Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Hvem er du på Facebook?

Facebook - like (colourbox.com)
FACEBOOK: Det kan være lurt å tenke gjennom hvor mye tid man vil bruke på Facebook, hva man gjør der og hvordan man ønsker å fremstå.

Alltid pålogget? Innom kun av og til? Noen er opptatt av å være synlig, mens andre synes det er viktig å fremstå best mulig. Hvem er du på Facebook?
Av Signe, ungdomsjournalist ung.no

Facebook - like (colourbox.com)
FACEBOOK: Det kan være lurt å tenke gjennom hvor mye tid man vil bruke på Facebook, hva man gjør der og hvordan man ønsker å fremstå.

1. "Den aktive"

Du liker de fleste profilbildene du kommer over, skriver hyppige statusoppdateringer og er aktiv på chat og i kommentarfelt. Fordi du er innblandet i mye forskjellig på Facebook får du mange "notifications", noe som gjør at du alltid har noe å klikke deg inn på når du logger inn på profilen din. Du har alltid noe å gjøre når du er inne på kontoen din. Du synes Facebook er veldig morsomt.

Sjekkliste Farer: Plutselig er hele livet ditt på Facebook. Du har gitt mye av deg selv gjennom kommentarer, statuser, bilder og info på profilen din, og slik kan folk finne ut mye om hvem du er gjennom Facebook. De kan se på bilder av deg og på denne måten finne ut av hvordan du er som person, hva du gjør på fritiden din og hvordan du ser ut. Ved å være inne på profilen din kan man finne ut hvor du bor, hvem du er med på fritiden din, hvilken skole du kommer fra, hvem du er i familie med, hvilke aktiviteter du liker å holde på med, når du er født, hva du liker å se på TV og lignende. Ukjente personer kan finne ut så mye om deg at de kan spore deg opp uten mer informasjon enn det som ligger på Facebook.

En annen ting som kan være litt skummelt med å være veldig aktiv på Facebook, er at man kan bli avhengig. Det at man er innblandet i mye gjør at man hele tiden har noe å sjekke. Har noen kommentert bildet jeg la ut av meg og min beste venn? Hvor mange har likt det nye profilbildet mitt? Har noen kommentert statusen jeg postet for en time siden? En slik tankegang kan få deg til å sjekke innom Facebook en gang hver time, og dette kan være forstyrrende hvis du for eksempel holder på med skolearbeid, er med venner, spiser en hyggelig familiemiddag eller lignende. Husk at Facebook ikke er livet. Positive tilbakemeldinger på Facebook kan være hyggelig, men ikke glem ditt sosiale liv utenfor dataskjermen!

"Det er mange statuser som:

-spiser burger

-pål, einar, cecilie er her

-fått meg ny sokk

-lei meg, med hounner kommentarer som sier: brev x 100

-hvem er jeg?

"Gjør det", sier jeg på de fleste kommentarene"

- Thehappyproducer

Strek


2. "Stalkeren"

Du liker å være inne på andres profiler. Du ser på bilder, leser statuser, leser vegginnlegg fra personens venner, og gjerne innlegg fra et par måneder tilbake i tid. Du kan navnet på de fleste av dine venners venner, og kjenner dem nok igjen om du passerer dem på gaten. Du får med deg det siste sladderet og rykter; hva fjerne bekjente har gjort i helgen, hvem som har blitt sammen og hvem som har gjort det slutt.

Sjekkliste Farer: Pass på at ikke all tiden din går med til å "lese Se og Hør" på Facebook. Hold kontakten med vennene dine og ta kontakt med personer du synes virker hyggelige. Ikke bli skolens store ryktespreder fordi du har lest mye om andre på Facebook. Plutselig er det du som rammes og som det spres rykter om i stedet.

Du blir heller ikke sammen med drømmedama bare ved å følge med på hva hun gjør på Facebook til en hver tid. Ta kontakt med henne på chatten, skriv noe fint under et av bildene hennes, eller si rett og slett "hei" mens du smiler når dere treffes i skolegården.

"Ja, facebook er sosialt, men for meg blir det ALT for mye. Jeg har virkelig blitt hekta, og klarer meg ikke en dag uten facebook, og egentlig så er det ingenting interessant for meg som står der..."

- Chica95

Strek


3. "Den oppmerksomhetssyke"

Du liker oppmerksomheten du får ved å legge ut bilder hvor du har sminket deg litt ekstra mye eller har på deg litt ekstra utfordrende klær, eller ved å skrive statuser som får folk til å stoppe opp og tenke. Kanskje får du noen hatkommentarer i tillegg til forhåpentligvis noen positive, men du tenker at dette ikke spiller så stor rolle så lenge folk legger merke til deg. Du liker det meste av det dine venner legger ut på Facebook, og gjerne også så mange profilbilder som mulig. Baktanken er at da kommer dine venner til å like og kommentere tilbake, og du ender opp med en mengde "likes" på dine egne bilder, statuser og profilbilder.

Sjekkliste Farer: Selv om negative kommentarer gir deg oppmerksomhet, er det ikke alltid slik at "all presse er god presse". Noen farer ved å legge ut for eksempel utfordrende bilder på Facebook, er når venner av deg ser negative kommentarer som handler om deg. Da kan det være at de selv begynner å tenke slike tanker om deg som person, selv om de i utgangspunktet bare tenkte positive tanker om deg.

En annen fare ved å legge ut bilder som trekker mye oppmerksomhet, og da snakker jeg spesielt om utfordrende bilder, er at mennesker som egentlig ikke har noe på din profil å gjøre kan komme over disse bildene. Dette kan være mennesker som utgir seg for å være en annen enn den de er og gjerne vil se flere slike bilder. Dette kan være veldig farlig, og er noe man må holde seg unna.

Er det egentlig viktig å ha så mange "likes" på profilbildene sine? Noen ganger kan det være lurt å ligge litt lavt. Dersom du er for aktiv når det kommer til andre, kan du lett oppleves som både innbilsk og kanskje litt slitsom. Og, fremstiller du deg egentlig på den måten du virkelig er?

"Pass på å ikke godta all slags venneforespørsler for det fins mange duster på facebook også, og er noen påtrengende så slett personen som venn. Husk facebook er et sosialt nettverk og ikke en sexside der man legger ut nakenbilder av seg selv eller andre. Husk hele verden kan se bilder av deg. Om du sletter bilder så blir de egentlig aldri slettet, de ligger på nettet fremdeles, så vær forsiktig med hva du legger ut."

- xD

Strek


4. "Den anonyme"

Du prøver å engasjere deg, prøver å få kontakt, men føler at du ikke helt får det til. Når du legger ut bilder er det få som kommenterer, og når du legger ut en ny status får du lite oppmerksomhet og "likes".

Sjekkliste Farer: Det er ikke noe godt å føle at man har lyst på mye tilbakemelding, men at denne uteblir. Kanskje blir du redd for hva andre tenker om deg, at du ikke er pen, eller at andre ikke liker deg så godt. Det å være veldig opptatt av "likes" og kommentarer kan derfor resultere i en slags usynlig mobbing.

Kanskje liker man best å ha noen få, gode venner og oppholder seg av denne grunn mest med kun et par stykker, eller kanskje man har litt vanskelig for å ta kontakt med nye mennesker. Disse to tingene kan resultere i et nettverk som ikke er så veldig stort, og dette påvirker også antall likes på profilbilder. Mens noen får over 100 likes på profilbildene sine, så får andre kun et fåtall fra sine nærmeste venner. Det å se at andre mennesker får masse respons på sine bilder mens du selv ikke får noe, kan være vanskelig å takle. Det kan tære på selvtilliten, og du kan rett og slett bli lei deg.

Husk at det aller viktigste er å bruke tid med dine ekte venner, og at det å få mye oppmerksomhet på Facebook ikke nødvendigvis betyr at man er mer populær enn andre i virkeligheten. Mange er opptatt av å lage seg en fin fasade og fremstå vellykket på Facebook. Bruk heller tiden din på mennesker og aktiviteter som gjør deg godt. De "populære" på Facebook er nemlig ikke nødvendigvis spesielt lykkelige i virkeligheten. Husk på det!

"Jeg synes facebook sucks, bare pakka fult med fjortis jenter med hounner bilder av seg selv, og med jenter som kommenterer *fiiin*"

- Gutt16

Strek


5. "Den usynlige"

Du gjør ikke så mye ut av Facebook-kontoen din. Du bruker den mest for å holde deg oppdatert på hva dine nærmeste venner driver på med, og for å holde kontakten med bekjente du ikke ser så ofte. Kanskje er du ikke en gang innom kontoen din så ofte. I ny og ne sender du et par innboksmeldinger til vennene dine eller snakker med klassekamerater på chat. Du kommenterer ikke mye av det andre gjør på Facebook, men holder deg litt i bakgrunnen

Sjekkliste Farer: Noen velger helt selv å være anonym på Facebook. Man kan ikke si at dette fører med seg noen farer. Det er mange mennesker som lever et helt liv uten Facebook, uten at dette fører med seg noen ulemper eller negative assosiasjoner. Kanskje er du ekstra flink til å snakke med mennesker ansikt til ansikt? Eller kanskje fritiden din allerede er fylt opp med morsomme aktiviteter og gjøremål? I så fall er kanskje ikke behovet ditt for å bruke tid på Facebook så stort?

"Jeg har facebook og bruker den daglig. Men jeg er ikke hekta. Det er ikke sånn at jeg er pålogga til faste tider, eller er der hele tiden. Jeg bruker facebook til å oppdatere meg for vennene og familien, slik at de vet hva jeg gjør. Og så bruker jeg det for å snakke med folk jeg bor borte fra. Facebook er nyttig for de som har familie de ikke bor sammen med, de som har kjæreste/venner de har flyttet fra, osv. Det er en stor mulighet til å kommunisere."

- Kristina

 

Les også om vanlige tabber på Facebook i denne ung.no-artikkelen.


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
G01
3
05.03.2014 20:59:50
jeg har ikke vært på siden 2013
Stalkeren
5
08.06.2013 15:25:45
Jeg er vel stalkeren jeg. Er bare på face for å snakke med folk og se igjennom bildene til folk, hahaha.
asa
6
20.11.2012 23:44:48
Vel, jeg fikk et forhold på facebook og mistet det etter 4 måneder.. rart?
face
5
09.11.2012 17:58:33
det er mange som er på face på skolen lolllll liksom man for bare dårligere karkteter lololoolllll cffd
Grammar
1
04.12.2013 12:22:12
Får*

Spørsmål og svar

Hvor gammel jeg må være før jeg har lov til å starte en egen kanal på YouTube
Hei Informasjon om dette finner du her: https://support.google.com/accounts/answer/1350409?hl=noDer står det at aldersgrensen for Youtube i Norge er...
Hva betyr utgående venneforespørsel på Facebook?
Hei Takk for at du skriver til ung.no Du skriver at du har sendt venneforespørsel på Facebook til en gutt du liker på skolen, men du får ikke sv...
Hvordan få flere facebook-venner?
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Jeg skal prøve å svare deg så godt jeg kan. Det er positivt at du ønsker å skaffe flere venner...
Følgere på instagram
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Dette er noe du tenker på, som jeg tror de andre rundt ikke bryr seg så mye om. Noen vil ha mange...
Hvorfor får noen jenter så mange følgere på Instagram? 
Hei!  Takk for at du skriver til oss.  Det er forståelig at du lurer på dette. Det er nok ikke så lett å svare på hvorfor noen jenter får ve...
Dilemma: Slettet alt av sosiale medier.  -Skal jeg lage nye profiler igjen?
Hei Du har tatt et bevisst valg om å ikke "leve livet" på sosiale medier.  Det er et bevisst valg og et valg det står respekt av.  Du ser nå at...
Kan Snapchat eller Gmail finne ut at jeg bruker Youtube og Pinterest til rare interesser?
Hei Nei, Gmail/Google vil ikke ha noen mulighet til å finne ut av dette.Og skulle det ha vært slik at de faktisk kunne finne ut av det, ville de he...
Hvorfor har personen sluttet å svare på facebookmeldingene mine?
Hei Det kan være flere grunner til at en person slutter å svare på meldingene dine. I utgansgpunktet så er det jo bare denne personen som kan vit...
Jeg kalte læreren min for noe stygt på sosiale medier.
Hei gutt 13 år. Takk for spørsmål. Du forteller at du kalte læreren din noe veldig stygt på facebook. Læreren fikk vite om det, og du tror det...
Blir det rart å slette han fra facebook?
Hei Jeg tror det går fint å slette han fra facebook. Det er din side og det er du som selv skal bestemme hvem du vil være venn med og ikke. Du sie...
Press på å få mange likes
Hei Og takk for at du skriver til oss! Det er mye hyggelig med Facebook og sosiale medier, men som du skriver, så kan det også medføre et stort pr...
Finnes det apper som gjør at man kan se hvem som har blokkert deg på facebook
Hei Mange slike apper har eksistert, men de pleier ofte å være kortlivede, ha bugs og andre problemer, eller rett og slett ikke gjøre det de hevde...
Er det mulig å gjøre så ingen andre kan se hvem jeg er venn med på facebook
Hei Her finner du en kort forklaring på hvordan du skjuler vennelisten din fra andre: https://www.facebook.com/help/community/question/?id=493024913...
Gutt på 13 år som syns det er urettferdig at bror på 9 år får tilgang på Twitter og Instagram.
Hei Du syns det er urettferdig at din lillebror på 9 år får bruke Twitter og Instagram da du ikke fikk lov før i fjor. Det er en aldersgrense p...
Kan noen se om jeg åpner en chat på Facebook selv om jeg ikke skriver noe?
Hei, og takk for spørsmålet ditt Hvis du åpner en ny chat med en av vennene dine, der ingen har skrevet til deg, og lukker den før du skriver noe...
Hvordan kan jeg få flere venner, følgere? Hvordan kan jeg få flere likes på bildene og innleggene mine?
Hei Takk for at du kontaktet oss i ung.no! Hvordan du kan få flere venner og følgere, gjør du ved å legge til flere venner og følge flere perso...
Sårer meg at venninnen min ikke svarte på facebook-gratulasjonen min
Hei Jeg skjønner at dette er leit for deg. Det er alltid trist å føle at man ikke blir verdsatt av vennene sine. Det er likevel viktig å huske p...
Er det noen måte jeg kan unngå at folk jeg ikke kjenner kan skrive til meg på face?
Hei Det er dessverre ikke mulig at kun venner kan kontakte deg på Facebook. Det eneste som kan hjelpe er som du sier at meldinger fra personer du ik...
Se alle