Hvordan kan andre snike seg inn på din maskin?

Det kan være enkelt å snike seg inn på andres maskiner. Et vedlegg du tror er en musikkfil kan inneholde et program som kan gi en bruker full kontroll over maskinen din. Den som sendte programmet kan så lese hva du skriver, sjekke ut hva du har lagret på maskinen din, og ikke minst spionere via webcam. Du vil vel ikke oppleve at andre henter ut bilder fra din maskin og publiserer dem på nettet?

 

Enkelt å hacke

Det er ikke lenger så vanskelig å hacke seg inn på andres maskiner. På nettet finnes programmer som klarer det meste. Derfor er det viktig at du sikrer deg så godt som mulig.

FAKTA

Nyttig og praktisk informasjon:

 • Få tilgang til gode sikkerhetsveiledninger for Mac og PC her.
 • Meld fra om du opplever hacking: Oppsøk politiet der du bor og gjør en anmeldelse. De tar det alvorlig uansett om det ungdom eller profesjonelle som prøver å ta kontroll over maskina di. Telefon: 02800.

Hva kan DU gjøre?

Under følger noen gode tips fra Norsis (Norsk senter for informasjonssikring) du bør følge for å beskytte deg mot angrep på datamaskinen din.

 

1. Oppdater PCen, programvaren OG operativsystemet

 • Når det avdekkes sårbarheter og feil i operativsystemet (f.eks. Windows, Mac) lages det oppdateringer for å utbedre feilene.

 • Sjekk om det finnes nye oppdateringer til ditt operativsystem.

 • Sett på automatisk oppdatering om det er mulig.

 • Installer oppdateringer umiddelbart.

 • Angrepene kommer i stadig større grad mot usikrede applikasjoner på PC-en

 • Bruk f.eks. programmet secunia for å finne ut av hvilke programmer du trenger å oppdatere. Programmet er gratis for privatpersoner.

 

2. Oppdater alle applikasjoner

 • Sett på automatisk oppdatering der det er mulig.

 • Installer oppdateringer umiddelbart.

3. Installer antivirus og antispionprogram

 • Antivirus- og antispionprogrammer følger vanligvis ikke med PC og operativsystem.

 • Flere banker og nettleverandører tilbyr det som en del av sine tjenester.

 • Det er også flere gode gratisprogrammer tilgjengelig på nett. Sørg for at disse oppdateres fortløpende og automatisk.

 • Bruk f.eks. programmet AVG. Dette er et godt program og det er også gratis for privatpersoner.

 

4. Ta sikkerhetskopi av viktige dokumenter og bilder

Med sikkerhetskopiering begrenser du tap av data ved angrep eller skade på utstyr. Tilpass hyppighet og lagringsmetode etter behov. En lur måte å gjøre det på, er å legge alt du vil sikre i egne mapper. Slik blir det lettere å laste dem over på en ekstern harddisk. Husk å brenne kopier av filene i tillegg til å ha dem på en ekstern harddisk, du kan aldri vite om harddisken går i stykker. Oppbevar sikkerhetskopien på et annet sted enn PC-en!

 

5. Sett på brannmuren!

Brannmuren overvåker all trafikk inn og ut av PC-en, og kan stoppe inntrengere og uønsket datatrafikk. Sjekk om du har brannmur inkludert i operativsystemet. På Windows kan du for eksempel huke av på kontrollpanelet, finne sikkerhetssenteret og huke av for at du vil aktivisere brannmuren.

 

6. Bruk sunn fornuft!

De som prøver å lure deg er smarte. De spiller på FRYKT: For eksempel kan du få melding om at maskinen har masse virus og at du skal laste ned et program som skal fjerne dette. Vær forsiktig, og bruk kun kjente programmer!

De tilbyr noe du ønsker deg, som for eksempel musikk, gratis tilgang eller en gevinst. Ingenting er gratis, husk på det.

Svindlere spiller også på tillitt til noe kjent. For eksempel kan de tilby deg en ny applikasjon fra Facebook eller vil at du skal sjekke ut bilder av deg på nettet, bare ved å trykke HER... IKKE gjør det, det er svindel!

Kilde:

Norsk senter for informasjonssikring, norsis.no