Hopp til hovedinnholdet

A-Å

Det "perfekte liv" på sosiale medier

Tre ungdommer på snowboard (colourbox.com)
SOSIALE MEDIER: Det er viktig å huske på at bildene som legges ut på sosiale medier ikke nødvendigvis speiler virkeligheten.

Livet på sosiale medier speiler ikke alltid virkeligheten. På nettet kan man være hvem man vil, og velge hva man vil at andre skal se. Hvem er du på nettet?

Av ungdomsredaksjonen

Tre ungdommer på snowboard (colourbox.com)
SOSIALE MEDIER: Det er viktig å huske på at bildene som legges ut på sosiale medier ikke nødvendigvis speiler virkeligheten.

Det er viktig å være klar over at både du og andre har en eller annen "fasade" på nett. Det betyr bare at man ikke får vist frem hele seg og hele livet sitt på sosiale medier, og at man bevisst eller ubevisst velger ut hvilke sider av seg selv og livet sitt andre skal se.

For mange er det for eksempel viktig å bli oppfattet som veldig sosial på nettet. De ønsker derfor at det skal se ut som om de har en fullspekket timeplan, med mye å gjøre på fritiden og venner de treffer hele tiden.

Ikke tilstede i øyeblikket

Mange glemmer derfor å være tilstede i øyeblikket, noe som er viktig når man er sammen med venner. Det er også veldig forskjellig hvor opptatt folk er av å ta bilder og legge ut ting på nettet. Noen er supersosiale og veldig aktive, uten at det legges ut bildebevis om dette på sosiale medier.

For andre kan det være sånn at bildene som legges ut på sosiale medier faktisk er de eneste gangene de har vært sammen med venner. Det som ser ut som en sosial person kan være en person som liker best å være alene, eller som sliter med å få gode venner og finne på ting på fritiden.

 

 

Man vil fort bli oppfattet som populær hvis man har mange følgere og får mye respons på det man deler. Det trenger likevel ikke å være tilfellet. Det er ingen hemmelighet at jo flere du selv følger, jo flere følger deg. Og jo flere følgere du har, jo flere er det som kan like bildet ditt.

Det at man får mange likes på et bilde trenger ikke å bety at man er populær, det kan rett og slett bety at man er veldig aktiv selv på sosiale medier.

Jo flere bilder man legger ut, jo mer interessant er det å følge kontoen. Hvis man derimot har valgt bare å følge eller være venn med sine nærmeste venner vil antall likerklikk bli deretter.

 

Tenk over hva du kommenterer!

Husk at det er viktig med komplimenter og hyggelige kommentarer både i det virkelige liv og på sosiale medier. Hvis en du kjenner legger ut et fint bilde så si det til han eller henne! På samme måte bør du ikke tenke at det er nok at du kommenterte på et bilde, men husk også å si det til vennen din hvis han eller hun ser spesielt bra ut en dag, eller har gjort noe hyggelig for deg eller andre. Selv om man ikke legger ut mange «selfies» betyr det ikke at man ikke ønsker komplimenter!

På samme måte bør man tenke godt gjennom det før man skriver noe negativt om andre. Det er mye lettere å komme med negative kommentarer når man kan gjemme seg bak dataskjermen, og det finnes til og med de som lager seg falske kontoer for å gjøre dette. Husk derimot at negative kommentarer sårer like mye over sosiale medier som de gjør i virkeligheten.

 

 

Engasjement og interesser

Hva du liker og hva du deler på sosiale medier er med på å vise hva du engasjerer deg for. Mange kan virke utrolig engasjert på sosiale medier – enten det gjelder dyrevern, menneskerettigheter, fattigdom eller idrett. Husk bare på hvor lett det er å trykke liker, og hvor lett det er å dele en sak. De som er mest engasjerte og som gjør mest for sin sak i det daglige livet er ikke nødvendigvis de som deler og liker mest på sosiale medier. Det handler helt og holdent om hvilket forhold man har til sosiale medier.

Bare det at man deltar på ulike arrangementer på Facebook er med på å vise hva du gjør på fritiden og hvor mye du er med på. Man kan se hvor mange av vennene som skal delta på ulike arrangementer, og man kan se hva annet venner skal delta på. Det finnes derimot hundrevis av arrangementer som ikke er offentlig på Facebook, og mange personer som deltar selv om de ikke deltar på Facebook.

 

Trening på sosiale medier

Det er populært å legge ut bilder når man trener – enten av at man er på treningssenter, at man går på fjelltur, eller å legge ut såkalte «formbilder» av muskler og lignende. Det er ingenting galt med det, og man skal være stolt av det man får til, men det er viktig å være klar over at dette bare en er liten del av livet. Hvor aktiv man er på sosiale medier kan ofte skape et bilde av hvor aktiv man er ellers. Noen legger ut mange bilder av at de trener og hvordan kroppen ser ut, og gir dermed et bilde av at de er veldig aktive og flinke med treningen. Noen er lite aktive på sosiale medier og noen liker rett og slett ikke å legge ut treningsbilder – men det kan også være de som er mest aktive ellers.

Bilder kan manipuleres og muskler ser alltid større ut på bilder når man strammer, stiller seg i rett vinkel og stiller lyset på en flatterende måte. Det er lett å bli lurt, og det er lett å få kroppen til å se bedre ut enn den kanskje egentlig gjør. Hvis man møter samme personen i virkeligheten vil man kanskje bli overrasket.

Man må også huske på at mange av personene man følger som legger ut treningsbilder jobber med dette. Mange av dem er personlige trenere eller kostholdsveiledere, og noen jobber opp mot konkurranser. Det er jobben deres å få kroppen til å se bra ut, og de er avhengige av å være gode rollemodeller for å gjøre det bra i jobben sin. De er avhengige av å framstå som sunne og veltrente. Hvis du snakker med dem derimot, vil de fortelle deg at de ikke alltid er i like god form, at de ikke alltid spiser like sunt og at det er viktig med måtehold. De lever for å trene og bruker mesteparten av fritiden sin på det. Det er ikke like lett å oppnå samme resultat når man jobber og går på skole, og også har andre fritidsaktiviteter som tar tid.

 

 

Mat og helse

Mange legger ut bilder av mat på sosiale medier. Det er alltid den sunne og gode maten som legges ut – et fruktfat, en sunn frokost eller middag, sunn snacks eller en shake. Det er sjelden bare det de spiser. Man kan få internett til å fremstille deg akkurat som du vil. Man velger det man vil legge ut, og man vil aldri legge ut noe som stiller deg i et dårlig lys. Det er så viktig å huske på at det som legges ut sjeldent er hverdagen – det er heller unntaket. Hvis du spiser det samme til frokost hver dag vil du jo ikke legge ut et bilde av det. Hvis du derimot plutselig slår på stortromma og lager deg en skikkelig sunn frokost, så ser du mer grunn til å legge ut en oppdatering om det.

Du vil skryte og du vil kanskje vise at du er stolt av deg selv – slik fungerer de fleste. Det er lett å bli påvirket, og det er lett å tenke negativt om sitt eget liv og sitt eget kosthold når man ser andre oppdatere om hvor sunt de spiser og hvor bra mat de lager. Man tror det er slik det skal være, og man tror man selv gjør noe feil. Det er jo slik at noen er mer opptatt av kosthold enn andre, og noen er flinkere til å passe på hva de spiser og lage skikkelig mat. Men det er farlig å tro at det folk legger ut på sosiale medier er regelen, og at alt annet er feil, og man bør passe seg for å bli for opptatt av slike ting.

 

Ikke alle er like aktive på sosiale medier

..og det betyr ikke nødvendigvis at man ikke er sosial eller at man ikke har noe å legge ut. Det kan rett og slett bety at man bryr seg mer om livet utenfor datamaskinen, nettbrettet eller mobiltelefonen. Det kan også bety at man ikke får lov av foreldrene, enten til i det hele tatt å ha brukere på slike sosiale medier, eller til å legge ut bilder av seg selv. Det betyr ikke at man aldri drar på treningssenteret, at man aldri klarer å ta et bra bilde av seg selv eller at man aldri er sammen med venner. Noen har også problemer med å legge ut ting på nettet – ofte fordi de er redd for hva andre skal synes og for at de ikke skal få så mange likes. Noen er redd for å skryte og andre er redd for at om de ikke skryter nok så tror andre at de ikke har en like bra fritid. Det kan være mange grunner til at man opptrer slik man gjør på sosiale medier, og det er viktig å være forsiktig med å dømme. Det beste er alltid å bli kjent med personen i virkeligheten – kanskje blir du overrasket!

 

Det er bare glansbildet som vises

Husk at det som vises på sosiale medier oftest er glansbildet. Det er få som legger ut bilde når de har en dårlig hårdag. Det også få som legger ut bilder de dagene de bare ligger på sofaen og ikke orker å komme seg opp og trene, og det er få som legger ut bilde av Grandiosaen de spiste da de ikke orket å lage seg noe ordentlig. Det man legger ut er bilder av seg selv når man virkelig har stæsjet seg opp og ser bra ut, når man endelig er ute og trener, når man har laget en skikkelig middag man er fornøyd med, og når man er sosial og er ute med venner. Man får ikke et helhetlig bilde av noen gjennom sosiale medier.

Det finnes likevel noen morsomme kontoer hvor folk deler kaos, rot og kjipe ting – det ærlige livet. Det finnes også mange tilfeller hvor folk har åpnet seg gjennom sosiale medier og delt historier om mobbing og ensomhet, og fått mye positivt ut av å gjøre det.

 

Hvem er du på sosiale medier?

I noen tilfeller kan også sosiale medier bidra til å faktisk vise hvem du er. Det kan vise hvilke interesser du har, hva du brenner for og engasjerer deg for, hva du driver med, om du har kjæreste og hvilke venner du har. Noen kan man bli godt kjent med via sosiale medier, og det kan bidra til at man finner venner med like interesser som en selv.

Det er likevel viktig å huske at det finnes kontraster – man kan ha interesser som ikke kommer fram via sosiale medier, man kan ha kjæreste selv om det ikke står på Facebook og man kan ha et helt annet liv i tillegg til det livet man har på internett.

Hvem er du på sosiale medier? Er du opptatt av hvordan du fremstår for andre som bare ser deg via nettet? Del din historie i kommentarfeltet, og husk at det viktigste er hvordan du opptrer og oppfattes av de som betyr noe for deg – i virkeligheten!

Skrevet av:
Ungdomsjournalist Hege, ung.no
Sist oppdatert:
05.11.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Trøtt
1
15.01.2016 02:30:09
Sosiale medier ødelegger nattesøvnen min så det synger etter
Beyt
1
15.12.2015 04:10:22
"Du velger hvem du vil være på nettet" Helt enig. Jeg har faktisk meldt meg ut fra Face da jeg syntes mye tid går der. Uten om det syntes jeg det er så lattelig med de som rydder hele stua, tar frem dyr champanje, rolex på armen, flotte klær, er helt idiotisk. Men enda dummere er det at de får ofte 200 likes av stakkars mennesker som ikke forstår at alt bare er tull. Hør her: Hvis det er slik at du har mye penger, da har man ofte ikke interesse av å vise det til alle. På andre siden: De som ofte ikke har så mye penger, legger gjerne ut flotte middagsbilder, store båter og rå dyre biler. Hmmmm... Hvorfor? Jo, fordi dem gjerne vil være mere enn dem er. Ser du bak deres "lukket dør" så eier de ikke mer enn masse lån.
SCHWEIN BUDDHA ROGER
1
14.12.2015 14:29:09
Tusen år siden jeg var liten
Va farsken
3
14.12.2015 14:28:26
Æ lika froska

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg få et bedre liv og bli lykkelig?
Hei Takk for at du skriver til oss. Det er trist å høre at du føler deg ulykkelig og ikke helt hvordan du skal få det bedre. Du forteller at du...
Det er så mye press på sosiale medier, likes, følgere og alt. Hva kan jeg gjøre for å få det bedre?
Hei jente 14 år Så fint at du skriver til oss på Ung.no. Du tar opp et tema som mange kan kjenne seg igjen i og det er veldig modig av deg! Det...
Hvordan kan jeg bli artist eller leve av musikk?
Hei Tusen takk for spørsmålet ditt! Det høres ut som at dette er noe du virkelig tenker på, drømmer om og vil.  Det er ikke så lett å gi noe...
Hva betyr "jm" ?
Hei jente (13) jm er en forkortelse for "jenta mi" og mange skriver dette som bildetekst  eller i kommentarer på plattformer på instagram og sn...
Hvorfor er det ulik aldersgrense på sosiale medier?
Hei Aldersmerking av apper og sosiale medier kan være både vanskelig og frustrerende å forholde seg til. De store aktørene opererer med ulike sys...
Hva betyr "kjører i dag [nummer]" på snapstoryen?
Hei Takk for spørsmålet! Dessverre kan jeg ikke svare deg på hva dette betyr. Dersom det er noen du kjenner som har lagt ut dette kan du jo kans...
Har ikke Snapchat
Hei Det er ingen ting galt i å ikke ha Snapchat. Hvis du ikke vil ha det, synes jeg ikke du bør skaffe det :) Det finnes egentlig mange gode grunne...
Jeg må alltid være best. Hva skal jeg gjøre?
Hei Du forteller at det er viktig å være perfekt og at du hater de som er litt bedre enn deg. Det er jo fint at du ønsker å være flink og gjøre...
De andre jentene får flere kommentarer på sosiale medier. 
Hei Slik jeg forstår det får de andre jentene flere kommentarer og likes på bildene de legger ut, enn det du gjør. Slike ting kan oppleves vanske...
Lurer på om hun gjorde det rette når hun slettet Instagram.
Hei Når du opplever at sosiale medier har blitt et problem for deg og at du bruker for mye tid på sosiale medier så tenker jeg at du gjorde det re...
Jeg liker ikke alltid å bruke sosiale medier. 
Hei Noen ganger har man bare behov for å prate med noen om det som er vanskelig, og få ut tankene man sitter med. Jeg syntes det fint at du stiller...
Lurte på om foreldrene mine har lov til å gå inn på mjin facebook konto, lese meldingene mine eller åpne mine snaps?
Hei Du har rett på privatliv, men foreldrene dine har også plikt og rett til å passe på deg og hva du holder på med på sosiale medier. Her gjel...
Er det normalt at folk avbryter venneforespørsler på facebook?
Hei Takk for at du skriver til ung.no! Å forstå seg på sosiale medier kan være en overveldende oppgave. Jeg skjønner at det kan være vanskelig ...
Har man rett på sosiale medier når man har fylt 13?
Hei Så fint du skriver til oss når du har spørsmål. I utgangspunktet er det 13 års aldersgrense på facebook, snapchat og instagram. Denne grens...
Jeg sletter mine selfies da jeg har kviser.
Hei Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no. I ungdomsårene er de fleste mindre fornøyd med eget utseende. Mange har komplekser.Kroppen for...
Føler meg helt følelsesmessig ustabil og lei av andre som blander seg i ting jeg gjør. Hvordan kan jeg prøve å la være å bry meg?
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til ung.no.Når jeg leser deg du skriver, så tenker jeg årsaken til problemene dine kommer av en lav selvf...
Jeg får aldri følelsen av å kunne slappe helt av. Jeg vil hindre at stress skal bli et stort problem i fremtiden. Har dere noen tips?
Hei Takk for at du skriver til oss. Jeg tror det du beskriver er noe mange unge i din alder vil kjenne seg igjen i. Følelsen av å aldri strekke hel...
Se alle