De beste passord-tipsene

Er det lenge siden du byttet passord sist? Og har du noen gang gitt passordet ditt på sosiale medier til en venn? Da bør du lese denne.

Nærbilde av hender som holder en mobil.
PASSORD: Et passord skal være lett å huske, men du må også huske å bytte passord ofte for din egen sikkerhet. Foto: Unsplash / Freestocks

Én av tre 16-17-åringer har gitt sine passord på sosiale medier til noen andre, og over halvparten sier at de ikke har fått opplæring om passord på nett, ifølge en undersøkelse gjort av NorSIS og Medietilsynet i 2019. Her er noen grunner til at du ikke bør dele passord med venner, og tips til hvordan du kan lage sterke, gode passord.


Å dele passordet med en venn

En av grunnene til at mange deler passord med venner er for eksempel å ikke miste streaks på Snapchat når man er på ferie. Du stoler kanskje på vennen du gir passordet til, men det er flere risikoer ved å dele passord med andre. Når man deler passord med andre kan man lettere bli utsatt for hacking, og man gir dessuten tilgang til innhold som er privat og som lett kan deles videre. Kanskje er vennen din sammen med noen andre når du deler passordet, som blir nysgjerrig på hva du har inne på kontoen din?

Velg totrinnsbekreftelse om du kan!

Noe av det viktigste du kan gjøre for å sikre dine kontoer er å benytte såkalt "totrinnsbekreftelse" der du kan. Totrinnsbekreftelse er et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging, som gjør det vanskelig for andre å få tilgang kontoene dine. Med totrinnsbekreftelse logger du inn med noe du vet (ditt passord) i tillegg til noe du får (en kode på telefon).

Tips for å lage et sterkt passord

  • Passordet bør være så langt som mulig, minst 5 ord eller 16 tegn.
  • Passordet bør være unikt for hver enkelt nettside/brukerkonto.
  • Passordet bør inneholde både tall, symboler, mellomrom og store/små bokstaver.
  • Passordet bør helst ikke inkludere ord/tall som kan assosieres med deg eller tjenesten passordet gjelder for.

Skriv gjerne ned passordene dine

Det er helt i orden å notere ned passord. Det er viktigere at man har gode og unike passord enn at man husker alle sammen. Skriv passordene ned på et papir som du lagrer på et trygt sted (ikke ved skrivebordet eller i et dokument på datamaskinen!).

Hvor ofte bør du skifte passord

Bruker du totrinnsbekreftelse trenger du ikke skifte passord med mindre du blir varslet om å gjøre det fra de som driver tjenesten. Hvis du ikke har totrinnsbekreftelse bør du skifte passord årlig. Hvis du selv mistenker at passordet er på avveie bør du bytte passord snarest!

Hvorfor er gode passord viktig?

Brukernavn og passord gir deg tilgang til spesifikke tjenester eller programmer. Dersom noen har passordet ditt kan de opptre som deg i mange sammenhenger, og dette kan gi mange ubehagelige konsekvenser for deg.

Programmer laget for å knekke passord blir stadig mer sofistikerte. De følger mange regler og kan ha tilgang til ordlister på mange språk. Det finnes også mye offentlig informasjon om deg som kan misbrukes til å gjette dine passord. Venner eller noen som har kjennskap til deg kan også gjette passordet ditt og misbruke det.

Andre tips:

  • Ikke la nettlesere huske passordet ditt når du logger inn på en ny nettside. Passordene blir sjelden tilstrekkelig sikret og kan lett havne på avveie.
  • Logg ut og lukk vinduene: På datamaskiner som brukes av flere må du alltid huske å logge ut. Lukk også alle nettleservinduene du har brukt fordi enkelte programmer husker passord selv om du ikke har bedt om det.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 11.05.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Nærbilde av hender som holder en mobil.
PASSORD: Et passord skal være lett å huske, men du må også huske å bytte passord ofte for din egen sikkerhet. Foto: Unsplash / Freestocks

Fakta

Slik beskytter du passordet ditt:

  • Gi aldri passord eller pin-kode til noen. Hverken til familiemedlemmer, gode venner eller til banken.
  • Ikke la maskinen din huske passordet for deg.
  • På datamaskiner som brukes av flere må du alltid huske å logge ut.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox