Hopp til hovedinnholdet

Viktig å vite om Facebook og personvern

facebook.com
FACEBOOK: Husk at bilder og personopplysningene du legger ut på Facebook lett kan klippes ut og ses av andre langt utenfor din nære vennekrets.

Personlig informasjon på Facebook kan være opplysninger som er attraktive for andre. Er du bevisst på hva du legger ut og deler på Facebook og andre steder på nettet?

Offentlig og kvalitetssikret
facebook.com
FACEBOOK: Husk at bilder og personopplysningene du legger ut på Facebook lett kan klippes ut og ses av andre langt utenfor din nære vennekrets.

Facebook deler ikke personlig identifiserbar informasjon med annonseringspartnere eller annonsører uten din tillatelse. Personlig identifiserbar informasjon er informasjon som navn eller e-postadresse, som kan brukes til å kontakte deg eller identifiserer hvem du er.

Offentlig informasjon er det som alle kan se. Les her hva Facebook vurderer som offentlig informasjon . Dette inkluderer blant annet navn, profil- og forsidebilde.

 

Er det greit det som ligger på profilen din?

Tåler alt innholdet som du legger ut i profilen din å bli sett av skolens ledelse, arbeidsgiver, politiet eller komplett fremmede personer? Et profilbilde kan alene fortelle mye om deg som person og dine interesser, så tenk nøye gjennom hvordan du framstår for andre gjennom profilen din.

Husk at bilder og personopplysningene du legger ut lett kan klippes ut og bli sett av andre langt utenfor din nære vennekrets. Hva når du skal søke jobb? Mange arbeidsgivere googler sine søkere før de kaller inn til intervju, og det kan være greit å vite at du kan stå inne for bildene som eventuelt blir synlige.

 

 

Beskytter du vennene dine?

Facebook lagrer e-postadressene til alle du har sendt invitasjon til, også de som velger å ikke opprette sin egen profil. De må faktisk selv sende en forespørsel til Facebook om å få sin e-postadresse slettet. Er det riktig av deg å utlevere andres e-postadresser på denne måten?

 

Hva skjer om jeg deaktiverer/sletter kontoen?

Facebook har egne retningslinjer for hva de gjør når du ønsker å deaktivere eller slette kontoen din. Hvis du deaktiverer brukerkontoen din, skjer følgende:

  • Ingen kan se informasjonen på tidslinjen din på Facebook.
  • Personer på Facebook vil ikke kunne søke etter deg.
  • Noe informasjon kan fortsatt være synlig for andre, blant annet meldinger du har sendt.
  • Facebook lagrer informasjonen i kontoen din (f.eks. venner, bilder, interesser) i tilfelle du vil komme tilbake til Facebook senere. Hvis du velger å aktivere brukerkontoen på nytt, vil informasjonen på profilen din være der når du kommer tilbake.

Hvis du sletter brukerkontoen din for godt, skjer følgende:

  • Du kan ikke få tilgang til brukerkontoen din igjen.
  • Noen av tingene du har gjort på Facebook, blir ikke lagret i brukerkontoen din. En venn kan for eksempel fortsatt ha meldinger fra deg selv etter at du har slettet kontoen din. Den informasjonen beholdes når du sletter kontoen din.
  • Det kan ta opptil 90 dager å slette alle tingene du har publisert, for eksempel bilder, statusoppdateringer eller andre data lagret i systemer for sikkerhetskopiering. Mens Facebook sletter denne informasjonen, er den ikke tilgjengelig for andre som bruker Facebook.
  • Det kan av tekniske årsaker hende at det beholdes kopier av enkelte materialer (f.eks. loggposter) i databasen. Når du sletter kontoen din, er dette materialet ikke lenger knyttet til noen personlige identifiserbare elementer.

Tilgjengelige profiler om deg

Husk at det blir dannet detaljerte profiler som sier svært mye om deg og dine venners interesser og adferd, og ikke minst også relasjonene dere i mellom. Dette er informasjon som kan være svært interessant for kommersielle aktører, stalkere/forfølgere, kriminelle og andre.

 

"Jeg godtar"

Når du registrerer deg på Facebook får du opp en standardinnstilling der Facebook får rett til å dele følgende informasjon om deg med andre:

    Navn
    Adresse
    Sivilstatus
    Venner
    Profilbilde
    Personlig Informasjon
    Utdanningshistorie
    Jobbinformasjon
    Profilstatusen
    Alle meldinger og notater
    Hvilke grupper du tilhører
    Events som du er invitert til
    Bilder
    Sivilstatusen

Dette er informasjon de færreste ønsker å gi til flere personer enn nødvendig, og i alle fall ikke kommersielle aktører.

 

 

Hvordan beskytte deg?

Du kan unngå at Facebook deler informasjon som ikke er synlig i profilen din. Logg deg på Facebookprofilen din. I rullegardinmenyen oppe til høyre velger du "Innstillinger". Etter det kan du klikke på ikonet for "Personvern" i venstremenyen. Du vil da kunne redigere hvem som kan se deg, søke deg opp og kontakte deg. Vi anbefaler at du endrer noen av disse siden det som er standard i utgangspunktet er "Offentlig" (Public) på mange av innstillingene. Det kan for eksempel være lurt at bare vennene dine kan se kontaktinformasjonen din.

 

Slette deg på Facebook?

Ønsker du å logge deg av Facebook for godt og slette profilen din, har tjenesten slettmeg.no laget en god "sletteguide" for hvordan du kan gjøre det. Dette er den eneste løsningen om du ikke vil at Facebook skal ha rett til å videreføre informasjon du har lagt inn til andre. Hvis du derimot er usikker og tror at du kanskje vil benytte Facebook senere og vil ta vare på informasjonen, bør du derfor ikke benytte denne oppskriften.

 

Generelle råd fra Datatilsynet

  1. Undersøk om nettsamfunnet har en personvernpolicy før du melder deg inn. Ta aktiv stilling til den!
  2. Sett deg inn i avkrysningsvalg du har for å beskytte dine opplysninger. Ta deg tid til å teste ut hvordan de ulike profilinnstillingene virker i praksis.
  3. Gi ikke fra deg hele e-postadresseboka til aktørene bak nettsamfunnet, og i alle fall ikke passordet til din e-postkonto, slik Facebook faktisk oppfordrer til ved registrering. I tillegg til at det er uklokt er det trolig også i strid med de avtalevilkårene du har inngått med leverandøren av din e-postkonto.
  4. Benytt en e-postadresse du uten større bryderi kan erstatte dersom du senere skulle oppleve å bli utsatt for spam, eller andre uønskede henvendelser via e-post.
  5. Du er selv ansvarlig for all informasjon du legger ut på profilen din. Legg ikke ut bilder eller personopplysninger om andre uten først å ha spurt dem om lov.
  6. Vær forsiktig med å legge ut opplysninger om politisk oppfatning, tro og seksuell legning. Dette er i norsk og europeisk personvernlovgivning regnet som sensitive personopplysninger.
  7. Det du ikke ville sagt om deg selv eller andre i en større forsamling av kjente og ukjente personer i den fysiske verden, bør du heller ikke publisere på Internett. Opplysninger du gir i "fortrolighet" til venner på din profil, kan lett bli klippet ut og benyttet i helt andre sammenhenger.
  8. Sjekk om de som står bak nettsamfunnet kan bistå deg med å få fjernet krenkende bilder og personopplysninger. Bruk den muligheten om du finner åpenbart krenkende og sjikanerende innhold. Dersom innholdet er så ekstremt at det må fjernes raskt bør du kontakte politiet på hjemstedet ditt.
  9. Sjikane, trusler og spredning av andres personopplysninger på Internett kan være straffbart. Straffeloven, åndsverksloven og personopplysningsloven, er tre lover som regulerer disse forholdene. Les mer om dette på dubestemmer.no. Her finner du også råd om hvordan du får fjernet uønskede personopplysninger på Internett.

 

Dubestemmer.no

Datatilsynet har sammen med Utdanningsdirektoratet og Teknologirådet laget en informasjonskampanje for ungdom om personvern. Nettsiden heter dubestemmer.no, og tar opp mange problemstillinger som er relevante nettopp i denne sammenhengen. Mer informasjon finner du på dubestemmer.no.

 

Kilder: Datatilsynet / dubestemmer.no / slettmeg.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Vennene mine ser ikke når jeg har bursdag på facebook. Hvordan endrer jeg dette?
Hei Slik endrer du fødselsdatoen din: Gå til profilen din, og klikk på Oppdater informasjon nederst på forsidebildet. Klikk på Kontaktinform...
Hvor gammel jeg må være før jeg har lov til å starte en egen kanal på YouTube
Hei Informasjon om dette finner du her: https://support.google.com/accounts/answer/1350409?hl=noDer står det at aldersgrensen for Youtube i Norge er...
Er det å være sosial på mobil positivt eller negativt?
Hei, gutt 14 år Det er et godt spørsmål du stiller - tusen takk for at du skriver til oss.  Som du selv skriver er det mange både positive og n...
Noen har prøvd å logge seg inn på facebook-kontoen min, hva bør jeg gjøre?
Hei Det kan være noen som har prøvd å logge inn på kontoen din ved å prøve endre passordet ditt. Så lenge de ikke har hatt tilgang til telefon...
Kan ansatte på skolen kan se hva jeg hr søkt på hvis jeg gjorde det hemme?
Hei,  Det vil ikke være mulig for oss å svare på dette med sikkerhet. Dette vil variere fra skole til skole. Men i utgangspunktet burde de ikke ...
Meldinger som sendes i appen Facebook-Messenger, er det kun synlig for person/personene det sendes mellom?
Hei Takk for at du kontaktet oss!Skjønner godt at du vil bevare samtaler private, det er aldri lurt å legge ut noe som du kan synes er flaut senere...
Hvorfor er det ulik aldersgrense på sosiale medier?
Hei Aldersmerking av apper og sosiale medier kan være både vanskelig og frustrerende å forholde seg til. De store aktørene opererer med ulike sys...
Hvor gammel må man være for å ha Youtube-kanal?
Hei Informasjon om dette finner du her: support.google.com/accounts/answer/1350409?hl=noDer står det at aldersgrensen for Youtube i Norge er 13 år....
Følgere på instagram
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Dette er noe du tenker på, som jeg tror de andre rundt ikke bryr seg så mye om. Noen vil ha mange...
Jeg ble idag plutselig hacket på Facebook.
Hei Du kan få en pekepinn ved å gå til denne siden: https://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view Der vil du kunne se sted...
Pappa snakker så mye dritt om mamma!
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du ikke klarer å konsentrere deg på skolen når du står midt oppi en slik situasjon som ...
Hvorfor er det 13 årsgrense på facebook og kan det endres?
Hei Denne aldersgrensen er satt av Facebook på bakgrunn av amerikanske forbrukerlover hvor personer under 13 ikke selv kan kjøpe varer og tjenester...
Er det mulig for meg å lese disse meldingene, hvis jeg opphever blokkeringen?
Hei Mest sannsynlig er det ikke mulig å få lest meldingene hun sendte deg mens du hadde blokkert nummeret hennes. Avhengig av hva slags mobiltelefo...
13 åring får lov til å få Facebook med betingelsen om at foreldrene får passordet. Hun ønsker ikke å gi dem passordet men opprette facebook allikevel uten lov.  
Hei Du forteller at faren din vil ha passordet ditt for at du skal få være på Facebook men du hørte ikke på han og opprettet en konto allikevel....
Jeg vil at pappa skal ta bort bildene han har av meg på profilen sin men jeg tør ikke si noe til han!
Hei Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om er ikke greit! Det er du som bestemmer om det skal ligge bilder av deg på pappa sin profil p...
Læreren tror ikke på meg.
Hei Det er dessverre ofte vi får henvendelse fra ungdom om at noen har hacket facebook-kontoen deres. Noen er vledig åpne med brukernavn/passord, a...
Hva kommer på rullebladet?
Hei Ditt kriminelle rulleblad inneholder alt som er registrert om deg i politiets reaksjonsregister. Alle straffereaksjoner registreres i politiets r...
Jeg har plutselig blitt facebook editor, hvordan blir jeg kvitt dette?
Hei Takk for at du skriver til oss. Jeg kan her kun svare på generelt grunnlag, men jeg skal gjøre så godt jeg kan. Vi i slettmeg kan hjelpe de...
Kan andre enn meg selv og mottaker se facebook chatten i messenger appen?
Hei Så lenge du skriver i en privat chat er det ingen andre enn deg og den du snakker med som ser meldigene dere sender. Meldingene deres kommer ikk...
Jeg klarer ikke å logge meg inn på Instagram
Hei Vi har hørt om flere som har dette problemet, og dessverre finnes det ingen sikker løsning. Det eneste vi kan anbefale deg å prøve er å fors...
Se alle