Eksempelet over er bare ett av mange eksempler på hvordan kreative svindlere forsøker å lure til seg personopplysninger, betalingsinformasjon og informasjon om brukernavn og passord til viktige tjenester du bruker på internett.

Eksempler er forsøk på å lure til seg innloggingsdetaljer til e-postkontoen din eller til tjenester som Paypal, eBay og Finn.no og andre.

Ikke la deg lure av slike e-poster. Det er bare svindlere som sender e-post og ber om denne typen informasjon.

Hvordan avsløre nettsvindel

Forbrukertilsynets «svindelgalleri» gir deg mer informasjon om hvordan du kan avsløre såkalt «phishing»-svindel og andre typer nettsvindel.

Utenlandske svindlere står i kø for å lure deg med store premier i falske lotterier, arv fra ukjente slektninger eller for å tappe bankkontoen din ved hjelp av kredittkortsvindel. Forbrukertilsynets «svindelgalleri» kan hjelpe deg til å unngå svindelfellene.

Vanligste former for svindel

Forbrukertilsynet får daglig spørsmål fra forbrukere som har vært utsatt for svindelforsøk. For å informere om problemet og advare folk mot slike henvendelser, har Forbrukertilsynet laget en liste over de vanligste formene for svindel.

Under hvert punkt er det eksempler som kan hjelpe deg med å avsløre svindlerne. Dersom det du har mottatt ligner på noen av eksemplene, kan du trygt konkludere med at det dreier seg om et svindelforsøk.

1. Falske nettbutikker

Mange forbrukere har blitt lurt av falske nettbutikker som tilsynelatende selger populære varer. Etter at du har bestilt og forskuddsbetalt det du vil kjøpe, dukker varen aldri opp – eller du får falske merkevarer. Sjekk vår løpende oppdaterte liste over falske nettbutikker!

2. Abonnement forkledd som premier

Nettsider og e-poster med falske logoer tilbyr iPhone eller ny TV til 1 krone. I virkeligheten inngår du et abonnement på en rynkekrem eller et virusprogram du ikke trenger, og som koster deg flere hundre kroner i måneden.

3. Microsoft-svindel

Du blir oppringt av en person som sier han ringer fra Microsoft og informerer om at din PC er utsatt for sikkerhetsrisiko. Du blir bedt om å gå inn på bestemte nettsider, som uten at du vet det gir en tredjepart ubegrenset tilgang til PCen din. De sier de skal ordne problemet, og ber deg samtidig betale for tjenesten ved å få deg til å dele betalingskortopplysninger.

4. Kredittkortsvindel og falske e-poster

Du blir bedt om å oppgi kredittkortnummeret ditt ved besøk på en nettside og får trukket beløp fra kontoen uten å ha samtykket til dette. Svindlere kan også trekker penger fra bankkontoen din etter å ha gjennomført såkalt “phishing”.

5. Lotterigevinster og andre «pengebrev»

Plutselig får du en e-post eller SMS som forteller deg at du har vunnet milliongevinsten i et utenlandsk lotteri som du aldri har hørt om før. Andre klassikere er brev fra en advokat i Spania som søker etter ukjente arvinger til en stor formue, eller tilbud om å bli med på et lukrativt forretningsprosjekt.

6. Markedsplasser og nettauksjoner

Vær klar over at personer med uærlige hensikter benytter populære nettauksjonssteder som Finn.no og eBay.com for å prøve å svindle folk.