Hopp til hovedinnholdet

Slik unngår du hacking av PCen din

Hacking (colourbox.com)
HACKING: Unngå hacking av maskinen din ved å installere antivirusprogrammer, oppdatere maskinen og sette på brannmur.

Redd for andre skal ta over eller hacke maskinen din? Her er rådene som gjør deg bedre rustet mot angrep på maskinen.

Offentlig og kvalitetssikret
Hacking (colourbox.com)
HACKING: Unngå hacking av maskinen din ved å installere antivirusprogrammer, oppdatere maskinen og sette på brannmur.

Hvordan kan andre snike seg inn på din maskin?

Det kan være enkelt å snike seg inn på andres maskiner. Et vedlegg du tror er en musikkfil kan inneholde et program som kan gi en bruker full kontroll over maskinen din. Den som sendte programmet kan så lese hva du skriver, sjekke ut hva du har lagret på maskinen din, og ikke minst spionere via webcam. Du vil vel ikke oppleve at andre henter ut bilder fra din maskin og publiserer dem på nettet?

 

Enkelt å hacke

Det er ikke lenger så vanskelig å hacke seg inn på andres maskiner. På nettet finnes programmer som klarer det meste. Derfor er det viktig at du sikrer deg så godt som mulig.

Strek

 

Hva kan DU gjøre?

Under følger noen gode tips fra Norsis (Norsk senter for informasjonssikring) du bør følge for å beskytte deg mot angrep på datamaskinen din.

 

1. Oppdater PCen, programvaren OG operativsystemet

 • Når det avdekkes sårbarheter og feil i operativsystemet (f.eks. Windows, Mac) lages det oppdateringer for å utbedre feilene.
 • Sjekk om det finnes nye oppdateringer til ditt operativsystem.
 • Sett på automatisk oppdatering om det er mulig.
 • Installer oppdateringer umiddelbart.
 • Angrepene kommer i stadig større grad mot usikrede applikasjoner på PC-en
 • Bruk f.eks. programmet secunia for å finne ut av hvilke programmer du trenger å oppdatere. Programmet er gratis for privatpersoner.

 

2. Oppdater alle applikasjoner

 • Sett på automatisk oppdatering der det er mulig.
 • Installer oppdateringer umiddelbart.

 

3. Installer antivirus og antispionprogram

 • Antivirus- og antispionprogrammer følger vanligvis ikke med PC og operativsystem.
 • Flere banker og nettleverandører tilbyr det som en del av sine tjenester.
 • Det er også flere gode gratisprogrammer tilgjengelig på nett. Sørg for at disse oppdateres fortløpende og automatisk.
 • Bruk f.eks. programmet AVG. Dette er et godt program og det er også gratis for privatpersoner.

 

4. Ta sikkerhetskopi av viktige dokumenter og bilder

Med sikkerhetskopiering begrenser du tap av data ved angrep eller skade på utstyr. Tilpass hyppighet og lagringsmetode etter behov. En lur måte å gjøre det på, er å legge alt du vil sikre i egne mapper. Slik blir det lettere å laste dem over på en ekstern harddisk. Husk å brenne kopier av filene i tillegg til å ha dem på en ekstern harrdisk, du kan aldri vite om harddisken går i stykker. Oppbevar sikkerhetskopien på et annet sted enn PC-en!

 

5. Sett på brannmuren!

Brannmuren overvåker all trafikk inn og ut av PC-en, og kan stoppe inntrengere og uønsket datatrafikk. Sjekk om du har brannmur inkludert i operativsystemet. På Windows kan du for eksempel huke av på kontrollpanelet, finne sikkerhetssenteret og huke av for at du vil aktivisere brannmuren.

 

6. Bruk sunn fornuft!

De som prøver å lure deg er smarte. De spiller på FRYKT: For eksempel kan du få melding om at maskinen har masse virus og at du skal laste ned et program som skal fjerne dette. Vær forsiktig, og bruk kun kjente programmer!

De tilbyr noe du ønsker deg, som for eksempel musikk, gratis tilgang eller en gevinst. Ingenting er gratis, husk på det.

Svindlere spiller også på tillitt til noe kjent. For eksempel kan de tilby deg en ny applikasjon fra Facebook eller vil at du skal sjekke ut bilder av deg på nettet, bare ved å trykke HER... IKKE gjør det, det er svindel!

Strek

Kilde:

Norsk senter for informasjonssikring, norsis.no


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Staten
1
15.03.2019 11:10:37
ikke gjør sånn at vi ikke kan ha kontroll på innbyggerne våre, det står en svart range rover utenfor
K2
0
19.01.2019 18:40:17
hvis noen hacker meg hvordan kan jeg vite det
nan
0
19.01.2019 18:35:21
er det lov at jeg hacker gamle spill og sånn
Ahmed
0
19.01.2019 18:34:14
hvorfor hacker folk egentelig
Long story short
3
18.05.2017 01:31:18
Bare hold deg unna skumle nettsider så går det bra.
snupp
2
03.06.2015 11:23:54
Hva om noen hacker til seg passord til modemet etter flere fot søk å bytte passord Models navn og modem?
IKTISPOWER!
1
14.12.2016 20:35:01
Så lenge modemet ditt har 11 forskjelige type bokstaver/tegn eller mer skal det veldig mye til og komme seg på modemet ditt, for det andre så er det ikke så mye du får gjordt på modemet, du får ikke se logg osv men du kan ødelegge innstillinger.
sikkerhet
2
31.12.2013 14:16:34
mitt erfaring at å ha en trådløs ruter med innebygd brannmuren for sikkerhet
Chvh
3
29.03.2013 01:07:52
Norton er bedre enn alle antiviru
IKTISPOWER!
1
14.12.2016 20:36:52
Norton er et dårlig anti-virus program som ikke gjenkjenner endringer i virus, så om jeg endrer variablene til alt i en RAT for eksempel så vil den ikke se viruset. Bruk microsoft essentials og om du ikke jobber med IT hver dag så hold deg til sosiale medier og ikke last ned noe derifra. Da er du trygg på nettet.
Lille støggemann
1
20.11.2012 13:15:12
Viss du gjørr om på scripter, blir det heller kalt scripting.
Anon_hacker
4
12.07.2012 22:20:35
Ja jeg må inrømme at hacking er lett men å Finne ut et passord er ikke "Hacking" , Hacking er å gjøre en funksjon mulig på et script og få seg in
IKTISPOWER!
1
14.12.2016 20:41:03
Du trenger ikke nødvendigvis scripte for å bryte deg inn i en database, du kan bruke Kali Linux som er et veldig bra OS som har mange gode funksjoner til penetrerings testing eks. For det andre så betyr hacking veldig mye forskjellig. En ting til, hacking er ikke lett. Det er kun lett når du er en script kiddie som bruker andre sine programmer. Men til og med da så klarer ikke de fleste å hacke seg inn i en database som gjør at jeg ler.
Anonym
4
14.11.2010 09:01:44
Det er superlett og hacke f.eks Habbo Hotel der er det bare og trykke "glemt passord?" og skrive inn din e-Mail så får du passordet sendt til deg så kan du logge inn på et sted med den ene kontoen og et annet sted med den andre. Da er det bare og bytte over alle møblene.
Avast er best
1
03.11.2009 16:01:00
Avast er bedre en avg :) www.avast.com
IKTISPOWER!
1
14.12.2016 20:42:33
Jeg vil si at alle Open source anti-virus programmer er ganske dårlige, jeg og et par kompiser har laget vårt eget anti-virus program som kan gjenkjenne de fleste virus som vi kan komme borti.
Anonym
2
30.09.2009 20:38:00
Skrivefeil: oss.no -> ung.no
Anonym
2
30.09.2009 20:37:00
ADVARSEL! Disse tipsene gir kun begrenset beskyttelse! Bruk proxy eller VPN hvis dere surfer på tvilsomme steder! Den beste beskyttelsen kommer av å skjule sin sanne IP adresse fra fremmedfolk! Skammer meg over dere på oss.no som valgte å ikke nevne bruk av proxy/VPN som et nyttig tips! Har noen din sanne IP adresse i tillegg til grunnleggende datakunnskap så kan de ta kontroll over PCen din hvis de vil! Brannmurer kan knekkes hvis en vet hva en gjør!
Christer F
1
17.06.2009 12:59:12
heisann det er mange exempler på hacking.... Trojan.exe/virus.....>>>---->A>
Marita
1
17.06.2009 12:56:42
Jeg elsker deg
Christer F
3
17.06.2009 12:52:08
hei, jeg er helt enig me "His magnificence lamerlord the great'" visst det er folk som lar seg hacke med slike enkle ting som filer som er sjulte i musikkfiler e.l så er du på BÆRTUR.... jeg har drevet med hacking og vet hva som er forskjellen på dette.. har hacket datapersonell på skolen fra hjemmet og hjulpet flere med å sikkre nettverket og datamaskinene sine..... når du sjuler evt.Trojan.exe filer som evt, legges inn på skrivebordet til en annen person for så å åpne, da er det mulig å prate om hacking, men når det blir gitt filer som "utgis" for å være en musikfil og denne blir åpnet av personen som har fått denne fila, så kan d være en slags "GATEWAY" en gateaway er en slags åpning i hele systemet ditt(den personen som blir hacka) jeg har gjort dette, men det er så SIMPELT og enkelt, men ulempen er at enn må møte personene for å gi ut filene enn å enkelt å greit legge den ut på Piratebay.org..... (red: ung.no formidler ikke kontaktinformasjon, og heller ikke tips om hvordan man kan hacke..)
His magnificence lamerlord the great'
1
15.06.2009 02:16:50
Hovedgrunnen til at det er lettere å 'hacke' noen i dag er at pc brukere er dummere i dag en det de var back in the day. Før brukte folk pc til forettninger, mens nå driver folk bare med å rapportere hva de spiste til lunch, at de fikk 2, 3, 4 eller 5 på en prøve(hvem i helskotten bryr seg, greit hvis de guller til med en 6'er, men 3 og 4 er vi totalt uinteressert i) Og folk må være bikkjedumme for å bli infisert av programmer forkledd som musikk/bilder :S vaskekte hackere kan få bilder og musikk til å kjøre kode på pc'en din hvis musikk programmet dit har en feil i seg, men da snakker vi om en hacker, ikke en bleikfeit 13 åring.
Ihs
1
05.06.2009 10:24:01
Det er ikke bare hackere som kan få tak i passordet ditt til alt mulig. På hotmail-kontoen din, så har du svart på et hemmelig spørsmål, ikkesant? For eksempel "Ditt første kjæledyr". Dette spørsmålet brukes til å tilbakestille passordet ditt på msn dersom du har glemt det, og det er lett å finne svaret på et slikt spørsmål. Når personen har tatt kontroll over msn din, så har h*n fått tilgang til nettbyen, facebooken din og you name it. Alt som er registrert på hotmailen din.
Atle
0
04.06.2009 23:19:47
"F.eks ringetoner, [murikk] eller en gevinst..." Liten skrivefeil der! :)

Spørsmål og svar

Jeg har glemt brukernavn og passord til Facebook. Hva gjør jeg.
Hei Eneste mulighet for Facebook å verifisere at du faktisk er eier av kontoen er om du har tilgang til kontoen via registrert epostadresse, eller o...
Hvordan kan jeg finne et nummer som er reservert mot katalogoppføring?
Hei Sannsynligvis er dette nummeret reservert mot katalogoppføring. Det vil si at det ikke listes hos de forskjellige telefonkatalogene. Du kan fors...
Er det ulovlig å gjennomføre et DDoS-angrep?
Hei Ja, dette kan være ulovlig og straffbart etter straffeloven § 206. Strafferammen i denne bestemmelsen er bot eller fengsel i inntil 2 år.  S...
Jeg blir tvungen til å gi 2 andre jenter oral sex flere ganger i uken
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Det du har blitt og blir utsatt for er ikke greit! Jeg vil råde deg til å snakke med noen om hva s...
MovieStarPlanet-brukeren min er hacket, hva gjør jeg? 
Hei Ta kontakt med MovieStarPlanet for å få hjelp: https://moviestarplanet.zendesk.com/hc/no/requests/new Feltene med e-postadresse må fylles ut ...
Nettside lopper moviestarbrukere for brukernavn og passord. Er det lov?
Hei Dette er et klassisk tilfelle av "phishing" hvor en lurer brukere til å oppgi brukernavn og passord til tjenester og senere misbruker disse. Det...
Lytte til avlyttingssikker politradio - nødnett - tetra
Hei Det nye nødnettet er ment å være avlyttingssikkert. For å kunne lytte til nettet, må du skaffe deg tilgang til det uten at den blir gitt til...
Lurer på om foreldre kan se hva jeg søker på på mobilen når jeg bruker mobilnett?
Hei Med mindre de får tilgang til historikken i nettleseren (Safari, Chrome) som er lagret på telefonen vil det ikke være mulig å spore opp dette...
Han truet henne til å sende nakenbilde, hvis ikke skulle han hacke seg inn på tlf hennes.
Hei Her er det ikke lett å gi et konkret svar, for her var det mange ting jeg ikke kjenner til i saken. Det fremgår av straffeloven §201 at med b...
Er det noen måte jeg kan finne ut om noen har hacket dataen min på?
Hei Det aller enkleste er å la et antivirusprogram analysere dataen din for å se om det er lagt inn skadelig programvare på din maskin. Du kan ogs...
Virus etter spill via xnxx pornoside?
Hei Takk for at du skriver til oss. Jeg undersøkte spill-nettsiden til xnxx og fant ikke noe skummelt med den. Dette er selvfølgelig ingen garant...
Hvordan kan jeg få Instagram-kontoene mine tilbake når de er hacket? 
Hei Først og fremst, dersom du har samme passordet på andre profiler på nettet (f.eks. Facebook), så er det viktig at du går inn å endrer disse...
Jeg har lyst til å hacke et spill
Hei I utgangspunktet vil nok dette være ulovlig. Et spill er opphavsbeskyttet og det følger av åndsverkloven at man ikke kan forandre på et verk....
Noen har hacket seg inn i instagram kontoen min
Hei Ta en kikk på Slettmeg.nos veiledning for hackede Instagram-kontoer og prøv ut det som står der: https://slettmeg.no/veiledninger/hacket-insta...
Konsekvenser for å hacke seg inn på private eller offentlige nettverk?
Hei Det følger av straffeloven § 145 at det er ulovlig og straffbart å uberettiget skaffe seg tilgang til beskyttet informasjon. Dermed vil det og...
Se alle