Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Pass deg for disse vanlige Facebook-tabbene

Facebook varselskilt (colourbox.com)
FACEBOOK-TABBER: Unngå de vanligste facebook-tabbene med disse tipsene.

For alle typer Facebook-brukere finnes det fallgruver man bør passe seg for. Her er noen av de vanligste.

Facebook varselskilt (colourbox.com)
FACEBOOK-TABBER: Unngå de vanligste facebook-tabbene med disse tipsene.

1 "Facerape"

Du glemmer å logge av profilen din når du har brukt en felles PC på skolen. "Facerape" kan være moro hvis det er vennene dine som tuller med deg, men spøken er sjeldent like festlig om vilt fremmede på skolen har snoket rundt på din profil og gitt seg ut for å være deg. La det bli en vane å logge av profilen når du ikke er på Facebook.

2 Kjærester

I ren lykkerus legger du ut en haug med bilder av deg og kjæresten. Dere endrer status til "i et forhold" med hverandre. Du legger til hele familien hans/hennes som venner. Dere har akkurat blitt sammen og er kjempeforelsket. Ofte kan det likevel være lurt å holde følelsene unna Facebook en stund og heller avvente litt. Det føles nemlig ikke like rosenrødt når du må fjerne alt igjen om forholdet tar slutt etter kort tid.

3 Nachspiel på Facebook

Du legger ut en status midt på natten når du kommer hjem fra fest. Den virker kjempesmart og morsom der og da, men kanskje ikke like lur morgenen etter?

Moralen er: hold deg unna Facebook når du er/har vært på fest.

4 Alle ser deg

Du dropper å sette deg inn i hvordan personverninnstillingene fungerer. Det kan virke komplisert å sette seg inn i alle innstillingene på Facebook, og mange tenker at det ikke er så nøye. Men pass på, det ER nøye hvem som ser profilen din. Eksempelvis kan det få store konsekvenser den dagen arbeidsgiveren der du har søkt jobb sjekker navnet ditt på Facebook. Bilder fra helgens festligheter eller statuser som kan provosere gjør seg sjeldent godt hvis du vil fremstå som en seriøs og pålitelig jobbsøker. Vær forsiktig med hva du legger ut, lær deg hvordan du fjerner gamle innlegg og kommentarer, og vær nøye med hvem som har tilgang til profilen din.

5 Bilder

Er du blant dem som laster opp alle bildene fra kameraet direkte på Facebook? Bruk heller tid på å titte gjennom hva du vil legge ut FØR du laster opp bildene. Lettkledde bilder, festbilder og bilder av andre lagt ut uten deres samtykke, kan skape problemer for deg senere. Mislykkede bilder uten klare motiv eller bilder der alle blunker, er kanskje også greit å luke ut?

6 Frustrasjon

Når du er sånn skikkelig sinna på noen, er midt i en vennekrangel eller det er mye drama på skolen, kan det føles fristende å skrive stygge ting om andre på Facebook. Tell heller til ti, snakk med gode venner og ro deg ned. Andre har svært liten interesse av å lese dine sinte kommentarer på nettet, og som oftest vil det bare slå tilbake på deg selv. Trolig vil du dessuten angre mye i ettertid, når situasjonen roer seg eller dere blir venner igjen. Andre kan dessuten føle seg mobbet om du sier negative ting om dem på Facebook, og slik mobbing på nett er IKKE greit!

7 Søte barn

Har du fått barn, er kjempestolt og vil vise fram vidunderet til alle og en hver? Eller kanskje du har noen veldig søte småsøsken? Vær klar over at ikke alle på nettet har gode hensikter. Bilder av lettkledde barn (eller av deg selv lettkledd, for den saks skyld), kan raskt dukke opp på nettsider som brukes av pedofile, pornosider og liknende. Vær derfor nøye med å vurdere hva du legger ut og hva du ikke legger ut. Er det verdt å ta sjansen? Husk også at det ikke er lov å legge ut bilder av andre uten deres samtykke...

8 Tastetrøbbel

Med smarttelefon, små taster og dårlig tid er det mye som kan gå galt. Sender du mail inne på Facebook, dobbeltsjekk alltid at personen du sender til er den riktige mottakeren. Mange har flere venner på Facebook med samme fornavn. Det kan raskt bli pinlig om du sender hemmeligheter ment for venninnen din til en fjern slektning, eller noen som helst ikke skulle se hva du skrev. Les også gjennom en ekstra gang før du poster statuser, kommentarer eller lignende. Det finnes nok av skrivefeil og tilfeller hvor ordboken på telefonen finner på egne ord. Plutselig får det du legger ut en helt annen betydning enn du hadde tenkt.

9 Dropp skrytingen!

Du skal på ferie og huset der du/dere bor blir stående tomt i flere dager. Eller du har kjøpt deg ny PC, telefon eller noe annet du har ønsket deg veldig lenge. Dropp skrytingen på Facebook! Hvis "alle" vet at huset står tomt fordi du har skrevet på Facebook hvor dere skal på ferie, er veien kort til at tyver tømmer huset mens dere er borte. Eller at noen tar med seg den nye iPhonen fra skolevesken din når du ikke ser. Man skal glede seg over ferier og nye ting man er glad for, men ikke alt egner seg på Facebook.

10 Avhengig?

Du er på Facebook hele tiden, MÅ få med deg hva andre legger ut, hvem som har blitt sammen og hvem som gjør det slutt, hvilke bilder som legges ut, hva de andre har gjort i helgen, "må bare sjekke" noens profil, kontakte noen på chatten og så videre. Du er rett og slett redd for å gå glipp av noe. Litt avhengig? Når du har denne følelsen, det er da du bør du logge av. BESTEM DEG for å logge av Facebook på PCen og fjern appen fra telefonen for noen dager. Ring heller venner og spør om å finne på noe sammen. Les mer: "Lett for å bytte ut leksene med Facebook?"

Signatur Redaksjonen, ung.no


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Anonym
1
28.10.2016 06:28:15
Hei! Jeg har de siste dagen bestemt meg for å logge av facebook appen, siden jeg har begynt å bli lei av facebook. Ingenting skjer der, og det eneste jeg gjør på facebook er å snakke med folk :) Så jeg har fra nå av logget av appen, men er fortsatt på messenger. For tenker det er lurt å være aktiv i hvert fall på messenger, visst noen skal ha tak i meg eller jeg må ha tak i noen. Men prøver å holde meg unna litt, sånn at jeg får en pause, kjenner jeg trenger det ;) Da blir man også mindre avhengige, det lover jeg! For du blir vandt til å holde deg uten facebook, ellers er jeg aktiv på snap og insta. Det er jeg ikke like lei av :)
Anonym
0
28.10.2016 06:30:03
Vet heller ikke når jeg kommer tilbake, kanskje neste uke. Men når jeg kommer tilbake, så jeg prøve å ikke være så aktiv uansett, men logge på appen igjen ;) Så jeg i hvert fall kan titte innom der 1 gang om dagen
IKKE MORRO
1
18.03.2014 22:54:27
Meg og ett par venner facrapet en venn av oss. Det blei polti og anmeldese. + Nedsatt oppførsel.
:)
1
11.12.2013 19:14:06
Er utrolig glad for at jeg ikke er avhengig av Facebook. Er kanskje innom der 3-5 ganger i løpet av en dag for og sjekke om jeg har fått varsler eller meldinger i chat, eller noe spennende har skjedd. Men jeg sitter ikke innpå der i flere timer i strekk (bare sjekker innpå i noen minutter av gangen) og jeg legger omtrent aldri ut bilder.
Jennyyyyyy99
8
04.04.2013 20:17:02
vil dele min historie etter det jeg har opplevd med facerape.. Det er faktisk mye mer alvorlig en det de fleste tenker. De fleste tenker "facerape er ikke noe farlig, det er jo bare på tull!". Og ja, for det meste er det jo tull. Faceraper er ofte perverse nå for tiden. Du tenker "hahaha, jeg bare sletter det etterpå". Mne du tenker ikke på hvor mange du faktisk er venn med på facebook og alle som ser det. Noen tar faktisk dette veldig seriøst og kan oppfatte deg som en hore osv, men det tenker man jo ikke over. De fleste skjønner jo at det er en facerape, men ikke alle. jeg fylte 14 år for litt siden, men jeg og veninna mi opplevde noe når vi var 12 som jeg tror vi aldri kommer til å glemme. Fra 6-7 var klassen vår perverse 24/7 og på andre skoler. Det er ganske normalt nå for tiden har jeg merket. Jeg og veninna mi var ganske modne for alderen vår i forhold til de andre og hadde mange eldre guttevenner og jentevenner. Vi facerapa hverandre nesten minst 3 ganger hver gang vi var hos hverandre. Vi lagde køddenettsider om hverandre. Vi syns jo bare dette var gøy alle sammen. Etter hvert ble bare statusne(facerapene) våre mer og mer perverse og noen bilder vennene mine la ut var ganske drøye. Alle vennene mine osv syns jo dette bare var gøy, men flere eldre leste dette. Blandt annet voksne og folk på vidregående. De syns dette var rart siden de ikke oppførte seg sånn når de var på den alderen. Flere og flere folk begynte å sankke om oss uten at jeg og veninna mi viste det... plutselig fikk vi vite at foreldrene til meg og veninna mi var tilkalt på møte med rektor. Han fortalte dem at flere lærere på andre skoler viste om det og at flere voksne hadde begynt å snakke om oss. Om at vi var horer og solgte oss. Det ble et helvete hjemme hos meg når foreldrene mine skulle snakke med meg om alt. De tvingde meg til å la dem sjekke facebooken min. De så alle de perverse sammtalene med folk og alle facerapene jeg ikke hade sett og ikke fot sletta. Det var for eksempel statuser "har sex" osv.. Foreldrene mine sa jeg måtte slette alt som sto. jeg nølte ikke akkuratt. Det var 2 foreldre til 2 gutter som gikk på skolen min som hadde spredd ryktene om oss. De hadde planer om og sende dette inn til VG : "2 jenter fra ***** selger seg for smågodt!" Først da gikk det opp for meg hvor alvorlig facerape var. Mamma og pappa var faktisk veldig rolige i denne sitvasjonen. de oppmuntret meg og sa " alt vil gå over, ikke vær lei deg, bare ta pause fra facebook og alt på nett i 2 uker og vær mere forsiktig fremmover" mens andre ganger var de bare " dette er din egen feil! Jeg skjønner ikke hvordan du kan ha latt vennene dine gjøre sånn!". dette var noen veldig frustrerende og triste dager fremmover både for meg og vninna mi. Ingen av vennene mine ( har utrolig mange venner) eller noen andre i denne byen trodde på de av barna. de hdde bare ledd når de hørte det. Det var en stor lettelse! Det var bare e voksne som hadde overreagert til 1000! men er glad for at de gjorde det nå egnetlig, for eller så hadde vi jo bare fortsatt me son som vi var. Heldigvis roa alt seg etter rundt 5 dager og ingen tenkte noe mer på det. Så derfor vill jeg bare si: pass på! faceraper er ikke altid så gøy etterhvert. Det utvikler seg ofte til at du får et dårlig rykte etterhvert hvis du bir facerapet ofte.
det er meg igjen...
1
18.03.2013 10:36:03
Jada må nokk selv innrømme at jeg gjør alle tabbene som ung.no beskriver. Både fra å facerape ukjente elever på skolen. Folk som jeg ikke kjenner altså til å poste lillesøsteren min nesten hel naken i bardekaret. Jeg har også opplevd at mammas onkel fikk meldingen: jeg er kåt på deg også sweetie pus som var ment til å sende til kjæresten min... Hehe Jeg er 14 forresten hvis noen lurte. Og jeg har slettet bilde av lillesøsteren min halvnaken i badekaret!!
facebook
4
05.10.2012 08:51:25
bra skrevet.
girl..
4
16.04.2012 21:29:45
Noen som har tips til gode chattesider? Lyst til å bli kjent med flere :D
det er meg igjen....
0
18.03.2013 10:37:10
Jeg pleier å gå innom chatroulette og bli kjent med hyggelige gutter i nær området (Oslo.)
Er det deg igjen?
0
01.09.2013 22:45:06
Frekkas! Chatroulette er porno, pervo, og ulovlig for de under 18!
Sebastian
11
07.04.2012 06:47:52
Ville anbefalt å være så lite innpå facebook som mulig. Ødelegger broene mellom folk, ved å gi dem den tro at de kommuniserer og sosialiserer, men det er ingen erstatning for ekte menneskelig interaksjon. Face to face. All den digitale interaksjonen driver oss faktisk vekk fra hverandre, ikke knytter oss nærmere. Følelsene vi tilknytter til telefonen, internett, pc, er usedvanlig sterke. Tro det eller ei, men du bruker telefonen din som et sikkerhetsnett i hverdagen, hvis det ikke er noe du vil høre på, så kan du lett ta oppmerksomheten bort ved å ta opp smartelefonen din og spille et spill, skrive en statusoppdatering etc. Facebook gir oss en falsk følelse av at vi aldri er alene. Gidder virkelig ikke å utdype dette mer, ved mindre noen faktisk bryr seg. Ble litt rotete, siden denne kommentarboksen er så jævla liten... God påske! - Sebastian
Victoria, snart 16 år.
4
26.03.2012 16:16:37
Jeg er avhengig av facebook, helt klart. Men bruk heller tiden din på venner i stedenfor Facebook. Da får du finere minner i stedenfor og sitte på Facebook i 6 timer på dagen og hele natta. Det er virkelig lurt og logge av Facebook på telefonen om noen faceraper deg. HAHAH. Det glemmer jeg alltid, jeg gidder ikke og logge av fordi da må jeg skrive e-posten og passordet. Stress. Jeg blir heldigvis ikke facerapa da :-) enig med deg chewie. Så bra at du følger med på nyhetene i stedenfor skravlebøtta facebook. Anbefales og bytte startside om man har facebook som startside..
Chewie
6
26.03.2012 12:56:18
Det med å bli avhengig av facebook har jeg vært borti. Jeg hadde facebook som startside faktisk, og da logget jeg meg inn så fort nettleseren poppet opp. Til slutt innså jeg hvor mye jeg var innom. Jeg tok vekk facebook som startside og satte VG nett i steden for. Haha. Nå får jeg heller med meg nyhetene verden over! ;-)

Spørsmål og svar

Hva er facerape?
Hei!   I artikkelen "Facerbook - vanlige tabber" her på ung.no er det beskrevet. Der står det:   "Facerape" Du glemmer å logge av profilen di...
Er det straffbart å gå inn på en annen sin facebook-side?
Hei Jo, du har nok rett i at det å gå inn på en annen sin facebook kan rammes av straffeloven § 145. Se feks denne artikkelen. Det er imidlerti...
Meldinger som sendes i appen Facebook-Messenger, er det kun synlig for person/personene det sendes mellom?
Hei Takk for at du kontaktet oss!Skjønner godt at du vil bevare samtaler private, det er aldri lurt å legge ut noe som du kan synes er flaut senere...
Jente, 16, hatt fest uten samtykke fra mor og far. Hva skal hun gjøre?
Hei Flott at du skriver til ung.no! Det høres ut som at du er en jente med mye samvittighet! Nesten litt for mye? Jeg tror at det du nå opplever o...
Hva er aldergrensa på twitter
Hei Det er ingen formell aldersgrense for å ha en konto, etter det jeg kan se.  Du blir ikke spurt om alder når du skal opprette en bruker, og det...
Hvor havner meldingen jeg sendte på Facebook til en jeg ikke er venn med? 
Hei Meldinger fra personer du ikke er venn med kommer normalt sett et annet sted enn vanlige meldinger/samtaler. Om man får notifikasjon eller ikke...
 Tydeligvis skal jeg ha sugd en gutt da jeg var full
Hei Jeg forstår at det har blitt ubehagelig etter at dette har skjedd.  Og det er jo veldig ubehagelig når ting blir gjort så offentlig på faceb...
Hvordan få flere facebook-venner?
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Jeg skal prøve å svare deg så godt jeg kan. Det er positivt at du ønsker å skaffe flere venner...
Er det normalt at folk avbryter venneforespørsler på facebook?
Hei Takk for at du skriver til ung.no! Å forstå seg på sosiale medier kan være en overveldende oppgave. Jeg skjønner at det kan være vanskelig ...
Vil lage blogg, men får ikke lov.
Hei Du skriver at du og en venn lagde en nettside for to år siden, da dere var 11, og at det ble mye tull knyttet til denne. Dette kan kanskje være...
Finnes det apper som gjør at man kan se hvem som har blokkert deg på facebook
Hei Mange slike apper har eksistert, men de pleier ofte å være kortlivede, ha bugs og andre problemer, eller rett og slett ikke gjøre det de hevde...
Blir venn med en på nytt. Vil gamle meldinger da komme opp i messenger?
Hei Ja, meldingene vil fortsatt være tilgjengelig for han/hun hvis han/hun ikke slettet samtalen. En samtale mellom to personer vil automatisk bli ...
Er det mulig å gjøre så ingen andre kan se hvem jeg er venn med på facebook
Hei Her finner du en kort forklaring på hvordan du skjuler vennelisten din fra andre: https://www.facebook.com/help/community/question/?id=493024913...
Hva er "facerape"?
Hei I artikkelen "Facerbook - vanlige tabber" her på ung.no er det beskrevet. Der står det:   "Facerape" Du glemmer å logge av profilen din nå...
På facebook er det sånn hvis du poster en sånn tester. hvordan fjerne det?
Hei Det høres ut som om du har fått en litt plagsom app knyttet opp mot Facebook-kontoen din. Gå til denne siden for å se en oversikt over apper ...
Kan noen se om jeg åpner en chat på Facebook selv om jeg ikke skriver noe?
Hei, og takk for spørsmålet ditt Hvis du åpner en ny chat med en av vennene dine, der ingen har skrevet til deg, og lukker den før du skriver noe...
Har bevis på at ein gutt har hacket seg innpå facebooken min
Hei Du kan anmelde dette til politiet, men det er nok ikke sikkert at dette er en sak som politiet kommer til å prioritere og etterforske. Du bør ...
Se alle