informasjonen på profilen din være der når du kommer tilbake.

Hvis du sletter brukerkontoen din for godt, skjer følgende:

  • Du kan ikke få tilgang til brukerkontoen din igjen.
  • Noen av tingene du har gjort på Facebook, blir ikke lagret i brukerkontoen din. En venn kan for eksempel fortsatt ha meldinger fra deg selv etter at du har slettet kontoen din. Den informasjonen beholdes når du sletter kontoen din.
  • Det kan ta opptil 90 dager å slette alle tingene du har publisert, for eksempel bilder, statusoppdateringer eller andre data lagret i systemer for sikkerhetskopiering. Mens Facebook sletter denne informasjonen, er den ikke tilgjengelig for andre som bruker Facebook.
  • Det kan av tekniske årsaker hende at det beholdes kopier av enkelte materialer (f.eks. loggposter) i databasen. Når du sletter kontoen din, er dette materialet ikke lenger knyttet til noen personlige identifiserbare elementer.

Tilgjengelige profiler om DEG

Husk at det blir dannet detaljerte profiler som sier svært mye om deg og dine venners interesser og adferd, og ikke minst også relasjonene dere i mellom. Dette er informasjon som kan være svært interessant for kommersielle aktører, stalkere/forfølgere, kriminelle og andre.

 

"Jeg godtar"

Når du registrerer deg på Facebook får du opp en standardinnstilling der Facebook får rett til å dele følgende informasjon om deg med andre:

    Navn
    Adresse
    Sivilstatus
    Venner
    Profilbilde
    Personlig Informasjon
    Utdanningshistorie
    Jobbinformasjon
    Profilstatusen
    Alle meldinger og notater
    Hvilke grupper du tilhører
    Events som du er invitert til
    Bilder
    Sivilstatusen

Dette er informasjon de færreste ønsker å gi til flere personer enn nødvendig, og i alle fall ikke kommersielle aktører.

Strek

 

Hvordan beskytte deg?

Du kan unngå at Facebook deler informasjon som ikke er synlig i profilen din. Logg deg på Facebookprofilen din. I rullegardinmenyen oppe til høyre velger du "Innstillinger". Etter det kan du klikke på ikonet for "Personvern" i venstremenyen. Du vil da kunne redigere hvem som kan se deg, søke deg opp og kontakte deg. Vi anbefaler at du endrer noen av disse siden det som er standard i utgangspunktet er "Offentlig" (Public) på mange av innstillingene. Det kan for eksempel være lurt at bare vennene dine kan se kontaktinformasjonen din.

 

Slette deg på Facebook?

Ønsker du å logge deg av Facebook for godt og slette profilen din, har tjenesten slettmeg.no laget en god "sletteguide" for hvordan du kan gjøre det. Dette er den eneste løsningen om du ikke vil at Facebook skal ha rett til å videreføre informasjon du har lagt inn til andre. Hvis du derimot er usikker og tror at du kanskje vil benytte Facebook senere og vil ta vare på informasjonen, bør du derfor ikke benytte denne oppskriften.

Strek

 

Generelle råd fra Datatilsynet

  1. Undersøk om nettsamfunnet har en personvernpolicy før du melder deg inn. Ta aktiv stilling til den!
  2. Sett deg inn i avkrysningsvalg du har for å beskytte dine opplysninger. Ta deg tid til å teste ut hvordan de ulike profilinnstillingene virker i praksis.
  3. Gi ikke fra deg hele e-postadresseboka til aktørene bak nettsamfunnet, og i alle fall ikke passordet til din e-postkonto, slik Facebook faktisk oppfordrer til ved registrering. I tillegg til at det er uklokt er det trolig også i strid med de avtalevilkårene du har inngått med leverandøren av din e-postkonto.
  4. Benytt en e-postadresse du uten større bryderi kan erstatte dersom du senere skulle oppleve å bli utsatt for spam, eller andre uønskede henvendelser via e-post.
  5. Du er selv ansvarlig for all informasjon du legger ut på profilen din. Legg ikke ut bilder eller personopplysninger om andre uten først å ha spurt dem om lov.
  6. Vær forsiktig med å legge ut opplysninger om politisk oppfatning, tro og seksuell legning. Dette er i norsk og europeisk personvernlovgivning regnet som sensitive personopplysninger.
  7. Det du ikke ville sagt om deg selv eller andre i en større forsamling av kjente og ukjente personer i den fysiske verden, bør du heller ikke publisere på Internett. Opplysninger du gir i "fortrolighet" til venner på din profil, kan lett bli klippet ut og benyttet i helt andre sammenhenger.
  8. Sjekk om de som står bak nettsamfunnet kan bistå deg med å få fjernet krenkende bilder og personopplysninger. Bruk den muligheten om du finner åpenbart krenkende og sjikanerende innhold. Dersom innholdet er så ekstremt at det må fjernes raskt bør du kontakte politiet på hjemstedet ditt.
  9. Sjikane, trusler og spredning av andres personopplysninger på Internett kan være straffbart. Straffeloven, åndsverksloven og personopplysningsloven, er tre lover som regulerer disse forholdene. Les mer om dette på www.dubestemmer.no. Her finner du også råd om hvordan du får fjernet uønskede personopplysninger på Internett.

Strek

dubestemmer.no

Datatilsynet har sammen med Utdanningsdirektoratet og Teknologirådet laget en informasjonskampanje for ungdom om personvern. Nettsiden heter dubestemmer.no, og tar opp mange problemstillinger som er relevante nettopp i denne sammenhengen. Mer informasjon finner du på www.dubestemmer.no.

 

Kilder: Datatilsynet / dubestemmer.no / slettmeg.no


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
onkelp
0
04.03.2015 08:55:10
facbook er bra
:P:P
0
10.11.2009 10:47:01
Selvfølgelig er facebook mye bedre :) Nettby er veldig kjedlig!
faen eller
0
10.01.2011 10:43:15
enig
Lille meg
1
04.06.2009 19:31:45
Hallo ;) Facebook er mye bedere enn nettby! Jeg hadde nettby i 4 månder men så sletter jeg meg der fra for det var såååå kjedelig. :)
yeah right
0
03.01.2009 18:07:10
facebook er mye bedre enn nettby,er på facebook selv faktisk syntes det er helt greit du kan gjøre masse der!! :)
kløv
0
25.04.2008 20:06:36
Nettby er for fjortiser. Enkelt og greit.
Gunnar xx
0
25.04.2008 14:38:54
Hei Nathalie! Du har et poeng her, men det er sånn at på facebook må man godta personer på en innbydelse for at de kan se profilen. Så sånn sett er facebook mye bedre enn nettby! Man kan jo snoke like mye på Nettby, kanskje til og med enda mer!:O Hva sier du til det?
DRAGONS!
1
24.11.2014 13:36:04
Om du har en offentlig profil (som jeg, pga. grunner) så ser folk det du har skrevet/delt på FB uten å være på din venneliste. Venner av venner kan også se. Om du vil ha bare vennene dine til å se, må du ha ALT du laster opp som "kun venner/friends only"
Nathalie
0
07.04.2008 18:23:46
Nettby er bedre enn facebook. På facebook kan man snoke i andres profilen uten at man ser det, og det liker ikke jeg.
Richi
0
08.02.2008 22:53:35
Dette med gamle perverse menn på Facebook er lite sannsynlig.. De eneste som kan se profilen din er dine venner (som du selv har godtatt) og administraorene, sålenge du ikke har meldt deg inn i et såkalt "Network", du kan også alltid skjule det meste av personlige opplysninger på facebook, men administratorene kan fortsatt se det... Nettby derimot kan alle fra hele Norge gå inn på din profil og se på alle bildene du har, men det står jo ikke så mye personlige opplysninger der utenom hvor du bor i landet. Hvis så da en 60 år gammel mann går inn på din profil vil jo det vises i "sist besøkte" kolonen... dette er jo greit.. men det viser jo ikke alle heller.. Du velger selv hvilke av dem du tror er mest sikker, jeg liker Facebook best fordi jeg føler meg tryggere der, jeg har heller ingenting å beskymre meg over på Nettby heller egentlig, jeg skjønner ikke så mye og klarer ikke å legge ut bilder f.eks... - Peace-out Richi
just me;
0
13.01.2008 17:28:16
blablabla :- dd nettby.no er bedre enn facebook , der hvor nesten alle gamlingene holder seg t -_-''
Anne
1
13.01.2008 15:15:37
Jeg har en profil på facebook,har ikke lagt ut for mye informasjon,det er ingen vits,men det er en ting jeg virkelig lurer på og håper at det er noen som har en kommentar til dette,jeg har en kjæreste som sier at facebook også blir bruk til å skrive historikk om oljeindustrien,det kan jeg aldri tro at det blir gjort,alle mine venner sier at det er for å skjule at han har laget profil der,
Mee....
0
13.01.2008 13:17:02
Har facebook selv, og jeg vennene jeg har der er bare folk jeg kjenner... Har ikke opplevd facebook som noe problem lissom... Tror egentlig ikke på så veldig mye av de tingene som står der..
Mona
1
16.12.2007 14:44:28
Facebook er koselig, men egentlig er det ingen vits! Hvertfall ikke hvis administrasjonen kan bruke alle opplysningene og bildene du lagrer der! tror jeg melder meg ut =)
me
0
11.09.2007 18:40:14
hey jeg kjønner ikke dette her jeg... Kan noen forklare meg?
Lille Jonas
0
06.09.2007 14:03:37
Veit dere hva jeg Syntes Alle har Piczo,Myspace,biip,nettby Tingene er likt dere faktisk kunn at du ikke Komniserer meg Helle verden for meg er dette et godt aktertiv For Og Komnisere med mine gamle venner, Folk fra steder jeg har vært og slikt men nesten alle har piczo eller biip uansett Piczo er faktisk være Spøremeg. der lager du en side for og ha bilder av venner og Skrive litt om seg selv og bilder fra fester og slikt men jeg legger aldri bilder av andre på facebook ikke fra fester helle tiden Jævlig teit Vi heller Sjekka ut Biip.no Og Nettby.no som jeg syntes er være enn facebook Media fuck it ass! - Fred ut Jonas
gutt frå Bergen
0
18.08.2007 20:07:45
heisan er noe som kan hjelpe med Facebook Login Your account has been disabled by an administrator. Please contact disabled@facebook.com from your login email for more information. ????kom ikk inn på facebook min logg inn....er noe som har peilig på dt,kan dere hjelpe me?
Hanne
1
26.07.2007 21:24:37
Jeg syns media fokuserer for mye på facebook's dårlige side! Det er jo mye positivt med den også! mer enn negativt..
kristiin
0
15.07.2007 00:07:53
fjesboka er mye bedre en biip og blink! men det er dritt at arbeidsgivere osv kan sjekke info om deg der. untatt det er det bra. k
............
1
08.07.2007 18:30:08
selv om det står at du har slettet deg fra facebook har de lagret alle bildene du har lagt inn. De kommer ikke til og slette de, men sparer bildene, så hvis du blir kjent eller gjør noe ulovlig, bruker de bildene du har lagt inn, og viser de til alle selv om du ikke ønsker det...
kink
0
05.07.2007 00:20:53
hmm, skulle vi hake av alle alternativene (ta bort krysset) eller krysse på alle?
Ku2
0
09.06.2007 22:48:43
@Maria, den artikkelen sier ikke hvordan du sletter profilen din, bare hvordan du gjør den minst synlig. Deaktiver, og slett alt. Det er ikke slett konto. Det er som å tømme alle pengene sine fra bank-kontoen, men ikke å slette selve bank-kontoen. Liksom...
Ku
2
09.06.2007 22:43:19
Facebook er noe dritt ass, hva gjør man egentlig der? Man kommenterer bilder, oppdaterer profil, og poker hverandre. Nice!!! Liksom, og folk sier det å game er fritidsproblemer? SÅÅÅ gøyt å poke hverandre. Jada. Spill heller noe MMORPG og slay hverandre :D
Maria
0
09.06.2007 20:20:24
Her står det hvordan man fjerner facebook profilen: http://www.teknofil.no/wip4/hvordan_fjerne_nettprofil_fanget_facebook/d.epl?id=13810
susann
0
08.06.2007 12:54:00
facebok er bare drit fett ass:)alle må jo digge det!!hehe tagged er bare noe dritt assXD..hehe kozz fra dihha:)
DiivA
1
06.06.2007 12:13:12
Facebook det er ikke så seriøs åsZ xD det er pervese folk der....men tagged er det Beste åsZ....GÅ PÅ WWW.tagged.com det er heftiiiG
lei
0
04.06.2007 18:48:00
syns det er så jævlig unødvendig av media å blåse det opp såå mye ass!! facebook var hyggelig og morsomt, før flere voksne og media fatn det! nå brurker sladrepressen det som en kilde til sladder og skriver om fangrupper o.l som rene djeveldyrkelsen.. kunne ønske de kunne pelle seg langt bort fra facebook..
Christina
0
04.06.2007 09:24:50
Det blir det man gjør det til! Om man velger å legge ut festbilder og intime bilder, så er det ditt eget valg! Og da kan man ikke komme bitter senere når sjefen fant bildet før jobbintervjuet! Facebook er nok ikke verre enn nettby, myspace, blink og lignende sider.
JP
0
03.06.2007 00:48:03
Facebook vil selvfølgelig fremstå som seriøst, men jeg har slettet meg fra Facebook for sikkerhets skyld. Man vet aldri!
kio
0
02.06.2007 15:03:26
Pivo er naiv
sophie
0
31.05.2007 17:53:45
det lurer jeg også på... noen som vet d? også hvordan sletter man hele greia?
Mille
0
31.05.2007 17:51:57
Vet noen hvordan man kan redigere skole, navn osv??
mariel
1
31.05.2007 13:34:19
Det som står i den artikkelen oppe der er helt riktig azz.. Alle burde vel sjønne at det ikke er lurt å legge ut personlig fakta om en selv på internett som: fullt navn, hvilken skole du går på, osv. Det verste er at Facebook har retten til å sende informasjon om deg videre til andre pers, firm, etc.
elisa
0
30.05.2007 19:50:07
er nok riktig d som står, men er ikke alltid like morro å være den kjipe som ikke vil at folk ska legge ut bilde av sæ...
chris
0
30.05.2007 19:39:15
Jeg tror at det som står i artikkelen stemmer. Det er ikke lurt at for mange fremmede mennesker har tilgang til sensitive personopplslysninger om en, Selv om facebook kanskje er en seriøs side garanterer det på ingen på måte sikkerheten du har som bruker.
pivo
0
30.05.2007 13:30:58
facebook er jo seriøst! tror ikke på noe av det som står der...

Spørsmål og svar

Hvor gammel jeg må være før jeg har lov til å starte en egen kanal på YouTube
Hei Informasjon om dette finner du her: https://support.google.com/accounts/answer/1350409?hl=noDer står det at aldersgrensen for Youtube i Norge er...
Vennene mine ser ikke når jeg har bursdag på facebook. Hvordan endrer jeg dette?
Hei Slik endrer du fødselsdatoen din: Gå til profilen din, og klikk på Oppdater informasjon nederst på forsidebildet. Klikk på Kontaktinform...
Hvor gammel må man være for å ha Youtube-kanal?
Hei Informasjon om dette finner du her: support.google.com/accounts/answer/1350409?hl=noDer står det at aldersgrensen for Youtube i Norge er 13 år....
Følgere på instagram
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Dette er noe du tenker på, som jeg tror de andre rundt ikke bryr seg så mye om. Noen vil ha mange...
Noen har prøvd å logge seg inn på facebook-kontoen min, hva bør jeg gjøre?
Hei Det kan være noen som har prøvd å logge inn på kontoen din ved å prøve endre passordet ditt. Så lenge de ikke har hatt tilgang til telefon...
Hvorfor er det 13 årsgrense på facebook og kan det endres?
Hei Denne aldersgrensen er satt av Facebook på bakgrunn av amerikanske forbrukerlover hvor personer under 13 ikke selv kan kjøpe varer og tjenester...
Hva gjør man hvis man tror noen andre har tilgangen til facebook-kontoen din?
Hei Hvis du vil kan du se hvor din Facebookprofil er pålogget. Dette kan du gjøre på følgende måte:- Åpne applikasjonen på mobilen din eller b...
Meldinger som sendes i appen Facebook-Messenger, er det kun synlig for person/personene det sendes mellom?
Hei Takk for at du kontaktet oss!Skjønner godt at du vil bevare samtaler private, det er aldri lurt å legge ut noe som du kan synes er flaut senere...
Kan andre enn meg selv og mottaker se facebook chatten i messenger appen?
Hei Så lenge du skriver i en privat chat er det ingen andre enn deg og den du snakker med som ser meldigene dere sender. Meldingene deres kommer ikk...
Jeg ble idag plutselig hacket på Facebook.
Hei Du kan få en pekepinn ved å gå til denne siden: https://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view Der vil du kunne se sted...
Læreren tror ikke på meg.
Hei Det er dessverre ofte vi får henvendelse fra ungdom om at noen har hacket facebook-kontoen deres. Noen er vledig åpne med brukernavn/passord, a...
13 åring får lov til å få Facebook med betingelsen om at foreldrene får passordet. Hun ønsker ikke å gi dem passordet men opprette facebook allikevel uten lov.  
Hei Du forteller at faren din vil ha passordet ditt for at du skal få være på Facebook men du hørte ikke på han og opprettet en konto allikevel....
På facebook er det sånn hvis du poster en sånn tester. hvordan fjerne det?
Hei Det høres ut som om du har fått en litt plagsom app knyttet opp mot Facebook-kontoen din. Gå til denne siden for å se en oversikt over apper ...
Pappa snakker så mye dritt om mamma!
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du ikke klarer å konsentrere deg på skolen når du står midt oppi en slik situasjon som ...
Er det mulig å gjøre så ingen andre kan se hvem jeg er venn med på facebook
Hei Her finner du en kort forklaring på hvordan du skjuler vennelisten din fra andre: https://www.facebook.com/help/community/question/?id=493024913...
Jeg vil at pappa skal ta bort bildene han har av meg på profilen sin men jeg tør ikke si noe til han!
Hei Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om er ikke greit! Det er du som bestemmer om det skal ligge bilder av deg på pappa sin profil p...
Er det mulig å hindre at bilder blir lagt ut på veggen min?
Hei Takk for at du kontaktet oss i ung.no! Det er mange som helst ikke vil at folk skal legge ut bursdagsbilder på veggen deres, så du er ikke ale...
Fostermor tilgang til alt av sosiale medier?
Hei og takk for at du skriver til oss Når det gjelder ditt personvern i forhold til privatliv på nett, er utgangspunktet at foreldrene kan kontroll...
Hvordan endrer jeg personverninnstillingene hos Facebook?
Hei Jeg regner med at du her egentlig vil endre slik at de du ikke er venner med ikke får opp informasjonen din, men at venner får den opp. Faceboo...
Jeg er blokkert fra en medlemsgruppe på Facebook. 
Hei Har du blitt blokkert fra gruppen/siden, eller har hele Facebook-kontoen din blitt stengt? Hvis det første er tilfelle er det dessverre ikke så...
Se alle